5/14/2024

Det engelske parret

Kjell-Gabriel besøker Brønnøysund og Svang restaurant, hvor han møter et engelsk par som er på en roadtrip fra London til Tromsø. Paret ble imponert av vinen fra Tasmania og Tyskland, og spesielt av en engelsk boblevin som var mye billigere i Norge. De planlegger å bli en ekstra kveld for å oppleve mer av Kjell-Gabriels vinsmaking. Kjell-Gabriel deler sine tanker om å bli 50 år og om å sette pris på opplevelser og tid med mennesker.

03:47

Vennlige gjester fra England oppdager fantastiske viner under et boblekurs i Brønnhøysund, som skaper minneverdige opplevelser.

10:48

Den som taler deler sin glede ved å reise, smake vin og bygge sin egen arbeidsplass, til tross for usikkerheten.

Transkript

Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er med kvitteringer og bilag i fiken, så vi gir oss her ved. Fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap. Å møte folk, det er spennende. Og nå har jeg møtt noen hyggelige folk. Hei og hjertelig velkommen til meg, Kjell Gabriel Henriks, og min lille podcast om vin. Jeg befinner meg nå i Brønnøysund. Jeg er ute og tusler ut i gamle delen av byen, så jeg har satt meg i solvegen her nede. Nesten helt nede ved vannet. Jeg kan titte litt utover noen fiskebåter. Det er litt måker som skriker og biler som passerer og litt sånn forskjellig. Så litt trafikk er her oppe. Men i går så hadde jeg første kveld på en restaurant som heter Svang, som betyr sulten på brønnøysundsk. Der er jeg så heldig å ha fått vært noen åtte-ti ganger, og det har vært en opplevelse hver eneste gang. Før så hadde det et veldig lite lokale, så da hadde vi samme tema to kvelder på rad. Men nå har det fått til en litt større restaurant, så nå har vi en sånn liten hyggekveld på fredagen, og så har vi hovedmiddagen på lørdagen. Og i dag så er det Sør-Amerika som er temaet. Vi skal innom mat fra Meksiko, Peru, Colombia, Brasil og Argentina. Og jeg har funnet frem litt forskjellige viner til det. Det er jo bare Argentina som jeg har fysisk vin fra til maten. Det går vel an å få tak i noe meksikansk kanskje, men Brasil kanskje det er noe der også. Peru tror jeg vi ikke får tak i noe vin, men der tror jeg Jumavit skal ha litt norsk. Skal ha litt humlepunkt i den retten der, så det er kjempegøy. Jeg får utfordret meg helt sykt til å prøve å sette vin til disse rettene, og de er så flinke. Vi har hatt asiatisk tema, vi har hatt klassisk fransk, vi har hatt USA mot Frankrike, vi har hatt landskamp Italia-Frankrike. Han Mario, som er en av de som driver stedet sammen med Atle og Marcek, han er jo spansk, så en dag så hadde vi Spania mot resten av verden, for han mente at Spania var best i alt, og det er jo selvfølgelig veldig gøy. Så da hadde vi da en spansk vin sammen, mot alle andre land. Det var aldri to av de samme landene. Og det var supermorsomt. Da fikk vi utfordret oss veldig. Altså, de lager så bra mat. Hadde Brønnøysund ligget i Trondheim eller Bergen eller Oslo, noe de ikke gjør, så hadde de sikkert hatt kanskje en Michelin-stjerne. For så bra er det. Dette er så ekstremt høy kvalitet på maten. samtidig som det er jordnært, nepp og hyggelig. Faktisk, i uka som var så hadde jeg og min gode venn Andreas, Andy North, som han heter, han er en veldig kul DJ, vi tok en liten runde rundt i byen og tuslet litt, i Oslo by, og da var vi inne om to pol, blant annet polet på Briskeby, og der kom vi og pratet med hun ene som jobber der, og hun syntes det var veldig gøy at jeg kom inn, for hun fulgte meg i sosiale medier, og det syntes jeg var veldig hyggelig. Og så fortalte jeg at jeg skulle opp til Brønnhøysund i helgen, og så sier hun, åh, jeg har vært på svang og spist, og det er noe av det beste jeg har vært borte i noensinne. Jeg har faktisk