Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Vent, sa du nei? Hos FIKEN kan du stifte, eller starte, eller registrere din egen bedrift. Mange ord som betyr det samme. Men du kan altså starte AS eller enkeltpersonforetak på FIKEN.no. FIKEN. Start bedrift. Superenkelt. Julen nærmer seg, og hva er vel en god jul uten sjokolade?
Gjør julen ekstra søt med Freia sjokoladehus.
Finner du noe gøy vi kan se på alle sammen, eller? Ja, den her tror jeg. Familien Loggins teller åtte personer, og det er alltid mye liv å røre i en lille leilighet. Ja, det skal jeg tro. Plutselig en dag mister far Larry Loggins jobben sin på kullverket. Og dette er starten på en håpløs og mistrøstig kamp for å vri seg ut av Thatcher-regeringens kalle jernhånd.
Kan vi ikke heller se noe på TV2 Play, ja? Asperns julekalender er jo gøy. Strøm mer av det du egentlig vil se. Prøv TV2 Play i to måneder for kun 29 kroner per måned. Vi reiser til Østerrike, og vi skal selvfølgelig snakke om Grunneveldelinjer. Følg med!
I dag er det ny dag, nye muligheter, ny episode. Tom er på plass, Kjell Gabriel er på plass. Vi skal til Østrykket, vi skal til domenen Vahau, der Roman Horvath, som er master of wine, driver og herrer løs med litt vin.
Dette er, disse regnes på rykte, at det er en av de beste kooperativene, internasjonale kooperativene i Østrykket her, er det 215 familier. 215 som prøver å levere druer til dette vineriet. Så her er det samarbeid fra start til slutt og samarbeid.
Jeg skjønner jo at de må ha med en fyr med master of wine for å holde disse folkene i øra. Bare det styremøtet må jo være et mareritt. Det tar et stykke før alle blir enige. Tenk på den foreningen der som sitter og diskuterer. Det er sikkert folk som er uvenner. Det er det helt sikkert. Vi skal i hvert fall dit. Baha'u, som er et kjent område der, har din egen klassifikasjon. Skal ikke snakke så fort at jeg snubler i min egen tunge her, men
Den heter da steinfeder. Steinfeder, det heter jo vinen også. Ja, vinen heter steinfeder, det er jo veldig praktisk. Steinfeder er et gress som vokser oppover i åsiden i Vahau-området.
Jeg er jo en av de som hele tiden prøver å slå et slag for grunneveltliner. Jeg synes det er en dru som alltid havner i skyggen av storebror Risling. Jeg holdt på å si det når du kom og satt frem. Dette skal jeg prate om i dag, Kjell Gabriel. Nå tenkte jeg, vi er i Østerrike igjen. Ja, vi er i Østerrike. Det er ikke nødvendigvis fordi jeg er en kjempe stor fan av Østerrike, men jeg er en stor fan av en eller annen grunn, denne drua. Den synes jeg fortjener mer oppmerksomhet og mer...
anerkjennelse enn det den får spesielt her i Norge. Det er jo, i hvert fall 40-50 år siden sist, vi var veldig opptatt av Østerrike, og det var gjerne ikke nødvendigvis de mest
Flaterende. Flaterende, kapabel vinner. Vi har alltid vært glad i østerrisk skiopp, armingkogler, kraftopperen og så videre. Men vi klarte ikke å dra det derfra inn på pole. Det klarte vi ikke. Men det kommer jo sakte, men sikkert. Og jeg synes jo at dere der ute som kanskje
Synes du det blir i veldig overkant mye risling på hvitfinnsiden eller chardonnay, så kan dere jo absolutt vurdere en gryner. Den har jo selvfølgelig sin egen særeggenhet. Mens jeg har lallet i vei her, så har du lukta holdt på. Ja, jeg kjenner jo med en gang disse gryner-todene.
Det er litt sånn gressete, urtete litt urte, litt sånn hvit pepper. Det er det første jeg ser etter. Er det hvit pepper? Er det hvit pepper? Og hvis det er det, så blir jeg fornøyd, for da er det en type godkjent, for å si det sånn da.
