Lyreko
Velkommen til Pengesnakk podcast med Lise og Tom. Velkommen tilbake, Tom. Takk for det. Jeg har jo vært med et par ganger før, men ikke fast. Jeg synes ikke det er like stas som deg med podcast, men det er gøy å være med litt innimellom. Ja, jeg prøvde jo å få deg med som fast, men ja...
Noen av lytterne har faktisk savnet deg, eller sendt melding om hvor blir jeg tom i podcasten. Så derfor har jeg nå funnet på et podcasttema som du synes er såpass interessant at du gidder å være med. Ja.
Vi skal snakke om opppussing, og du elsker å pusse opp. Jeg elsker å pusse opp. Jeg kjøpte min første leilighet i 1997, og da begynte jeg å pusse opp allerede. Så jeg har jo noen år erfaring nå. Hvorfor, eller hva er det som er så gøy med å pusse opp? Det mest morsomme jeg synes med å pusse opp, det er å se sluttresultatet når jeg er ferdig, og tenke at dette her har jeg klart selv, og det ble jo ganske fint.
Men er det sånn at kan alle få til å gjøre så mye selv som det du gjør? Vanskelig å svare på, men alle kan klare å få til noe, og mange kan klare å få til mye. Og så er det noen ting du selvfølgelig skal holde deg helt unna. Og når du pusser opp, hvordan finner du inspirasjon, eller kommer på hva du skal gjøre og sånn? I starten var det mye interiørblader.
Etter at jeg ble sammen med deg så fant vi ut at interiørbryllene er dyrt, så da sluttet jeg å kjøpe det. Og så har jo verden endret seg da, siden 97. Vi har jo blant annet fått World Wide Web som begynner å bli ganske bra, og så er jeg også glad i Pinterest-appen. Der får jeg mye inspirasjon. Og så er det jo TV-programmer. Men når du skal starte et prosjekt, eller hvordan tenker du før du starter opp et prosjekt?
Da tenker jeg mye, jeg tenker veldig mye. Planleggingsfasen er veldig viktig, den er viktig av flere årsaker. Nummer en, det er for å holde kostnadene nede, så er det viktig å planlegge. Nummer to er det for å ha en viss fremdrift i prosessen og prosjektet. Og så er det også at hvis sluttproduktet skal bli skikkelig, skikkelig fint, så kreves det også mye planlegging.
Men hvis jeg har lyst til å pusse opp et rom da, for eksempel sovrommet vårt, altså nå lager vi jo et nytt sovrom, så da flytter vi fra det gamle. Og der er det jo sånn stridtapet, ganske stygge lister, vi vil vel bytte gulv også. Kan du ta oss med litt sånn gjennom, hva tenker du, hvis vi tar det rommet konkret da, og hvordan bestemmer du deg, og hvilken rekkefølge skal ting gjøres i, og hva er viktig? Ja,
Så tankene rundt rommet der begynte vel allerede på visning, sannsynligvis. Og det er noen ting man merker. Når man går på gulvet, så kan man for eksempel merke om det er knirk eller ikke. Ja, det er knirk. Det var veldig mye knirk. Og da er det jo sannsynligvis noe galt også med selve fundamentet. Så da må du jo begynne å gjøre mye arbeid.
Ta et eksempel på veggene. Skal du helsperkela og ha glatte vegger, eller skal du legge på ny tapet, så må du sjekke hvordan er veggen i dag. Er det tapet på veggen? Sitter den godt nok fast? Det er litt som med bil. Hvis du hadde en rusten bil og bare lakket om, så hadde det vært fint en liten stund, men så hadde manglene eller feilene ved den bilen blitt veldig synlige igjen. Sånn er det med hus også. Hvis du hadde bare lakket...
tapet opp på en gammel tapet, og den plutselig begynner å løsne fra vegga, så får du jo en stygg tapet selv om den er fin. Så da må du rive deg innover, fjerne flere lag. Så vi gjent opp med å fjerne gulvet, og så fant vi ut at der er det jo ikke vanlig glava-installasjon, så da var det å fjerne stubbleire, altså jord, og komme seg helt, så vi strippet jo det rommet helt ned.
