FIKEN Superenkelt regnskap
Se nå på TV2 Play
Vi tar turen til Hungary. Er vi sultne? Nei, kanskje ikke. Men vi er tørste. Det har vi alltid. Hei og hjertelig velkommen til nok en episode av Drinkvidd med Tom og Ratti Løveås. Og ikke minst Kjeld Svinskjeller med Kjeld Gabriel Henriks som er undertegnede. Hungary. Er du sulten, Tom? Du er alltid sulten. Men nå skal vi jo til et av favorittlandet dine. Det vet jeg. Det er nemlig Ungarn. Ja.
Og det er fordi at de har så mye morsom historie. Dette er jo et historisk opphav, og det har jeg vært innom mange, mange ganger. Og det er så mye rart med Ungarn som jeg er fascinert over. Akkurat nå, med Viktor Orbán og sånn, så synes jeg Ungarn er ganske revva. Men hvis du bare ser bort fra denne nåtidens mini-Hitler, som, ja, hva kaller han det? Han skjønner ikke norsk. Nei.
Men kan det hende at vi har en stor norsk-ungarsk fanskare på disse podcastene våre? Hvem vet? Det har vi helt sikkert, men ingen av de er fan av Orbán. Nei, de er derfor de er her. Men Ungarn er jo et fascinerende land i og for seg. Det er jo et badbasseng,
med en fjellrekke rundt hele, så de svømmer rundt ned i bånd der, og de snakker da et språk som heter da ungarsk, som er ikke grammatisk likt noen av nabolandene, og det er jo en underfundighet bare i seg selv. Ja, det hører vel til. Er det en sånn der finsk-ugrisk eller noe sånn rart? Ja, det er det der. Og så er det litt morsomt, for det er jo litt rart at du har en folkgruppe som da ligger midt i Europa, som ikke har likt språk som nabolandene, det er jo ganske snodig.
Jeg dropper, jeg pleier jo alltid å gå innom penisatlas og så videre, men jeg skipper det nå bare fordi vi synes vi må tilbake til the roots. Vi skal da til furmint i dag. Ja, men har du nevnt penisatlasen så må du nesten gå all the way da. Jeg må fortelle, ja. Ja, greit. Det som er litt morsomt er at jeg er jo også quizmaster, så jeg lager jo mye spørsmål. Så kommer jeg over da World International Penisatlas.
Der man fant ut at Ungarn har mannlig gjennomsnittspenis på over 18 cm, og det er ganske svært. Her i Norge er vi 12,34 cm. Det som er morsomt er at alle nabolandene i Ungarn har over 2 cm mindre gjennomsnittspenis enn Ungarn.
Så dette her er jo et kjempepenisland som ligger da nede i dette basenget. Og så har jeg ofte tenkt, hvor er det jentegjenger drar på jentetur? Jo, til Budapest. Nå har jeg skjønt det. Nå er det bare å legge sammen to og to.
Om en gang så ser man lyset. Hvis kona di, kjæresten din, hvis det er en kvinne, plutselig har funnet ut at vi skal til Budapest på jentetur, så vil jeg kanskje stilte et par kritiske spørsmål på deg. Men jeg skal ikke blande meg inn i ditt kjærestforhold. Nå, Tom, nå. Er du ferdig med grisepratet nå?
Det var dagens kjønnsorganutlegg. Jo, det problemet her da, er at når folk hører denne episoden, så kommer de ikke til å huske en dritt av denne viden vi skal snakke om. De tenker bare på disse penisene i Ungarn.
Du har en veldig merkelig måte å lagre ting på, skjønner jeg. Vi skal til Wien. Og der er det jo en drue som er ganske godt kjent for Ungarn. Den er veldig godt kjent, og dette er en drue som man vet har vært produsert i dette landet på 1500-tallet.
og sikkert lengre enn det også. Før det også, det kom liksom ramlet inn 1312, er sagt. Ja, så dette her er en gammel ungarsk dru. Den produseres i et par andre land også, litt sånn i Kroatia, og sikkert noen som prøver det bort i USA, og USA skal jo lage alt mulig rart, men dette er jo nasjonale druen for Ungarn, og brukes da i den verdenskjente vinen Tokaj.
