Lyreko
Det er siste podcastepisode før ferien. Nå er det allerede 6. juli. Mange av dere har ferie allerede, og vi skal, jeg skal, så klart snakke om ferie. Jeg heter Lise Vermelie Kristoffersen, og du har satt på Pengesnakk podcast. Skal man tenke på penger i ferien? Ja, litt. Jeg tenker ja. Og det er det flere grunner til. Og det ene er det å være blakk i august.
Det er ikke noe gøy. Og det, hvis vi er litt smarte med pengebruken vår i sommer, så unngår vi nettopp det. Å være blakk når høsten kommer. Men verre enn å være blakk til høsten, det er å gå inn i august-september med kreditkort som har en høyere saldo enn du kan betale med en gang. Rentene begynner å løpe, og du er bakpå.
Prøv heller å se for deg at august kommer. Hverdagen er i gang etter hvert. Du har nok penger til å fylle opp kjøleskapet. Og hvis du har barn som plutselig har vokst en halvmeter i løpet av sommeren og trenger nye sko, nye klær. Hvis det er sånn at reiserestriksjonene oppheves og en guttetur, eller jentetur, kjærestetur, en eller annen tur i løpet av høsten, eller kanskje til våren, frister å være med på.
Men en gang du ikke ligger bakpå med betalinger, og ligger fortsatt etter sommeren, så har du så mange muligheter. Og sånn psykisk også, det føles mye lettere å gå hverdagen til høsten i møte med nedbetalt saldo på det dumme kreditkortet. Så hva skal til? Hvordan kan du ha en skikkelig bra sommer,
uten å gå bananas når det gjelder pengebruk. For det er ikke noen grunn til å bruke for mye. Man kan ha det veldig bra uten å bruke så mye penger. Stikkordet for å få en super sommer uten å blakke seg, i hvert fall mitt stikkord, da tenker jeg du er spent, planlegging. Et veldig kjedelig ord, men selv så elsker jeg å planlegge, og jeg ser at det har mye å si for økonomien. Og det jeg tenker at du skal planlegge,
Det er ganske mange ting faktisk. Jeg har en lang liste her. Først, hvis du ikke har dratt av gården enda. Vi begynner der. Dette kan du gjøre hjemme før du reiser. Og dere som ikke skal reise noen sted, jeg har mange tips til dere også, men først noen sånne før-avreise-tips. Tøm kjøleskapet. Det bidrar til flere ting. Det er jo bra å redusere matsvinn. Det er bra å bruke litt mindre penger på butikken den siste uka før du drar på ferie.
For da har du flere penger å ta med deg inn i ferien, og heller kjøpe noe deilig da. Kanskje er det sånn at du kan ta med deg noe? Altså vi gjør jo vanligvis ikke det hvis vi skal på ferie til Hellas eller noe sånt, men hvis du skal på en hyttetur, en biltur, besøke venner eller slekt, er det noe fra kjøleskapet som du kan ta med? Så forhindrer du at du kommer tilbake til et kjøleskap fullt av mugne gamle saker,
Du får brukt maten, og budsjettet for ferien går jo litt ned når du allerede har med en kjølebag med mat. Så det gjelder jo uansett om du skal på hyttetur, skogtur, biltur, også om du har hjemmeferie. Du kan, og bør, om du har lyst til å være litt smart med penger og ikke bruke for mye, planlegge måltidene også i ferien. Det er også sånn, jeg skjønner at det ikke er noe du vanligvis gjør hvis du er i Toskana eller et eller annet sånt herlig sted.
Men her hjemme, det lønner seg veldig mye. Vanligvis er jeg mest opptatt av å planlegge middagene, men planlegg alt. Frokost, lunsj, kveldsmat, snacks og middag. For da sørger du for at du får brukt opp det dere har, uansett om det er i kjøleskapet hjemme, men også på hyttetur, eller i båten, eller hvornår du tilbringer ferien. Du unngår å kjøpe mer enn nødvendig.
Selv har jeg gått på den smellen noen ganger, spesielt det første året vi hadde hytte. Så dro vi alltid på butikken på vei ned til hytta. Hvis jeg gikk inn der for å handle til en ganske lang ferie eller hyttetur uten å ha en plan, det ble litt dumt. Eller det ble i hvert fall dyrt. Så nå har jeg blitt flinkere til å ha en plan. Så det vi typisk gjør nå, eller vi har hatt samme meny de tre siste helgene vi har vært på hytta, da planlegger vi pizza på fredag.
Jeg lager ikke egen bunn engang, jeg kjøper sånn som rulles ut, sånn at det går fort når vi kommer ned der. Men i stedet for pizzasaus, så kjøper jeg en av de største glassene med pastasaus. Jeg skal fortelle deg hvorfor snart. Og til pizzafyll så har vi pølser på guttenes indel, de liker pølsepizza. Grillpølser som deles opp, og sopp.