For det var jo det man isolerte med før, støvleire. Huset vår er fra 1935, så da var det vanlig å bruke det som isolasjon. Og du fant jo også en avis ned der som var fra 1934. Ja, da var det desember 1934, da var det 18 dager til julen og sånt, så det begynte å bli juletema. Nei, så da er det jo mye jobb da, hvis du må gjøre mye av grunnarbeidet på nytt.
Da ble det veldig tidkrevende. Jeg brukte vel to dager på å spa jord i sekker og bære ut av huset. Og det støver noe voldsomt. Det støver mye. Men skal du gjøre det inn på soverommet vi flytter fra også? Du må vel det? Alle rommene skal vi grave ut jorda. Eller ikke vi da, men jeg. Du graver? Jeg går på å maskere. Ja.
Og så må du begynne å tenke videre. Hvordan skal dette rommet endelig se ut når det er ferdig? Skal du ha lister i taket, eller skal du ha det listefrit? Skal du ha lister rundt vinduene, eller skal det også være listefrit? Jeg har skjønt at det er mer jobb listefrit. Det er mer jobb. For da må du ha veldig fine overganger mellom tak og vegg.
Og det er jo det listet litt er til, det er jo å dekke over den skjøten mellom tak og vegg, men da må du sparkele inn papirremser slik at det ikke sprekker. Det er mye jobb. Samme med hvis du skal ha det listefrint rundt vinduene, så må du jo sette på sånne vinkelvinkler, og så sparkele over der. Det tar litt mer tid. Det gjør det, ja.
Og så hvis vi går tilbake på gulvet også, der var jo gulvet litt skakt, skjevt. Så da måtte jeg ha sett opp nye stendre for å få vatre opp gulvet på nytt. Så da var det glava, nye stendre, plater oppå der før vi nå da kan legge gulv. Så det er ganske mange prosesser før du kommer til det som synes da. Ja, og det er jo det man kanskje tenker mest på, hvilken farge skal jeg male og hvordan skal det se ut til slutt?
Men jeg tenker det du beskriver nå med å åpne gulvet og disse vinklene, det er jo kanskje ikke alle som kaster seg på et sånt opputningsprojekt helt alene, eller i hvert fall ikke hvis de aldri har pusset opp før. Når er det du på en måte tenker at nå må jeg hente inn noen andre, eller klarer du å lære deg alt selv i prosessen? Noe har jeg jo lært med prosessen, altså «learning by failing», «learning by doing».
Og noe har jeg lest meg til, og noe kan du også se på YouTube, eksempelvis. Ja, for det hører jeg noen ganger at du setter på en YouTube-film. Det er for å, hvis jeg har et konkret problem, eller jeg er litt usikker på hvordan jeg skal løse det, så er det bare rett inn og kikke og se hvordan håndverkerne gjør det, for det ligger masse videoer ute på YouTube. Og så prøver vi å kopiere, gjøre det helt likt og like fint. Men det er jo ikke alt man kan gjøre selv. Nei.
Alt som har med vann og strøm vil jeg holde meg langt unna, og ikke gjort selv. Fordi du ikke kan det, eller fordi det er faktisk ulovlig? Det er ulovlig. Du kan vel legge ledninger i rør i vegga, men du kan ikke koble til noe. Så når alt er revet bort, så kan du legge opp på nytt, så lenge du ikke kobler noe, så kan du legge det som skal ligge skjult. Men alt av koblinger og sånt har du ikke lov til å gjøre selv.
Vann, det holder jeg meg vel langt, langt unna. Det er helt nei. Men hva med, eller skal du si noe mer? Ja, det handler jo om, nummer en, fordi jeg ikke kan det, og nummer to handler også om forhold til forsikringer og alt sånt.
