Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Vent, sa du nei? Hos FIKEN kan du stifte, eller starte, eller registrere din egen bedrift. Mange ord som betyr det samme. Men du kan altså starte AS eller enkeltpersonforetak på FIKEN.no. FIKEN. Start bedrift. Superenkelt. Julen nærmer seg, og hva er vel en god jul uten sjokolade?
Gjør julen ekstra søt med Freia sjokoladehus.
Finner du noen serier, eller? Ja, den her for eksempel. I denne finsk-tyske produksjonen i svart-hvit er handlingen lagt til et hardt prøvet DDR og bruker et spennende fortellegrep hvor de først introduserer hovedpersonen i episode 7. Handlingen preges i stor grad av malende associative drømmesender akkompagnert av et abstrakt lydbilde. Ja, jeg vet ikke, altså. Strøm ned av det du egentlig vil se. Prøv TV2 Play i to måneder for kun 29 kroner per måned.
Vi reiser til fjellene i Argentina for å snakke om hvitvinn. Kanskje rart, kanskje riktig. Følg med. Hjertelig velkommen til ny episode. Tom er på plass, Kjell Gabriel er på plass, og i dag, Tom, så drar jeg deg med deg opp bratte bakker opp i fjellene i Argentina. Ja, men du trenger ikke dra for hardt, for jeg blir jo gjerne med dit da. Ja, ja, ja, ja, ja, ja. Dette her er litt gøy, fordi at her...
For en liten stund siden så holdt jeg vinkurs på søramerikanske viner i Asker. Det var en suksess. Folk storkostet seg. Og da tok jeg med en vin som jeg har smakt for lenge, lenge siden. Og så tenkte jeg, ja, den er god, den tar jeg med. Og så smakte jeg den igjen, og så ble jeg himmelfallen. Himmelfallen, for eksempel. Ja, himmelfallen. Jeg vet ikke hvor du skulle legge trykket for å få det til blød. Sånn. Og
Det synes jeg er gøy, for når man tenker på Argentina Så tenker man i hvert fall ikke på Chardonnay Det kommer ganske mye rød Merlot og Malbec Og en del andre blandingsgreier Før du kommer til denne
Det er jo Malbekland liksom, det er jo det alle skal ha der, men vi må tenke på at Chardonnay som også finnes over resten av verden, kom ganske tidlig til Argentina. Det var noe de likte å ta med seg, disse europeiske innflytterne som likte vin da. Ja, og det første som begynte å plante var jo faktisk Cortes i 1793, men da var det langt mye lenger nord, og så etter hvert så kom jo da
og de spesielt munkene tok med seg dette god sakene nedover. Og italienere etter hvert også. Italienere også, ja. Du må ikke glemme de. Det er veldig morsomt å reise og være sammen med argentinere, for å bruke det uttrykket. For de snakker spansk med en veldig italiensk aksang. Det er veldig gøy alt. Det gjør faktisk det. Det har ikke jeg tenkt så mye over. Men jeg vet at ...
Jeg var speaker på fotball-VM på Kontrasjæret for noen år siden. Det var alltid gøy når argentinerne kom, for det var så god stemning. Og så vant de ofte, det hjalp jo selvfølgelig. Vi skal til en dal, vi skal til Mendoza.
Vi skal til Mendafer. Og Mendoza er jo der Alvinen, det er jo helt ljug, men det er det vi tror om Tarenta-Remen, at Alvinen i Argentina kom fra Mendoza. Men det er de beste områdene her, det er det. Det er det, og da er det jo sånn halv, du er egentlig i bånd av, før du begynner å gå virkelig opp i fjellene,
Ja, det ligger i ås-siden. På vei oppover. Ja, men vi er på noen tusen meters høyre likevel som om det bare er i ås-siden, så det kan være ganske høyt opp der. Ja, vi er i en dal som heter Tupungato. Eller mye enklere er det lov å si Ukko. Ja, det kan det også. Ukko-dal, Tupungato er vel noe som indianerne kaller det, og så har man forenklet det til Ukko.
Den dalen der er jo renka som liksom Indre Filén I hele Argentina, akkurat der Og hele det området der Hele den distrikten der Det er liksom vin, det er kun vin Det er vin det går i Resten av Argentina er jo fullt av kuer og noe søvner Men her er det vin, kun vin Og det henger jo fint sammen, det er ikke det Men det er liksom
Dette er grannkryen av alle grannkryer i Hvor tid jeg kommer derfra Jeg liker at det er jeg som tatt med vin Og du som skryter opp området
Jeg bare liker det Vi fremsnakker ting her Det er det vi driver med Jeg tenkte ikke så nøye på det Når jeg tok vinen Så tenkte jeg, men her, dette blir bare bedre og bedre Det er det jeg prøver å si Men nå er jeg smett på smaket der da Ja, det, da skal jeg servere da Du strekker ut et glass Det skal være revs Revs i glassen Ja, det var det
Men jeg holdt da dette vinkurset her, og da var det en godt voksen dame som smakte på den som bare «Oi, dette var godt!» Og når du får den følelsen når du presenterer noe som... Jeg har ikke lagt det selv, men når du har plukket ut viner og det slår så godt an, så blir man jo greit gira. Her har det vært fatt selvfølgelig ni måneder på...
