8/4/2022

På toppen av Valpolicella

I dette episoden av Kjells vinkjeller besøker Kjell Tiziano Accordini, en vinprodusent i Valpolicella Classico, Italia. De snakker om Tizianos viner, som inkluderer Amarone, Ripasso, og Valpolicella, og de diskuterer også vinproduksjonens utfordringer, spesielt i et varmt år som dette. Kjell og Tiziano tar også en prat om Amarones lagringspotensiale og om hvor viktig det er å ha en god balanse mellom tradisjon og innovasjon i vinproduksjonen. Til slutt besøker Kjell Tizianos vinkjeller og nyter den fantastiske atmosfæren der.

Transkript

Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Velkommen til høstens store eventyr. Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetinn. Det blir bål, svette og tårer. Og vokteren, ja, han ser alt. Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren, se nå på TV2 Play. I dag så er jeg med en vinvenn. Det er det ikke så ofte jeg kan skrytte meg på. Musikk Hei og velkommen til Kjelds vinkjeller. I dag er jeg på sommerferie. Jeg har tatt turen til den øverste gården i Valpolicella, og der har jeg en venn. Det er ikke så ofte jeg kan si at jeg er venn med veldig mange vinprosenter, men en som jeg kan kalle venn er min god venn Tiziano Accordini. Han holdt helt, helt øverst i Valpolicella Classico og lager fantastiske viner. Takk for at du har hatt oss. - Oh, ciao! Ciao a tutti! Grazie di questa opportunità! Ciao! - This is not the first time we are meeting up, but tell us a little bit about your wines. - My wine? I speak for my wine? Oh, my wine is the Valpolicella wines from my Corvina, my Corvinone, my Rondinella, my Molinara. Together I produce some Valpolicella, Valpolicella Superiore, Ripasso Amarone. Maroneriserva, Recioto, etc. Skadeneva er ditt viktigste land, ikke sant? Ja, jeg distribuerte vinen i Norge 22 år siden med vår fantastiske distribusjoner Gaia Wine Spirits. Norge, Svenske, Danmark, Tyskland, Tyskland, Ryssland. Dette er min eksport, med 85% av eksporten. I Norge er Amarone veldig kjent. Hvorfor tror du at norske liker Amarone så mye? Amarone er kongen. Amarone Reserve er superkongen, men Ripasso Cinatico er veldig god. Nå er min kompani klar for en ny linje, organisk vin. Organisk vin som Valpolicella Classico, Ripasso og Amarone Organic. Jeg er klar for ... Men har du gjort noe annet for å gjøre det organisk, eller har du vært organisk hele tiden? Nei, samme vann, samme stil, men jeg har lagt det litt separert. For eksempel er det ikke mulig at vannene mine er 100% organiske, men for eksempel Min kustom er ikke organisk, og for meg er grønne organisk og konvensjonelt. Jeg har fortsatt å produsere Amarone Acinatico, Ripasso Acinatico, Amarone Organic og Ripasso Organic. I denne sommeren, eller i dag, det er 36 eller 37 eller noe sånt, det er veldig, veldig varmt i Nord-Italia. Er det et problem, eller er det en god ting? Nå, siden myceller står på høyre, og en stor del av vannene står på høyre, på 500 meter, i stedet for å se. Nå er det litt irrigasjon, dropp mot dropp. Men det er veldig viktig. Super varmt denne årene. 33, 35, 37 grader. Men det er veldig viktig. Litt lav temperatur i natt. I natt her, i Kavalo, i Fumane-regionen, i døgnet, kommer vi til 38, 37. Men i natt kommer vi til 23, 25. Og denne ekskursjonen, Dagen og natten er veldig flinke, og det er bra for den røde grapen Corvina, Corvinone, det er fantastisk i denne tilfellene. Det er veldig ærlig, denne årene er det super varmt, og det er ikke alltid at det er irrigasjon, men det er 1-3 timer per uke. Det er veldig viktig. I dette tidspunktet er det sannsynlig at denne arvesten er litt tidlig. Kanskje omkring en uke, 10 dager. Og det siste året, 2021, var fantastisk. Fantastisk. 2021 er super. Så folk bør se frem til 2021? For Amarone. Amarone er klar for de neste tre årene. Så du må bare vente og se hvordan det går? Ja, men hver år jeg kjøper i markedet, så er det viktig at Amarone har en veldig god kvalitet. Personligheten, meg og familien. Min bror, min søn, har supertesting og superkontroll før certifikasjonsvinet, før de tar vinen i botten og før de tar vinen i markedet. Så du tror at 2022 kommer til å være en god år også? Ja, det er fantastisk. Ikke problemer, ikke diskusjoner. 