Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er å levere skattemeldingen med fiken som vi gir oss her. Fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap.
Se nå på TV2 Play
Man kjenner lusa på gangen, sier noen. Hvordan har det med vin å gjøre? Følg med. Hei og velkommen til en ny episode med Tom Amratti Røveås fra Drinkfeed og Kjell Gabel Henriks fra Kjells vinkjeller. Håper at alle er på plass, sitter klare. Kanskje noen til og med har kjøpt inn vin. Det hadde vært hyggelig. Det er noen som sier at de gjør det. Ja, det er veldig kult hvis de gjør det. Så smaker man på en måte litt sammen med oss. For dere som er ute og jogger, det er noen som, veldig mange som sier jeg hører på podcast når jeg jogger. Jeg vet ikke når du hører på podcast.
Jeg? Nei, jeg lager de. Jeg har ikke tid til å høre. Jeg hører på podcasten, jeg flyr. Ja, da er det digg. Jeg hører på den når jeg kjører bil og sånn, bare for å ha noe som surrer og går i bakgrunnen. Men det må ikke være for engasjerende, for da glemmer jeg hva jeg driver med i virkeligheten. Jeg hører veldig sjelden på min egen podcast, fordi den har jo i og for seg pratet sjelden, men det hender at jeg får spørsmål.
Ja, jeg hørte den episoden om Da sa du Ok, nå har jeg lagd 200-300-400 Altså jeg produserer 100 episoder i året Så det er jo ganske mye Vi har ganske høy produksjon selvgjørelse Så da blir det vanskelig Skal jeg fortelle en liten hemmelighet? Jeg hater å høre min egen stemme på radio Det er så fint Det er det verste jeg vet Jeg har blitt litt bedre nå Men jeg blir litt sånn puteradio Ja, men alle synes det er rart å høre sin egen stemme Sånn er det bare
Skal vi snakke litt vin? Ja, det skal vi. Vi skal ikke snakke om vin, egentlig. Nei, vi skal begynne med lusa. Vi skal begynne med lus. Ja, og det er litt gøy, for det er jo ikke noe gøy, det var en katastrofe. Virkelig ikke gøy, det er motsatt av gøy. Ja, som er da katastrofe. Dette er en lusemøte i Fylloxere, som Tom har så mye kjennskap om, at han kan holde foredrag, men vi skal ikke gå der.
Ikke ta det for langt, da, men bare gi folk en skumming av Phylloxera-lysen. Ja, altså, Phylloxera kom til Europa slutten på 1800-tallet. Ja. Vet du hvor den kom først? Var i Europa. Ja. Crystal Palace, Key Gardens. Den kom til London. Ja, for den kom fra Amerika. Ja.
- Det var dette forbannet glasshuset som de skulle ha i verden? - Ja, det var det. Det kom sammen med en haug med poteter og andre jordbruks ting fra Amerika. Masse fint fra Amerika, men også lus. - Forbannet engelskmenn da. - Engelskmennene spred dette her lett utover kontinentet. De grise fort, og i løpet av veldig kort tid hadde disse lusene lagt seg på alle nelske vinranker, best en vet.
Og tok rett og slett knekken på det. Og vi stod foran muligheten for at all vinproduksjon i Europa, og sånn som vi hele Europa, skulle forsvinne. Det var panikk. Seriøs panikk, liksom. Man rev opp alt man hadde av vinranker for å prøve å stoppe det. Det var sånn...
Ja, en slags kjempe-covid-karantene for vindmakere liksom. Og det er så bra vi har hatt en liten pandemi, så vi vet hva dette er. Vi kan relatere oss med det, men den der følelsen... Du har sagt at jeg har vært som spansk syke, og ja, spansk syke, det er jo ingen som vet det. Snus, snus, og så dør det. Tenk denne panikken for disse vindbøndene, som da ser bare hele livsgrunnlaget sitt bli slaffsa i seg en gjeng med små bedritende insekter fra USA. Det er ikke gøy det, helt tatt. Heller
Heldigvis var det Amerika som var redningen. For der vokser det jo vinranker som er motstandsdyktige mot flåkstrøm. Så man hentet over
rotstammer fra Amerika og begynte å plante de, og så podet man da de europeiske vinnene, vinneharten, inn på de amerikanske rotstokkene. Og på den måten så klarte Amerika både å utrydde og redde samtidig. Det er veldig rart. Og alt dette foregikk i løpet av bare et par årtier. Det gikk så rasende fort.
