Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Vent, sa du nei? Hos FIKEN kan du stifte, eller starte, eller registrere din egen bedrift. Mange ord som betyr det samme. Men du kan altså starte AS eller enkeltpersonforetak på FIKEN.no. FIKEN. Start bedrift. Superenkelt. Hva er det beste du vet med julen?
Er det lukten av nybakte julekaker? Eller kanskje å pynte juletreet med familien? Eller kanskje det er smaken av deilig sjokolade? Med Freia sjokoladehus kan du gjøre sjokoladedrømmen til virkelighet. I år kan du bygge fire ulike hus, fra små labor til imponerende stabber. Og ikke glem å prøve smak underveis. Besøk freia.no for oppskrifter på alle sjokoladehusene. Bygg julen med det beste. Bygg med Freia sjokolade.
Finner du noen serier, eller? Ja, den her for eksempel. I denne finsk-tyske produksjonen i svart-hvit er handlingen lagt til et hardt prøvet DDR og bruker et spennende fortellegrep hvor de først introduserer hovedpersonen i episode 7. Handlingen preges i stor grad av malende associative drømmesender akkompagnert av et abstrakt lydbilde. Ja, jeg vet ikke. Strøm ned av det du egentlig vil se. Prøv TV2 Play i to måneder for kun 29 kroner per måned.
Skal man flotte seg, så får man flotte seg skikkelig da! Hei og hjertelig velkommen til en ny episode av Kjells Vindkjeller. Nå er det jo snart nyttår. Og da må man gjøre sine forberedelser. Og denne episoden tenkte jeg skulle komme med hvertfall at dere får litt god tid til å bestille dere inn og gjøre dere klare for en av mine favorittbobler. For nyttårsaften er jo bobbletid. Er en engelsk produsent som heter Herbert Hall.
I Norge så kommer han med Herbert Hall brutt rosé, vanlig Herbert Hall brutt, og en spesial Herbert Hall blad-blad. Da betyr det at det er bare lagt på hvite truer, altså Chardonnay, 2014, som er da tilgjengelig i Norge. Og Herbert Hall synes jeg de holdt kent i England. Synes det er fantastisk kul produsent. De har ikke holdt på så lenge. Egentlig så er de en... Hva skal jeg si? De...
Det er en vanlig bondegjeng i familien. De har hoppet med epler og plommer og pærer og litt sånn forskjellig i det som blir ofte kalt Garden of England, som er da i kjent i England. Og der var det Herbert Hall.
Som bestefar etter, for nå er det vel tredje generasjon som holder på. Så da var det Herbert som slo seg ned der på 1900-tallet en gang, og begynte å rett og slett dyrke frukt. Men i 2007 så kom barnebarnet hans, da han var da vinmaker, Nikolas Hall, og mente at dette her var et fantastisk sted å lage bobler.
Og det må jeg virkelig si han har hatt rett i Så her lager de Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier Og det er de klassiske champagne druene Og han har liksom Tatt liksom Ånden til bestefar Herbert Han har liksom kalt opp hele vineriet etter Herbert Åh, når jeg sier Herbert Hall Høres litt så fancy ut
Når jeg sier Herbert, så vet du alle som er litt gamle, altså min far, vi sa da Herbert da, Herbert Albert, ville han sagt da, som var en greie på NRK i gamle dager, for dere som er voksne nok til å huske det. Og han lager fantastisk kule bobler, og den jeg skal smake på nå, den er ikke tilgjengelig for dere dessverre, men jeg har fått tak i denne her, og jeg tenkte jeg må bare smake den sammen med dere.
For dette er bladet Noir, som jeg skal smake på. Og når det står bladet Noir, så betyr det at det er lagd på rød rur.
Dette er en 2016-årgang. Jeg smaker den for første gang sammen med dere. Den er 2016-årgang, bare på pinna noir. Kunne vært pinna munier også, når det er blad noir. Kunne vært en blanding, kunne vært enten eller. Den er lagd over i flasklottet i 2022, og er da en brutt. Alt dette står på flaskene veldig...
Greit å lese, så er det faktisk ligget i litt franske eikefat i seks år og godgjort seg. Når jeg ser på fargen, så er den faktisk helt mørkebrun. Nei, mørkebrun er det ikke. Den er sånn oransjeaktig. Jeg sitter i litt dårlig lys. Jeg har blitt forvist ned på hjemmekontoret til fruen i dag. Den har litt sånn rosé-preg i seg. Den ser nesten av det...
Ikke visst bedre så hadde jeg sagt at det var en rosé, men det er det ikke. Men det som er så gøy med denne produsenten er at alle boblene jeg har testet på en, har jeg syntes har vært helt fantastisk. Så har jeg da kommet over denne bladen vår. Den lages bare i 500 flasker, så da må du faktisk bestille fra England hvis du skal få tak i den. Men det er den laveste produksjonen Herbert Hall har, eller Nikola Hall har.
