FIKEN Superenkelt regnskap
Se nå på TV2 Play
I dag skal jeg snakke om en skikkelig sommerfavoritt. En litt skjult perle, faktisk. Følg med! Hei og hjertelig velkommen til Kjells Vinkjeller. Håper at stemningen er og står i taket. Jeg har... Jeg snakker mye om vin. Og jeg forteller mye om vin til folk. Og så videre og så videre. Og så hender det at det er bare jeg som snakker om vin. Det er ganske mange vinsjournalister, men dette er tror jeg en vin som nesten
Jeg er kanskje den eneste man snakker litt om. Og det som er litt gøy er at den har fått litt fotvest hos folk. Folk har blitt veldig glad i den. Og husker den. Blant annet så har den blitt tatt inn på vinmondpool både her og der. Og visst nok så kan det hende at jeg har litt æren for det. Og det synes jeg skal ta.
Man æres den som æres bør og skal, og så videre. Og, jeg har ikke blitt for høy på perra nå, men det er helt greit av og til. Og, dette er litt gøy, for dette er en vin som heter Knaia, fra Rueda i Spania, på druen Verdeio. Og jeg må bare helle litt i glasset, for denne her, siste gangen jeg testet var 2020, nå er det 2021 som har kommet, så nå skal jeg bare få litt opp i glasset her. ...
Så skal vi se. Jeg vet jo at det er en bra vind, for den har jeg prøvd flere år. Men jeg har som sagt ikke prøvd årets. Og det som er så gøy med denne vinden på generell basis, er jo at den er laget på druen Verdeo. Jeg er litt usikker på hvordan det uttales. Det er jo en spansk dru som egentlig kommer fra Nordafrika.
Og der kommer det ikke så mange druer fra. Og den kom med mosarabene på 1100-tallet. Og mosarabene, for dere som ikke er helt bombesikre på hva det er for noe, så er det kristne muslimmennene de for seg. De levde under muslimske samfunnet, men de var kristne, og de fikk lov å holde på litt som de ville. Og så har de laget da
I gamle dager lagde de veldig oksidert Verdejovin. Men nå, etter 1970, så har den blitt den store Rueda-vindruen. Og Rueda ligger i Spania, og der er det verdensmesterskap i tapas! Så hvis du er glad i tapas og glad i hvitvin, så må du prøve dette her. Og dette her er litt gøy, fordi at når jeg bare får den vinen her i...
på den ene siden så blir jeg litt sånn lykkelig, fordi at det er litt tropisk, det er citrus, det er litt lime, det er litt hvitfersken, det er steinfryk, det er så mye, og jeg har ikke lukta noe, jeg har bare lukta, og jeg får helt vann i munnen, og den er skikkelig frisk, og den passer liksom til alt som er, liksom, øh,
norsk sommermat, om det er selvfølgelig sjømat og reker og alle disse greiene der. Eller om det er spekemat, for at den kan passe bra til litt salt. Eller om det er grillmat, for at der blir det litt for mye. For eksempel for dere som, hvis du liker litt, en veldig, veldig god
tapasbit som jeg liker, altså spansk tapas er en liten sånn brødskive med en ansjos oppå jeg vet at mange synes, åh ansjos men ansjos smaker egentlig ikke så mye bortsett fra at den smaker veldig mye salt og det er dritdeilig jeg må smake litt av åh, nydelig vin deilig frisk syrlig, sommerlig litt fyldig men veldig sånn bærfruktig
Eller kanskje ikke bær, for at citrus og epler og tropisk er på en måte ikke bær. Det er mer frukt enn bær. Men har en deilig, frisk, sommerlig smak. Og denne vinen her kan jeg nesten garantere at når du får denne her i løpet av sommeren, så kommer du til å si Åh, det var deilig. Det var nydelig.
Og så tenker du akkurat som meg, hva passer til? Det passer til alt. Det er en sånn superanvendelig, superfrisk, superfruktig sommerbombe, og masse smak. Smaken sitter fortsatt. Masse smak, det er veldig tydelig og veldig behagelig vin. Og det ser litt kul ut da. Det er en oransje etikett med en firkant som står K-biden strekken Neia på. Og litt sånn trendy spansk vin.
Til kun 170 kroner eller 169,90. Det er ikke dårlig. Det er skikkelig kuppe. Så her er det bare å glede seg og komme seg på polen. Den har faktisk kommet inn nå i ganske mange pol også. Lyst og lett selvfølgelig. Så veldig mange av de polene som ligger langs kysten vil ha knaien inne. Problemet er
er at du antageligvis vil ikke gå til spansk hylla når du skal velge deg hvitvin. For eksempel til sjømatt, da vil du fort se i Tysklandens hylla. Men snu deg rundt, let etter denne oransje etiketten, så tror jeg du vil finne en vin som virkelig vil være en frisk glede gjennom sommeren. Så kommer høsten, da kan man kanskje begynne å drikke litt mer rødvin. Men nå på sommeren, så er dette her skikkelig, skikkelig kult.
Jeg synes knaien var like fin som jeg synes den var i fjor. Så jeg må ta en slutt til. Deilig. Deilig, deilig. Av og til er det deilig å drikke på jobb. Jeg sitter hjemme. Skal ikke gjøre så veldig mye resten av kvelden. Kanskje gi fruen et glass også når hun kommer hjem fra jobb. Ellers er det bare å nyte og glede. Takk for at du følger med. Takk for at du abonnerer hvis du gjør det. Ellers ønsker jeg deg en riktig fin vinskatt dag videre.
Bodega Knaia, Naya Knaia, som det heter, Naya Knaia fra 2021, laget på Ferdekio og Savniobla, er en deilig, frisk, sommerlig, tropisk, nydelig vin som virkelig får deg i godt humør. Og det, det synes jeg vi skal være så ofte vi kan.
Jeg heter Kjell Gabriel Henriks. Tusen takk for oppmerksomheten nok en gang. Ønsker deg en riktig god sommer, for nå har vi kommet til 9. juni, og det er sommermånden. Fikk jeg beskjed av seksåringen her om dagen. Pappa, nå er det sommermånden. Så da er det bare å ta på seg shortsen, uansett hvilket vær du er, for sommer er shorts. Takk for oppmerksomheten. Ha det bra. Ta vare på deg selv, så håper jeg vi treffes en dag. Er det noe du lurer på, vil du ha tak i meg, så er det bare å ta kontakt. Jeg er ganske lett å prate med. Ha det bra.