Vinen som har mye motstand

Kjell-Gabriel diskuterer en vin fra Nizza-regionen i Piemonte, Italia, som han opprinnelig var skeptisk til, men nå setter pris på. Han mener at Nizza-vinen, laget av Barbera-druer, er god, men står overfor utfordringer med å få oppmerksomhet i Norge på grunn av sin høye pris og mangel på markedsføring. Han diskuterer også hvordan Nizza-regionen prøver å etablere seg som et toppvinområde, og om dette kan lykkes.

04:07

Podcastsegmentet diskuterer kravene for vinproduksjon i Nizza, viktigheten av fatlagring, og personlige opplevelser med Nizza-viner.

10:39

Talen diskuterer kvaliteten og utfordringer med en dyr vin fra Nizza, og hvordan den må konkurrere med Barbaresco og Barolo.

Transkript

Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Velkommen til høstens store eventyr. Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetinn. Det blir bål, svette og tårer. Og vokteren, ja, han ser alt. Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye bølger. Vokteren, se nå på TV2 Play. I dag skal jeg prate om en vin som jeg egentlig ikke liker. Men så har jeg funnet ut at jeg liker den og er veldig godt av å like den. Dette blir spennende. Musikk Hei og hjertelig velkommen til noen episode av Kjells vinkjeller. I dag skal vi til et område, en type vin som da det kom så var jeg sånn åh, det er så unødvendig, det er så veldig, veldig dumt. Men så har jeg begynt å drikke mer og mer av det, eller jeg drakk det for seg før om, da het det ikke noe. Og så har jeg begynt å drikke det mer og mer, og så har jeg funnet ut at det er jo egentlig veldig, veldig, veldig godt. Men greia er at det er et område i Italia rundt en by som heter Monferrato. Veldig charmerende by. Jeg har faktisk bodd der. Det er verdt å besøke Piemonte. Vi er i Piemonte i Italia. Det er et veldig fint utgangspunkt. For eksempel hvis du skal til Piemonte. Kort vei til Barolo, Barbaresco, Alba og alle sånne ting. Men... Her er det da det som har skjedd, og det skjedde i 2014, det er ikke så veldig lenge siden. Da fant de ut at de ville lage seg en ny DOCG. Og med DOCG så menes det da at, for kortest enn DOCG står for Denominasjonen, de origine kontrollate e garantite. Det er italiensk, og det betyr at det er den flotteste klassifiseringen innenfor et område, for eksempel Barolo, der er det D og C-G. Barolo var faktisk veldig dårlig. Hvis du tar Barbera, så er det Barbera de Alba, det er vel en D og C-G, men hvis du bare har Barbera som er utenfor, så heter det bare Barbera. Og DSG har da en liten lappe rundt halsen som er brun, beige, gul, grønn. Det er det store DSG, og det betyr at det er fra det flotteste vinområdet. Men her er det da... Dette er området som jeg synes var dumt, og jeg synes var litt irriterende, er jo det at her er vi da i et bittelitt område, ligger utenfor Montserrat og like ved Alba, i Piemonte, som man hadde lyst til å hette Nizza. Dette fant jeg ut at jeg skulle satse på i 2014, og så er det jo sånn at når du kan lage noe som blir kjent, en DOCG som blir kjent, så kan du selvfølgelig øke prisen, Du kan satse skikkelig på det og få liksom, oi, oi, oi, dette her må da være det beste og flotteste og så videre. Og så må du lage en del regler. Og for denne deosygen, så er det det at vin må være 100% barbera. Men det er jo den mest plukkete druen og dyrkete druen i hele piamantet, så det er jo ikke så vanskelig. Og så må det være maksimum 7 tonn per hektar, det er litt sånn teknisk. Du må ha minimum 13% alkohol, det er ikke noe problem med det helt tatt, fordi såpass varmt er det der, så det går fint. Og så må det være minimum tønne, altså for en reserva, så må det være minimum 6 måneder på tønne, og så var det minimum 18 måneder for lagring. Så 6 måneder, 12 måneder hvis det er reserva, man ligger på fat, og jeg driver å oversette engelskoden mitt her, for jeg leser reglene rett foran meg, og da er det en sånn knote jeg litt tørre. Og 18 måneder lagring, opp til minimum 30 måneder hvis det er en reserva. Jeg har vel... Ikke en reserva, jeg har bare vanlig nitsa. Så da er det da minimum 6 måneder på fat, men her kan man selvfølgelig ligge 12 måneder hvis noen vil, noen får ligge mer enn det også, og