Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Vi skal til Tyskland. Vi skal til Fals. Og vi skal drikke rødvin. Åh, det høres deilig ut. Musikk
Yes, yes, hjertelig velkommen til en ny runde av Kjelds Vinkjeller og ikke minst Tom Amrat i Løv og Synd Rynkfid. Hvordan går det med deg, Tom? Det humper og går. Jeg har det egentlig veldig bra, Jens.
Ja! Men det går fint. Ja, du ser bra ut. Ja, takk. Det forstår vi du også, men jeg tror ikke vi skal snakke om ansiktene våre nå. Nå skal vi egentlig begynne å snakke om vin. Jeg trodde du skulle være så slank og fin ut i dag. Vet du hva jeg tenkte vi skulle gjøre unna nå? For det er du som har tatt med vinen. Det er helt korrekt. Da skal jeg gi et sånt intro, så skal du få lov å si det som folk venter på å høre. Vi er i Tyskland, og vi skal egentlig... Hadde vi vært i Frankrike, så skulle vi nå smakt på noe som heter Pinot Noir. Men det er ikke det vi skal drikke. Åh!
Nå ble han der karen i Drammenkult fornøyd også. Vi skal ha spetburgunder. Nå ble Stian glad. Han elsker at jeg sier spetburgunder med mørk innlevelse. Spetburgunder. Ja, da fikk han dobbelt. Men det er jo rett og slett fordi det er tyskernes navn på Pinot Noir. Det er ikke noe mer enn det. Det er ikke noe annerledes. Det den er har bare fått forskjellige navn i forskjellige land. Det betyr semburgunder, så det er jo ikke noe...
Unaturlig at den heter Spetbergunder Nei, den heter Det er litt morsomt for det at hvis du går på Kangli Norsk Vinnmonopol med Harald Rex i spissen Og søker på deres internetsider Så kan du da søke opp Drur Altså råstoff Og hvis du er i Tyskland og er på Røvinn Og det er råstoff du skal Så står det noen er registrert som Pinot Noir Og noen er registrert som Spetbergunder
Det går ikke som samme. Nei, det er jo litt for disse druvene. Det er ikke unikt for Pinot Noir og Spøtberg under det. Nei, men de bruker forskjellig. Hvis du bare er så glad i tysk Pinot Noir,
så kan du ikke bare søke om Pinot Noir, du må også søke om spørsmål for å få begge deler. Du må rett og slett gjøre en liten research. Og jeg er jo faktisk glad i tysk Pinot Noir, men jeg liker jo også godt at de sier spørsmål. Det som er litt morsomt er at vi skal til Fals. Vi skal til Fals. Og Fals, som dere flest av dere vet, ligger jo ikke så langt unna Frankrike. Nei, det er bare en årskampe. Det går en vei der gjennom... German Weinstrasse, eller Deutsche Weinstrasse. Ja, og den ender jo i Frankrike.
Det er litt sånn festlig akkurat det at noen velger å kalle den spetberg under andre pinnene våre, og det går helt i hytt og skvatt hva de nå velger. Vi er da hos en produsent som heter Por Selt, og dette er litt morsomt, for jeg har jo, når jeg er på vindmålpoolet mitt, som er på Holmen Center i Aske, der er det de som jobber der veldig, veldig hyggelige, og jeg har fått god kontakt med de, og sist gang så sto jeg og pratet med han ene der,
Jeg har kanskje ikke lov å nevne navn For de skal jo ikke lov å uttale seg sånn ut Nei, nei, nei, du må ikke nevne navn Nei, ikke sant, det er veldig vanskelig at du ikke kan si At han sa det, og det er ikke sånn Men vi blir jo stående, og da skulle jeg snakke Om en tysk pino her Og så snakket han om Denne her, så vi snakket egentlig litt forbi hverandre For han mener at porsels er jo En fantastisk, altså han mener det er en skikkelig bra Tysk pino Ja
Så dette er egentlig vindmålbol-ansatsanbefaling, men det har de ikke lov til. Eller det har de lov til når du kommer i butikken, men ikke utad. Ikke på radioen. De har ikke lov til å si det på radioen. Så her har vi da min gode venn på Holmen Centerets, en av hans favorittviner fra Tyskland. Og jeg har jo vært litt borte i dette her...
