Nå skal vi tilbake til det året Øystein Øysteinsson Møyla ble konge i Norge. Husker du når det var? Nå skal vi tilbake til det året Øystein Øysteinsson Møyla ble konge i Norge.
Hjertelig velkommen til Kjell Svinskiller og Tom Amrati Løveås sin drinkfeed. Vi har allerede kastet ut et spørsmål her, Tom, og vi lurer på når ble Øystein Øystein som mølte av kongen Norge? Det er jo disse evige quiz-rundene dine, så det blinker litt i øynene dine når du får til å stille sånne spørsmål som ikke alle går rundt og vet.
Nei, dette skjedde jo på Øyratinge i 1176. Det skulle til å si 1170-tallet. Ja, du var inne på det. Og Øyratinge, vet du som alle, var jo da der Trondheim ligger i dag. Ja, det var de kunne kronene sine kom jo der oppe i den tiden der. Men vi skal jo ikke drikke vin og snakke om vin fra 1100-tallet, selv om
denne vingården, nå er det jeg som har tatt med vin da vi skal til Østrike til Vachal veldig mange i og med at vi tok opp Øystein nesten sånn han var bare kong i ett år før han strøk med
Ja, det er klart. Han gjorde ikke noe veldig inntrykk. Han ble ikke landsfaderen. Han rakk ikke det. Han var ikke med i den der serien til NRK. Makta. Nei, han hadde ikke fått en biroll en gang. Nei, det var litt dumt. Greit, uansett. Østerrike. Og da er det Gruner Veltliner som er dagens druer.
Du har jo din lille kampanje gående på Silvaner. Jeg har det. Det dukker jo opp med javnepelmer om at du ønsker at folk skal
ta den til seg igjen og inn en ny vår. - Ja, nå drakk du sylvaner sist. - Det var jo ingen aning om du hadde brukt fronsjøsmaken her. Jeg må bare tilstate dere, men jeg har så mye annet å ta med til. - Ja, du har det. Men dere der ute, drikk sylvaner, det var det jeg prøvde. - Men jeg har min greie, som ikke er like slagferdig, men jeg ønsker at vi skal prøve å variere disse hvite vinene litt. Og grønne veldliner er jo en drue som
Var stor, er stor i mellom Europa, men som lever i skyggen av risling og sånn her hjemme. Alle gjør jo det. Ja, alle gjør det, men grunnviljen din er vel den som kommer kanskje nærmest i slektstre til å kunne møte rislingen på lik fot, synes jeg da.
Og den har litt andre karakteristikker enn Riesling. Litt mer, skulle vi si. Kanskje er den litt mer sånn seriøs onkeren til Riesling faktisk. Den har litt mer krydder i seg, litt mindre blomster som regel, og den er litt mer rett på. Den tøyser ikke og hopper ikke rundt. Den er nær seg selv, og det setter jeg stor pris på. Ja, det er helt klart. Og det her er jo en ...
Altså dette er den østerriske storhetsdruen. Nærmest nasjonaldruen i Østerrike. 32 prosent av all vin i Østerrike produseres på grønnevøltig vinner. Og hvis du roter deg inn for eksempel i Nydre Østerrike, så er vi oppe i 47 prosent. Så det er jo 50-50. De lager den også i sånn type Sjekkia og Slovakia og litt rundt omkring. Og du finner helt nedi. I Australia lager du jo grønnevøltig vinner. Den er jo over hele verden. Men Epicenter er i dag
- Wow-området, altså nederøstryk. - Det som jeg synes er så fint med alle østerrikskvinner er at de har flagget sitt på toppen av flasken, så da ser du fort hvor de er. Her har de også, i motsetning til mange andre land, så har østerrikerne funnet ut at det er veldig lurt å ha skrukkork. - Ja, flere og flere går over til skrukkork, fordi det er både mer miljøvennlig å ha det,
Faktisk litt tryggere for vinen sin del også, særlig de vinene som ikke skal ligge i en manns alder. De har ikke noe å hente på vanlig naturkork egentlig. Det er snarere tvertimot en litt større risiko for å få bakterier å skjøyte gjennom korken. Hver gang jeg møter utenlandske, spesielt franske, spanske og italienske produsenter, så sier jeg «Hvorfor kjører du ikke skrukork?» Nei, da tror folk det er billig vin. Da må noen snart fortelle dem det.
Du kan ikke gå rundt og la alle tro ting. Det skal de vite. Vi får lage noen programmer på utenlandsk, så sender vi det over. Kan du italiensk? Nok til å få juling. Kan du spansk? Igjen nok. Jeg klarer aldri å snakke meg ut av trøbbelet. Kan du fransk? Der er det litt mer på matnivå å bestille og slippe å få inn mat hele tiden. Da prater du, og så står jeg bak og titter og ser hvordan det går. Så du jubler. Skal vi gjøre det vi skal gjøre? Ja, vi skal lukte. Den er jo...
Når jeg sa at den ofte ikke er så veldig floral og grønn, så fikk jeg akkurat passet mitt på å skreve et ganske kraftig avgjen selv, for her er det jo nydelig hvite blomster, det første jeg kjenner. Helt fantastisk. Og det er kanskje litt sånn lime-preg her. Eplene er grønne og fine, og ...