Og på min del har jeg sopp og gjerne et eller annet jeg har tatt med hjemmefra i kjølerbaggen. Om jeg har en halv aubergine eller en squash, så kutter jeg det opp, steker med hvitløk, før det havner på pizza. Ellers så tar jeg den bare med sopp og paprika, tomatskiver, anyways. Lørdag formiddag, så er det grilling. Så her kommer da de pølsene inn igjen fra dagen før. Jeg som ikke spiser kjøtt har kjøpt noen sånne frosne veggispølser fra Ikea. Ja.
På kvelden spiser vi taco, og på søndag er det pasta før vi tar kjøreturen hjem. Da tar jeg og blander rester av taco-kjøtt. Det blir jo alltid rester av, siden jeg ikke spiser det. Blander det med pastasausen, som jeg brukte som pizzasaus på fredag. Og så spiser vi salat. Og gjerne da, mesteparten er jo ting som ble kuttet opp til tacoen. Det er ikke alltid det frister tako.
Så et tips der er å ikke blande alt sammen til en salat etter taco-måltidet, men å ta vare på tingene hver for seg. For da risikerer du ikke en sånn salat som er 60% mais, og hvis en av tingene ikke frister, så lar du bare være å ta den.
Så det er et tips, ikke å lage akkurat den hyttemenyen vi har hatt de siste helgene, men å tenke på flere måltider samtidig, og ha en plan for de ingrediensene du kjøper inn. Altså at du får brukt opp alt resten i et annet måltid. Så er det jo sånn at hvis du planlegger maten, så sørger du også for at dere får i dere sunne saker. Men mest av alt, det er økonomisk.
Har du planlagt maten, har en handleliste, du kjøper inn så det matcher antall måltider du eller dere skal spise, da kan du faktisk unngå å kjøpe et dyrt brød på bensinstasjonen søndag kveld for eksempel. Du kan planlegge inn å bake eller kjøpe et halvstekt brød. Alt sånt er mye lettere når du har en overordnet plan. Når du tar ting på sparket, så ender det så ofte med å bli dyrere.
Nok om mat. Det andre du kan planlegge når du fortsatt er hjemme, det handler jo om pakking. Det å huske ting. Jeg er jo en fan av håndskrevne lister. Noen har lister på mobilen, så de kan dele med hele familien, og jeg vet ikke hva. Men tenk på hva du kommer til å trenge, slik at du denne gangen kan huske alt. Da slipper du å kjøpe en ny telefonlader på en bensinstasjon, eller
Solkrem for eksempel, hvis du har allerede kjøpt din solkrem til sommeren. Det håper jeg du har, det er viktig med solkrem. Ta med den da, så du slipper å kjøpe ny solkrem på den hytteturen, eller bilturen, eller fjellturen, eller hvor noe du er. Det koster penger å kjøpe ny, og du bruker kanskje ikke så mye solkrem her i Norge at du trenger to. Og så er det jo litt sånn turutstyr. Norge var jo sporty før, men nå har vi jo blitt enda mer natur og sporty folk.
Skal du på ferie og finne ut kvelden før, liksom at vi har bare to liggeunderlag vi, og så har vi blitt fire stykker i familien siden sist vi var på telttur, sånne ting. Skal du ha noe turutstyr, finn ut av det så fort som mulig da, for da kan du leie, låne eller kjøpe brukt. Det er sikkert mange som vil ha seg en sånn hengekøye i sommer, det ser jeg i hvert fall overalt på Instagram,
Det er mange som prøvde det hengkøy-livet i april og mai, og allerede har funnet ut at det var ikke noe for meg. Så sjekk bruktsider før du bruker masse penger på en hobby du ikke vet du skal ha. Men fordelen med en sånn type tur, telting og sånn, det er jo at du ikke må dra så langt for å oppleve noe helt annerledes. Selve opplevelsen er kanskje ikke stedet du er, men det å overnatte ute.
lage mat på stormkjøkken. Du trenger ikke være langt unna sivilisasjonen for å få en sånn ferieopplevelse. Det å slippe å kjøre langt er både deilig, økonomisk, kanskje mer harmonisk også, hvertfall hvis du har unger i baksettet. Og til dere som har barn, dette er et viktig poeng. Har du husket å spørre dem hva de har lyst til å oppleve i ferien?