Hvis du snekler en planke og den blir skjev, så er det ikke noe som kan gå på liv og død, men det kan du faktisk med vannlekkasjer og strømfeil. Hvis det er en liten lekkasje i vann, og det står og dripper, så blir det så mye vann til slutt, og det kan gjøre så store skader. Det kan ikke hvis du har sparklet, og det er litt ujemt, så er det ikke de store skadene som har skjedd da. Nei.
Så hvis det ikke gjelder vann eller strøm, så tenker du at man kan prøve seg frem? Ja, jeg tenker det, men noen jobber, ta for eksempel det å vater opp et gulv, så kan det være greit hvis du kjenner noen håndverkere, har noen i familien som bare hadde vist deg hvordan du kommer rett ut.
For det er så viktig. Eller så kan du leie en hantverker hvis du skal legge et gulv, at kanskje den får den til å legge de to første radene. For hvis du kommer skjevt ut,
Det er da du får problemer senere. Men kommer det riktig ut, så er det ganske enkelt. Og hva med utstyr? Lønner det seg å kjøpe så mye utstyr som det vi gjør? Man sier jo at hvert er halvjobben. Og det er jo litt sånn mannegreie, kanskje. Det er litt kult med utstyr og gadgets og...
å ha det riktige utstyret hvis du skal gjøre mye nå skal vi ta et helt hus så mener jeg det er verdt det du sparer mye tid på det og det gjør også at du da gjør kanskje enda mer selv da og sparer mye kostnader på det
Ja, fordi når du først har en sånn spesialsag for eksempel. Ikke sant, men jeg har ikke kjøpt meg en elektrisk sliper med støvsuger for eksempel. Jeg går jo på med sandpapir med forlengerskaft. Så jeg har ikke kjøpt alt utstyr og alt det kule. Jeg bare synes det ser sånn ut. Så det finnes mye mer utstyr her ute som ikke jeg har. Ok, ok.
Vi har fått inn en del spørsmål på Instagram, og det er jo egentlig de samme tingene litt som går igjen. Først er det en som spør opppussing på budsjett samtidig som man må leie inn arbeidsfolk. Da kan vi gå ut fra at de ikke snakker om vann og strøm, men faktisk de andre tingene. For det er vel ikke noe å spare på det som man må ha profesjonelle til? Nei.
Nei, men det går jo an å legge det ut på anbud, eller høre med flere. Det er jo individuelle forskjeller, så du trenger ikke å plukke opp telefonen og
Den første elektrikeren eller den første rødlegeren du får tak i, det går an å høre med 3-4 og se hvem som kan gi det beste tilbudet. Det er mye å hente der. Gjør du det? Ja, jeg gjør det. Ja, absolutt. Nei, vi kan ikke bare ta den første og den beste. Nei, for det er ganske store forskjeller. Og det går an å sette disse litt opp mot hverandre også. Nei, men det var litt dyrt. Jeg har fått et tilbud der om det, og så...
Kan du legge deg noe lavere enn det? Så det er jo lov å prute, er det ikke det? Jo, jeg vet at du pruter. Men er det noe man kan tilby, eller noe som de liker? Hvis du sier for eksempel at hos meg kan du jobbe dag og kveld, eller er det noe du kan si for å få dem til å vilje deg en lavere pris? Eller går det rett og slett på...
Ja, håndverkere er jo ikke så glad i å kjøre mye frem og tilbake, og heller ikke bevege seg over større avstander. Så hvis du sier at du er fleksibel på tid, så vil jo det hjelpe mye. Kanskje han, i vårt tilfelle, kanskje han har et annet oppdrag på jaar, men det er først om tre uker.
