Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok, eller, vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken, superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Bør man drikke portvin? Ja eller nei? Hei, hjertelig velkommen til Kjeldsvinnkjeller. Jeg befinner meg i Porto.
I Portugal, og skal snart være hjemme, og har vært her da i fem dager med en flott gjeng med nordmenn og ikke minst tre dansker, der vi har utforsket portvinens verden, kan man vel si. Da har vi også drukket selvfølgelig mye stillvind, for det er
Det lager de også rikelig av i dette fantastiske vinlandet Portugal. Tenkte vi bare skal gå, hvorfor drikker man portvin? Bør man drikke portvin? Er det kult å drikke portvin? Er det fremtiden å drikke portvin? Og så videre og så videre. Det siste spørsmålet er vel at
Portvin har jo sunket i popularitet de siste årene. Det er litt for det at vi ikke er vant til å drikke så søt vin, for det er ofte søtt, og man drikker jo ikke så store mengder av det når man først drikker det. Du tar liksom ikke et stor glass portvin til maten, det er ofte til dessert eller sånne ting. Dette er jo en veldig gammel tradisjon,
Portvin har hatt skete i Porto siden 1756 og er en av de tre eldste vinregionene i verden.
Grunnen til at det ble Porto i 1756 er en gang ganske kynisk, for det var et kjempejord selv i Lisboa i 1755, som gjorde at hele Lisboa ble rett og slett lagt i ruiner. Da så portofolket sitt snitt at ja, ja, men da sier vi at vi lager portvin, og det må komme herfra. Ferdig med den saken. Og så gjorde det. Og så er jo handelen med England som har vært...
mye av det essensielle her. Engelskmennene har jo vært den store portvinstdrikkeren, og det er det jo i og for seg fortsatt. Det er det største eksportmarkedet. Veldig mange av de navnene du finner på de forskjellige
Portvins-brandene er engelske. Det kommer fra engelsk familie. Du har Syngton, du har Taylors, du har Grahams, du har Cockburns, fantastisk morsomt navn. Masse engelske og brittiske. Mange av de er fra Skottland, så da må jeg si kanskje brittiske. Navn som har holdt på her nede i årsvis. Churchill er det til og med en som har funnet ut at de skal hete.
Dette her har vært erkebrittisk. Vi har vært og besøkt til og med en som har nederlandske opprinnelser. Niport var vi på besøk oss i går. De andre er stort sett engelske.
Så vi har vært og besøkt flere og smakt av portvinn i flere varianter. Det vi merker også er at du har Ruby og Tony og alle disse her. Jeg skal ikke gå så mye inn på det, for det er ikke det denne podcasten skal handle så mye om egentlig i dag. Men vi merker jo at de prøver jo da det å komme med hvit portvinn for å liksom prøve å komme inn på drinkemarkedet med at du kan ta hvit portvinn med tonic-
og litt mynte oppi, så får du en veldig fresh starter, en operativ. Fordi at vanlig, tung, 20 år gammel portvinn, det er ikke noe fresh starter. Så de prøver å komme seg inn på nye markeder for å selge disse produktene sine. Men jeg har en...
teori om at for at de vindrønne de bruker til portvinn bruker de også til vanlig rødvinn og vintvinn også. Så det kommer nok til å skli mer over at det blir produsert mindre portvinn og mer stillevinn, for at det er lettere å selge. Men kulturen her er helt klart portvinn. Så det anbefaler jeg å ta en tur til Porto
og prøver litt portvinn, går på de forskjellige portvinnshusene, smaker litt rundt, får omvisning, lærer om produksjonen. Det som kort fortalt skjer er at de gjærer druene sånn som vanlig, og etter to-tre dager så heller de opp i 77% sprit. Det må være 77%. Og den er smakløs og lukkløs og alt. Det er bare en drusprit som er 77%. Da stopper hele gjæringsprosessen. Da tørrer ikke den, den blir bare...
Den fryktsødmen du har fått i dag, det er den som fortsetter videre. Og så legger de på fat, og så styrer de på. Men de dreper liksom gjæringsprosessen, så den blir søt og leskende. Og det liker folk. Og dette her er tradisjon, og så lagrer de mye bedre også. Jeg smakte i fjor, tror jeg, jeg smakte kopke fra 1908.
Det er vel den eldste jeg har smakt Og det er Det funker det Så det er litt ekstra gøy når du får lov å smake noe så gammelt Men det er veldig Mye portvinn der ute Vi bruker det stort sett til jul Og julkake vi har med Ja, hun har reist i dag tidlig En veldig hyggelig dame fra Trondheim Som heter Britt Hun er snart 80 år Og når hun fikk den ene portvinnen i går så bare Dette er julaften dette her Synd at det ikke er jul hele året
Veldig morsom dame, elsker hun Og det har hun helt rett i Det er litt julaften Men man kan også drikke det Resten av året Og spesielt av de hvite som man kan blande Og lage litt drink på Men det er litt som peppekake og blåmugost Og vi er i den stilen der Men kjøp deg en portvin De kommer også i halvflasker Kjøp deg en portvin og smake på det Ha et lite glass til etter maten Til desserten eller et eller annet sånt
skal jeg love deg at du kommer til å synes det er godt. Med det så takker jeg, og nå drar jeg ut på flyplassen for å komme meg hjem til dere hjemme i Norge for å holde vinkurs og andre ting kommende uke. Så ønsker jeg deg en fin dag videre. Portvinn, jeg sier ja. Man drikker ikke så mye uansett, så man gjør ikke noe, man drikker litt av og til. Helt fint det. Toppers. Ha det.