Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er å sende faktura med fiken. Så vi gir oss her, fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap. Prøv gratis på fiken.no. Jul, jul, jul. Ja, nå er det jul. Musikk
Hei og hjertelig velkommen til en ny episode av Kjell's Fint Kjeller. Jeg heter Kjell Gabriel Henriks, og i dag så tenkte jeg å ta for meg julevin. Og de er det heldigvis, kan man si, blitt færre av. Det var veldig mange som skulle ha både juleditten og juledatten. Men nå er det færre av det, og nå har vel importerende skjønt at hvis du skal lage noe som er litt julete, så må det være...
Riktig julete også, eller ikke kjempejulete, men at det har en juletefunksjon. Og det er det da noen som mener at de har gjort med den vinen jeg skal snakke om i dag. Jeg synes det har vært befriende, for som sagt tidligere så var det veldig mye rart.
Da var det alle kjendisene hadde egne julevin, og de satte juletikettet på alt mulig rart, i håp om at, ja ja, de skal jo kjøpe julegaver. Og så var det egentlig ikke så viktig hva slags vin det var, så lenge det sto god jul på etiketten, så var det greit.
Og her denne gangen så er det faktisk noen som har vært litt kreative, og en vin som passer veldig bra til jul da, og julemat og alt dette her, for det hender jo det at hvis det er en julegave, og jeg vil egentlig ikke kjøpe dette her som en julegave,
En sånn god julvin bør ikke være en julegave. Du kjøper heller en god vin uten at det trenger å stå god jul på, men det skjønner at det er jul. Det blir ikke noe nødvendigvis bedre at det står god jul på flaska. Som regel er det heller det motsatte. Men hvis man tenker litt riktig, hva er det som fungerer ofte i disse juletidene? Hva er det vi spiser? Hva er det vi triller i oss? For jeg antar jo at mye av det
som skal trylles hvis du da gir bort julevin til jul at det fort forsvinner i romjula første dag, andre dag og så videre og da bør det være en vin som er litt allrounder og passer til mye
Så derfor er det da Mathias Gaul, som er en veldig habil vineprodusent, som har kommet med en vin som heter Julegrisling. Og det synes jeg er litt morsomt. Så nå skal vi prøve dette her. Nå skal jeg helle i glasset her. Ja, julegrislingen.
Og det som er litt morsomt her, er jo det at julegrisling, altså er det da bildet av en gris på, og så er det noe julemønster og så videre, og så står det Mathias Gaul. Men det som er morsomt, som kanskje ikke folk tenker så mye på, er at navnet Mathias, og det tror jeg ikke importørene har tenkt på, for det er jo helt tilfeldig, navnet Mathias betyr Guds gave.
og det synes jeg er litt gøy.
At vi drikker vinen fra en kar som navnet betyr gudsgave. Men det er julgrisling, og det er da risling fra falsk. Nå har jeg bare helt den i glasset, som bør være fruktig, frisk og ha bittelitt rest sødme, fordi at du trenger det til fettet i all julematen, om det er pinnekjøtt, ribbe og så videre. Og kanskje det er en sånn koldt bor med masse, masse, masse, masse deilig mat. Det hender jo.
Så da er jeg spent for dette her. Det er jo da en vin som helt klart dufter av disse typiske Riesling-tonene. Det er litt citrus, lime. Har litt sånn hvitfersken. Jeg kjenner at det blir våt i munnen bare jeg lukter på den. Så jeg kjenner ikke noen sånn stor sødme i den her. Men vi får se. Jo da. Den har...
litt sånn sødme i seg. Og det er akkurat her du skal være. Da har du friskheten, du har fruktigheten, og du har sødmen, som da kan kaste seg rundt og prøve seg mot fett og salt, og i og for seg sødme som er i en del. Altså,
Ta koldrabistappe for eksempel. Det er ganske sødmefullt. Det er mye smør i det. Så det er mye fylde der. Da trenger du denne lille sødmen som er her. Så det å lage julevin til julens budskap, eller julens matbudskap, da er det veldig riktig å velge grisling. Og da tenkte jeg, ja, det kan funke. Men det må bare være riktig. Og her føler jeg at Mathias Guds gave har...
Har tenkt riktig ut fra hva vi spiser i Norges land. Og det synes jeg er morsomt. Så dette kan funke veldig fint både til pinnekjøttet, kanskje litt forsyr litt ribba, men hvis det er sånn koltboribbe der ribba er kald, ja, ja, ja, kjør på. Og da er det vanskelig å sette videre uansett, for da er det så mye rart å
Bare vær forsiktig med tyttebarskyltetøy og sånne litt sånne skarpe ting, for det kommer til å krasje litt med vinen. Men det viktigste er at dette er en litt sånn vin med glimt i øyet. Jeg synes det er fint gjennomført, og den koster 199 kroner, så koster det 200 kroner da. Og da funker dette her helt fint. Så hvis du skal ha en vin som du vet skal konsumeres i juledagene,
så er Mathias Gauls sin julegrisling et godt valg. For da blir du utsatt for så mye smaks ting og tang ut fra forskjellige familietradisjoner og så videre. Jeg synes det er alltid gøy, jeg nevner det jeg sikkert kanskje har sagt det før, jeg har da svigerfamilier på Vestlandet, og da snakker de om svinribbe. At vi spiser svinribbe, men vi gjør jo ikke det. Vi spiser bare ribbe. Det er bare de som kaller det svinribbe.
Vi sier jo ikke at de spiser lammepinnekjøtt. Nei, de gjør ikke det. Såpass de spiser pinnekjøtt. Vi vet det er fra lamm. Trenger ikke å fortelle noe mer. Vi har skjønt greia. Ja, ja, vi er såpass oppegående. Dette har vi fått med oss. Men uansett, Mathias Gaul, julegrisling.
Til 200 kronasjer, synes jeg er helt topp. Server den kald, og ta gjerne en ekstra flaske. For dette her må du jo drikke opp før nyttår. Kan ikke komme med julegrislingen i januar. Det går ikke. Men jeg er fornøyd. Så dette er pris og syrlighet og friskhet å søde med. Funker helt fint. Så med det, så kan vi snart sette julen i gang. Ikke magne den dagen igjen nå. Åh, det blir så fint.
Og fra meg til deg, en riktig, riktig god jul og en nydelig romhjulstid og et godt nytt år. Takk for at du lytter, og takk for at jeg får holde på med det jeg gjør, og håper at jeg får gjøre enda mer til neste år. Jeg heter Kjell Gabriel Henriks. Riktig, riktig god jul!