Og den er søt. Den er søt. Dessertvin fra midt-Europa, liksom. Jeg føler at kanskje Tokai, som drikker, har kanskje mistet litt fotfeste i vinverden. Fordi det er jo ikke så mange som
pimper neppe og dessertvin om dagen. Det er ikke kjempetrendig, eller hvertfall, jeg vet ikke. Det er litt synd for de folk å glippe av veldig mye. Man burde jo koste på seg en liten flaske dessertvin hvis du hadde tenkt å ha en stor middag. Det er dannet å avslutte med en søt dessertvin. Selvfølgelig er det dannet, men det er ikke litevis. Man sitter ikke og pimper litevis, som man gjorde i Versailles under
under solkongen, han drakk ut tokai med begge hender. Ja, men altså, nei, litevis gjør vi ikke. Vi kan godt drikke mer, synes jeg. Og derfor har det da kommet opp sikkert det at disse folk da utenfor ångene her, de drikker ikke litevis med desservin. Hva gjør vi da? Jo, vi bruker den samme druen til å lage
Sur vin alltid på det. Ikke søt vin. Det er det vi kaller tørre viner. Ja, tørre vin var det. Jeg synes sur vin var faktisk en syvlig frisk vin. Og det er det vi skal kaste oss inn på i dag, Tom. Cardos Furmint fra Mad Tokai er vinen som jeg har tatt med. Og her er det sikkereste og tetteste man kan bruke på en flaske. Her er det skrukork.
Vi sitter veldig langt fra hverandre i dag, så vi har virkelig tatt ikke det at vi trenger korona avstand lenger, men vi har virkelig tatt det til etterretning.
Og satt oss veldig langt fra hverandre. Jeg har dropt den før, jeg vet ikke om du har vært borti den. Jo, det har jeg, men du kan fortelle de der ute hva det er vi har i glassene nå. Fordi vinnavn er alltid kjekt å ha. Kardos Furmint fra MAD. Det er veldig morsomt. Fordi vi tenker jo MAD med en gang. Crazy, crazy shit. MAD, Tokaj. Altså MAD er distrikte innenfor området Tokaj i Ungarn.
Det er forment all the way nesten, det er det ikke. Det er 80% forment, og så er det 20% av den ungarske druene, herrslev, som... Som du nå har uttalt det på dansk, Einar Angren, men... Herslevlev. Herslevlev. Nå drar vi seg til. Jeg vet at du er veldig kritisk på min ungarske uttale, og det tar jeg til rett og retning, Tom, og jeg skal øve.
på ungarsk til neste ungarske vin. Når du sitter og snakker ungarsk, så må du jo tåle å få høre korreks innimellom. Kan jeg fortelle deg en liten artig greie der jeg greide å sette fast ungarerne litt? Det går ikke an å stoppe det allikevel. Nei, jeg kjører på. Jeg var invitert til den ungarske ambassaden for å smake ungarske viner. Samme en av ungarers, ungarsk
Beste vinkjennere. Agnes er en veldig hyggelig dame. Og Agnes, og vi snakket da om at Tokhai, eller hun vokser veldig opptatt av det, men Tokhai nevnes ofte som verdens eldste vindistrikt.
For det de sier, det var det første som ble et geografisk område. Det har mange som har skryttet det. Forelesere har sagt det i mange år. Og så fant vi ut at det er jo ikke sant. Det er selvfølgelig ikke sant. For det er jo Italien. Helt riktig, og det har vi jo snakket om før her. Ja, så det var så deilig å få satt det på plass. Og så satt vi der og så sa jeg, men her stemmer jo ikke årene, fordi Kianti er jo sånn og sånn.
Og så tenker hun, nei, da ble hun ikke sikker. Så hun ringte professoren sin på universitetet i Budapest, og han bare, nei, det stemmer det, vi er nok litt etter. Men jeg håper lenge da. Ja, vi ble enig i det da. Så det var god stemning. Nå har du smakt vin. Jeg har sagt det ved jobbet mens du laller i veien. Den lukter fabelaktig. Det er en nydelig frukt- og blomstertoner. Hvit.
nesten epleblomster, sånn som vi ser på trærne, i blomstringen, sånn lukter da den vinden her. Jeg fikk en sånn sommerfølelse, og så er det mye gulfrukt. Noe, kanskje det er noe sånn, det er noe søtt bak her, det er sånn at, jeg skjønner hvorfor de lager desservvin av denne druen også, for det er en sånn spok. Men, og så smaker du på den, og det første som slår deg er faktisk frukten, før syra.
