Portugal
Hjertelig velkommen til ny episode av Kjeld Svinskjeller og Tom Omerati Løveås sin reiseverden rundt. Tom, hvor skal vi? Vi skal til Portugal, du sa jo akkurat det nå. Ja, jeg sa det. Vi sa det jo. Jeg synes du ble så veldig revet med her. Ja, altså jeg liker å være han som sekunderer litt. Portugal. Ja, og så sa du Portugal, ja. Ja, vi sier Portugal. Portugal for nordmenn er fortsatt litt sånn hvitt på kartet.
Ja, og det synes jeg er litt rart Det er veldig rart, altså man har jo Sør-Portugal med Faro, og man drar på de strendene Det er Algarve og Haivolgar Det er som syden Det er litt som syden, det er nedi der Men så har man jo et land der som har En ekstrem kultur Innenfor mat og drikke og opplevelser Og historie Det er jo egentlig, det er et sted man burde dra til Det er jo faktisk Portugal, fordi Klima passer jo også nesten bedre enn Det vanlige syden, det er ikke sånn Drepende varmt, men det er fortsatt sol
Litt kaldt i vannet? Ja, for det er Atlanteren, men det har vi jo her også. Ja, det har vi her også, og her er det veldig kaldt i vannet. Ja, det er litt mindre kaldt der nede, men uansett, vi skal i hvert fall helt nord i Portugal. Det skal vi, vi skal til Vino Verde, og Minho, Minho, jeg vil, har du portugisisk? Nei, det får ikke meg til å snakke egentlig, for jeg skjærer opp på spansk, og så vil jeg kjefte, og så kommer det kommentarer, og så det gidder jeg ikke. Minho. Minho.
Og da er det jo selvfølgelig deres fantastiske dru Alvarinho. Ja, Alvarinho er vel nasjonaldruen i Vinverde. Det er det, blant en skokk med andre, men det er liksom Alvarinho som er motoren, og som står helt fint av seg selv.
Ja, og som jeg nevnte tidligere når jeg snakker om Portugal, da er det på siden av grønnvinverden, for dette kaller de grønnvin der nede, det er en merkelig grunn, for den er jo ikke spesielt grønn. Nei, men vinverden betyr at det er vin fra det grønne området, altså det kaller Nordportugal er så grønt, og det er svinegrønt. Du har jo vært mye i Portugal. Jeg har vært en del her, i hvert fall i det distrikte her, fra Porto og oppover, og
Det er et helt annet landskap der enn om du for eksempel drar til Porto og Duoro og innover der, så er det et helt annet landskap igjen. Så Vindverde er, og det er ikke så utbygd, det er nesten liksom, du drar ikke dit for å ha badeferie. Nei, de har hus. Ja, de har hus, så du drar dit for å spise godt og drikke godt, og så tar du bilen opp til...
samtidig har det gått på stedet å få litt kultur også. Jeg skal til Portugal i neste uke, til Porto og Durodalen da, så gjør det. Dette har jeg aldri vært før, og du gnir jo inn hver eneste gang. Ja, men du begynner jo å ta meg inn litt, nesten da. Nå blir jeg så dritlei av den der, å, har du ikke vært der, du, den der tonen som jeg pleier av og til å, jeg føler nesten at jeg er litt nedlatt. Nei, det gjør ikke det, Tom.
Jeg mobber aldri, hvertfall ikke. Nei, du bare gnir litt inn. Jeg bare gnir litt inn, men det er lov. Mobbing, jeg har ikke snakket om mobbing, det har jeg snakket om å gnir inn.
Og nå driver du og dufter allerede? Det gjør jeg, fordi Alvarino er jo en drue som har ganske mange forskjellige uttrykk. Det kan være en sånn superkrisp med en sånn sylskarp sitrus og en syre som river plomben ut av tennene dine. Og så kan det være fyldig og myk og ha kanskje blomsterduft og moden. Altså den kan ta så mange forskjellige uttrykk. Alt dette, hva vinmakeren liker og hvor disse druene har vokst, ikke minst. Ja.
Du lukta og smakte en jass. Jeg bare kastet på meg. Det er så friskt. Nå skal jeg si noe før du sier det. Den har denne fantastiske syra, vet du. Denne fantastiske syra som er så bra. Kjenn den syra. Den er helt utrolig. Det er ikke batterisyre som tar liv av det, men den er så tilstede. Den er helt utrolig.