lyst til å reise til Brønnhøysund igjen bare for å spise der. Og hun har dansk, og mannen hennes var norsk, så fortalte jeg det til Mario i går, og så sa han, ja, var det det danske og norske par? Det er hun som har dansk, ikke sant? Han bare, ja, ja, de husker jeg. Og det er kult når de husker det Jeg tror det er tre eller fire år siden de var her Og han husker det fortsatt Da betyr det at du bryr deg om gjestene dine I går så var det da boblekurs på Svang Fordi vi skulle ha litt sånn neppål Vi var vel rundt 20-30 stykker Og helt på tampen, rett før vi skulle starte, så kommer det et engelskpar som jeg har veldig lyst til å være med. Og så lurer de på om jeg kan snakke engelsk, og det kan jeg jo. Men de sier at det trenger ikke være på engelsk, sånn alt. Og så sier jeg, men hvis dere setter det ved siden av meg, Så kan jeg snakke på norsk Og så kan jeg Når folk får litt tid til å drikke Så setter jeg meg Og så tar jeg det på engelsk med dere Og det synes jeg var veldig hyggelig Og det synes jeg var veldig hyggelig også Dette var to To hyggelige Ja, godt voksne Jeg tipper at de var Rundt 60 da Ish Da jeg tenker meg Jeg spurte ikke om alder Det gjør man jo sjelden Og de hadde satt seg i bobil fra London og kjørte fra London til Tromsø. Og de visste ikke hvor lang tid det skulle ta, og de visste ikke hvor lenge de skulle være borte. De skulle bare kose seg, og de syntes Norge var helt fantastisk. Og da hadde de vært da i... Brønnhøysund i fire dager Eller fire-fem dager, for de synes det er så utrolig vakkert her oppe Og så skal de da Egentlig videre i dag Som er lørdag Men når de hørte hva vi skulle i kveld Så sa de at jeg tror vi blir en ekstra kveld For dette her er jo helt vilt Og så Fortalte jeg dem at i dag Så skal vi smake på viner fra Tasmania Vi skal altså til Sør-Afrika Så skal vi til Tyskland, så skal vi til England, og så skal vi til Champagne til slutt. Og når jeg sa England, så ble jeg, åh nei, æsj! «Vi har så dårlig vin! Åh, nei, det kommer til å bli så flaut!» Og de syntes det var så trist, fordi rett like der de bor, så er utsaksstedet til en annen produsent, som de mener at vinen hans er ikke god nok til å bruke i saus en gang, så ille var det. Så de var jo veldig negativ til engelsk vin, og det er jo med rette hvis de har bare dårlige opplevelser. Men de hadde vært i Portugal, de hadde vært i Champagne her og bodde i Champagne tidligere også. Så de kunne mye om bobler. Det var ganske oppegående folk. De fortalte at de hadde vært heldige for det at på 90-tallet, når internett slo av som mest, så kunne de lage hjemmesider. Så de startet opp en familiebedrift der de lagde hjemmesider for banker og alt mulig sånn. Og som han sa, det gjorde oss såpass godt at nå kan vi gjøre hva vi vil. Så da regner jeg med at de har greit med økonomi. Så det er jo hyggelig Så smakte vi da først på Vinen fra Tasmania Og da ble hun dama så imponert At hun syntes det var helt fantastisk Altså tenk, vin fra Tasmania og så videre Langt av gårde og så videre Så hun gikk inn, de hadde en sånn app Som er den lokale vinbutikken deres Fordi i England så har du ikke monopol Der har du jo vinbutikker Så gikk hun inn der Og så hadde de fikk tak i vinen der Så hun bestilte da to-tre kasser med den Og hun bare, åh, dette her skal bli velkomstdrinken når vi naboene kommer, for tenk så gøy å fortelle om vin fra Tasmania. Og så dro vi til Sør-Afrika, og den synes de var helt fin og grei. Og så kom vi til Tyskland, da hadde jeg med en Riesling Bobler fra Maximin, som er veldig sylefritt, ganske masse konsentrasjon og veldig tøff. Og da mente hun at dette var noe av det aller beste hun hadde smakt med den høye syrekonsentrasjonen. Hun synes det var helt nydelig. Bestilte da 3-4 kasser av den også På denne appen