Og det er like kult. Det kommer gjerne meg inn. Vanligvis er det jo syrefriskheten det første du kjenner, men her kommer frukten først. Masse av det, og den stemmer overens med det du lukter først, blomstrende gule frukter og blablabla. Og så kommer den der nydelige syra, og den bare skyller en av mannene. Den dæven, det her var en god inn. Ja, hyggelig at jeg kan overraske av og til.
Jo, jeg har smakt det bare en gang før, og da er det jo på smaking der du smaker 100 på rad, og den bare kommer en gang, og jeg bare, jøss, dette er kult. For den har denne, den er litt sånn, den er litt sånn råfrukt, altså den er sånn fersk frukt, som bare ligger der, pang, men jeg har akkurat som å ta et bit av et litt friskt epple. Den har liksom ikke fått tid til å mode så mye, men den har liksom den friskheten, og jeg synes den er kjempekult.
Og så kommer det som sagt syre etterpå. Og bare ligger der som en sånn fin... Ja, og den varer lenge. Jeg har fortsatt den etter smaken nå. Etter alt de kjatteringene du holder på med, så er jeg fortsatt smaken der. Og vet du hva? Vi kaster dette her. Åh, dette er det som er så bra.
155 kroner. Dette er en veldig god innhold. Hvis du tenker på at vin skal gjøre en jobb, i tillegg til å gi deg glede og bakreus i morgen, så skal den også gjøre en jobb der og da. For eksempel til mat. Og da tenker jeg, denne vinen
Dette er godt håndverk. Den gjør akkurat det den skal. Ikke veldig mye mer kanskje, men i hvert fall ikke mindre. Den går over forventning. Dette er som noen har laget et fint møbel, og så ser du på det og tenker, det var egentlig mer enn jeg hadde trodd. Dette er bra håndverk.
Kult. Dette her synes jeg er en morsom greie, og jeg tror da at utfordringen til Cardos Fyrvind er at det er vel ikke mange som kommer til å løpe ned på pole og kaste seg over dette her. Den har tross alt bare kommet inn på to pole, og det er Brogland seg, ja. Kanskje Kristi Biklum, han bor jo nede der, han kan jo kaste seg over dette her.
og Kristiansand sentrum, så det er Sørlandet som har funnet ut at dette vil de ha i hyllene. Ja, men det er lyst og lett, og det passer til sørlandske sommerer og alt det der. Det er ikke noe sånn lankolsk vind du skal sitte og titte ut over isen din. Nei, men jeg tror dette passer til rægan også. Jeg vet hva du tror det er. Det går helt fint til hymse sjømat. Ja, for den har den suriske fruktigheten som passer fint til ræga. Så dette her er ikke... Og jeg tror også, på grunn av den friskheten,
At denne som en velkomst, eller bare sitter og drikker og koser seg enkelt og greit. Som aperitiv? Ja. Litt kald, sånn ordentlig godkald, og så aperitiv på denne her. Fordi den syra gjør at du blir bare supersulten, så du vil bare ha mer mat. Ja, og du kommer til å... Ja, altså, nå fikk jeg veldig lyst på portugisisk-spansk tapas med litt sånn sjømat...
Det vil funke til det, og det vil også funke til dine vanlige skinker og pølser og alt det der. Sånn sett er den veldig anvendelig. Jeg kjenner at jeg blir mer og mer fornøyd over at jeg valgte denne vinen. Ja, du skal få den av meg i dag. Dette var en god vinn. Yes. Vi er da i Mad Tokai. Cardos Furmint heter flaska.
154,90, det kaller jeg 155. Må bestilles hvis du ikke bor på Broglandsheia eller i Kristiansand sentrum. Og
Ante at både denne podcasten og neste podcast, eller både din podcast og min podcast, vi er veldig godt lyttet til i Våsørlandet, tror jeg. Jeg tror vi har store fanskare der nede. Men de har behørt stemme over, vi vet ikke hvordan vi ser ut, så vi kan gå i kognito når vi er der nede. Ikke det at vi er der så altfor ofte, men vi kommer gjerne hvis det er noen som trenger våre egenskaper og kunnskaper og så videre. Det du prøver å si er at vi holder vindkurs når og hvor du vil.
Ja, jeg bare prøvde å fordekke det, for jeg vet at sørlendinger greier å lese mellom linjene. Ja, men jeg går rett på, ja. Skal vi runde her, sjef? Ja, vi skal det. Karl-Josef Mynt, 155 kroner. Jeg heter Kjell Gabler Henriks. Tom Amiratil av oss. Takk for oss.