Følg med.
Hei, hjertelig velkommen til en ny episode av Kjeld Svinkjeller og Tom Amratti Løvås sin drinkfeed. Og Tom, nå har du gått i bresjen for det alle snakker om hele tiden. Bærekraft, miljø, fremtid, ut i Guds natur, og så videre og så videre. Det er jo du.
Der er jeg, jeg liker at du sier det, og nå skal ikke jeg lade gro sorte vinger ut av ryggen min, for jeg er ikke noen sånn supertur-menneske. Du snakker om at du er på marsjer hele tiden, men de foregår stort sett i Oslo sentrum, de valser rundt deg rundt Akershusfesten. Hvorfor i verden skal jeg skitte ned til føttene mine med sånn skogsgreier når det er nylagt asfalt og brostegn? Det er sant, det er sant. God idé. Hør her.
nordmenn, vi går på tur. Det er liksom botemidlet for alt vi gjør her i verden. Har du brekt et bein, eller mistet et øye, eller mistet hår, eller vondt i tennene, ut på tur. Det er liksom, ja, du må gå tur. Men sånn staver helst, og så skal man gå. Oi, har du staver? Nei, nei, nei, men man skal det. Jeg ser jo, de går rundt. Men det da, skal du være over 70? Ja.
Jeg ser oppegående mennesker uten kromrygg, jeg som går rundt med disse stavene, fordi det er jo du får ekstra trening. Jeg har fått brev med masse. Og tur er bra, og jeg skal ikke disse turenaturen, holdt jeg på å si, turgreiene i Norge, men vi gjør veldig mye av det. Og så lurer jeg på, hva gjør man på tur? For de gangene jeg har gått tur, så har man gått og loka rundt og egentlig ikke gjort noe, du bare går.
beveger deg rundt omkring liksom det er ikke noe å gjøre. Og ja, du vil ha innhold på turen? Jeg vil ha innhold på turen og innhold for meg er jo gjerne å sette seg ned og ikke gå tur og ikke gå tur men å sette seg rolig ned med fin utsikt og et eller annet å se på og så kanskje ha med noen niste i sekken da et eller annet fyr opp en primus kanskje stek noen kamskjell eller et eller annet sånn veldig kjapt som er lett men da kommer vi jo tilbake til det der hva skal du drikke til når du er på tur? Nå kommer vi til kjernen av tinget.
Og drive å slepe en, det kommer opp mange du er da, men la oss si du er en eller to mennesker som går tur, og så har du kanskje ikke lyst til å dra med en digger sånn tre liters dunk der ute i skogen. Og da kommer vi jo inn på dette som er det moderne som du sier, som er det miljøvennlige aspektet her. Nå kommer jo masse vin på plastflasker, altså PET, som er lettere å transportere, altså veier lite, bruker mye lite diesel på bilen, og så videre og så videre.
Den flasken vi har foran oss nå, som vi skal snakke om etter en blikk, er jo i tillegg pantpånt. Tre kroner får du igjen i alle butikker. Det er bra. Du kan bruke pantlotteri eller hva du vil på det. Og så har vi også vært inne om en annen ting, Kjøl Gabriel. Dette med det nye helårsvinn.
Ja! Fordi, nå faller jo alle brikkene på plass her. Ja, det gjør det. Vi har en PET-flaske med en vin. Og så, og jeg kommer til enda et poeng etterpå, men helårsvinen er jo rosévin. Det har vi jo begynt å drikke hele året i Norge, og det er jo egentlig veldig bra. Fordi,
Den går jo også til det meste. Den går omtrent til alt du vil dytte i sekken og ha på den turen din. Så vil du sjelden bli superkatastrofe hvis du har en rosévin. Nei, det gjør alle glad. Ja, og særlig hvis du da har med deg forutsettelig at man har tilgjengelig noen fine stetteglass i plast som ikke knuser i basen. Det er veldig viktig. Det er veldig viktig å ha, men det forutsetter vi at folk har. Og da kommer jo denne vinen på scenen. Ja,
Den gjør det Og en ting jeg hang oppe i Denne fantastiske historien, vet du hva det var? At du skulle ha med deg kamskjell På primus Det er ikke så lett Det er ikke så lett å bare få starte sneiler og hvitløk i Norge Nei, men det var lyst igjennom Og Tom, han går ikke mye på tur
Altså, har du med litt kamskjeld på primussen? Ja, det er veldig, veldig få som har. Men kanskje i ditt miljø, Tom, så er det kamskjeld på primussen. Men bortsett fra det, veldig bra. Han lager sashimi av det også, men jeg tenker jo det er en god tur. Vi har noe varmt i kroppen da.
Bare ha med noen kamskjell. Og der er det mye emballasje. Disse skjellene er ganske tunge i forhold til hva kamskjell er. Men uansett.
Det er plast, det er ordentlig plast, det er billig. Dette her koster jo slik og ingenting. Vi er i Sør-Afrika. Jeg trodde det stod bambus, men det var bumbus. Ja, jeg så også feil der. Jeg tenkte bambusvin er jo helt genialt, men den heter bumbus, denne vinen. Ja, og da tenker jeg liksom så disse bambussokkene som alle kjøper til alle idrettslagene i dag. Men ...