Litter av krydder, og da vet jeg hva det skal være. Når jeg vet det, så begynner jeg å lukte etter det, og da kjenner jeg at det er litt hvitpepper, bitt litt, men ikke veldig utpreget, ikke veldig massivt. Dette var på nesa, mildt og fint, og du har jo ikke smakt. Ja, og da kommer, når du får den i munnen, så kommer disse ferske tonene inn. Kanskje ikke så mye blomstreng i munnen, for her kommer denne sitrusen.
Som jeg lukter, hadde litt lime, men den er litt sånn lime-lime-sitron. Ja, den er på den skalaen. Ikke sånn kjempemoden, den er grønn og fin. Ja, det er ikke noe sånn, oi, dette var den sureste citronen jeg har vært borti. Og så kommer da, etter bare noen sekunder her, så kommer jo disse ...
krydderaktige tonene, litt sånn urter som er det jeg venter på da når det kommer en god grønner. Og de
Det som er med grunn i veldig lignende, har ofte ikke den massive syren som Riesling kan få, eller de som drar plomben ut av tennene på deg. Den er ikke helt der, men den er til stede, og den gjør jobben, og jeg synes den er veldig avstemt og fin her, sammen med fruktene. Dette var en fin flaske jeg hadde tatt med nå, Kjell Gabriel. Jeg synes du ble veldig flink. Jeg beklager at det ikke var jeg som tok på denne. Dette her ...
Jeg synes det er kjempegøy når man har da, ikke bare har du tatt med en flaske vin, men Tegnerskjelthoff har jo holdt på siden 1100-tallet, og dette har de holdt på med sikkert med akkurat denne drua her også.
stort sett, eller i hvert fall holdt på med å lage vin, og så ble det på en måte, Grunewelt Liner kom liksom ikke ut av Østrykket på 1990-tallet, så her har de drivet og kokulert og hygget seg med dette her i 800 år. Vin da, jeg vil bare si hva den heter, den heter jo Tegernserhof Dürnstein Grunewelt Liner Federspil, bare for å være helt sikker. Ja.
Og det er jo sånn typisk Østerrike-Tyskland ting, at de skal, Tegel Sjenshoff er jo antagelig produsenten, Dyrnstein er et område, Grunmultinn Redruen og Federspil er da vinmarken. Og 2022 er årstallet, så her har de fått med alt inn i
i systemet. Har du noen pris på dette her? Jeg setter pris på det, og videremonopolet, Kongelig Norsk, drev til Harald Rex, han burde også ta seg råd til dette her, det tror jeg han har råd til. 215 kroner. 215 penger, ja, men det
Da tenker jeg, sånn som prisen utvikler seg nå, så er det godt innenfor til den flasken her. Det mener jeg, den er det verdt. De kan jo i hvert fall skilte med at de har holdt på en stund. Dette her har jeg legget til familien noen år. Ikke noen nykommer på noe som helst måte. Her kan de si, du kan nesten si, det er godt at du ikke liker vinen, men vi vet at den skal være sånn. Du kan ikke kremle på det. Nei.
Og vi er i Vakha. Wow! Nider og Storach. Dette er da Gryners hjemmebane. Det er bakgården til Gryner-Veltliner. Det er på deres banehalde. Man kan nesten begynne med sånn, hvis du skal smake den originale Gryner-Veltliner, så er det denne her. Den er veldig god. De har så lang erfaring. Det er så mye historie, det er så mye
Ja, det er helt vilt mye gammelt å styre. Det er mye å snakke om rundt denne her, men det jeg vil ha lyst til å snakke om nå helt til slutt er at denne vil funke veldig godt til alt du har litt krydderøde sauser til. Ja. Gjerne sjømat, aller helst det da. Du takker den til den mest blodige biffen, men når fisken skal på bordet, så setter du den her frem, og den vil hamle opp med det aller meste av ymse sauser, fordi nettopp dette krydder-urtepreget, den vil gjøre jobben. Ja.
– En annen litt fun fact, for dette klostret som denne kommer fra, fra 1176, de kan også ta historien tilbake til 1002. Det var to år etter at kristendommen kom til Island. Da snakker vi om at det er gammelt, og det var Benediktiner-order-kloster som startet hele greia. – Hva du klarer å finne på internettet. – Internett er kommet for å bli, og nå er det en familiebedrift som har holdt på siden 1970-tallet. – Ja.
Da vet vi det, men jeg vil bare si at denne burde dere vurdere som et alternativ til rislingen utover vinteren. 215 kroner er, altså jeg sier jo ikke at det er gratis, men det er ikke avskrekende dyrt heller. Og den er ung, frisk, ikke noe lurergummistøvel dufter eller noe som helst. Bare kjør på. Og så er den inne på veldig mange pol også, for dette er kategorifiret. Ja, kategorifiret. Den bør du finne på et pol nær deg.
Skal vi bare runde av der, Kjell Gabriel? Jeg sier tusen takk for meg. Tom Amiratilovos fra Drinkfeed. Og jeg sier tusen takk for meg også. Kjell Gabriel Henriks fra Kjells Vindkjellet. Ta art på deg selv, og takk for at du lytter på våre podcaster.