minimum 18 måneder lagring, og denne her er fra 2017 og kommer ut nå, så det vil si at den har lagret sikkert mye mer enn det. Så det de har lagd da, er en 100% barberavien med fatlagring. Det er i og for seg det de har lagd. Og trenger man en egen DOCG for det, trenger man å si «Oi, dette er Nizza, da er det ekstra fint», eller kunne man bare kalt det en reserva? Og det er det som har irritert meg litt, at vi skal få så mange sånne små kommuner eller områder som skal ha egen greie og prøve å selge merkeverk. Jeg skjønner ideen deres, og så synes jeg også at Nizza, N-I-Z-Z-A, Nissa kaller jeg det, Det er litt nisse. Det funker ikke for meg. Men vi er da rett utenfor denne Nisamhansferato-byen. Da ligger jo liksom Agliano-Terme og Bruno Castel Boglione og mange av disse landsbyene som ligger rundt. Landsbyer er av og til bare en liten klinge, så det er veldig lite område. Det er faktisk 250 hektar bare. Og det er ikke veldig, veldig mye. Men så er det det da. At jeg var jo da og besøkte Nizza Mott's foranto. Bodde der. Vi var faktisk på en vingård som vi gikk hjem. Vi hadde vært på flere smakinger. Kjørte rundt, og så endte vi opp på vingården. Og da bare kjørte bilen og tenkte, jøss, hvor skal de? Kommer de ikke tilbake til å hente oss? Men da gikk vi hjem derfra. Det var tre kilometer, så det var ikke så langt å gå. Men det var en fantastisk flott vinsmaking, for vi drakk jo fryktelig mye vin. Og når man er på vinter, så skal man ikke spytte, synes jeg. Da skal man gjerne peise på litt, hvis man har muligheten. Så vi fikk veldig mye vin, og blant annet en del av disse Nissa-vinene. Så jeg har jo begynt å si at jeg skjønner jo at fatlagret barberer er digg. Og det er jeg veldig enig i. Jeg synes at fatlagret barberer eller fatlagret barbera, som det heter, i og med at jeg bor i Osker, er bedre enn ståltangbarbera, for da kan det ofte bli litt sånn saftete. Men jeg har da funnet en vin. Å, jeg har tatt meg en stort, flott glass i dag. Jeg har prøvd å finne noe hjemmeside, men det er helt... Det er veldig, veldig dårlig på å reklamere for seg selv. Og det skjønner jeg også. For dette her er en vin som blir lokalt regnet som en veldig, veldig god vin. Men i og med at Nizza ikke har blitt det store i Norge nå, så er det ikke så mange som har prøvd seg på det. Det er noen veldig små importører som har prøvd seg på det. For jeg smakte den for fire år siden, tre og fire år siden, hos en bitte, bitte liten importør som egentlig drev med eiendomsutvikling og slike ting. De hadde et hotell der nede, og med dette hotellet så fikk de med litt vidmark Og så fant vi ut at da får vi jo prøve å selge dette i Norge også, for de eide jo tross alt hotellet og vinåkeren, så da tenkte jeg at dette skal vi få til. Men det har liksom ikke gått noe særlig. Og nå er det en annen som skal prøve seg på denne Avesa-serien. Vingården heter Avesa. Jeg fant noen bilder, og de har veldig, veldig lang vei å gå. når det gjelder å markesføre seg selv. Så vidt jeg skjønte, så har de holdt på å produsere vin her siden 50-tallet eller noe sånt, så de har holdt på en god stund, og så ble det liksom underlagt dette hotellet, og så lager de litt sånn, de lager litt sånn klassisk, de har en Barbera da, Alba, de har den Nizza-vinen, de har en sånn Moscato, litt sånn forskjellig, så de har litt forskjellig, og det, da jeg smakte vinene for de... For et par år siden tenkte jeg at dette er veldig, veldig bra. Men her er det en del utfordringer. Men først så må vi smake litt på vinen. Og da må jeg rulle litt i glasset. Jeg har tatt en sånn grasselass som jeg har fått til test her nå. Som jeg synes er egentlig veldig fin. Jeg bruker de av og til når jeg sitter og tester vinen for meg selv. Og med en gang så får du mørke, deilige viner. modne moreller på nesa, og så kjenner du at den har vært på fat, du kjenner en sånn dyp vanilje, den har begynt å, i og med at den er fra 2017, og det er jo, det er jo 23, det er 6 år siden, det er så rart å tenke på at vi er inne i 2023, jeg føler liksom at vi er inne i 2022 fortsatt, det tar et par måneder før jeg greier å vende meg av med det, jeg vet ikke hvordan du har det, men jeg føler det er hvertfall litt sånn, og