Lyreko
Velkommen til Pengesnakk podcast. Jeg heter Lise, og i dag skal du få 15 oppgaver som vil hjelpe deg til å få en bedre økonomi.
Faktisk er det 14 oppgaver, fordi en av dem kommer to ganger. Jeg har tatt utgangspunkt i frostenfebruar, som mange av oss står midt i akkurat nå. Det er en utfordring om å ikke bruke penger i februar. Og så se hva som skjer med kropp og sinn, og bankkontoen ikke minst.
Men du kan få masse ut av disse oppgavene, uansett om du er med på ekstrem sparemånden eller ikke. Det er lenge siden vi har hatt en sånn episode med sparetips eller oppgaver, så i dag blir det konkret. Du kan gjøre alle, du kan gjøre noen, du kan gjøre én av dem. Det er opp til deg, og så er det sånn, jo flere du gjør, jo mer sparer du, eller mer blir du oppmerksom på økonomien din og pengebruken din.
Nå i februar legger jeg ut daglige små oppgaver på nettsiden min. Det er de oppgavene jeg skal snakke om og dele med deg i dag. Den første oppgaven til de som var med i Frostenfebruar var å høre på podcastepisoden om Frostenfebruar. For å sette seg inn i det, være klar og høre hva jeg har tenkt når jeg har startet den utfordringen om å ikke bruke penger på en hel måte.
Så hvis du tenker at du vil ha en forbruksfri måned, så gå og hør på denne episoden. Uansett om du hører på dette senere og skal ha en frossen oktober, frossen juli, eller om du nå vil ta halvparten av februar. Men det som er skrevet som en tilleggsopplysning på denne dagsoppgaven, det var «Bor du med noen andre? Er det lurt å involvere dem?» Og siden jeg vil gjøre denne episoden relevant for de som ikke er med på frossen februar også,
Så tenk på hva annet i økonomien din det er verdt å snakke om, hvis du deler penger, eller deler bolig, eller har en kjæreste. Jeg er overbevist om at det går fint an å ha det bra sammen, selv om man ikke har samme interesse for økonomi. Kanskje det er forskjellig inntekt, og så har vi jo alle ulike mål, drømmer, hva vi har lyst til å få til. Det kan gå fint.
Men det jeg tenker ikke går fint, det er å aldri snakke sammen om penger. Det går i alle fall mye bedre om man snakker sammen. Det har skjedd flere ganger hos oss at jeg har startet med et eller annet. Jeg tenker at nå skal vi spare penger på det. For eksempel skulle jeg halvere matbudsjettet en gang i 2016. Og så hadde jeg glemt å si fra om dette til Tom. Så han handla jo inn, og så ble den challengeen ødelagt.
Og så var det en annen gang vi skulle ha forbruksfri helg, men det hadde jeg jo heller ikke sagt til mannen min, så han hadde avtalt å ta med sønnen vår på lekeland. Så derfor har jeg nå passet på å snakke med han om frostenfebruar, så han vet hva det er, han vet hva han skal gjøre og ikke gjøre. Vi har blitt enige om at dette skal vi gjennomføre sammen, og da går det jo så mye bedre. Oppgave to i februar var å skrive ned hvorfor du vil være med på en sånn utfordring.
Er det sånn bare for morreskyld at du har lyst til å ta en utfordring? Lise sa at nå skulle vi ikke bruke penger, og da er det greit. Da er jeg med. Eller er det noe inni deg som gjør at du er her, at du er med? Denne trengte jeg akkurat nå. Det er noe som har sendt meg en melding og sagt. Jeg bruker sykt mye penger, eller jeg sparer til et eller annet nå.
Da har du en annen motivasjon og en driv inni deg, sånn at det blir mye enklere å gjennomføre en sånn type challenge. Nå er vi 14 dager inn, og det er bare halvveis. Det er 14 dager igjen som vi ikke skal bruke penger i. Og hvis du har et litt sterkt utgangspunkt, du vet hvorfor du har lyst til å klare det her, så er det mye enklere de dagene du begynner å tvive.
