10/3/2024

En klassisk klassiker

I denne episoden av Kjelds Vinkjeller diskuterer Kjell og Tom et klassisk vinområde: Polyphime i Loire-dalen. De berømmer området for sin lange historie og kvalitet, og kontrasterer det med den moderne jakten på nye vinregioner. Kjell og Tom anbefaler en Polyphime 2023 fra Erik Louis, som de beskriver som en nydelig vin med pæresmak som passer godt til skaldyr. De oppfordrer lytterne til å smake på både Polyphime og Sancerre, for å se om de kan smake forskjellen mellom disse vinene som kommer fra samme område.

00:38

Podcasten tar oss med til Frankrike og diskuterer vinregionene Loire og Chablis, med fokus på druene og deres uttrykk.

04:26

Podcasten diskuterer vinopplevelser og smakinger, med humor og interessante sammenligninger mellom ulike druesorter og typer vin.

Transkript

Kom igang på Fabel.no og prøv gratis i fire uker. Fabel, lytt til oss. Hekken! Motorstopp! Hvem er du? Jeg er den indre blivisen som du bare slipper til på fest. Åja, det er deg, ja. Jesse, men da kan vi jo kaste oss på en bysykkel. Ja, ok, greit. Ja, men vi gjør det da, girl! Vi hiver oss på! Er du klar? Gass på, da! Ok, men bare ro deg helt ned nå. Det går litt... Du er skapt for å bevege deg. Så ta en bysikkel. Vi skal til Frankrike, til Polyphime. Bli med. Hjertelig velkommen til en ny episode av Kjeldsvinnkjeller, og ikke minst Tom Amratiløvås. Tom, Frankrike, har du hørt om det? Ja, vi har jo hørt om Frankrike. Frankrike, sier han. Ja, det har jeg hørt om faktisk. Det ligger litt sånn nede der det også. Det gjør det. Nå har du jo Kjels Vinkjeller og Drinkvid holdt på en stund, så vi har jo vært innom Frankrike ganske mange ganger etter hvert. Ja, men Loaredalen da? Det er ikke så ofte. Vi har vel slengt innom, men det har ikke vært noe kjempefokus kanskje? Nei, det er akkurat det jeg tenkte på. Vi har jo vært for lite i Loaredalen, og da er det jo masse kjente distrikter. Sanser er kanskje det mest kjente. Og Sanser er ikke en... Drue? Nei. Det er et distriktområde? Ja. Kommune, fylke, kommune Det er litt som Det er litt som sjabli Som ikke er en druede heller Ja, det er veldig gøy Jeg hadde vinkurs Og jeg ler litt hver gang jeg gjør det Fordi han ble så perpleks, han karen hadde jeg vinkers vi skulle bare ha med Chardonnay-druen og så hadde jeg med en Chablis og så sier jeg, og så har jeg med en Chablis og så ser jeg han ene som bare men Chablis er jo det er jo ikke Chardonnay og så sier jeg, jo, altså Chablis er jo et fylke, og så lager de bare Chardonnay. Nei, nei, nei, nei kona mi, hun elsker Chablis, men hun hater Chardonnay Da har kona di et problem. For da liker hun oss, og så er det nei, for det er det eneste de lager der. Og litt sånn med Saint-Cyr, da er jo det et fylkelet område. Jeg tror ikke det er et fylke, det er noen ganske store kommuner, vil jeg si. Det er litt sånn, det er ikke så viktig. Men det er et kjent område, og der lager de saveniobla. Helt riktig. Og fransk saveniobla er en veldig morsom drue, synes jeg, for den har utrolig mange fine uttrykk, og så kan vi få... som vi har blitt av fra omtrent hele verden, og de fleste av oss har vært bort til den fra New Zealand, som er veldig fin. Den har blitt gigantisk. Vi skal til rett bort til gata. Vi skal til Polyphime. Ikke fra Nyselien, men fra sansær. Denne produsenten her lager både sansær og polyfumé. Erik Louis heter produsenten, og det betyr at det er ikke så veldig langt fra hverandre her. Hver gang jeg tenker på polyfumé, så tenker jeg på en litt forfyllt engelsk mann. Du tenker på gamle Sally Floyd. Floyd on horked. Som kokulerte seg, og til hvert marinerte seg gjennom store deler av verden i noen, jeg må si, veldig festlige kokkprogrammer da, på 90-tallet. Ja, og han var jo dritings. Han drakk jo og styret på og glemte seg, og det var liksom ikke måte på. Det var jo fri flyt for lille, eller for venn. Ja, han lagde vel et nytt uttrykk som het kokkevin, og det var den ikke kokken. Men han var, jeg husker programmet der han var i Polyfumet og snakket om Polyfumet. Det husker jeg som en sånn der... Dette var morsomt, og da sto han ute, jeg husker ikke hva han lagde, men da ble han