Det som jeg synes er litt gøy her, Tom, for vi har gått på det som er litt trendy, eller du har gått på det som er litt trendy. Vi prøver da. Det med vin som har veldig lav alkohol. Ja, men det er bevisst, skjønner du, for det handler jo om tur, holde seg i form. Da skal du ikke ha det...
Store mengder med høyalkohol. Det er dumt å bli dritings når du driver med den primusen og disse kamsjela dine. Det er heller dumt. Ta seg ikke ut av å ha hentet røde kors inn i skogen fordi du har gjort noe gærent i påvirket tilstand. Du hadde holdt på i Maredalen med Sinsenkrysten. Muselunden der hadde du drevet å fyre opp primusen din. Lett. Da hadde du ikke kommet lenger hjem.
Greia er jo at med lavalkohol, som er en trend som kommer nå, altså lavalkohol, den har 10 volymprosent, det betyr at det er dobbelt så stert som en pils. Det er nok, det er mer enn nok. Men den har ikke de der tunge alkoholtonene som er blitt resultat av global opphøring og sånt. Nå kommer lett alkoholen inn,
Og jeg har bare fått lukt det, for jeg måtte snakke så mye. Men det lukter er jo bringbærdropps. Du lukter skikkelig sånn der Brynhilds bringbærdropps fra 80-tallet, i ferd med min ...
Nesa di, ja Og litt sånn solbærpreg også, faktisk Ja, litt solbær oppi her Og da tenker jeg ikke nødvendigvis på solbærsaft Men hvis du tar et sånt solbærblad Det er det som vokser på busken Og så gnir du det mellom fingrene Og så lukter du på det Så får du jo den der litt ramme Solbærsmaken Duften, unnskyld Den er litt oppi her Ja, og
Noe særlig mer er det ikke. Den er ikke veldig kompleks. Nei, dette er ikke noen stor vin, Tom. Dette er ikke en vin som bare, oi, oi, oi, se på meg. Dette her er rett og slett en sånn fruktig, litt leskende sak med røde frukter og en litt sånn citrus i seg, som ...
igjen, passer fint i plastglass ute i Guds natur. Ja, vet du hva? Jeg trodde ikke jeg skulle oppleve det, men den har faktisk tilløp til taniner i nær. Nå har det. Litt bak her. Da blir jeg enda gladere, for da kan den virkelig brukes til et eller annet. Da kan du ha med noe ordentlig i nisteskuffen på veien ut.
Du kan det, uten at det blir flåset av deg. Litt usikker på kamsela dine fortsatt. Jeg tror faktisk vi skipper de til den her. Jeg trekker den tilbake. Det som er så fint her er at det er denne miljøinpakningen. Dette her kommer vi til å drikke mer og mer av. Forløpig er det bare de aller rimeligste vinene som driver på dette her.
Men etter hvert så kommer vi til å se dette her på viner som kostumerer. Det er litt sånn som når baggingsboks begynte, da var det bare i alle rimelige steder. Nå blir det dyrere og dyrere baggingsbokser. Det kommer til å skje på plast også, så det er bare å begynne å vende seg til det. Og dette er en fin tilvendingsvinn.
av den fruktige sorten. Plastikremediene egner seg til viner som ikke har det lange livsløpet. Dette er ferskvareviner, og det gjelder for så videre å se uansett. Det er derfor å se er så bra til det her. Stort sett. Da tenker jeg ut på tur og være mindre sur da.
Ja, dette her kan du ta til og med på Trondheimsveien før du kommer til Sinsenkrysset, bare for at hvis du synes at motbakken er litt lang. Det var jo veldig malende prosaisk lagt fra en som bor utenfor Sinsenkrysset. Det må jeg legge til det, vi er ikke som Oslo sentrum. Nei, men jeg har jo oppvokst på Sinsen, oppvokst på Sinsen har jeg godt forhold til det.
Bombus Rosé 2022 113 kroner Ikke sant? Ikke sant? Det er veldig Ja Og det er litt fordi det er lav alkohol Og det er ikke bare fordi Vinen i seg selv er billig Men vi sparer noen kroner Alkoholavgift på dette her Dette her er Drikke nå Ikke vent Nei, denne tar du Så fort du får tak i Inne Kategori 2-pol Som er nesten overalt Ja
Rask med deg et par. Ta den på neste kosetur. For deg som skal trene til Birken, så trenger du ikke dette. Dette her kan du tøys litt med også. Du kan kaste opp noe frukt og lage litt sånn... Det kan du gjøre. Tur i sangeriet kan du gjøre. Det er lov. Prøv det litt frem. Dette her er så fruktig at du kan leke litt med andre frukter også.
Det var veldig godt sagt. Skal vi runde av med det? Det er ikke noe vi skal si noe mer om. Det er greit og enkelt. God tur fra Tom Amiratiløv og sitt drinkfeed. Da sier jeg, husk å si fra hvor du går. Det er vel en av de andre fjellvetereglene. Så sier jeg takk for nå, og jeg heter Kjell Gabel Henriks. Ha det bra.