Da kan du få det litt primligere, eller da passer det. Hvis du klarer å være litt fleksibel, så er det nok noe å spare. Selv om vi pusser opp flere steder samtidig, så i vårt prosjekt har du valgt å styre både at du gjør det meste selv, men der vi har folk, så er det du som styrer det. Er det en fordel? Det er fordel og ulemper med det.
Nå har vi pusset opp badet. Hvis du har satt bort alt til et firma, så sier de at å pusse opp et bad tar cirka en måned. Ja, for sånn som jeg husker det, så startet vi med det badet i oktober, og i går så satt vi i en dør. Ja, nettopp. Så der har du baksiden med å skulle gjøre mye selv, og være prosjektleder på eget bad.
Så da må man tåle å bo litt lenger i opphuset. Vi har jo et annet bad, så det er jo ikke noe... Og i vårt tilfelle er vi så heldige at vi har to bad, ikke sant? Så du må sette alt dette opp mot hverandre da. Komfort versus kostnad, ikke sant? Og mange hadde kanskje ikke visst heller hvordan de skulle lede, eller hva som er viktig, hva som gjøres først.
Hvordan visste du på en måte når du gikk løs på det badet? Du begynte jo bare å rive. Jeg begynte bare å rive. Hvorfor ventet du ikke på et firma som kunne... Rive, det tenker jeg i hvert fall er noe alle kan gjøre selv. Du skal ødelegge et rom. Så lenge du ikke tar et vannrør eller et eller annet på badet, så er det begrenset hvor mye skade du får gjort når du skal ødelegge. Så det vil jeg i hvert fall anbefale å gjøre selv. Og så
Er det jo, hvis vi fortsetter med eksempelet med bad da, så jeg har sett noen tilbud på bad, så er det også tilbud om at de fjerner de søpplene for deg. Ja, men det koster også penger. Har du tilgang til en henger da, så gjør det selv. Det er jo gratis å levere på Oslo, altså hvis du bor i Oslo, leverer på gjenvinningsstasjoner.
Så er det mye rimeligere å levere på andre gjenvinningsstasjoner, kontra at du får noen andre til å kjøre det bort for deg. Så når du får et tilbud fra et firma, så kan du si, den delen av jobben vil jeg ta selv? Ja, det kan du gjøre. Da kan du begynne å strippe ned tilbudet og si, nei, det gjør jeg selv, det gjør jeg selv. Da vil jeg ta triving og bortkjøring. Hvis du har tid, så vil jeg ha gjort det selv. Så er det jo andre ting. Slutt.
Det du gjør helt til slutt også, hvis vi tar bad, er jo også noe... Vi ville jo ha noen malte vegger og malte tak. Og det er også, jeg tenker, det er sånn du bør kunne klare selv, altså. Men da var det jo for eksempel en sånn spesiell våteromsmaling. Hvordan kom du på det? Jeg tenker at du må ha litt kunnskap for å klare å gjøre det. Ja, men det...
Søk på nettet og les deg opp på OppeSingabad en time, så vet du mye. Det er ikke raketforskning. Så har jeg merket at de som jobber i byggvarubutikker, de kan jo masse. Du får masse hjelp der også. De er vant til å hjelpe folk, de som skal gjøre mye selv. Vi nordmenn er jo veldig glad i OppeSingabad, så de har garantert fått alle de spørsmålene du vil stille, har de fått før.
Så er det en som lurer på, når du setter opp et prosjekt, hvordan finner du ut hva ting koster? Der er også nettet helt genialt. Hvis du vet hva du vil ha, så kan du gå inn og søke på den spesifikke delen i vårt tilfelle. Vi visste jo akkurat hva slags blandebatteri vi ville ha på badet. Ja, for det var mye lettere før det, når du sa vi må finne ut hvilken dos vi skal ha. Men når vi først hadde bestemt at vi skal ha den dusjen, da synes jeg det er mye lettere å
gjøre researchen da? Ja, for da kan du jo gå inn og søke spesifikt det på Brødstøy og se hvor får vi tak i det billigst. Så der er det masse å spare. Masse. Og det går jo også å gå en liten tur i de 5-6 nærmeste badebutikkene og se hva som er av utstillingsmodeller.