Men noen steder klarte det seg. Litt sånn som Svartedøven, hvor noen land ble lagt øde, mens noen byer overlevde et fint. Kvinnestad og Mandal og så videre. Du og de der fun factsene dine, men uansett. Det er derfor vi har så mye ødegårder. Ja, det er fra Svartedøven, det vet vi.
Men, dette er... Du har de fun factsene dine, så du vet ikke så mye. Nei, nei, nei. To skjer. Greia er at noen lommer i Italia, i Spania, Frankrike, noen få steder, og i Tyskland, og sikkert andre steder, og så var det sånn bittesmå åkerlapper som overlevde. De klarte seg, jammer og skriker, men der trengte man ikke å rive opp, og man trengte ikke å replante. Og så kommer diskusjonen. Disse plantene lever jo enda i dag. Ingen har tur til å røre dem, for det er en slags sånn
Vi kaller det superplanter. Og de begynner å dra på året. Vi snakker jo om sånne type planter som kanskje ble satt i jord allerede på sånn 1860-1870-tallet, får noen av de. Helt om mot 1890 kanskje. Det er der vi skal i dag. 1896. Og så er spørsmålet, er druene som vokser på de, hva kan du si, rene, nå har jeg laget sånn gåsøgn i lufta her, rene plantene, er de
blir det bedre vin av de som er vokst på originalplantene, eller er det forskjell på de og de som er podet inn på amerikanske rådstokker? Det krangler disse superlærde vinheltene om. Og det beste svaret jeg kan gi, hvis noen lurer, det er at du får smake selv.
Dette er ikke noe fasitsvar på det. Men den vi skal smake på nå, den har du tatt med deg, ikke sant, Gabriel? Ja, den har jeg tatt med meg. Jeg byr på meg selv. Karl Løven, Herenberg, Risling, Kabinett 2021. Den er jo ikke så gammel. Men bare å lese på flasken, så står det da «Mitt hundre jare alten, vøstsekten Reben». Dette her er da prefiloksere på denne gården, så dette er den eldste
som er da opp til 100 år. Det er faktisk over 100 år. Og den er da i rød skifer grunnen. Og det var en del ting, jeg vet ikke om rød skifer grunnen er grunnen, og det var jo en slags. Men for eksempel, fyloksra kan ikke gå i sand.
Så det var en del spanske vin gårder som greide seg ganske greit, for de sto ute i sanda. Men det de fant ut var at de fikk jo støtte hvis de allikevel revet opp plantene sine. De renska jo ganske greit. Det er en kabinett, og da vil jeg si at vi er på step 2.
At trokken er først, og det betyr at den er frisk og ny. Med lite restsocker. Og så kommer kabinett som er da runde to. Det vil si at drunene henger litt ekstra på.
på busken, og det gjør at druene blir litt modnere. Og når det blir litt modnere, så er det mer druesukker, og da blir det også mer sukker i vinen, så det er ikke tilsatt noe sukker her. Men det er, du skal få lov å tippe etterpå.
Jeg vet svaret hvor mye sukker det er. Men jeg skal også til å si at det er veldig mange av de, hvis du går opp på kabinetter og de litt søtre, så er det ofte litt lavere alkohol også. For der har ikke gjer gutta fått lov å omdanne absolutt alt sukker til alkohol. Riktig. 8,5 prosent. Ikke sant? Ja. Så dette er 8,5 prosent, men så har det da høyere sukkerinnhold. Og da begynner jo alle disse damene på vinneren å blåse seg opp, for de skal i hvert fall ikke ha noe sukker i vinden, men de vil gjerne ha lav alkohol.