ganske dritt av seg etterpå, så måtte han ned på en torg, og så satt han der og drakk og pratet, og det var ganske fascinerende. Så hvis du finner noe, det er sikkert noe på YouTube eller noe sånt, tror du ikke det, med Floyd on Cork? Jo, men det blir ikke folk som går vekk fra... Å nei, nei, nei, det var ikke... Jo, det kan det... Nå skal jeg åpne her. De kan få lov å få inspirasjon av... Og så må dere da følge med på nesa hans, for den er veldig stor og flott. Vi rører og rører for hele programmet. Skal vi gjøre det vi egentlig skal gjøre? Smake på litt vin også? Vi er her for å smake på vin, og jeg heller opp i litt glass her. Skal vi se? Jo, jeg synes jo at Polyfumé er, ikke sant, alle tenker sangsær, og så glemmer de litt polyfuméen. Og det synes jeg er det dumme, for jeg mener at nå er det veldig sjelden, og det burde jo vært gjort en gang, festet polyfumé og sangsær opp mot hverandre, det er en sånn der linjesmaking, da blir det veldig mye sammenjoblet da. Men det kunne vært gøy å se om det er noe sånn smaks, åja, dette kjenner jeg, dette er typisk folieformé, og dette er typisk kanser, for jeg er litt usikker på det, skjønner du? Ja, det er ikke jeg veldig sikker på, men det vi kan gjøre, det du kan gjøre, du kan sende en mail til post.drinkfeed, for eksempel, og så kan du ønske at Kjell og Tom tar opp det i et program. Ja, det kan jeg gjøre. Det kan hende at jeg får gehør for det. Det kan hende. Og så hvis du ikke får svaret, så kan du ringe meg, så kan du ha nummeret mitt. Men uansett, det jeg tenkte på, hvis folk der ute nå, når vi er ferdige med disse programmene, Sitter med tre navn. Det ene er Savonier Blanc, det andre er Polyphime, og det tredje er Saint-Cyr. Og så tenker du, det er bare en av de som er druer. Gjett hvem? Da har vi gjort noe nytte for oss. Jeg var for to år siden internasjonal dommer i en konkurranse som handlet om Savonier Blanc, og da hadde jeg med meg en fransk mann på laget som var fra Polyphime, lagde Polyphime, og så fikk vi en flight med viner fra Polyphime, som han syntes var skikkelig dårlig. og det var alle navnene hans, og jeg tenker at det er vanskelig. Det er litt vanskelig, for da fikk vi da sånn, vi testet bare, vi testet, var det 2800 forskjellige savnjobla over et par dager, masse forskjellige lag, da vi var 80 dommer eller noe sånt, men det å smake på savnjobla er ofte litt sånn at du må like vingården, området har ikke så alltid så mye å si, for at de er de kan bli litt sånn spesifikke nesten for vinmakeren og Jo, men den har jo noen karakteristikker. For eksempel, det første du lukter på her er jo en slags grønn, det er jo sånn grønne, nesleaktige toner. Ikke så utpreget som de kan være, hvor det går over i kattepiss, som vi pleier å si, men det er der. Og det er ikke typisk for som vi har blant fra Frankrike. Det er disse nesletonene nesten litt sånn vilt ugress i veikanten hvis du kjører gressklippene over der så får du disse duftene der og så kommer denne fruktnotene bak som er en blanding av kanskje litt moden sitrus eller til og med noen epler til og med pære kan du få her var det litt mer på eplesiden og litt mer sitrus siden Synes jeg Da tror jeg du må smake litt mer på Nei, jeg lukter, jeg har ikke smakt denne Jeg har smakt, skjønner jeg Og med en gang du sa pære Så tenkte jeg, ja Det kjenner jeg Her er det pæreduft og pæresmak Kanskje ikke sånn på Jeg er enig i at det ikke er sånn på nesa, men i munnen så kommer denne fine pærefrukten og jeg synes det er en veldig behagelig frukt Ja, den var rett i pæreland Ja, dette her er rett og slett en nydelig nydelig frukt Vi har med vinhund i dag i studio, og det er veldig morsomt, og den har jeg sett nå på utsiden, så nå driver han oppe rundt der. Jeg har han på fang i nå da, for han vil ikke løpe rundt og tygge på Kjell Gabriel, for det liker ikke Kjell Gabriel. Nei, jeg smaker ikke noe godt sikkert, det er det jeg tenker. Men dette her synes jeg har rett og slett en deilig, behagelig munnfølelse. Den har en sånn fin rundhet som jeg synes er utrolig charmerende. Altså, jeg må bare snakke fast med en gang. Dette var en god vind. Tusen takk. Uansett hvordan vi bryter det ned i