Vi voksne er kanskje skuffet over at det ikke ble noen reising, tenker at dette her, 2020, det blir en drittferie uansett. Det kan være en dyr tanke forresten. Når man syns litt synd på seg selv, da er det lett å unne seg noe man kanskje ikke trenger. Selv så hadde jeg den følelsen, ikke at ferien 2020 blir noe dritt, fordi for oss er det ikke noe forskjell med korona og reiser, og at vi skulle uansett være på hytta,
Jeg har også leid ut hytta i to uker, men det blir tre uker i juli på hytta for oss. Så det blir bra. Men jeg følte at alt var dritt her en dag. Kanskje var det gravidhormoner. Det var så varmt. Huset vårt er veldig varmt. Det er mye store vinduer. Så jeg impulsshoppet noe. Jeg brukte over 2000 kroner på noe som jeg dagen før ikke visste at jeg ønsket meg en gang. Nå har jeg kjøpt et svømmebasseng til hagen.
Og vi snakker ikke sånn lite plaskebasseng. Her er det 6000 liter vann. Og det er helt fantastisk. Først så var det litt frustrerende, for jeg tenkte at dette er bare å sette opp, fylle med vann og hoppe opp i. Men vi måtte grave litt, grave bort gresset, vatre opp jorda, ordne litt, før vi var i gang. Og så tok det litt tid å solvarme opp så mye vann. Men nå er det så deilig.
Jeg elsker det, sønnen min elsker det, og kanskje enda mer enn det jeg gjør. Og jeg har tenkt så mye på det de siste to ukene, for jeg snakker jo alltid om at impulskjøp, det er det dummeste du gjør. Altså det er ikke noe lurt, impulskjøp er kortvarig glede, men dette impulskjøpet her, det er bare helt topp. Så jeg har ikke noe poeng egentlig med å fortelle dere om dette svømbassenget, men
Jo, kanskje det at pengebruk styres ofte av følelser. Og hvis du ikke ønsker å gjøre noen impulskjøp, så kan du heller prøve å omstille deg til å være fornøyd. Fordi det hjelper jo ikke å tenke at sommeren 2020, den blir ikke noe særlig. Prøv heller å tenke på, er det noe som helst positivt med at det ikke blir en vanlig sommer i år? Enten at kanskje ferien til neste år blir enda bedre, eller du kan gjøre som meg, bruke pengene du sparer på ikke-reise,
bortsett fra at jeg ikke har spart noen penger på å ikke reise, for jeg skulle ikke reise uansett, men på å lage et eller annet ekstraordinært hjemme. Uansett, det er et tips å snakke om forventninger. Å lage en plan for sommeren. Og det gjelder uansett om du er en person, eller om dere er et par, eller om det er en hel familie. Hva ønsker du å få ut av ferien? Og hva ønsker de andre? Er dere samstemte her? De fleste er jo ikke automatisk helt like sammen.
Men det er det faktisk fort gjort å glemme. Og så snakker vi ikke sammen, og så tenker vi at alle er jo enige om at det skal være sånn her. Men det er det ikke sikkert man er. Hvis for eksempel dere er fire i familien, og to av fire synes at telttur er helt topp, og så synes de andre to at det er noe dritt. Kan man gjøre noe sånn at det blir levelig for alle? For eksempel, la teltingen skje i nærheten av noe de to andre er opptatt av.
Kan dere kanskje telte uten at det også innebærer en skikkelig lang gåtur? Eller at ja, dere kan telte, men maten skal spises på restaurant. Et eller annet for å gjøre det fint for alle. En annen ting med det å sette forventninger og prate sammen før sommeren, det er at hele sommeren kan bli bedre. Hvis du skal være mye hjemme, eller hele ferien hjemme,
Så kan det fort bli sånn at du driver med hverdagsting hele ferien. Vasker og ordner, kanskje pusser opp. Det finnes jo alltid et prosjekt å ta tak i, ikke sant? Jobbe litt. For noen kan det være fint å drive med sånt i ferien, og har kanskje planlagt å gjøre det i år. Men for andre kan det bli sånn at vi møter høsten om noen uker, og så føler vi at vi egentlig ikke har hatt ferie. Vi har jo ikke vært noe sted, vi har ikke gjort noe spesielt.
Hva skal til for at det skal føles ut som ferie for deg? Spesielt du som skal være hjemme. Hvis du er hjemme for å spare penger, eller fordi du ikke har noen sted å reise rett og slett, prøv å gjøre noe ferieaktig allikevel. Noe som er ferie for deg.
Kan du bestille sånn morgenlevering, croissanger på døra fem dager på rad, for å få følelsen av at nå er jeg på hotell, dette er noe luksus, dette er ferie, dette er noe helt utenom det vanlige. En eller annen luksus du kan ta deg råd til, for det er uansett billigere enn å dra på utenlandsreise. Kanskje kjøp deg et nytt sengetøy, unn deg mat fra en dyrere butikk enn du vanligvis velger.