Nei, høy alkohol. De skal gjøre det så høyt som mulig, men så lite sukker. For de skal jo bli fulle og glad, men de skal ikke ha noe sukker. Men hver prosent du går opp, bare sånn cirka, så er det 22 gram sukker som hus på deg. Ja, og en annen ting er det at det er energiinnholdet som gjør at du legger på deg totalen som dytter inn i kroppen din. Så det skal omdannes til enten energi eller fett inn i kroppen din, så totalen er det samme. Ja.
Skal jeg fortelle om lukten? For du var jo bare i gang, du. Jeg var kjøpt på det. Det som er kult med denne her, er at rislingen har jo det der, ikke alltid, men veldig ofte, blomsterpreget. Det første lukter er sånn. Og det er blomster oppi her. Så er det litt, vi kaller det petroleumnoter. Jeg kaller det litt sånn gummistøvel. Jeg også. Ja, litt sånn.
Ja, litt sånn... Lettgummi. Lettgummi. Viking... En gammel vikingstøvle fra 1980. Ja. Stått på hytta. Med lukt på utsida og ikke på innsida. Ja. Da har du den lukten. Og den er helt på linje. Den følger den luktkurven den skal ha. Ja, det er et vinkurs her for litt siden for et advokatselskap. Og da var det en som sa badeball. Ja. Ja.
Det synes jeg var en fin beskrivelse. Det er litt badball. Det skal kanskje ta til meg. Alt du assosierer med sånne type petroliumsnoter er jo riktig. Da du hadde champagne-rom, så hadde jeg vin-rom. Det var en fin tid. Huset var fullt av champagne-mennesker.
Men nå er vi på rislingen, og så er det jo litt rannet stenfrukt inni her. Det er noe gul frukt som kommer på nesa litt etter hvert. Og så har du smakt. Jeg har smakt, og det kan du gjøre du nå. Så er den, den har denne gule, liten modne frukten, og så kommer denne sødmen som er litt sånn honningsødme. Det er ikke sånn søtsaka, søtsaka. Det er, den har litt av denne honning, runde søtligheten.
Så du har en blanding av dette sitrusbadet med litt sånn en liten dropp... Altså, engelskmenn som drikker honning med te, de må jo synes at dette er fantastisk. Du beskriver det som honning, og det er ikke noen gæren beskrivelse av det, fordi den er litt sødmen. Det er så hva det gjør at det blir en veldig fyldighet over det. Så det blir en sånn fyldig...
sukkerløsning, og det er utrolig digg da. Det er deilig. Og så glemte jeg å legge til, for de som har hørt litt for mye på oss, vet jo hva jeg mener om syre, og det kan aldri bli nok. Det kommer aldri til å bli nok, men Gud hjelpe denne treffer altså. Så kommer det helt til slutten, så kommer jo syre av. Ja, og den bare vasker og vasker og vasker, og det er så digg, og så sammen med denne litt sånn runde sødmefulle frukten og syre, så er det bare en lek.
Det er veldig gøy. Nå skal du få tippe. Hvor mange gram sukker tror du det er per liter? Jeg tipper han ligger på rundt 17. 38. Oi! Da var det en voldsom kabinett da. Ja, dette er gøy. Ja, det er voldsomt. Ja, egentlig. Men du kjenner jo ikke det. Nei, du kjenner jo ikke det. Du kjenner bare den der runde. Men der kommer også syrigehalten inn. Så dette her er kult. Pre-fulokstra vin til 219,90 kroner.
Karl-Øven Herrenberg Riesling fra Altus Reben. Gammel vinstokk i bytteveggene. Gammel dager. I dag har du lært litt om Fylloxeralus. Du har lærte litt om spanske sykken, og vi har lærte litt om Martin.
okkupert område, kan vi kalle det. Så da håper jeg du synes at det var fint, og så håper jeg du kanskje bare kjører på en ny episode. Og så bare legg deg inn og kjør på rann når du er ute og holder på med det du må. Denne var såpass kort, så her er bare matet på du rekker et par til, tenker jeg. Ha en fin dag, ta vare på deg selv, og jeg heter Kjell Gavle Henriks. Tom Amiratilovas. Takk for oss.