Det gjelder også bad. Vi har et godt eksempel på det når det gjelder kjøkkenet. Vi pusset opp i den gamle leiligheten, der fikk vi 70 prosent på kjøkkenet vårt. Jeg lurte på om det var 80? Var det 80 til og med? Ja, der ser du det. Men det var et veldig dyrt kjøkken i utgangspunktet. Så utstillingsmodeller vil jeg ha anbefalt. Det er jo en utstillingsmodell, så det er ikke helt nytt. Men når du har tatt i bruk det kjøkkenet eller det badet,
Og etter 14 dager så er det jo ikke nytt da, eller? Nei, og det er jo ingen som har dusjet i butikken. Nei, så det er helt uproblematisk. Det er like fint som nytt. Og så er det jo også litt sånn, hvis du hadde gitt hele jobben til en håndverker da,
så kan jo de også bestille vaske nå. Alt det. Men jeg hørte i hvert fall at du snakket med rødleggeren, og han sa nei, det får du bildere selv på den og den nettsiden. Ja, men bare med å i hvert fall sjekke og sånn, for vi visste jo spesifikt akkurat hva vi ville ha, så spurte vi om tilbud fra rødleggeren også. Og han klarte ikke å matche de prisene vi hadde klart å få tak i på nettet. Vi fikk det mye rimeligere på nettet. Noen har lurt på opppussingsbudsjett. Hva gjør du med uforutsette kostnader? Legger du på 10-20%?
Nå har vel ikke du egentlig et opputningsbudget? Nei, så jeg anbefaler alle å legge på 10-20%. Det dukker alltid opp noe som er uforutsett. Det vil jeg ha gjort. Nei, vi setter ikke opp budsjett. Vi bare prøver å gjøre alt så billig som mulig utenfor den kvaliteten vi vil ha. Som i alt annet i livet vårt, egentlig. Ja, og så får det koste det det koster, men det skal i hvert fall være den billigste kostnaden på akkurat det vi vil ha, da.
Men på badet med rødleggeren og det, så var det vel noe som ble litt dyrere? Jeg trodde ikke det kom til å bli så dyrt. Det var veldig stor kostnad. Stor andel av totalkostnaden var rødlegger.
Vi la jo helt nytt rør, helt fra kjeller, og opp til badet i andre etasje. Hvorfor måtte vi det? Det badet var jo eldre modellet også, så nå legger du jo ledninger, rør i rør, rør i rør system, og med lekkasjebokser skal inn hvis da sisterna begynner å lekke, for dette er jo innebygd i vegg, hvis du skal ha vegghengt.
Så da er det en del krav i forhold til det, og så var det jo nytt sånn skap oppe på badet, hvor alle rører, sånn at du kan fort stenge igjen. Ja, som stoppekran, eller hva? Stoppekran, ja. Så det ble veldig mye dyrere enn jeg trodde, da. Men det er det tryggere av. Ja, det er bra å gjøre det ordentlig når man først gjør det. Men hvis vi hadde hatt et opphusingsbudsjett, da?
så ville jo den smellen på rødlegger helt til starten før til at vi kanskje ikke kunne velge de vegghengte vaskene. Hvis vi hadde satt en ramme på starten der det er det badet skal koste, så hadde det jo ikke blitt det drømmebadet vårt allikevel, fordi alle penger lå i rør i rør. I mitt tilfelle hadde det vært veldig surt, fordi det er så mye av pengene du investerer som ligger bak veggene.
Og så hadde det endt opp med et litt sånn halvsturslig bad for det budsjettet røyk. Halvsturslig, men ikke så fint som vi ville ha det da. Så vi ville jo bruke de pengene på det som synes også, for å få det akkurat sånn vi ville ha det. Men da i dette tilfellet så ble jo badet litt dyrere enn vi hadde trodd.