Eller, kom på noe lurt, kjøp en ettermiddag med rengjøring av boligen din mens du er på stranda. Finn på noe luksus. Finn på noe tullete gøy og bra som du kanskje aldri har gjort før. Samtidig som du ikke må makse alt. Hvis dere husker det tipset jeg kom med i aller første episoden av Pengesnakk podcast, når du allerede har det superbra,
Da trenger du ikke bruke mer penger for å få det 1% bedre. Jeg var på hotelltur med Tom sikkert fem år siden. Det var rett etter vi hadde gifta oss. Vi har jo fortsatt ikke vært på en bryllupsreise, men noen dager før bryllupet bestemte vi at vi bukker oss inn to netter på hotell. Det var i Polen. Når vi kom dit begynte de å fortelle oss at vi kunne oppgradere rommet for en eller annen summe.
Og så begynte jeg å regne på det da, for det måtte jo da regne fra den valutaen til norske penger. Og så begynte jeg å tenke på at vi kommer til å ha det veldig fint på denne ferien her uansett. Og jeg vet ikke engang hvordan det ikke oppgraderte rommet ser ut. Det var jo et fint hotell. At man blir så fort revet med og skal bruke bare litt mer for å få det enda bedre. Helt unødvendig pengebruk, spør du meg.
Der jeg heller synes at du skal være litt raus med pengene dine, er hvis ferien din går ut på å besøke andre. Det kan være en kjempefin ferie det, men pass på at du ikke snylter. Det kan være en super måte å ha ferie på budsjett, men tenk på da at du faktisk har ferie, og at du har spart inn på å ikke være på hotell, ikke reise noe annet sted, og at du heller da kan ta med børn,
Ja, litt mer enn en flaske vin til de du besøker. Hvis du skal spise der, drikke vin, kose dere i tre dager til ende, så sørg for at du er en stor del av det spleiselaget. Og så kan du prøve å, som jeg sa i sted, å finne på noen helt andre ting. Avtal og møt venner og gjør litt andre ting. Dette kan du også gjøre hvis du er en person. Finn på at du skal bade hver dag i hele juli.
Spis i is daglig. Et eller annet som gjør at sommeren 2020, det var ordentlig sommer, det var ferie. Når vi snakker om det her med forventninger, dere med barn kan få dere en real overraskelse hvis dere faktisk spør barna, hva vil du gjøre i sommerferien? For det er kanskje ikke fornøyelsesparker og dyre ting de er mest opptatt av. Kanskje de vil overnatte på trampoliner, fiskekrabber,
Dra på sykkeltur, ha piknik i nærheten av hjemmet, et eller annet som er lett å planlegge inn og som ikke koster mye penger. Et tips kan også være, eller et tips er, å legge vekk mobilen. Jeg er mye på mobilen selv, og det er ganske autopilot å bare flikke fram telefonen med en gang jeg har ett minutt ledig. Men hva skjer om vi lar være?
Tiden går jo veldig rast når man er på mobilen. Du har sikkert som meg skulle bare scrolle i fem minutter, og så plutselig har det gått to timer. Eller det skjer kanskje hver kveld. Da anbefaler jeg deg å sette på noen timer. Jeg tror de fleste telefoner har det nå, at mobilen sier ifra når du for eksempel har vært en time på Instagram, eller to timer, eller hva som du setter inn som din grense. Eller klar å bare legge bort telefonen helt. Det som skjer da er at tiden går litt saktere.
Du rekker å puste, nyte livet, kikke på ting, kanskje lese en bok, og sommeren varer lenger. Kanskje du til og med kan melde deg ut av TV-kanalene du abonnerer på. I alle fall om du bor med noen andre, for da kan dere heller snakke sammen, spille kort, sitte ute. Så kan du heller bestille flere TV-kanaler når det blir stygt vær igjen. Men bruk sommerkveldene til å nyte.
selv om sommeren 2020 ikke ble sånn som du hadde tenkt. Og kanskje du ikke bruker opp feriepengene dine heller. Kanskje du kan gå høsten i møte i pluss, både økonomisk i pluss, men også den følelsen av at du har slappet av, og du har hatt det kjempegøy. For du rekker begge deler. Så planlegg og gjennomfør. God sommer!
Moderne medier.
Ja, velkommen til Lyrekos ekstraordinære presskonferanse, denne gangen på podcast. Nå kan du handle alt du trenger til skolestart på ett sted. Lyreko har tusenvis av produkter fra kjente, trygge merkevarer. Spørsmål? Har du noen eksempler på produkter? Ja, det kan være sekk og penal, matboks, drikkeflaske, bokpinn, tegnesaker. Veldig bra. Ikke sant? Du kan besøke en av våre 21 butikker, og så finner du de nærmeste butikk og alle tilbudene for Lyreko Nå. Ja, det er alt, sier den. Lyreko.