Den gir meg en sånn gul, mørk, gul farge i hodet, som man kunne si da. Jeg får sånne fargebilder, og det er veldig kult. Og så her har du disse ferskentonene, mye sitrus, mye frukt, men så er det en sånn urtepreg her også, som jeg synes er ganske spennende. Det kommer litt sånne ville vekster bak der. Ja, litt sånn nestle, brennersle, kanskje ikke brennersle, men kanskje litt sånn urtnesle, synes jeg er veldig gøy. Men har den denne sitrusen, som er veldig bra.
Ja, så den nestle-tingen du snakker om, det er det som gjør at den vinden her går så bra til det jeg tenkte å si nå, at det er fisk og skalddyr og sauser og det slags, og den også fungerer mot grønnsakeretter, som de har en hinsides velsignelse av over hele det landet der nede. Skal jeg fortelle deg noe veldig gøy?
Jeg, akkurat denne vinen her, så jeg har begynt på TikTok. The Norwegian One Guy på TikTok. For alle dere som er på TikTok, nå er Donald Trump der, og så er det meg. Han har fått litt lørdre følger over meg, men jeg vokser sakte, men sikkert. Der har jeg laget en serie nå, der jeg da tester vin til for eksempel forskjellig godis. Og denne her passer perfekt til tortilla chips med salsa. Jeg kan tenke at det funker til...
Til både tomater og chili? Ja, det var helt sykt hvordan den satt. Jeg tenkte at dette her må jeg for en triv, jeg forsker på, for jeg tror jo at, når vi sitter og lager podcast, så sier vi ja, vi passer til fisk, vi snakker om sånne store ting, men det folk egentlig driver på med, er jo på fredagskvelden, så åpner en flaske vin, og så sitter de og nafser noen snacks, noen bianøtter og tortilla og dipp, og hei hvor det går, potis og så videre. Smågott, det er jo det vi håper med mest,
Ja, og da må vi kanskje finne hvilke vinn som passer det Så jeg har laget en liten serie på det, det er ganske morsomt Så denne her, tilt-ortillerskips med salsa Kjempegodt Ja, men da synes jeg, det skal jeg prøve i hvert fall Ja, og nå kommer jeg til å få masse followers på TikTok For alle som hører på podcast, de hører jeg også på TikTok Ja, det er jo typisk målgruppa av de som hører på oss på drinkfeed Hvertfall er kjempeaktive på TikTok Ja, jeg er helt sikker på det Det er Norwegian Mind guy på TikTok, må få en kjempeboost nå Men dette her synes jeg rett og slett er morsomt Lurer du på hva det koster?
Ja, jeg lurer jo på det, men jeg tenkte bare jeg skulle gjette det, siden det er jo du som har hatt med den vinen her. Skal jeg gi navnet først? Ja. Ekostas do Moro Alvarinho Premium. Premium er veldig viktig. Premium, jeg synes det er veldig rart å bruke det ordet på hvit, men det står premium. 189, sier du.
Oi, dette er premium. Ja. 250. Åja, ok. Ja, det er premium. Det er premium. Bommet ved Borg 70. Det var egentlig litt dårlig av meg, men det er litt vanskelig å gjette disse her, egentlig. Ja, det er det. 250, ok. 250, funker det? Ja, ja. For den syren, det er 200 bare der. Ja, så jeg koster. Du, Moondro. Moro. Nei, Moro. Alvarinho. Premium.
Hva mener du med premium? Jeg får det ikke helt til å stemme. Det må jo være det. I forhold til hva blir spørsmålet, men nå blir vi veldig filosofiske. De kaller den det, kanskje bare heter det, fordi de synes det var et kult navn. Nå søker jeg opp her, for å se om det er mange som ... Det er 32 rødvinner som kalles premium, og 12 hvitvinner som har et eller annet med premium i seg.
Ja, og det er veldig mye portugisisk. Det er det de kaller premium der nede. Ja. Altså, de er lure, de sportlige. Ja, de er veldig lure. Det går i premium og bakalau. Så, dagens vin, Alvarinho fra Portugal, til 250 kroner, synes jeg funker. Ja, altså, jeg må få lov å skytte inn at vin fra Vinverde har økt i pris de siste årene. De har gått mer og mer på kartet og gjør mer og mer ut av seg. Jeg tenker at det egentlig er en grei markedspris her. Ja, og
Portugal er et land som folk burde forske mer på, for der er det veldig mye god vind. Ja, det synes jeg. Skal vi runde av denne episoden her, Kjell Gabriel? Nå har vi snakket varmt om Portugal og vindverde og syre og godis og TikTok og alt mulig rart. Jeg heter Tom Amriatti Løvås fra Drinkvidd. Jeg heter Kjell Gabriel Henriks fra Kjell Svinnkjeller. Takk for nå.