Og så tenkte jeg på at vi ikke valgte fliser, men malt bad. Er det egentlig billigere da? Nei, det er ikke så stor forskjell. For da krever det jo litt mer jobb. Men flislegging er vel en stor jobb? Flislegging er jo en stor jobb, men nå må du jo dette sparkeles med våteromsparkel og alt sånt før du kan male det. Så det er jo litt jobb å få det helt jevnt og fint. Og hvis du legger fliser så er det ikke så nøye
Da trenger vi ikke å sparkle bak, eksempelvis. Så det er ikke så stor forskjell. Vi valgte først og fremst for at vi ville ha en litt mykere, litt varmere bad. Først begynte jeg å lete etter fliser, enda større fliser, for jeg ville ikke ha så mye fuger. Kan vi ha en gang en meter? Og grunnen til...
Ja, hvorfor ville jeg ha så store fliser? Det var jo å ha færre smule fuger. Og hvordan få færre smule fuger? Jo, da trenger du egentlig ikke flis i det hele tatt. Og så har vi muligheten til å fornye badet. Det er akkurat det. Nå har vi jo et grønt, og vi ble jo veldig fornøyde med den grøntfargen. Men om ti år kanskje vi vil ha det hvit. Ja, du kan jo male for fliser også. Det går an det, men jeg synes ikke det blir så fint. Så det blir mye...
å bare male en vegg som er malt. Er du klar for et spørsmål til? Ja. Hva er egentlig forskjellen mellom å handle produkter på billig og de dyre byggevarekjedene? Er det stor forskjell mellom de ulike? Litt forskjellig fra materialer til materialer også, tror jeg. Men vi har et eget opplevd eksempel. Vi kjøpte billig maling en gang. Ja. Det var ganske fascinerende. Det tror jeg var mitt forslag. Ja.
Så puttet jeg maling på rullen, og så begynte jeg å male på veggen, og så rullet jeg rullet oppover, og malingen landet på veggen, og så rullet jeg rullet nedover, og så var malingen borte igjen.
Det var veldig rart. Helt merkelig. Det har jeg på film. Ja, så vi kjøper ikke den billigste malingen lenger. Nei, det gidder jeg ikke. Og så er det også, dette er ikke jeg helt eksert på, men det er litt hva jeg har lest, og litt selv opplevd, er at hvis
Hvis du kjøper en skikkelig god maling som dekker, så kan du male færre strøk enn hvis du kjøper en billig, dårlig maling som ikke dekker like bra. Ja, så kan du enda trenge flere liter av den billige. Ikke sant? Og hvis du begynner å tenke arbeidstimer oppi dette her også, så er det ikke alltid billigere å handle billig. Nei.
Men noe er det jo selvfølgelig helt samme kvalitet på. Jeg vet ikke om du trenger en designhammer for eksempel. Jeg vet ikke. Og så hva med prosenter? Det er jo for eksempel alltid noen som har tilbud på maling.
alltid noen som har tilbud på maling så der lønner det seg å følge med på og hvis du ikke har det varuhuset i nærheten din så er det jo flere av disse kjedene som har prismatch så da kan du bare henvise til at malingen der borte koster det du må matche den prisen så det lønner seg å følge med litt der
Jeg tror vi har vel aldri kjøpt maling på fullpris, tror jeg. Nei, det høres ikke ut som oss. Og så er det jo også sånne generelle rabatter hvis du er OMOS-medlem, eller Husseiernes landsforbund, KOP-medlem, disse medlemskapene som gir deg fordeler. Ja.