bestanddelen sin, så er det en god vind. Totalt inntrykk er veldig bra her. Jeg henger med alt oppi syre, og den står til laute på syra. Den dreker mye, men den smelter veldig bra sammen med disse pærefruktgreiene. Ja, så er det en sånn fin fylde som ligger veldig fint og behagelig, men jeg vet det er mange som kjøper inn disse vinene og drikker de sammen med oss nå, som sier sånn, ja, da er du enig med deg, Tom. En spørsmål, hvem som har sagt hva? Og det synes jeg er veldig hyggelig at folk gjør, for jeg får en del tilbakemeldinger. Det er ikke akkurat sånn at det renner over av tilbakemeldinger, men av og til er det noen som kommer og sier «Ja, jeg hørte på det, og det var veldig gøy», eller «Jeg husker dere sa det», og så videre, og det synes jeg er veldig hyggelig. Men det må gjerne, hvis tre stykker har kommentert samme podcast, da er det seriestorm. Ja, men vi kan godt få flere tilbakemeldinger, men det er ikke noe feil. Vi er jo hyggelige folk å prate med. Det er jo det vi driver med. Det her holder jo vinkursen. Det er også lov å skryte litt av seg selv på det, for det er jo blitt imorgon. Det er dritgodt. Så lager vi litt vinreiser også for den saks skyld. Men uansett så er det dette her... er noe vi må kanskje dra frem litt For dette er jo den gamle skolen. Dette her er jo en av disse gamle klassikerne. – Altså, Polyphymie som distrikt har vært der siden 500-tallet. Det var jo her en Saint-Martin, – Han liker du. – Han gamle ekssoldaten som ble helgen, eller munk, og vira rundt og lagde kolostre, som lagde vin og sånn. Vi er på hans tid. Det var før de fant opp den katolske kirken. – Åh! Før det, sånn at dere må lage vin her. Så de har holdt på en stund da. De har holdt på en stund. Og det er det som er litt dumt, synes jeg, at vi ofte, vi er sånn, åh, vi må finne nye, altså vi skal ut og prate, vi skal gjerne prate om Kanada og Tasmania og vinene fra Japan og Meksiko, og så glemmer vi litt liksom disse klassiske områdene, for vi tenker at ja ja, de greiser seg selv. Det hender jo at vi er innom Barolo, Barbaresco, Bordeaux, men vi er jo ikke ofte innom Bordeaux. Nei, vi burde blitt flinkere, vi burde ha sånn midt på år forsøtt om å snakke mer om, gå back to the classics. Back to the roots. Det som følger oss litt har jo vært innom at vi hadde en lang serie fra Borgon, det hadde vi jo, men likevel. Det var den som vi liker å kalle det, men det var ikke det. Da får jeg kjeft igjen hvis du sier det, det var ikke det. Endelig rett å si Borgonio Jeg forteller den historien til så mange At de er veldig opptatt av at det skal hete Borgonio Ikke Burgund, og så sier alle Hvorfor det? Men nå tror jeg vi sier det riktig Når vi er i polyfime For det finnes ikke noen norsk måte å si det på Nei, jeg er jo veldig dårlig i fransk. Jeg kan jo ikke fransk, så jeg sier jo akkurat sånn som det er. Men Erik Louis, polyfumé 2023. Bare et år gammel. 289,90. Dette er en kvalitets polyfumé. synes jeg. Ja, jeg tror det er en helt riktig pris. Sånn som verden er i dag, så tror jeg det er ikke feil å betale det for den vinneren. Nei, og jeg tenker at dette her kan være helt nydelig til litt asiatisk, kanskje? Ja, du liker asiatisk. Jeg tenkte jo med en gang på skaldyr på denne her. Nå er jo snart sesong for de gode skaldyrene. Altså, humør og krepsen, fordi vi nærmer oss høstsesongen, og det er da de begynner å bli gode. Du skal ikke kjimse et fint østersfat med det her, sånn at vi sier «nå, det går helt fint». igjen blir jeg sulten men da må vi bare avslutte for nå må jeg tenke på mat dette her er da Erik Louise Polyphime 2023 og hvis du har lyst da, så kjøper du både den og sanseren, og så setter du den ned heller i to glass, og så ser du om det greier å smake forskjell og da snakker vi om 2-3 kilometer fra hverandre samme drue, samme brosent og så videre, er identiske? jeg vet ikke, kanskje litt godt etter nå Det var her, i Sollentuna, hvor alt hadde begynt, at det skulle ende. Mannen løftet våpenet. Nikolas styrte. Der fikk du tjuvelyttet til X av Pascal Engmann. Fortsettelsen kan du strømme når du vil, kun hos Fabel. Kom i gang på Fabel.no og prøv gratis i fire uker. Fabel. Litt til oss.

