Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er med kvitteringer og bilag i fiken, så vi gir oss her ved. Fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap. I dag skal vi snakke om en vin som vi ikke helt skjønner hvorfor det er der den er. Dette blir spennende. Følg med. Musikk
Hei og hjertelig velkommen til nok en magisk episode med Kjeld Svinkjeller og ikke minst Drinkfeeds Tom Amirati Løveås og Tom. Nå klør vi oss huer, nå skjønner vi ingenting.
Det er et lite mysterium dette her, for du har tatt med en vin som heter La Gabacha. Det er helt riktig. Og da høres det jo spansk ut, og det er helt riktig. Også helt riktig. Og så er det denne distrikten her, og den hører til det som er denominasjonen Rueda.
Der er vi veldig glad i vinene fra. Vi liker jo det. Alt stemmer. Vi er i området Valadoid, hvis dere skal ha en by å henge roeda på. Alt så langt er bra. Men så har du gravd litt og funnet ut hvilken drue det er oppe i denne vinen. Ja, for dette er en Savagnablanque, og ikke en Savignoblanque, det må man absolutt ikke tro det er, men Savagnablanque.
Og her kommer det som er litt sånn snodig, for Savagnat er en drue som kanskje styrkes mest i Jura, altså i Frankrike, i Jura-distriktet. Det kommer egentlig fra den italienske delen av Tyrol, der den heter Traminer, og dette er en gammel, sånn oldtidsdrue som har holdt på oppi disse fjellsidene. Og hvis man begynner å lese litt ...
om Samania Blanc, du har ikke lyst til å si Samania Blanc, men Samania Blanc, så vet man at dette her, ja, brukes de vin-djuen, altså disse florvinene, og i Tyskland så kaller de det Red Raminer, og i Schweiz så kaller de det Swiss Alps Wine, og i Australia er det, men det står ikke en dritt
om at den er i Spania. Og grunnen til at vi også har blitt litt irritert der, eller i hvert fall oppfordret, vi har begynt å diskutere og nesten kranglet litt. Ja, vi begynte å bli oppskjørt da. Ja, for er det lov? Ja, det er det jeg lurer på, fordi jeg har nemlig gravd ut statuttene for at du skal kunne få lov å få et stemple fra Rueda, som denne vinen har. Den står på flaska der. Og der står det hvilke druer som er lov å bruke i
I Rueda. Og det er blant annet Verdejo, som er veldig kjent. Det er jo viden. Det er Viura, som er en annen dru. Og så har vi Saminjo Blank. Ja, den er lov. Og også noe som heter Palomino Fino, som er veldig morsomt.
Det er en sånn artig navn. Og så har vi Vognier og Chardonnay som har kommet de siste årene, men det står ingenting om tråderdrua de. Nei, det gjør ikke det. Men, og her kommer en liten twist. Rett før vi gikk på sending, så begynte jeg å finne ut, hva betyr egentlig Lagabasha? Navnet på vinden, hva betyr det egentlig? Det er en bilde av en homer der. Det er en bilde av en homer. Store homer på en grønn bakgrunn. Så vi ville jo trodde at det betyr det. Det gjør ikke det. Fordi det ordet er nemlig en sleng for...
eller fremmed på spansk, og ofte referert til franskmenn. Og den jævla franskmannen? Ja, bare kanskje uten det jævla foran, men bare sånn, å, franskmannen. Ikke sant? Ja, men fun fact, det har jeg sikkert sagt det før, spanske syken i Frankrike, nei, i Spania heter den franske syken. Ja, det er riktig. Men det kan si hvem som kommer først, men poenget er at navnet på vinden heter en fremmed, en som ikke hører til der den er.
Så spørsmålet er nå om de bare rett og slett har tatt den inn og tatt en spansken på den og bare laget den av likevel. Og den er godkjent. Tatt en fransken, som det kanskje kan kalles. Det er en ruede, David. Det er jeg ikke til å komme fra, for stemplet bak er ufravikelig. Det står det.