Og så er det jo disse gule fruktene Det skal være citrus Og som du sier, innslaget av litt Litterende urter og kanskje noen sånne kryddertoner Etter hvert på smaken Men det vet jo du mer om enn det jeg gjør akkurat nå Ja, for jeg har allerede tatt meg en slurk Og du har litt friske epler Det er noen pepper her Altså jeg må si det Det er litt sånn peppekorn I dette her også Og så er det kanskje noen sånn
Litt sånn nøttepreg over det hele. Overgaskende, ja. Litt sånn mann. Det er noen... Jeg sliter litt med å få klassifisert disse urtene som ligger som en sånn teppe bak der. Pepper er selvfølgelig greit. Ekolyptus tenkte jeg på. Du sa kamfer. Det kan være samme slekta. Ja, litt sånn... Nei, kanskje ikke nesten. Men den er ikke...
fremtredende, det er en behagelig rund ganske mild vin egentlig, og den
Den her vil jo egne seg fra alt til å sitte på terrassen og nippe til, til når du har dratt frem de litt enklere skaldirfatene dine. De enklere skaldirfatene, ikke når det er i tårn. Nei, på et plan. Ja, det er ikke til tårn. Et plan uten kjeller. Jeg tenker meg på at du trenger ikke, det er ikke noe du laster på absolutt alt, men til reker for eksempel, tror jeg denne hadde gått helt hjemme.
Ja, ja, kanskje mer krabbe. Jeg ville gått på det der litt søtere skalde i kjøttet. Enig, enig. Det som er så fint, Tom, er at du er jo mann av folket, det har du alltid vært. Og denne gangen så har du også tatt frem en vin som er i basis.
Ja, altså, vi er jo tilgjengere av bestillingsutvalget vi, egentlig, fordi det er der du finner veldig mye av godsakene som vi tross... Vi er jo belemret med dette vinmonopolet. Det er jo ingen andre som forlover å selge vin eller alkohol i Norge enn de. Og da er det jo veldig godt å vite at de har kanskje verdens største vinbutikk tilgjengelig for oss heldige grisene som forlover å bo i Norge, da. Ja, og det må vi forenkle et land sier at vi er veldig heldige at vi gjør.
Jeg må da også si at ikke bare har du fått den fra Basis, for det er jo masse kategorier på Basis, men du har kategori 1. Denne finnes på absolutt alle poler. Denne finner du uansett, fordi Basis fungerer jo litt sånn at der har de tatt et sånt bittelitt utvalg av hovedutvalget sitt. Dette må du ha. Ja, altså har de tvunget deg inn i disse butikkene. De som driver butikken får ikke lov å bestemme det. Dette er vindmålpolet sentralt som bestemmer. Og
Så kan man si om de er bra eller dårlig, men de sikrer i hvert fall at det er et visst tilgang når du går inn i butikken. Det som er dumt er at alle de der supergodvidende som vi snakker om hele tiden ikke er tilgjengelige inne i butikken. De må du bestille. De må du bestille.
Og det tar i hvert fall to-tre dager før du får det inn i butikken igjen. Men jeg synes jo det er egentlig verdt å vente tiden jeg, personlig. Det er spørsmålet hvor du bor. Mange ganger starter det lang tid. Men vår aller beste venn fra Østerrike har fått plass i hyllene, og er veldig tilgjengelig. Og jeg synes at når du, som hører på neste gang, skal inn i butikken og ha en hvitvin, og du hadde tenkt deg en risling, fordi det er det en eller annen ...
obskur vinsjournalist som har sagt at til denne skal du rettene, eller hva det er, så skal du ha en risling, så må du tenke, nei, men hva var det han da, Tom sa, han sa Greneveldt-Linra. Greneveldt-Linra, og så når den koster 160 kroner også.
Ikke sant? Da er det fint. Så dette her er en veldig bra gryndøyblikk til 160 kroner, det kan man si. Ja, det er bare god vin og godt kjøp. Jeg var ikke helt klar over prisen der, så nå ble jeg enda gladere. Jeg bygger opp stein på stein. Til slutt så blir den helt... Ja, det blir bra. Steinfeder, faktisk. Ja, det er det.
Nå begynner folk å tro at vi ikke spytter igjen snart. Ja, til 159,90. Jeg synes det er et fint kjøp. Det synes jeg også.
Vet du hva, det ble en veldig hyggelig, kort og grassiøs episode. Du har jo vært innom både Master of Wines og flere historier, så dette går helt fint. Folk er fornøyd. Jeg tror det. Vi får tommel opp fra alle. Nå går folk rundt og viser tommel opp. Tenk på de som er ute og jogger og viser tommel opp nå. Så ser alle de andre ut og bare hva det er han eller hun driver på med. Nei, nå hører han på Tom og Kjell Gabriel. Ja, det er det de tenker. Fint, da sier vi bare tusen takk for oss. Tom Amrothilovas fra DrinkFeed. Kjell Gabriel Henriks fra Kjellsvinnskilen.
Kanskje det er derfor vi er Nordens mest valgte?