litt sånn sjokolade, moka, duft, og barbera er jo en veldig fruktig drue, nå må jeg drikke litt her. Ja da. Åh, det var godt. Veldig vaniljemoka og mørkebær i munnen. Noen kryddetråd, men ikke så kjempe mye. Deilig mørk frukt. Og så har den litt sånn at du kjenner at her kunne det vært godt med litt kjøtt. Men problemet da, til denne lille hotellet, eller hva det nå enn er, utenfor Nizza, som lager vinen, Men noen som ikke greier å lage en hjemmeside engang, er jo det at den er litt dyr. Og det tror jeg er utfordringen til importørene først, og de som prøver først, og de som prøver nå på dette her. Fordi at den er fortsatt tung, altså den kan ligge lett i 15-årene her. Men problemet er at dette her koster da 305 kroner å återgjøre, som i hvert fall koster 2,99 kroner da. men 305 kroner å tilgjøre. Og for mange så tror jeg det blir litt dyrt. Men det er dit Nizza vil. Det er dit dette distriktet vil. De vil være på den prisen. De vil liksom være topp, topp, topp barbera, som nesten skal begynne å sammenligne seg med Barbaresco Barolo. Og der er nok Nebbiolodruen hakket vassere, sånn at det kommer nok ikke til å gå. Men det er helt klart dit det er det som er målet, er å komme seg opp til dette high-end-nivået på vinene sine. Jeg synes det er veldig god vin, men jeg ser helt klart at utfordringen her er ofte at veldig mange ikke kommer til å velge Nizza hvis de skal velge en vin til rett og slett tre negasjoner. Altså, vinen er god. Den har vært det, men den har nok litt motgang. Dette her er jo ikke en vin som er inne på noen pool eller noe sånt heller, for den er akkurat kommet inn til Norge for andre gjøren. Så det er jo en veldig lang vei å gå for importøren å få denne her til å smelle. Men jeg husker han, jeg har glemt nå bare så det jeg har sagt, men når jeg så den igjen så tenkte jeg, ja, dette her, dette her har jeg jo vært borte i før. Dette har jeg prøvd før. Dette likte jeg, så har jeg glemt det, for det smaker ganske mye vin, og så prater jeg med mye folk, og så er jeg faktisk litt glemt. Men så kommer han da tilbake nå til Top of Mine, og jeg synes dette her er en Det er en tøff vin. Jeg tror det er en vin for deg som selvfølgelig er glad i Barbera, så vil du få en veldig fin opplevelse, for du vil føle at dette her er en skikkelig flott Barbera. Oi, nå snakker vi flott Barbera, det kjenner du med en gang. Nå har jo Piemonte gått forbi VN2 på mest såkte viner i tiden til Norge. Så Ripasso, Valpolicella og Marona begynte å gå litt nedover. Og Barbera, Barolo, Barbaresco. Kanskje det er Nizza han kommer til å ta over litt av salget. Så jeg anbefaler Avesa Nizza 2017 til 385. Men jeg føler at dessverre for byen og produsenten og alt sted, jeg føler Nizza har ikke fått det varemerket hen nå. som kanskje kommer. Altså, nordmenn reiser jo ned litt hele tiden. De drikker masse nitsavinn. Kanskje jeg tar feil? Det er bare ikke jeg er i et nitsa vinmiljø, der folk snakker, og smaker nitsa i forrige uke, og hører du, forrige uke var nitsa her, altså. Så kan man ha at jeg er teit, så jeg ikke har fått det med meg. Men jeg føler at jeg passer godt med i vinbransjen. Det skal jeg ha. Og så får vi se om det slår til. Men prøv! Jeg snakker varmt om det her. Jeg bare lufter også utfordringer. Jeg har en liten indre debatt med meg selv. For det er en veldig god vin, men den møter litt motgang i livet. Det er jo sånn med vinplanter som møter motgang. De lager ofte de beste vinene. Mens vinplanter som har det alt for lett, de lager dårlige viner. Kanskje det er sånn med... Vinprodusentråd, PM1. Uansett, takk for at du lytter, og så ønsker jeg deg en fantastisk tur videre på din vei gjennom dagen, og husk det at jeg arrangerer vinreiser til utlandet, blant annet Italia. Vi skal arrangere siste helgen i april, da skal vi til Toskana. Da er bursdag faktisk, så da skal vi feire bursdagen min der nede. Så hvis du har lyst til å feire bursdag med meg, I Toskana, 27. april til 1. mai. Så gå inn på Facebook-gruppa Vin. Der ligger informasjonen helt øverst der, så kan du melde deg på og vise interesse. Så da kan vi se da, om det kanskje blir en bursdagkvalitet på meg fra deg. Det var tydelig. Takk for i dag. Ha det bra.