Fy faen, hvorfor du klarer å snakke og helle samtidig? Du tok hvit duk også, det er jo veldig risiko. Knipplingsduk, bare for å være helt sikker. Denne her vil vi gjerne ha søla til, vi inviterer ikke. Men det som er gøy med denne produsenten her, er jo at de lager veldig mye, det er jo ikke rødvin som er deres greie egentlig.
Det er jo da hvitvin, Riesling selvfølgelig, men ikke minst så lager de noen fantastiske silvaner. Ja, og da dytter noen en tiger på deg, ikke sant? Ja, men jeg skal ikke snakke så mye om denne fantastiske silvaner denne gangen, men jeg skal prøve å dra tilbake til...
Det er ikke så lett da de lager mye gode vinner. Men det er en sånn passestor prosent. De har overnattingsmuligheter og alt mulig sånt. Men de har da også, og dette her er det ikke så mye av i Norge, litersflasker, for det har begynt å komme i Tyskland. Litersflasker du? Ja.
som du kan da få vindene din på, og faktisk kan du få lite slasker på røven også, men denne her er nok en vanlig 0,75, men litt sånn der, når du er litt ute på landet i Tyskland, så får du ofte lite slasker på disse mer husvindene de driver og jodler med. Og de driver til og med å lage litt glyvann, bare for det som er interessert i det, før jul for eksempel. Men her har vi da
Pinot Noir, og jeg synes jo, denne her har jeg smakt en del ganger før, og jeg synes jo dette her er en vintom som vi i familien vår bør ha en flaske eller to av hjemme. Dette er litt husvin hos oss. Litt husvin, og jeg tenkte å begynne på nesa, fordi vi vil jo gjerne ha litt kirsebær når vi snakker om spetbergudden og pinot noir, og den er der. Den er der, og i tillegg, rett etterpå så kommer det litt sånn
Kryddetoner, litt sånn... Peffer, peffer som du sier. Litt pepper, ja, men det er litt pepper, men det er sånn god pepper. Du finner ikke sånn skarp, stikkende svart, men det er peppertoner der. Og det kirsebærene sammen med pepperen, veldig god lukt. Fantastisk, manneske. Har du smakt den da? Har du smakt den? Nei, jeg venter på deg. Skal jeg gjøre det først? Du går først. Altid du først. I hvert fall i dette programmet. Oi, her har du...
Hvis disse kryddertonene, du trodde de bare var på nestatom, så er det også integrert, som de pleier å si, i vinen. Her har du en ganske tørr vin med godt med pepper, eller peffer som de sier i Tyskland, men også den frukten på slutten.
Det er helt riktig. Jeg sitter nå og lar hjernen min jobbe litt rundt med hva han får inn, fordi frukten her var mye tørre enn jeg trodde. Det var mye tørre vin enn jeg hadde på nesa. Nå er de peppertålene veldig tydelige, og fortsatt gode og varme. Det er varme i dette her som er ... Ja, det var god. Men det er ikke sånn lett og fin frukt som jeg hadde sett for meg når jeg lukta på den. Den er ganske seriøs, faktisk. Ja, den er blodseriøs. Ja.
Den har ikke den der typiske kirsebærmorellfrukten som mange pinånvarer fra Tyskland kan ha, men de har en litt tørrere finish. Dette her er jo mer matpinån. Her tenker jeg med en gang at dette her er annen. Ja, denne vil gå til ...
Og den kan være fra Peking, den kan være fra... Vi trenger ikke å ramse opp nasjonaliteten til det, men jeg er enig, dette er litt sånn villfugl, går like bra til rype for dere som skyter de der ute. Ikke i år, for nå er jakten avlyst i Sør-Norge, men i Nord-Norge kan du fortsatt jakte, det er fortsatt litt ful, men det er ikke et gakk igjen oppe i fjellet, så det er ikke noe rype i år.
Men det finnes andre fugler å skyte. De som driver med jakk må bare gå rundt uten å skyte etter noe. De må finne andre dyr å skyte på. De kan skyte på ting. Det er masse røy og tivur som flakser rundt. Poenget mitt var at denne går nok til veldig kramsfugle, villfugler.
Du sa an, jeg sier gås. Jeg høyner med et par kilo, så sier jeg gås. Fordi vi spiser alt for lite gås i Norge. Du er jo flaggeskipet for Mortens Gås. Mortens Gås er jo ikke lenge når vi spiller enn dette her, men... Ja, det er dansk julematt, er det ikke det? Det er dansk julematt. Det kommer jo egentlig fra Frankrike, vår godeste sameretær, St. Martin. Å, da kom det inn om...