sin Og fant den der også Og så kom jo da engelskmannen Som da hadde tatt fram en Gusborn Bladeblad 2018 Som jeg mener er en kanon årgang Den koster 4,99 Så den er jo price I sånn sett Og så var hun så skeptisk Og så smakte hun på den og så bare Kan vi lage så nydige bobler i England Er det rett og slett mulig Og så gikk hun inn på appen, og så så hun at i England så koster den vinen 65 pund, mens vi betaler 4,99. Så hun mente at denne her bør jeg jo kjøpe her, for å ta den med hjem. Og det er jo så dumt, at du må kjøpe vin i Norge, og få billigere vin i Norge. Men hun fikk virkelig øynene opp, og jeg fortalte om et par andre kule produsenter også, som... som vi skrev ned i boka her, sånn bok om steder hun har lyst til å besøke, og mat og restauranter og viner hun har lyst til å smake på og dra til. Sånn opplevelsesbok, og veldig, veldig fascinerende. Så da skrev vi ned også noen andre vinprodusenter i England. Herbert Hall, eller Hall blir det vel, Hall. Blant annet en ganske liten ukjent bobleprodusent som jeg anbefaler deg virkelig å prøve. Kjempekul vin. Det var egentlig den jeg skulle hatt med i går, men den kom ikke frem til Brønnøysum, for vi er litt langt nord. Så den rakk ikke, så kanskje den kommer til uka. Noen andre har glede over den i restauranten Svang til uka. Og så til slutt hadde jeg en ADK-tula med basevin, altså vinene lagde i solera-system, så vi sier at de hadde masse tønner som de blandet forskjellige årganger i, og det druer fra 2007 til 2018, altså 11 forskjellige årganger. Og den har litt mye fat også Så den har mye rund, fyldig frukt Og den syns vår britiske Veninde var helt Fantastisk Så hun Hun ble så revet med Og hun sa jo det at tenk At vi måtte komme til Brønnøysund For å få øynene opp for egen vin Og ikke minst finne disse nydelige Skattene som hun har bestilt Hjem til seg Så det er kjempegøy Å møte folk som er så åpne og positive, og bare synes at livet er herlig. Altså dette parret var veldig sånn der livsnyte parr som bare koste seg, og da jeg pratet norsk så sa vi, nei nei nei, vi må ikke forstyrre, ikke tenk på oss, vi synes det er så deilig å bare sitte her og høre på den norsken din som vi ikke skjønner et eneste ord av, du synger litt opp og ned, og du ser at du er engasjert og hopper litt rundt, og synes det er moro. Det Det synes de bare er en glede, og så trakk de mobler og så på en kar som snakket på et språk som de ikke skjønte en dritt av. Og det synes de var fint. Og jeg synes det er rett og slett, hva sier jeg, må jeg si at jeg er et griseheldig. Hun sa det sånn, herregud, for en jobb du har, som reiser rundt og forteller om vin, og snakker om vin, og smaker vin, og så videre, og så videre. Hvor heldig er ikke du? Og det er jo jeg griseldig som får lov å spre vinglede. Får lov å stå på og leke med noe som jeg synes er kjempe... Altså jeg har på en måte laget min egen arbeidsplass. Og det er på godt og vondt. Det er jo en del reising. Jeg jobber jo ikke så mye på formiddagen. Eller jeg gjør jo en del på formiddagen, og da er det jo mye rundt å smake på mye vin. Men jeg har jo ikke noe... Jeg får jo bare lønn for oppdrag. Jeg har jo ikke noe dagsjobb som jeg kan gå på en jobb og få fastlønn. Så alt er jo, det er litt hånd til munnen dette her, men jeg synes det går ganske greit. Jeg skulle selvfølgelig gjerne ønske at man tjente mer etter hvert, men jeg bygger det sakte men sikkert opp. Jeg har holdt på noen år, og nå går det ganske greit, og jeg håper selvfølgelig at denne suksessen vokser videre, så jeg kan virkelig rett og slett bare Være trygg på at dette går bra. For man er jo alltid litt engstelig. Hvertfall nå som ting er litt dyrere for folk, og folk sitter litt mer på penger. Men sånn er det. Men jeg har aldri hatt noen særlig fast