Det er jo sånn med alt her i livet. Har du en sterk tanke bak hvorfor du gjør noe, så er det så mye lettere å gjennomføre. Så ta det litt med deg neste gang du starter med noe nytt. For eksempel om du begynner å gå 10 000 skritt om dagen for å bevege deg mer, du har lyst til å holde deg i form, da er det fint å tenke litt nøye gjennom bakgrunnen. Hvorfor er det viktig for deg? Hvorfor skal du begynne med de skrittene? Hvorfor skal du gå 10 000 skritt om dagen?
fordi da har du noe å gå tilbake til når du merker at 10 000 skritt om dagen, det motiverer meg ikke i det hele tatt lenger å se det sifret på klokka eller på mobilen. Men når du husker, åja, det var jo fordi jeg skulle bevege meg mer. Det var egentlig ikke de 10 000 skrittene som var viktige, det var jo bedre helse. Så det kan jo da enten motivere deg igjen til å starte med de 10 000 skrittene, eller du kan si,
Nei, nå har jeg faktisk endret meg. Målet mitt var jo egentlig ikke de 10 000 skrittene, målet var bedre helse. Nå har jeg begynt å trene styrke, jeg gjør yoga hver morgen, så er det kanskje ikke så nøye med de skrittene. Og det er helt greit. I stedet for å føle på at jeg hadde det målet der med de 10 000 skrittene, det funker ikke helt, jeg har ikke tid til det nå som jeg trener så mye ellers.
Jeg ga meg. Det var kanskje litt dumt. Jeg er alltid en sånn som gir meg. Vi kom fort til en sånn negativ greie da. At du lager en sannhet om at du er en som slutter med ting. Ting som egentlig er viktig for deg. Og samme er det med sparing og økonomi. Har du satt deg et mål som ikke er så viktig for deg, og så klarer du det ikke, ikke fortell deg selv eller andre at du ikke kan spare. Fordi det kan du. Det kan du.
Oppgave 3. Finn ut om det er ting som må kjøpes eller betales i løpet av måneden. Skriv en liste over alle planlagte betalinger, og det er noe man alltid kan gjøre. Du trenger ikke å skrive budsjett, føre regnskap eller forbruksliste, men det er noe med å vite hvilke regninger som kommer. Sett det opp mot hvilke penger som kommer inn, eller hvilke penger du har tilgjengelig for å bruke på regninger.
Strømregningen nå er jo for eksempel insane store i forhold til hva de var i fjor. Hva gjør man da? Hvis du er litt klar over hvilke regninger som kommer, hva slags betalinger du trenger å gjennomføre en gitt måned, så er det jo mye lettere. Noen ganger må man jo faktisk justere annen forbruk for å kunne ha nok penger til de regningene. Men uansett å vite hvilke regninger som kommer, hva som skal betales, det gir en trygghet.
Oppgave 4. Har du abonnemanger som kan fryses, enten bare denne måneden, eller droppes helt? Jeg slutter ikke å masse om de abonnemangene, fordi det er så vanlig å betale for ting man ikke liker, eller kanskje større til å si at man ikke liker, men som man ikke bruker lenger. Du har meldt deg på et eller annet streamingtjeneste, eller det er en eller annen app som får lov å ta 29 kroner av deg hver måned. Ja, 29 kroner er ikke kjempe mye penger,
Men hvis du har flere sånne apper, eller små betalningsting som tar litt her og litt der, det er jo helt unødvendig om det er ting du ikke digger. Og så er det små summer, men you know, små summer hver måned, det blir mye. Det er unødvendig pengebruk. Da er det vel bedre å kunne kjøpe deg en is hver dag hele sommeren, enn at det er penger som bare renner ut av kontoen din, uten at du egentlig får noe igjen for dem.
Så for deg som er med på frossenfebruar, så er det jo veldig greit denne måneden å sjekke kontoskriften. For nå er det jo få transaksjoner, forhåpentligvis. Og da er det enklere å se alle sånne småbeløp og tenke igjennom. Trenger jeg det? Liker jeg det? Skal jeg fortsette med det?