Fatt, 10% av dem er det brand new, 90% av det er andre og tredje generasjon, eller årgang som man sier. Jeg vil egentlig si generasjon, ja. At hver vin er en generasjon. Åja, sånn ja. Det blir ny generasjon hvert år. Litt sånn som bine. Ja. Ja, men det er jo egentlig en vakker tanke.
Du har lukta? Ja. Har det smakt?
Nei. Skal vi smake? Jeg smaker, eller du smaker først? Du kan smake, du kan kjøre hele opplegget. Og hvis du gjør det, skal jeg si at denne dalen ligger over siden av et fjell, som også heter Tupungato.
Og i bånd av det fjellet ligger det en by som heter Tupungato. Og det er jo veldig brant. Den ligger jo rett nedover Mendoza. Men det er kjekt å vite, hvis du skulle rote deg ned i de distriktene, så må du lete etter denne byen, for dette er liksom The Wine Mecca der.
Vi har smakt, eller jeg har smakt, og når man legger biten på fat, så får man ofte smørfedd med og litt smørrundhet i vinen. Her er det en fin balanse mellom den litt bakte sitronen og den litt halvefete, litt sånn oljeete smørsmaken.
Veldig rund, fyldig, behagelig. Ja, veldig rund. Fattet her jobber jo massivt med den iboende syra som er i Chardonnayen. Jeg synes den har klart å beholde syrepreget ganske bra gjennom hele vinden. Den blir ikke sånn overveldende oljete, sånn som jeg opplever noen ganger med Chardonnay, spesielt fra USA og Sør-Amerika, faktisk. Men jeg har det.
Jeg har også ganske mange andre fine toner her, men det er noen krydder på slutten her. Det er noe som spiser inn oss, det er helt riktig. Veldig interessant vind jeg har klart å få frem der. Oi.
Og jeg vil ikke si at den er ikke typisk Chardonnay heller. Altså det er Chardonnay, det er ikke tvil om det, men de har prøvd å gjøre noe annet. Jo, men det er ikke California Chardonnay, og det er ikke Burgund Chardonnay. Altså det er ikke noe sånn der at dette er sånn, og her prøver de å være det eller det. Eller kanskje de gjør det, men da har de ikke fått det til, for det har laget sin egen... Men hvis du tar lukter på glasset en gang til, så sier jeg blomstereng. Ja, det er jeg litt enig i. For den kom plutselig etter at disse sitrustonene hadde dampet bort. Mhm.
Dette her synes jeg har, men det er jo litt tropisk også. Ja, det går på det tropiske. Modne, gule frukter. Så ikke de der krispe pleiene som du finner fra Europa og fra Sær-Burgund, men heller ikke jeg.
Det er ikke den oljet glissende greia du kan risikere å få fra Kalifornien, eller? Nei, det er spennende den her, altså. Veldig. Det er akkurat det jeg ble så glad for at jeg husket at den var god. Du trengte å vite det nå? Jeg hadde litt flaks, jeg må innrømme det, men jeg synes dette her var kjempegøy. Som regel, Tom, så hender det at vi tar frem viner som er i basisutvalget, og alle kan få tak i dette. Her er det faktisk litt motsatt.
Denne vinden finnes det bare på, det er inne på ett eneste pol, og det er poliasker. Akkurat nå så er det åtte flasker der.
Så dette er helt klart en bestillingsvare. Men du kan bestille den? Man kan bestille den, det er ikke noe problem. Den koster 349,90, altså 350 kroner. En god fatlagret for deg som liker litt fat. For det er jo en del fat her. Det er jo ikke noe å komme fra. Hvis du misliker fat, så kan du egentlig bare velge noe. Men fyldig, behagelig, rund og dette her til...
Fisk med smørsaus Åh, hollandes Og asparagus Og fogra, oi Nå blir du sulten her igjen, Tom Det skal ikke så mye til Det er ikke noe dårlig vind da Når jeg drar deg dit, egentlig Nei, jeg tror også kyllingretter og litt sånn forskjellig Kan passe Dette er en god all-round Men det er matvinn, det er ikke noe du sitter og kontemplerer Over foran peisen akkurat, synes jeg da Jeg kunne greide et glass foran peisen Jeg hadde det
Enten er du mer avansert enn meg, eller så er det bare jeg som... Ja, men jeg ser bare siden. Men med det, Routini, Chardonnay, Colleksion fra Argentina. Man kan også nevne at Argentina gjør det skikkelig ræva når det gjelder økonomi. Så du kan fint kjøpe vinen derfra for å styrke deres
økonomiske sans, for der har det gått ganske ræva. De har jo fått ny president, Argentina svarer på Donald Trump eller sånn, har jeg skjønt. Og det er mange som ikke er helt fornøyd med det. Så...
Make Argentina great again Kjøp litt vin Så de bøndene får i hvert fall inn og gråne Sats på at næringslederne Står han av Det er det viktigste Takk for nå Jeg synes dette var en fin liten episode Jeg heter Kjell Gabrun Henriks Tom Amiratil Havås Ønsker deg en riktig fin dag Ha det bra Du, vi må vaske klær Er strømmen billig nå? Sjekk appen
Kanskje det er derfor vi er Nordens mest valgte?