Vi har jo nylig meldt oss inn i Husveiernes landsforbund. Er det forbund eller forening? Ja, det tror jeg er forbund. De har i hvert fall litt rabatter. Ja, de har gitt rabatter på vårt lokale byggevarehus. Så der har vi allerede mer enn spart inn det den årsavgift er. Så det er sånne gode ting å tenke på. Noen spør om hva vi gjør for å holde kostnadene nede.
Det her vil svare egentlig et kostnadsfokus. Kostnadsfokus og mye egenarbeid. Egenarbeid, ja. Ta eksempelet da. Man tjener jo penger. Så har man en bruttolønn, og så ender det i en nettolønn.
Hvis du leier inn en håndverker, så skal den leies inn på hans brutto timelønn, pluss moms og alt dette. Så du skal tjene ganske mye, selv om du har en høyere utdanning, tjener mye penger, så er det...
Så er det ganske dyrt allikevel med håndverkere. Og noen av disse håndverkene ser... Når du får fakturaen og ser timesprisene der, så er det nesten så du steiler noen ganger. Det er dyrt. Så det lønner seg mye selv.
Selv om du også bruker tre ganger så lang tid, eller fire ganger så lang tid, et sted går vel grensa, hvis det er vanskelige ting? Ja, det er hvis du setter en timespris på deg selv. Men hvis du i mitt tilfelle synes det er ganske gøy, og er helt overleit å holde på, så er det jo null kroner. Dette har vi egentlig vært inne om. Hva bruker dere penger på, og hva sparer dere mer inn på?
Vi bruker mest penger på det som varer lengst, så bruker vi lite penger på det som varer kort. Det gjelder både opphusing og det gjelder generelt
Hvis vi tar et opphusings eksempel, så har vi vel fortsatt hengende på soverommet de gamle gardinene som hangene vi ventet for i eier, fordi vi enda kan finne de optimale gardinene vi vil ha. Halva og fine gardiner. Men jeg tenker sånn, hvorfor skal jeg kjøpe nye gardiner her? For det første er jo ikke det som skal være vårt soveromm. Så når vi flytter inn på det andre, da skal jeg ha de fineste gardinene i verden.
Men da har jeg ikke sløst vekk penger på noen gardiner jeg skulle ha i et halvår. Nei, for det tror jeg mange ville gjort. Halvåret, nå er vi jo snart på et år da, Lise. Men jeg tror da noen andre hadde dratt på IKEA og kjøpt noe helt overleite gardiner de kunne hatt der imens.
Men da lever vi heller med de kjempestygge vi har til vi finner de optimale. I vårt tilfelle og i vårt hus er vel ting dyrt og med kvalitet, eller så er det veldig billig å stusle. Hvilke investeringer lønner det seg å gjøre med tanke på videre salg? Det har vel du litt erfaring med fra ditt tidligere liv? Ja.
Ja, det har jeg. Så er det noe som er personlig opplevd og noe man leser seg til. Det man sier, ta aldri de store investeringene rett før du skal selge, det får du aldri igjen på salgsummen. Så bad og kjøkken? Det lønner seg nesten aldri, tror jeg. Da må det være hvis alt annet er helt strøkkent og så står kjøkkenet igjen, så kanskje det gjør det for å...
for at du vil tiltrekke deg en viss målgruppe, en spesiell målgruppe, så kanskje du får det igjen, men generelt så får du vel nesten aldri igjen de pengene der. Da sier du meg at alt sånn overflate, ikke sant? Hva er det? Pynter brura, er det det den sier? Ja, og det er jo litt rart da, for det er jo ikke alltid man har samme smak. Jeg vet jo mange som har flyttet inn, og så har de begynt å fikse på ting, og så har de fått høre, «Åja, men det ble jo gjort rett før visning, for at det skulle være så fint.»
Ja, og så maler du ofte om igjen. En annen ting jeg har opplevd, og litt det jeg har gjort da, er å kjøpe litt dyre møbler. Altså verdier du da kan ta med deg videre, men som løfter inntrykket på den leiligheten du skal selge. Hvis du har litt designmøbler og gjør det veldig kult... Ser du som leiligheten i seg selv er ferdig? Det er det mange som ikke klarer å se igjennom. Jeg har selv gått på visninger og overhøret en del samtaler. Jeg har...