2021. I nord-Italia, i specialitetene, men i hele nord-Italia, men i Valpolicella, er 2021 fantastisk. Jeg minner at din far ble 96 eller 97 år, han sa at 2015 var det beste året han kunne minne. Men alle år investerer man i stor energi for kontroll, men Gud er Gud. Det er veldig viktig for god regn, god temperatur, ingen hel. Takk så mye, og takk for at du var med oss. som er du må faktisk komme helt ny hit for å smake og så begynte vi med Valportella innenfor novinene hans og så tok han frem, det var helt fantastisk han tok frem to årganger av Amorone 1999 og 1977 77 flasken knuste, men da var det etter at han hadde dekantert den, så det var bare flasken som gikk i stykker. Men det var helt fantastisk å smake så gammel Amorone. Så den gjengen vi har vært har i hvert fall vært helt fantastisk girabatt. Jeg synes det har vært helt fantastisk. Jeg må faktisk på vannet, han står her fortsatt, så vi må få høre litt. Hvor gammel Amorone har du fått i din celler? Vi smaker 77 i dag. Ja, nei, vår første offisielle vintage er 1974. Å! 1974 var det min offisielle kjøpende. Kordini Stefano produseren. - Har du fortsatt noen av dem? - Ja, men nå er det bare for denne vinen. Bare for den vertikale smeltetesten. Men denne vinen er bare for min hjerte. Vi smelte 1977 og den var fortsatt litt frisk. Ja, men du testet min Amarone i 1977 og 1999. Det var fantastisk. Hvor mange år bør en vanlig person ha sin Amarone i basementet? Minimum ti år etter bortdømming. Ja, det er en god forhold. Amarone kommer i god forhold etter tre-fire år etter botling. Etter tre år begynner det å evoluere i botlingen. Det vil sikkert være en del av korken, men det blir stabil i 10 år. Og etter det blir det kanskje litt ned, men i minst 10-15 år er det ingen problemer. Men det kule er at du har mange vin i Monopoly. Ja, i Monopoly er det min Valpolicella Ripasso Acinatico og min Amarone Acinatico. Og selvfølgelig din vanlige Valpolicella, og du har 7 eller 8 ulike vin der. Men det var en liten problem i året etter å ha redusert produseren. Konsortiet bestemte seg for å redusere produseren. Og det var en stor risiko for mange produsere. De bestemte seg for å ikke ha produsert Valpolicella Classico for å forbedre produseren Valpolicella Ripasso. Men min egen firma fortsetter med det tradisjonelle for produseren. Det er så godt. Thank you so much. Men da skal vi runde her. Jeg står nå i, hvis dere synes dere har hørt litt brokk, så er det fordi at de driver en kar og jobber litt borti her. Vi er nå nede i vinkjelleren. Tønna er her med både Ripasso og Morone står rundt her. Ståltanker er her. Da kommer han med rullebrett igjen. Det går helt fint. Og så er det masse flasker og tønner overalt. Og det er 15-16 grader her nede. Det er 37 grader ute, så det er utrolig deilig å bare være her nede i kjelleren. Jeg har nesten lyst til å bare bli her i en time til, fordi at temperaturen er så fantastisk. Og så er han verdens triveligste type. Jeg er jo på ferie, og jeg hadde egentlig ikke tenkt å gå på noen vinspemaking, men så har jeg en eller annen merking, så er vi på WhatsApp, og WhatsApp er en sånn greie som er veldig populær i Italia. I hvert fall hos vinnpronsenter. Alle er på WhatsApp. Jeg er egentlig ikke på WhatsApp, men jeg har Tiziano på WhatsApp, og hver innhøsting sender han bilder av «Nå er Corvina klar, og nå er Rundinella klar, og nå er Molinara klar». Så jeg har fått en veldig god tone med denne mannen her. Jeg synes selvfølgelig vinden hans er god, men jeg er innabild, for jeg synes han er en fantastisk hyggelig type i tillegg. Men han er regnet. Vi er på den aller, aller, aller øverste gården i Valpolicella Klassiko. Det er ingen som er lenger nord. Så dette er den øverste av alle gårdene med utsikt over hele Posletta. Så ta en tur innom. Vi kom hit, da sto det en norsk bil på parkeringsplassen, så det har vært nordmenn her før i dag. Det kom noen dansker når vi spiste lunsj, så det er folk her hele tiden. Men bare for å slutte. Har du ofte norske kjøpere? Ja, ja. Fordi det var noen her da vi kom tilbake. Ja, jeg kommer ofte i sommeren, når det er en fest, så er selgeriet åpnet for besøkere. Vi tester sammen, men det er også viktig å konkurrere sammen før. Min egen firma er allerede på turisme, fem steder, samt pool. Og det agriturisme og vinrelé er veldig viktig for oss, for våre kjøpere, og test. Men hvis folk vil ta en bil, så bør de kalle deg før og si: "Kan vi komme?" og det er ok? Ja, det er fint. Vi skulle egentlig bo på Relea, men det var fullt, så vi hadde ikke mulighet til å bo der noen dager, men vi hadde veldig lyst til å komme på lunsj i stedet for, så da kom vi på lunsj. Så neste gang skal jeg bo på Agriturismen hans i et par dager og kose meg i svømmebassengen. You agree? Ja. Yes! Så tusen takk for oss fra Italia. Vi koser oss helt, helt øverst i Valpolicella Classico og ønsker deg en riktig fin dag videre. Tusen takk til Tiziano for at han tok imot oss med den kjærligheten og de åpne armene han har. Og tusen takk for at du lytter og at du får lov å leke med det jeg liker best i hele verden, nemlig vin. Takk for i dag, og god sommer. Ha det!