Oppgave fem var å skrive ned dine egne regler for frostenfebruar. For da vet du med sikkerhet hva som gjelder før vi går inn i, dette var jo før en helg. Og helgen er jo kanskje typisk sånn da man gjerne ville bruke litt penger. Noen sier at gaver, mat, drivstoff er det eneste som er greit. Noen prøver ikke engang å kjøpe mat. Men hvis man ikke har avklart hva som gjelder, så blir det så lett å strekke disse begrepene.
Tenk for eksempel på godtestopp. Ja, vi avtaler godtestopp, cool challenge. Og så går det litt tid, og så begynner man å lure på. Men det gjelder vel ikke kake? Det gjelder vel ikke brus? Det må avklares på forhånd, ikke sant? Så derfor vil jeg også at hvis du skal gjøre en sånn spending freeze eller sånn shoppestopp, sett dine egne regler, sånn at du er helt klar på hva som er lov, og hva som ikke er lov.
Oppgave 6. Lag en strategi for å ha forbruksfri helg. Hva kan du finne på som ikke koster penger? Det skal vi snakke om i neste episode, men neste neste er planlagt. En episode full av alt annet man kan gjøre enn å bruke penger, men som fortsatt er kule ting. Siste episode snakket jeg om å pusle puslespill.
Det kan faktisk være gøyere enn det høres ut som, eller litt sånn beroligende, tilfredsstillende, få alt til å passe. Men jeg skal komme med bedre eksempler, forslag enn pyslespill. Men hva synes du? Hva synes du er gøy og gratis? Gjør de tingene. Det er kjedelig å ikke bruke penger hvis du har en idé om at alt som er gøy koster penger. Så nå som du ikke skal bruke penger, så må du sitte hjemme og kjede deg. Det er kjedelig.
Oppgave 7 var planlegg for suksess. Gå gjennom neste ukes dager og planer. Hvordan skal du få til å gjøre denne uka forbruksfri? Det kan du gjøre denne uka også. Hvis du har planlagt hva som skal skje, så er det så mye større sjans for at du klarer å få det til uten å bruke penger.
Hvis du er en sånn som tar imot det livet har å by på, du planlegger ikke til vanlig, du blir med på ting og livet bare skjer liksom, så er det ofte også sånn at utgifter bare skjer. Plutselig står du midt et sted og er sulten, plutselig er du med noen andre og så er dere på vei til afterski, eller du befinner deg fort steder der pengebruk er det som forventes av deg.
Og da har du ikke noe veldig stort valg. Men hvis du er med og planlegger, planlegger litt selv, så kan du planlegge rundt forbruk, være med å foreslå andre ting, eller gjøre andre ting. Forrige helg var vi på skøytebanen med sønnen min. Og dere vet jo at jeg er team matbakke. Så vi hadde jo med matbakke på skøytebanen. Vi hadde kakao. Og forrige gang vi var der, så var det første gang vi var der mens kiosken var åpen.
Og sønnen min er fire år, og han lurer på hvorfor det står folk foran et vindu og spør hva er det her. Så ser jeg at det er en kiosk, der kan man kjøpe kaffe, og det er for de som ikke har matbakke, og man kan kjøpe kakao der. Men vi hadde jo mer kakao, så da var det jo greit. Null mas og null kroner brukt.
Oppgave 8 var å skrive en matplan for resten av måneden. Og det er den egen podcastepisoden om, den forrige. Så jeg har ikke tenkt å si noe mer om matplan i dag. Så gå og hør heller på forrige episoden hvis du har lyst til å spise opp det du har hjemme, i stedet for å bruke mer penger på mat nå. Oppgave 9. Gå gjennom de du følger på sosiale medier og slett de som får deg til å ville kjøpe ting du ikke trenger.
Den kan være vanskelig. Det kan være lett å slette noen du føler. Det er deilig å få vekk noe. Vi endrer jo interesser. Det ble plutselig litt mye planter i fiden min en gang, litt mye graviditet og fødsel en periode. Snart kommer jeg vel til å synes det blir litt for mye surdeiksbrød. Så å slette profiler underveis, det er jo greit. Man har en interesse, og så går man videre.