Det er noe av det mest elegante du får fra England. Og England, etter 2007 faktisk, da de begynte, så viste England seg til å være kanskje enda bedre område å lage bobler enn champagne. De har gjort masse konkurranser opp mot champagne, blindt, og vunnet gang på gang på gang på gang. Nå vet jeg ikke hvordan Herbert og Nikolaj har gjort det, men jeg må smake. Nå blir det litt stille her. Deilig
syrlig et sted mellom grønne og gule epler, frisk frukt, deilig, deilig sånn ren syrlighet som ligger gjennom hele, og en nydelig, deilig ettersmak. Dette var elegant. Og på Poli tilgjengelig for dere, så er det da den klassiske Herbert Hall Brutt, det er 2017, år etter, som er da en blend med litt forskjellig av druene, der er det Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Noir og Pinot Meunier,
til 489. Den er ikke inne på et eneste pol, og det synes jeg er så rart. Og så har du Herbert Hall Brutter og C, som kanskje er min favoritt. Men faktisk, dette har jeg hørt rykket til om nå, den har kommet inn på fast som bobler på glass på teaterkafeen. På teaterkafeen! Åh!
Hadde Venke Foss levd nå, så hadde hun sittet og trullet i seg flaske på flaske av dette her, som Sosen Krog, kanskje. Åh, nå ser jeg det for meg. Elegante damer som sitter der og koser seg. Venke Foss var veldig glad i bobler, og hun hadde helt sikkert syntes at Herbert Hall, brutter å se, hadde vært noe av det nydeligste, for den har jeg smakt flere ganger.
Det er bare så elegant og deilig. Koster 550 kroner, så det er jo ikke billig vin. Og hvis du har lyst til å dra på skikkelig, så er det bladdeblad, da er det bare Chardonnay. Altså bladde noir, bare rødruer. Bladdeblad, bare hvite druer. Men 2014, fantastisk årgang, men da må du ut med 1400 kroner for at det skal gå rundt. Og der tror jeg det er laget kanskje 1200 flasker eller noe sånt. Så det er en liten produsent som lager dette her.
Og vi har jo selvfølgelig New Timber, Gasporn og alle disse kjente engelske husene, men Herbert Hall er til nå min solklær favoritt med de årgangene jeg har smakt. Og det er så rent, det er så nydelig, og det er så veldig godt å ta slutt til. Og her er det da, det ligger da, hva blir det, 22? Seks år på fat for å gi en modenhet til
som er helt unik. Og jeg skjønner det at de bare produserer 500 flasker, er fordi at det er så liten produksjon av akkurat denne her. Og det er derfor vi ikke får tak i Norge. Kanskje Pol tar den inn på sånn spesial slipp for bobler, men da kommer det inn kanskje en kasse eller to. Hvis det lages 500 flasker totalt, så går det meste til England. Og sånn får det bare være. Men jeg tenker at dette er en... Altså hvis du har lyst til å prøve gode engelske bobler,
så er Herbert Hall et kjempegodt utgangspunkt, både med brutten og roséen. Så har du ikke bestemt deg for hva du skal drikke på nyttårsaften, så anbefaler jeg å prøve en av disse her. Jeg husker at jeg serverte brutten for naboen. Og naboen, hun heter Nina, er en veldig hyggelig dame. Hun har aldri likt vin før jeg flyttet inn i rekka her. Og så begynte hun med sånn sakte, men sikkert, og så fant hun ut at «Jo, jo, jeg liker jo bobler».
Og så ga jeg henne brutten, jeg husker det, som det var i går. Det var ikke i går. Og så smakte jeg på henne og sa, herregud, dette er noe av det deiligste jeg har smakt noensinne. Så da kjøpte hun inn en par-tre flasker av det. Og Nina er nok litt værmannsen når det gjelder vin, men når hun liker noe, så blir hun veldig, veldig glad. Og hun er veldig, veldig kresen.
Så kan det hende at du har Nina-gannet du også, og da kommer du til å synes at dette er topp. Så dagens produsent, vil jeg si, for jeg synes at alle vinnene er gode, og så sitter jeg her og tryller i meg noe som dessverre ikke man får tak i i Norge. Det hadde vært hyggelig om vi fikk den inn i Norge. Det kan være at den kommer en liten batch, men da tipper jeg at det er en restaurant eller et eller annet sånt som tar det til seg.
Men dere som jobber på Polo, og jeg vet det er veldig mange av dere som jobber på Polo som lytter på podcastene mine, bestill litt Herbert Hall. Du kommer ikke til å angre. Det kommer til å bli en sånn der forresten jeg har en god sak her. Denne må du få om deg. Dette her. For sånn er det. Liten produsent som bare lager digg vin. Er det ikke det du liker? Jo, det er det du liker. Så da tar jeg en siste slurken og så takker jeg for oppmerksomheten. Akkurat nå
så føler jeg meg veldig bortskjemt i at jeg har den jobben jeg har, og at jeg får lov å gjøre det jeg holder på med. Jeg må rett og slett være litt ydmyk og si at dette her, jeg er stolt av egen innsats og alt jeg har gjort for å komme dit jeg er, og vi skal selvfølgelig jobbe videre for å komme mer og mer og mer, og bli mer og mer lagt merke til, bygge merkevaren Kjell Gabriel, og det må du gjerne være med til å være med på også. Så takk for at jeg får lov å holde på med det jeg holder på med,
Og takk for at jeg får lov å spre det finlige budskapet til akkurat deg. Takk for i dag. Ha det bra.