Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Velkommen til høstens store eventyr. Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetinn.
Det blir bål, svette og tårer. Og vokteren, ja, han ser alt. Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren, se nå på TV2 Play. Vi skal gå tradisjonelt i verks og gå for tradisjonelt spansk vin. Følg med! Vokteren
Hei og hjertelig velkommen til dagens episode av Kjeldsvinnkjeller, og ikke minst drinkfeed med Tom Amrati Løveås. Tom, vi skal til Spania, og i Spania da tenker alle en ting, og det er Rioja, og det gjør de helt riktig i dag. Ja, altså Rioja er jo motoren, kan du si. Det er hjertet av alt som har med vin å gjøre i Spania. Uansett hvor mange andre fine distrikter vi har, så ender vi alltid tilbake igjen i Spania.
Håper å si kjernelandet som er i Jokka. Og der driver de på med stort sett en ting? Ja, de lager jo vin da. Ja. Mye av det. Du sa i innledningen at vi skal tradisjonelt i verk, så alt det der sånn. Men det som er greia med Jokka nå er at de endrer tradisjonene fra å gå fra sånn
dystre viner som du måtte krabbe ned i sånne ruinen kloster i kjellere og spise ekstremt heavy mat for å kunne ha det noe gøy med, så har de nå funnet, jeg kan si, frem til litt lettere stiler. Det er jo gjerne yngre mennesker som overtar etter far. Vi er inne i et litt generasjonsskift i Spania, og de søker seg mot de lettere variantene. Det betyr jo ikke at de kaster på båten tradisjonen, det betyr bare at de
finpusseren litt da. Ja, og veldig mange av dem går over til ståltank og det skal være frukt og så videre og så videre, men ikke her. Nei, altså de gutta vi skal presentere for dere nå, de har jo tatt vare på en del av de karakteristikene som vi kjenner fra Rioja. De bruker jo eik for eksempel veldig aktivt, og vi kan jo forvente oss, denne har ikke jeg smakt enda. Ikke heller, ikke heller, det er så spennende, det er en nybrottsarbeid for både
Unger øver oss om meg. Det vi forventer oss nå er jo et visst innslag av fat. Vi vet at de har brukt, ligger tre måneder på fransk eik, og 50 prosent av de fatene er helt ny. Og det bør jo gjøre en jobb her. Nå er jeg veldig spent på
om teorien min om at de forsøker å holde en litt moderne stilhållestikk da. Eller om de bare har børsta oppskriften til bestefar og gønner på, altså bodegaen her er jo ny, mer eller mindre, det er fra 2006 det der jo. Ja, de har ikke holdt på lenge, de produserer ca. 20 000 flasker i året, nei 200 000 flasker i året, det er ikke sånn ekstremt mye, det er egentlig ganske lite, det høres veldig mye ut når det er 200 000. Ja, men kjelleren min har vært ganske mye.
Ja, hadde det hatt til privat bruk, så hadde det vært veldig mye. Men nå driver disse her med litt eksport og så videre. Skal vi si hva den heter? Fordi nå virker det som om vi hyper opp et eller annet, men dette er jo ikke den mest kjente produsenten, eller? Aldri hørt om den før. Obalo.
San Roque. Og Baloo høres ut mer ut fra Disney. Nå med noen bjørner i en jungel eller noe sånt. Ja, det er Baloo-vinnen kan vi kalle den. Jo, det skal jeg si at av denne varianten her så lager de 46.230 flasker for å være helt precis. Det er ganske... Ja, det er 29 da, men...
Det som slo meg når jeg lukte det, er en voldsom rødbær. Litt sånn kirsebær. Jeg sliter litt med å finne akkurat den rette bærekompotten. Men jeg tror det er blåbær oppi her. Nå sitter vi og sniffer som to harahunder her. Jeg tror nesten det er litt jordbær oppi her også. Det kan godt hende. Dette krever litt for å skylle ut.