jobb, så for meg er dette litt vanlig. Så jeg er vant til at det går litt opp og litt ned, og man ikke har så trygg inntekt. Bankene hater jo meg. Jeg kan jo vise til inntekt hele tiden, men det er jo... De skulle gjerne hatt en som hadde jobbet i staten. Det synes banker er fint. Sånn som meg synes de kan være litt vanskelig. Men jeg har fryktelig mye glede av det, og jeg er veldig fornøyd og veldig stolt av egen innsats at jeg får lov til å gjøre dette her. Og nå sitter jeg i solveggen her i Brønnhøysund og ser på Brønnøybroa, som går over og utover til Dønna etter hvert. Sværdiggebro Og Hurtigruta Går forbi her et par ganger om dagen Så er det fiskebåter Og der er det noen måker som forteller at de lever også Ja da, der er du Vet ikke om jeg er sånn kjempeglad i måker egentlig Men det her er Det er et dyr som hører med i naturen det også. Jeg hater ikke mokere altså. Men det er jo rett og slett nydelig. Litt moro. I går så tok jeg en liten runde rundt i byen, og i og med at det er sky for himmelen, det er ikke en sky på himmelen, så gikk jeg forbi Cash Bar, som det heter, som drives av et veldig Hyggelig par som heter Øyvind og Camilla Som har vært med meg blant annet til Toskana på tur Så jeg har jo fått veldig mye venner her oppe i Brønnøysund Det er veldig, veldig hyggelig Og flere av de har vært med meg på vinreiser Men da var det liksom på ettermiddagen Og sola var jo oppe Og utservingen var smekkfull Men det er 6 grader her Og det blåste litt ekstra i går Så... Det er hyggelig med utepils. Men i 6 grader og litt sur vind, så er det begrenset hvor kult det er. Men det er nordmenn det. Skinner sola, så skal vi ut og ta et glass vin eller et glass øl. Kanskje noen tar noen sterkere saker også. Og nå kommer det lysere tider, da er vi snart inn i mai. Jeg har snart bursdag til og med, og det er en rund dag, så dette kommer til å bli kjøtt. Rart skille også, halvveis til 100. Men det tror jeg går fint. Det er merkedager, så jeg tenker ikke så mye på det. Men akkurat nå føler jeg at jeg tenker litt på det. Det er fordi jeg føler at en som er 50 er fryktelig gammel, mens jeg føler meg som 23-åring mentalt sett. Jeg føler meg ikke gammel i det hele tatt. Det er veldig rart. Jeg vil bare leke og tulle og tøyse og være kreativ og få lov å gjøre morsomme ting. Og så føler jeg liksom at 50-åringer, de er jo ikke så kreative, og de tuller ikke og tøyser litt, de er liksom voksne og kjedelige. Og så har jeg en del venner som jeg synes ser litt gamle ut, ikke alle, noen synes jeg ser litt eldre ut, og så tenker jeg, kanskje jeg også ser eldre ut, men det er bare greit ikke å se det selv. Og så tenker jeg, nei nei, bare vårs. Jeg ser ut som om jeg er en ung hoppe, eller foliehoppe, jeg er kanskje en dame. Ja, jeg er ikke en hoppe, jeg er en folie. Med det så skal ikke jeg Filosofere mer over livet Men jeg er takknemlig Og jeg gleder meg Til å komme opp med nye Vinkurs, vinreiser Foredrag, smakinger Opplevelser Jeg ble spurt om hva jeg ønsker til bursdag Kjell Gabriel, nå blir det 50 Hva ønsker du seg? Jeg har jo det meste Jeg har hus og hjem og bil og unger og alt det der Men jeg ønsker meg opplevelser Samme folk Jeg ønsker opplevelser sammen med folk, glede sammen med folk. For det er opplevelsene som du lever på, holdt jeg på å si. Jeg har jo kanskje ikke så mye hverdag, i og med at jeg gjør mye gøy. Men opplevelser sammen med folk, glede, gode øyeblikk, det ønsker jeg meg. Det håper jeg du gjør også. Ønsk deg opplevelser. Samverd, det er viktig. Med det, så takker jeg for meg. Og føler at nå er det... 20 grader i sola her, for jeg sitter i skyggen. Eller du sitter i le. Jeg sitter ikke i skyggen selvfølgelig. Men det er nok kanskje bare topp. Vi snakkes. Ha en fin dag videre. Ha det bra.