Men så er det jo ikke sånn at det er de du ikke er fan av på sosiale medier, eller de du ikke er opptatt av lenger, som får deg til å kjøpe ting du ikke trenger. Altså folk du ikke stoler på, eller liker, de klarer jo ikke å overbevise deg om å kjøpe noe. Det er de du liker som får deg til å kjøpe treningstights, og beta-karaten, og vippeserum, og jeg vet ikke hva. Så det som høres ut som en grei øvelse, den kan være ganske vanskelig.
Så for å ta en vurdering, klarer du å stå imot, eller vet du at denne herlige personen får meg til å bruke penger jeg egentlig ikke har lyst til å bruke? Ditt valg. Oppgave 10. Tenk på hvordan du kan bruke mindre strøm enn vanlig. Som sagt, strømprisene er høye nå. Så bare ved å senke temperaturen,
1 grad, alle rom, ta på ullsokker eller trøffler. Det har vi faktisk gjort nå. Sola har begynt å stå rett inn her, så noen dager kan vi skru av varmepumpa litt. Så jeg håper på at februar blir billigere enn de 3500 kroner vi fikk i regning på i januar. Når det gjelder strøm, så er det jo sånn at det er to ting som avgjør om du får en mindre strømregning. Det ene er det faktiske forbruket ditt.
Bruker du mindre, betaler du mindre. Og det andre er strømavtalen din. Og det er verdt å sjekke opp. Det er vel sånn cirka 100 samtaler om det inne i Facebook-gruppa vår, pengesnakkene. Så gå inn der hvis du vil lære litt om hvordan du velger best strømavtale for deg.
Altså, ikke gå inn der og spørre nå, hva er best strømavtale? Søk. Vi har sånne tagger inne i gruppa, så du kan finne fram til veldig mange samtaler om strøm. Og hvis du ikke finner svaret, så kan du spørre der. Hvis du fortsatt venter på et dytt fra noen som sier at du bør sjekke hvilken avtale du har, og hvor mye du betaler for kW. Betaler du et fast månedsbeløp? Er det noen påslag? Her skal du få det dyttet av meg.
Jo dyrere strømmen er, jo mer sparer du på å ha en billigere avtale. Nå er strømmen dyr. Sjekk opp din avtale nå. Oppgave 11 er å lage to logger. En for ting du kjøper denne måneden, og en for ting du ville kjøpe, men lott vær å kjøpe fordi det er frosten februar. For dere som har almanakken, pengesnakk året rundt, så er det et eget felt for pengerbruk denne uken.
Men du kan føre dette hvor som helst. Kanskje kjekt å ha på mobilen. Noe som alltid er med deg rundt. Jeg har mat på kjøpelista mi. Mat, mat, mat. Også på ikke kjøpt så har jeg dette refleksbåndet som jeg snakket om forrige uke. 12. februar. Da kom samme oppgave som sist helg. Legg en plan for helgen som ikke innebærer forbruk. Hva er det som er både gøy og gratis?
12. februar kom samme oppgave som sist helg. Legg en plan for helgen som ikke innebærer forbruk. Hva er det som er både gøy og gratis? Jeg har liksom tenkt at helgen er en tid hvor det er enklere å bruke penger enn i ukedagene, men det stemmer kanskje ikke helt. Det kan jo være individuelt for å være noen som sitter på hjemmekontor, ikke like mye fristelser i butikkvinduer og sånn, men kanskje enda mer netttid og mer fristelser på nettshopping.
Det er nok ganske individuelt hvor hver av oss blir mest fristet til å bruke penger vi ikke hadde tenkt å bruke. Oppgave 13 er en tankeoppgave. Det har mest sannsynlig vært noen ting du har villet kjøpe denne måneden som du har droppet. Hvordan føles det? Altså, hvordan føles det å si nei til deg selv? Blir det tydeligere for deg hva som er ting som du bare vil ha, og hva som faktisk er nødvendigheter?
Jeg likte den kaffediskusjonen vi hadde på Instagram. Veldig mange sa at kaffe er nødvendig. Har vi ikke da skjøvet den linjen for hva som er nødvendig og hva som er luksus ganske langt? Og så kan man jo si at jo, men for meg er det nødvendig, og det bruker jeg gjerne penger på, og det føler jeg at jeg trenger. Ja, men er det nødvendig av den grunnen?