Da fikk vi snakket litt om han også. Vi spiser jo Martinsgås for å hevne oss på gjestene som sladret at han gjemte seg der, som skulle gjøre han til biskop i sin tid. De klarte å finne han, han hadde gjemt seg, ville ikke det han? Ja, for han ville ikke...
Han vil ikke bli noen biskop, men gjestene i Oslo da. Og som heven så spiser vi da Mortenskås. Jeg kan fortelle at denne porseltsperk-gundetrokken til 209-30, for å være helt precis, veldig rart at det er de 30-ørene, den finnes bare på Holmen-senteret i Asker. Ja.
Ja, men du kan garantert bestille den. Du kan garantert bestille den, og der har du fire flasker igjen. Ja, da må du fortere asker, eller så bare setter jeg rolig ned foran internetten din, og så bestiller du det på polen. Jeg synes det er litt gøy når ting bare er på ett pol.
for da betyr det at de på dette polet har smakt dette og sa «Oi, dette var bra!» Det er den vi prøver. Og da, hvis dette er et bra pol, og mange pol er veldig bra, så betyr det at kvaliteten er høy. Vet du hvorfor flaskene er på 0,75 Sanker tilfredsen?
Nei, det har jeg ikke tenkt på. Det er en veldig god grunn, skjønner du. For jeg tenkte at du sa så litt på det når du sa at litersflasker høres jo mye mer logisk ut etter å dele. Men grunnen er at de fleste vintønne var og er på 225 liter. Så det er lettere å dele, for du trener flasker ut av en tønne i stedet for noe varierende rart. Jeg skal jo lage en tønne. Jeg driver og holder på med den i Moss.
der jeg skal lage min supertoskaner fra Umbria, eller Marke, jeg er litt usikker på om det er Umbria eller Marke, fra Italien. Du driver også ikke i Tønne der nede? Nei, Tønne har jeg allerede satt, men nå har jeg presset, eller nå har druene fått lov å, de har blitt presset, eller nå skal jeg presse ut saften, nå har det ligget sammen i skalmastrasjonen. Så neste prosess er at jeg skal presse druer,
eller det presser ut jusen, og så skal den lenges på tønna, og så skal jeg smake det frem i løpet av neste år en gang. Det er spennende, men da vet du grunn. 225 liters fat blir 300 flasker, og det var briten og fransk, men eneste gang jeg ble enig om noe som helst, var at det var lurt.
Ja, for det på Gallen og alt annet, Miles og sånn, har du ikke blitt enig om noe som helst. Så de lagde standardflaskene på 0,75, og det lever vi godt med faktisk egentlig. Men det finnes av og til, du får av og til noen liter flaske på det, jeg synes det er... Nå som det blir mindre og mindre tønnebruk der ute, og mer og mer amforer, eller bare på ståltank, så er det jo ikke noe stor grunn til å ha 0,75, men det er bare det at nå er jo standarden der, og alle flasker blir jo produsert i 0,75, så det er bare det, egentlig.
Jeg måtte ta en ekstra liten smak. Ja, kontrollsmak, var vi vel like glad nå? Den er faktisk litt fyldigere og litt mer fruktig når du kjører en runde til. Den er ikke så peppertørr. Den har fått mer frukt i seg når den bare får stå litt, åpne seg litt. Enig, det er mer frukt, mindre pepper.
Det er ikke mye oksygen som skal til før det skjer noe med vin Det er veldig spennende og gøy og litt skremmende Den har faktisk blitt enda mye mer fruktig nå Nå var den veldig god Ok, jeg slår slutt her Nå må vi snart legge på
For dere som bare har 209 kroner, ikke disse tredje ørene, dere får ikke kjøpt, men hvis du edder på de tredje ørene til slutten, så kan du kjøpe deg en flaske eller to. Må nok bestilles hvis du ikke er i nærheten av Poler på Holmålssenteret i Asker. Og hvis du ikke er der, så du må gjerne dreie noe der. Flott i Asker, der bor jeg. Nok reklame for vestlige landsteder. Vi sier takk for nå, Tom. Vi gratulerer oss for drinkfunn. Kjell Gabler-Hedring fra Kjellsvinn Kjeller.