Mentioned in the episode

Nizza 

En vinregion i Piemonte, Italia, kjent for Barbera-viner.

Barbera 

En italiensk druesort, populær i Piemonte.

Piemonte 

En region i Italia kjent for sine viner, særlig Barbera og Nebbiolo.

Barolo 

En prestisjefylt vin fra Piemonte, laget av Nebbiolodruer.

Barbaresco 

En annen prestisjefylt vin fra Piemonte, laget av Nebbiolodruer.

DOCG 

En italiensk klassifisering for vin, som indikerer høy kvalitet og spesifikke produksjonsregler.

Avesa 

Et vingård i Nizza-regionen som produserer Barbera-viner, men sliter med markedsføring.

Nizza Mott's foranto 

En vingård i Nizza-regionen som Kjell-Gabriel besøkte.

Agliano-Terme 

En landsby i Nizza-regionen.

Bruno Castel Boglione 

En landsby i Nizza-regionen.

Valpolicella 

En vinregion i Italia kjent for sine rødviner, inkludert Ripasso.

Ripasso 

En type rødvin fra Valpolicella, laget med Amarone-rester.

Marona 

En vinregion i Italia.

Nebbiolo 

En italiensk druesort, populær i Piemonte.

Toskana 

En region i Italia kjent for sine viner og mat.

Facebook 

Et sosialt nettverk som brukes for å dele informasjon og kommunisere.

Vin 

En Facebook-gruppe som Kjell-Gabriel bruker for å promotere vinreiser.

Fiken 

En app eller tjeneste for regnskap og bedriftsstart.

Vokteren 

En TV-serie på TV2 Play.

TV2 Play 

En strømmetjeneste for TV2.

Stetinn 

En destinasjon i TV-serien Vokteren.

Osker 

En ukjent plass, muligens en by eller region.

Top of Mine 

En ukjent plass, muligens en vinbutikk eller restaurant.

VN2 

En ukjent organisasjon eller gruppe, muligens relatert til vin.

PM1 

En ukjent organisasjon eller gruppe, muligens relatert til vin.

Participants

Host

Kjell-Gabriel

Sponsors

Fiken

Lignende

Loader