Det er mon monia sion Det er origen rueda Med stempel og det hele Men dette her Jeg synes jo dette her er litt morsomt Og vi får åpne moroa Vi får se om det smaker godt For det er kanskje litt Veldig så vesentlig i forhold til vinene Ja, og da må jeg strekke meg Veldig langt i dag For du har jo satt deg helt på andre siden Av bordet
Og dette her er jo Det er gøy når Jeg liker jo ikke å fremsnakke seg selv og deg Tom Men vi er jo relativt oppegående på en del vindrur Og vi er relativt oppegående på vinhistorie Og vi kan en del om vin Altså vi er drinkflinke, det er det du prøver å si Ja Og det er jo gøy
Når vi sitter og klør oss litt i huet Og så bare hva som skjer nå Dette her Dette henger jo ikke på greit Dette stemmer jo ikke Og da synes jeg det er litt morsomt At vi får Vi får litt sånn Gjøst kanskje Nå er det ulovlig Kanskje det er At det er en eller annen som har Altså vi har jo Hade det vært i Italia Så hadde det jo ikke Da hadde alt vært greit For der driver du bare med
De er jo vanligvis ganske streng i disse her, så det kan godt hende at den druen her har fått lov, fått disp til å bli med, at en eller annen har begynt å dyrke den på en liten åkerlapp borti hjørnet, og så tenker de, dette kan jo bli noe for fremtiden, hvem vet? Nå har jeg luktet litt, den er jo for å si neutral, altså det er ikke noen
Du hoppet ikke ut av glasset her, og så her er jeg. Jeg gjorde ikke det. Det er en genert utledning. Du nevnte det der med flor. Jeg fikk litt flor i prek, kanskje fordi du sa det, men jeg synes det er litt sånn... Det skjer med en gang man... Åja, ja, det er sant. Ikke sant, men den er litt rann oppi der, synes jeg da. Så prøver jeg å finne ut. Er det noe frukt oppi her? Det er jo kanskje litt modent annorslag, modent epple, kanskje.
Vi får håpe at den åpner seg nå i løpet av den tiden vi tar og snakker om dette her. Jeg kastet meg inn i det, bare med en eneste gang. Når du får den i munnen, så har den en... Det er florpreget, heldigvis, langt, long gone. Nei, det er borte. Det er helt borte. Men det var veldig lite flora, bare en hint på det. Jeg tror det er underbevisstheten som satt oss på spillet. For her er det litt sånn hvitversken, tropisk, melone, kanskje ikke melone,
Litt sånn litt tropisk. Det er noe gult. Det er så langt jeg kommer. Gul melon. Men det er ikke en veldig intens gul melon. Det er litt sånn forsiktig. Det som den har, som jeg merker nå etter kanskje 30 sekunder i munnen, så er det
Den har nesten kryddertoner som går mot det lett bittre. Det er litt bittre, litt som om du har slikket på innsiden av et apelsinskal. Bittert, sånn type bitterhet. Litt salt, faktisk. Helt yders på å unge seg litt salt. Den der hummeren på etiketten her, den har noe der å gjøre. For dette tenker jeg skaldyrvin. Ja, absolutt.
Den forteller oss det på etiketten Selv om det er en dobbelt betydning I at det er en fremmed art som er på veien her Jeg tror at Denne kunne jeg egentlig likt igjennom sommeren Hvor mye koster denne herligheten her? 209,80 Da tenker jeg at Da skal jeg vite at denne passer til skaldyr Jeg skal vite at den passer til det jeg skal lage Før jeg hadde kjøpt den Nei? 210 kroner Euron flyr i været
Altså dette her, hvis du skal begynne å gjøre det på 210 kroner, så er du ferdig. Fordi at 210 kroner kommer til å bli hverdagsvin om et år. Kort tid, ja det har du helt rett i. Den er helt ny på pole, akkurat kommet, så dette er ikke noe som...
har vært tilgjengelig lenge så denne her tror jeg ikke kommer til å øke så mye i pris men vi altså 200 altså det som du betalte 160 kroner for i mars da
Den betaler du 227 kroner for i oktober. Vi risikerer å komme dit. Det er det som er det. Norges Bank har ikke kjørt renta i været. Nei, enda. Nå snakker vi ikke om økonomi, men det er interessant. Uansett, hvis vi sier at dagens pris er 210 kroner, og du skal ha en skaldørmiddag, og det står mellom et utvalg som kost som tønte sammen, så er det et
Da hadde jeg tatt med en av disse her for å se hvordan de funker, før jeg begynte å kjøpe kassevis. Men det som er litt morsomt, nå ser jeg på flaska her, og der står det samme jobbla på etiketten, men på internettet hos Vinnmonopolet så det samme ny. Dette er merkelig.
Så en eller annen har skrevet feil? Her kan det være at vi har blitt lurt bak Lurt bak en voggen Ja, det er lov Men uansett så har den noe for seg Absolutt, altså vinen var overlegt Vinen har en jobb å gjøre sammen med skaldyr Det er ikke denne vinen jeg ville satt meg på terassen med og nippet til sånn umiddelbart Nei, for der har den litt Du snakket om appelsinbitteretten som gjør at du ikke vil ha den Men til skjømmat
Ja, det tror jeg går helt fabelagt ut. Særlig hvis du har sånn, du klemmer litt sitron over ting, så du får den der ekstra syra. Stikkere å kjøpe reker, jeg. Det blir med. Da må vi legge på. Takk for nå. Jeg heter Kjell Gabriel Henriks. Tom Amiratiløvås. Ha det. Vi skal kjøpe reker.