Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. I dag skal vi til vakre Toskana og smake på noe som ikke hører hjemme i vakre Toskana. Men kan det være vakkert? Hahaha. Følg med. Musikk
Hei og hjertelig velkommen til en ny episode av Tom Amrati Løveås sin drinkfeed, og ikke minst Kjell Gabriel Eikli Hendriks, jeg har veldig langt navn, sin Kjell Svinskjeller podcast. En av de hører du på nå, det vet du jo på forhånd, men vi har da dette fantastiske samarbeidet, Tom. Og i dag så er det jeg som har fått lov
velge vin til dagens episode, Tom, og da har jeg gått litt rart i verks. Ja, det får jeg si. Når du dro fram den flasken der, så tenkte jeg i all verden var han... Har du sovet dårlig i natt? Det var greia liksom. Den er dritkult, da. Den er kjempe... Hva skal vi si for det da?
dere ser sikkert bilder og sånt som følger med disse poddene våre etter hvert, eller dere kan gå på Polo og grave frem der, men bare for å beskrive den veldig kort, så er det jo en slags rislingflaske, litt slank, mye høyere enn vanlig. Ja, det ser ut som en dratt
champagneflaske, for den er mye høyere og mye tynnere, men det er da muserneviden det jeg snakker om. Ja, det er muserne i tillegg, så er det sånn gøy å kalle det champagnekork, selv om det er jo ikke lov å si det når det ikke er champagne inne i flaska. Hva heter det da? Det heter vel bare muserne. Det heter musernekork? Ja.
Det har vært veldig flinkt å ta bort all champagne fra alt mulig annet. Men har de tatt den bort fra korken? Det er jeg litt usikker på. Oi, det er kanskje det som er fellet. Er det smutthullet her? Ja, dette er ikke champagne, men det er champagnekork. Uansett så er det det da. Det betyr at det er et visst trykk i denne flasken din her. Jeg har dratt til Toskana og funnet en far Nito brut fra Carpenetto. Dette er da...
Svar på champagne Lagd da på den rare flasken Som ser ut som en litt sånn dratt Riesling, tynn rieslingsflaske Med champagnekork har vi funnet ut at det heter Men det er en tradisjonell metode Dette er en tradisjonell metode Toskana er jo absolutt ikke kjent For å lage bobler Og i hvert fall ikke bobler på sjalene Så her har vi
Jeg har virkelig fått en underfund igjen, Tom. Er det det vi kaller en raritet? Dette her må være en skikkelig raritet. Jeg har smakt den et par ganger, og jeg synes det er morsomt. Og så er det litt sånn gøy, første gang jeg så den, så bare, hæ? Toskana-
Champagne. Chardonnay liksom? Ja, men det er veldig morsomt. Jeg skal åpne, og da vet man at man skal holde på korken, og så skal man snu på flaska. Det er liksom trikset. Få se da om det spruter her i dag. Den sitter ganske godt, men den er på vei nå. Han har godt grep, så det går nok fint. Jeg har store hender. Du vet hva det betyr. Så skal jeg helle over til deg da. Åh, det er langt bord i dag.
Det som er litt gøy her, er at denne flasken er jo, imot den er så lang, så er den litt sånn snodig å helle fra seg. Du hører jo brusinga. Ja, her er det... Ja, det er brus, ja. Ja, det er brus. Som hvis du heldte oppi, så kjente jeg faktisk fra hellinga, altså fra glasset når du heldte oppi, så kom det jo masse god duft rett opp. Det var ikke noe sånt, den har ikke gjemt seg. Denne her er absolutt ikke sunnert, og jeg tenker jo...
Hvordan Jeg tror det er litt rart å selge Hvis man skal Man tenker jo som sagt ikke boble fra Toskana i det hele tatt Hadde det vært noe Prosecco like Så hadde det vært kanskje litt sånn Åja, det er jo selvfølgelig Men her har du jo da Chardonnay
på tradisjonell metode, da begynner vi å bli litt sånn snodig. Ja, så det er noen som virkelig har hatt en idé her, og det er jo en god grunn til at de har lagd denne marksnodige flasken, tenker jeg, fordi hvis ikke denne stikker fra, så er det ingen som vil ha den. Nei, altså det de egentlig driver på med er jo kvanteklassikor og brunellor og litt sånn i den delen der. Dette er forresten naboen til Sting. Åja, til vingården ved siden av. Ja, gården sammenhøy. Så dette er jo nabogården til...
Til Sting tenkte han kanskje at nå har jeg fått sånn fancy nabo, kanskje jeg skal gå over og si at jeg har laget litt bobler. Dette her lager han ikke mye av, men den har kommet seg inn til Norge, så det er helt klart en vin som de har tenkt å eksportere, selv om de ikke lager så mye av den. Men Norge er et veldig stort marked for denne Carpenetto-greia, så det har du litt der. Jeg har lukta litt, men nå gjør du det jo veldig høynest. Men det er jo en...