Mentioned in the episode

Valpolicella Classico 

Dette er en vinregion i Italia, kjent for sine rødviner, spesielt Amarone.

Amarone 

En rødvin fra Valpolicella-regionen, kjent for sin fylde, konsentrasjon og kompleksitet.

Ripasso 

En rødvin fra Valpolicella-regionen, laget med gjæret druemost fra Amarone-produksjonen.

Tiziano Accordini 

Vinprodusent i Valpolicella Classico, kjent for sine viner, spesielt Amarone.

Gaia Wine Spirits 

Et vinimportfirma som distribuerer Tizianos viner i Norge.

Corvina 

En rød druesort, viktig i Valpolicella-regionen.

Corvinone 

En rød druesort, viktig i Valpolicella-regionen.

Rondinella 

En rød druesort, viktig i Valpolicella-regionen.

Molinara 

En rød druesort, viktig i Valpolicella-regionen.

Valpolicella Superiore 

En type Valpolicella-vin, med høyere alkoholprosent og mer kompleksitet.

Amarone Reserva 

En type Amarone-vin, med lengre lagring og mer kompleksitet.

Recioto 

En søt rødvin fra Valpolicella-regionen.

Skadeneva 

Dette er et land, men det er ikke klart hvilket land det er.

Monopoly 

En vinbutikk i Norge, som selger Tizianos viner.

Konsortiet 

Dette er en gruppe vinprodusenter i Valpolicella, som bestemmer produksjonsregler.

Agriturisme 

Et landbruksturistbedrift, som tilbyr overnatting og mat på en gård.

WhatsApp 

En populær meldingsapp, som brukes av vinprodusenter i Italia.

Posletta 

Dette er et sted, men det er ikke klart hvilket sted det er.

Relea 

Dette er et sted, men det er ikke klart hvilket sted det er.

Kordini Stefano 

En produsent, men det er ikke klart hva han produserer.

Kjells vinkjeller 

En podcast om vin, vert av Kjell.

TV2 Play 

En strømmetjeneste for TV2-programmer.

Vokteren 

Dette er et program på TV2 Play.

Stetinn 

Dette er et sted, men det er ikke klart hvilket sted det er.

Fiken 

En tjeneste for å administrere regnskap for småbedrifter.

Participants

Host

Kjell

Guest

Tiziano Accordini

Sponsors

Fiken

Vokteren

Lignende

Loader