Mentioned in the episode

Svang 

En restaurant i Brønnøysund som serverer mat fra ulike land og har vinsmakninger.

Brønnøysund 

En by i Nord-Norge hvor Kjell-Gabriel besøker Svang restaurant.

London 

En by i England hvor det engelske paret kjørte fra

Tromsø 

En by i Nord-Norge hvor det engelske paret skulle kjøre til

Tasmania 

En øy i Australia hvor Kjell-Gabriel smakte vin fra

Tyskland 

Et land i Europa hvor Kjell-Gabriel smakte vin fra

England 

Et land i Europa hvor det engelske paret er fra

Champagne 

En region i Frankrike kjent for sin boblende vin

Engelsk vin 

Det engelske paret hadde dårlig erfaring med engelsk vin

Portugal 

Et land i Europa hvor det engelske paret hadde vært

Gusborn Bladeblad 

En engelsk boblevin som det engelske paret smakte på og ble imponert av

Herbert Hall 

En liten, ukjent bobleprodusent i England som Kjell-Gabriel anbefaler

ADK-tula 

En type vin laget i solera-system med druer fra 2007 til 2018

Cash Bar 

En bar i Brønnøysund drevet av Øyvind og Camilla

Toskana 

En region i Italia hvor Kjell-Gabriel har reist til med venner fra Brønnøysund

Hurtigruta 

En båt som går langs kysten av Norge og som passerer Brønnøysund

Dønna 

En øy i Nordland fylke, forbundet til Brønnøysund via Brønnøybroa

Brønnøybroa 

En bro som forbinder Brønnøysund med Dønna

Fiken 

En tjeneste for regnskap som Kjell-Gabriel nevner i starten av episoden

Michelin-stjerne 

En anerkjennelse for høy kvalitet på mat, som Kjell-Gabriel mener Svang fortjener

Andreas North 

En DJ som er Kjell-Gabriels venn

Briskeby 

Et sted i Oslo hvor det er et vinmonopol

Jumavit 

En restaurant som Kjell-Gabriel nevner i forbindelse med peruansk mat

Mario 

En av eierne av Svang restaurant, som er spansk

Atle 

En av eierne av Svang restaurant

Marcek 

En av eierne av Svang restaurant

Maximim 

Et merke av Riesling bobler som Kjell-Gabriel smakte på

Solera-system 

En metode for vinproduksjon hvor vin lagres i tønner og blandes med vin fra tidligere årganger

Participants

Host

Kjell Gabriel Henriks

Sponsors

Fiken

Lignende

Loader