Mentioned in the episode

Polyphime 

Et vindistrikt i Loire-dalen, kjent for sin historie og kvalitet.

Loire-dalen 

Et vindistrikt i Frankrike, kjent for sine hvite viner.

Erik Louis 

En vingård i Polyphime som produserer en kvalitets-Polyphime 2023.

Sancerre 

Et vindistrikt i Loire-dalen, kjent for sine hvite viner.

Savonier Blanc 

En druesort som dyrkes i Polyphime.

Saint-Cyr 

En kommune i Loire-dalen, ikke et fylke.

Chablis 

En kommune i Frankrike, kjent for sine hvite viner laget av Chardonnay.

Chardonnay 

En druesort, ofte brukt i produksjon av hvite viner.

Bordeaux 

Et vindistrikt i Frankrike, kjent for sine røde viner.

Barolo 

Et vindistrikt i Italia, kjent for sine røde viner.

Barbaresco 

Et vindistrikt i Italia, kjent for sine røde viner.

Burgund 

Et vindistrikt i Frankrike, kjent for sine røde og hvite viner.

Borgon 

En annen måte å si Burgund på.

Saint-Martin 

En helgen som var munk og laget vin i Polyphime.

Fabel 

En strømmetjeneste som tilbyr podcast.

Drinkvid 

En podcast som handler om vin.

Kjelds Vinkjeller 

En podcast som handler om vin.

Tom Amratiløvås 

En av programlederne i Kjelds Vinkjeller.

Kjell Gabriel 

En av programlederne i Kjelds Vinkeller.

Sally Floyd 

En kjent kokk som var kjent for å drikke mye vin.

Skaldyr 

Mat som passer godt med Polyphime-vin.

Østers 

En type skalldyr.

Hummer 

En type skalldyr.

Kreps 

En type skalldyr.

Participants

Host

Kjell Gabriel

Host

Tom Amratiløvås

Sponsors

Fabel

Lignende

Loader