Den friskheten i bærfrukten, og som sagt, vi har jo ikke prøvd det før, vi leser 50% nye franske fat, og når vi lukter på den så kjenner vi ikke nye franske fat, vi kjenner friske... Er du på hvor de har tatt deg hen? Ja, har de glemt å... Har de bare hatt inn noe annet, kanskje? Hvem vet?
Fatspregget her er, det må du virkelig lete etter. Dette er bare goody, goody, goody med god frukt og massiv frukt under. De har noen gurgler her borte. Skal vi se, hvordan smaker dette her, Kjell Gabriel? Oi, jo da. Fattet kommer i munnen. Og det som, dette var litt spennende her, for den lukter jo
Jo da, den har litt av dette jordbær, bringebær, blåbær. Den er fruktig. Men du kjenner vaniljepreget. Det kommer litt med, du kjenner at den har vært på fat. Dette er jo 100% tempera nio. Det er ikke noe vin for barnerumper. Det er heavy duty, og
Taninene her kommer nok både fra druskallet, fra masserasjonen, men jeg tipper at mye av disse taninene du kjenner også kommer fra de nye franske fatene. Fordi fataninene har ofte en litt sånn ulmende, ulmenpreg i forhold til de skarpe taninene som kan komme fra druskallene, hvis man er litt petimeter og skal mene om det. Men taninene her gjør jo vinen.
uten de så hadde dette vært litt sånn kjedelig rødsaft. Men her kommer liksom dette er jo sånn vin skal være. Altså den skal ha med seg absolutt alt hele veien. Ja, og på andre, på slurk 2 så er syret der også. Du begynner jo sånn å bli bedre for hver slurk. Ja, jeg tenkte hvis du hadde drukket hele flaska, da ble det bra, vet jeg. Nei, for her har det kommet bitte, tanninbitte er der.
Litt fryktig. Jeg synes dette her var ganske kult, ja. Og det som gleder meg, Tom, som jeg skal fortelle deg nå, som kommer til å gjøre at du får et smil om munnen, er at den koster bare 189,70. Oi, ja, men det er ikke noe dårlig pris for denne vinen. Og jeg tenker, jeg sa om at det er en litt femovulent ung stil. Ja. Den står jeg innenfor. Ja.
Og grunnen til det er at den er super fruktig, kjempelett å like, og så har han fortsatt disse tanninene som gjør at den passer til all den smaske maten vi vil ha. Og da tenker jeg, her er det noen som har tenkt. Noen har hatt en idé bak dette her. De har ikke bare rørt sammen noe drumost og klasker. Nei, her har vi, de har hatt en plan. Og jeg synes jo det er morsomt, den kan passe til så mange ting da.
stekt kylling, litt sånn tapas spiciness i noen kjøttboller, og lam, lammekoteletter, kanskje til og med litt, ikke biff. Nei, jeg ville valgt andre ting, men tanninene her gjør at... Lettere kjøttprodukter, da. Tanninene her gjør at den kan gå til
Veldig mye mer enn bare disse enkle kjøpetapassene som du sa. Jeg er enig med deg, men nå som vi spiller i nettversjonen, så nærmer vi oss både påsken og våren. Vi nærmer oss grillmat, vi nærmer oss lammefor i alle retninger. Kanskje ha denne her på lur, var det 180 noe? 189, 70 av alle ting. Under 200 lappen for denne her? Ja, det synes jeg. Ja.
Den kan helt klart lykkes litt, men jeg synes dette er pull and pour. Det er ikke noe vei inn for at han ligger ned i hvert en god fem, sju, åtte år. Gjør gjerne det, men den kan fint gå til lammen nå, hvis du vil det. Helt enig.
Så, eh... Nei. Nei, nei, nei, nei. Ja, til dere der ute, vi ber om unnskyldning for den siste innslaget, og så sier vi takk for oss.