Helt riktig duft, det er citrus Vi har litt kjeks Som betyr at den er laget ordentlig Lagt bunnfall og alt det der Og jeg tenker Den er underfundig Eller ikke underfundig, men den tradisjonelle Det var jo ordet jeg egentlig lett etter Chardonnay-duften er jo til stede Så du holder Ja, for dette her er 100% chardonnay Ikke intet mer, intet mindre Så nå smaker jeg Jeg er litt drikkepress her nå
Å, han har smakt. Og nå er det spennende. Så skal vi se hvordan jeg ... Hva sier du? Jeg sier at det første du får er faktisk frukt. Ofte er det syret som kommer først, men nå var det frukten, og så kommer det voldsom syre som virkelig ... Ja, den spiller på alle følelsene, og det som er gøy er at boblene her ... Nå kjenner du virkelig interaksjonen mellom bobler og ...
De andre smakene Den leverer liksom det Nesa lovet Da kommer vin inn i munnen Ja, her er jeg God dag, god dag Jeg er en årleit vin Lik meg Vi er på gule epler Det er ikke det grønne grønne smittepelet Det er mer gule epler Det er godt gult Og så
moden gul frukt? Jeg vil jo si enten en litt sånn citrus som har vært veldig lenge, kanskje moden ikke appelsin akkurat, men den er litt mindre ruddende enn det, men den er moden det er ikke grønn kart og sånt, det er det ikke. Vi er ikke på lim, vi er på lime vi er ikke på lime vi er på sitronbiten, det er den retningen vi går. Ja, det er en
Jeg tror den passer til alt du ellers skulle brukt en god museerne til, rett og slett. Jeg synes jo bare, altså øynene har jo mye å si. Det du ser og observerer, når du ser flasken, «Oi, dette er så morsomt, det er spennende»,
Ja, vi er helt feil sted når det gjelder å lage både Chardonnay og bobler, men likevel synes jeg den har en fin kvalitet. Den har en gulmoden frukt, den har litt bakstone, det er det ofte når det er Chardonnay, så er det litt ekstra bryosj. Den kommer jo lett frem gjennom Chardonnay. Loffete. Loffete, ja. Litt mer kneip. Ja, som ligger der og koser seg. Ja.
Den er kanskje litt kort, altså den er ikke en sånn kjempe lang ettersmak, men litt sånn enkelkort ettersmak. Ja, men det er ikke det du er ute etter når du har din flaske og setter den på bordet som er veldig festlig, og den noser jo litt mer festivitas, litt mer sånn som folk tenker på, ja, jeg vil ha denne til aperitivodden min, eller foran. Det er det det er.
Det er ikke så mye høytid, det er mer lek rundt denne her. Men så er den overraskende god inni. Hvor mye koster denne herligheten? Du vet jo alt. Jeg vet jo alt, det er helt riktig. 279,70. Ja. Under 300 kroner. Da vil jeg si at du får champagne til lønnprisen, ekte champagne fra Frankrike, men kanskje ikke nødvendigvis i den kvaliteten som våre venner fra Toskansk Italia har. Nei, og så får du en...
en eyecatcher, og så er det morsomt, spesielt for de som kanskje har litt greie på vin, så kan du ta den frem. Ja, forresten,
Jeg har litt toskansk bobler for det. Tenk om du har sånn der i Italia, alle vennene mine fra Toskana-turen som vi hadde i 2000 og når det var. Nå skal vi gjenoppleve det. Og så drar du frem den der og sier, vi starter vel med litt bobler vel? Ja, jeg synes det er, for første gang, da hadde jeg aldri hørt om det. Jeg trodde ikke det fantes. Alt det finnes, det er jo kanskje ikke så overraskende for alt, finnes i og for seg. Alt er mulig, men jeg synes dette er bra, ja.
Jeg synes dette er et artig, charmerende kjøp til under-sjældersjoner på boblefronten. Absolutt. Så skal du ha noe som stikker seg litt ut, men samtidig leverer på ...
på smak og dyft og alt det du har. Så ja, absolutt. Sett den på lista. Så dagens var da Carpinetto for Nito Chardonnay brutt til 279,70 av en eller annen verkegrunn. Vi er i Toskana. Jeg synes dette er morsomt, så...
God jul, holdt oppsett, det var litt tidlig. Det er litt tidlig, selv om jeg aner ikke når dere hører på dette her der ute, det kan det være neste år. Vi er i april nå, så det var kanskje litt tidlig, men dette her, og 17. mai,
Det var det jeg tenkte. Nå drar vi inn i festsesongen 2024, og da er det jo, vi har jo... Denne på 17. mai, Bård. Vi har frigjøringsdagen før det også. Vi har bursdagen min før det også. Min også. Det er mye som skjer nå i våre verdener. Med det så takker vi for oss. Jeg heter Kjell Gabrile Henriks. Tom Amiratilov også. Ha det bra.