Og er det egentlig positivt at vi kaller det nødvendig? At vi slutter å kalle det for luksus fordi vi har så enkel tilgang på det og det har blitt en del av hverdagen vår? Hva gjør det? Hva gjør det med gleden over de små luksustingene? Hvis vi kaller det for en nødvendighet, kan man nyte en nødvendighet?
Rett og slett en tankeoppgave der, hvordan føles det å nekte seg ting? Hva er nødvendig, hva er ikke nødvendig? Så har vi kommet til oppgave 14. Og den handler om å gjøre det enklere for seg selv, igjen, å ikke la seg friste til å kjøpe noe man ikke hadde planlagt. Og det gjelder spesielt deg som er redd for å gå glipp av et godt tilbud. Som føler at du går glipp av noe om du ikke finner noe å kjøpe når det er salg.
Minus 70 prosent. Jeg vet du hører på. Du skal gå inn i mailen din og trykke på den lille linja nederst i reklamemailene der det står unsubscribe. Meld deg av nyhetsbrev. Det kommer du til å spare penger på. Og så kommer du ikke til å føle at du har gått glipp av en god deal når du ikke engang visste at det var salg på en av disse butikkene du får e-post fra. I tillegg så blir du mindre distrahert.
spesielt om du er en av de som har på sånn pling på datan eller telefonen når du får en e-post, da vil du også spare deg for stress og tid. Hvis du synes dette høres deilig ut, så kan du gå inn og høre på episoden om digital minimalisme. Det tror jeg var episode 68 eller 69. Der snakker jeg om å slette e-poster og ha mindre digitalt stress.
Så har vi kommet til oppgave 15. Og det er dagens oppgave, og den siste jeg skal snakke om. Hva skal du gjøre med pengene du sparer? Og her sluttet jo sirkelen på en måte. Hvis du ikke har vært med på frossenfebruar til nå, så er det fortsatt halve måneden igjen. To uker med forbruksfri kan ligge foran deg. Første oppgave var jo å finne ut hvorfor skal du være med? Og svaret kan jo være akkurat den samme som i oppgave 15 her. Hva skal du gjøre med de pengene du sparer?
Så tenk litt på det. Hvis du har spart inn 200 kroner denne måneden, 2 000 eller 10 000, hva skal de brukes til? Mitt forslag er jo først og fremst betale ned dyr gjeld, om du har noe sånt. Legg det inn på kreditkort og forbrukslån, inkassosaker. Har du ikke noe sånt, så er det virkelig opp til deg. Spar til noe kult, spar til pensjon. For vi kan vel ikke helt si at pensjon er kult, selv om vi har lyst til å ha en kul pensjonstilværelse.
Bruk litt av pengene, eller invester litt av pengene. Kanskje det er på tide å lage seg en bufferkonto, for det er så deilig å ha litt ekstra penger på en konto den dagen du plutselig har behov for litt ekstra. Så jeg håper du fikk noe å tenke på, noe å gjøre. Ikke glem det med strømmen. Sjekk opp strømavtalen. Kvitt deg med noen nyhetsbrev. Kanskje noen av de du følger på sosiale medier. Loggfør. Kjøp noe du gjør, de du ikke gjør.
Og hvis du ikke skal bruke penger en hel uke, en helg, en måned, lag en plan for å få det til. Du vet, matpakke, planlegging av gratis aktiviteter. Lykke til!
Ja, velkommen til Lyreko's ekstraordinære presskonferanse, denne gangen på podcast. Nå kan du handle alt du trenger til skolestart på ett sted. Lyreko har tusenvis av produkter fra kjente, trygge merkevarer. Spørsmål? Har du noen eksempler på produkter? Ja, det kan være sekk og penal, matboks, drikkeflaske, bokpinn, tegnesaker. Veldig bra. Ikke sant? Du kan besøke en av våre 21 butikker, og så finner du de nærmeste butikk og alle tilbudene på lyreko.no. Ja, det er alt, sier den. Lyreko.