Noen ganger blir jeg oppriktig glad, for da tenker jeg at dere ser jo ikke verdiene her. Dere har jo opplevd en helt annen verdi av hvordan det egentlig ser ut. Hvis møblene var stygge? Hvis det er rotete møblene, så er det noen som fortsatt ikke klarer å rødde leiligheten sin før de skal selge. Det er færre og færre da. Nå begynner det å bli fokus på det. Men jeg husker ved starten, det var noen steder du kom inn. Hvis du klarer å se forbi dritten, så kan du gjøre veldig god kjøp.
Men jeg kan bli påvirket hvis det er bare pene møbler og ting og tang, så tenker jeg at dette var en fin leilighet. Ja, men du er ikke alene om det. Det er veldig mange som er sånn. Jeg ser ikke møbler når jeg er på en visning. Hva ser du på? Veggene? Ja. Jeg er veldig glad. Ta for eksempel at jeg er veldig glad i å ha listefritt mellom tak og vegg. Da går jeg sikkert. Det koster så mye for eksempel å få det fint
Eller, oi, der sparer jeg de penger. Så jeg går heller og tenker sånn da, enn å se om de hadde en kul sofa, eller om det var de kuleste håndklønne som hang på badet. Så hva skal man gjøre da? Hvis man skal selge boligen sin til høsten, bør man gjøre noe nå? Ja, og i hvert fall de som har litt tid til oversnå, kanskje det er noen som har det. Så ville jeg tenkt å...
Også det å rydde masse og fjerne masse ting, sånn at det oppleves mye større enn det det er. For hvis det er overmøblert, eller du har mye nips, så virker rom mindre enn det det egentlig er. Så det må nesten bli litt sterilt og litt upersonlig. Men er det lurt å male det da, hvis du skal gjøre noe opp i sengen da? Skal du male lyst, sånn at det ser større ut, eller skal du prøve å lage det trendy? Det kan jo treffe litt feil.
Men velg en kombinasjon mellom det som er tradisjonelt og det som er litt hårets farger. Det kan jo være smart. Noen rom kan jo males mørkere enn andre, men hvis det er små rom så bør du male lyst, så det skal virke større. Så det er veldig vanskelig å svare helt generelt på det. Ja.
To spørsmål igjen, og det ene handler om kjøkken. Jeg vil ha nytt kjøkken uten å blakke meg helt. Et kjøkken på budsjett. Hva bør jeg gjøre? Det blir jo litt som de andre rommene vi har snakket om. Da bør du i hvert fall ta rivingen av det gamle kjøkkenet selv. Og hvis du vil ha det billig, så må du lære deg å leve uten kjøkken en periode. Jeg hadde en leilighet på Bislett. Da levde jeg uten kjøkken i tre måneder.
Hva spiste du da? Da spiste jeg, jeg hadde kjøleskap i stua, og så det er et lite skap der. Det ble mye brød. Det ble mye brødmat. Det gjorde det. Og så en liten sånn hybelkonfyr. Så hadde du grill? Eller var det på vinteren? Du hadde grill? Eller var dette på vinteren? Nei, dette var på sommeren, heldigvis. For jeg byttet av vinduer også. Det revet til gamle før ferien, og så kom det fellesferie, så kom ikke de vinduene før ferien.
Etter fellesferien var over, så jeg tror jeg hadde levd uten vinduer også. Jeg bodde i fjerdetasje da. Uten vinduer i fem-seks uker. Apropos planlegging. Men til kjøkken på budsjett så vil jo jeg anbefale å gjøre det vi gjorde, og leite etter en utstillingsmodell.
Absolutt. Det var vanvittig mye penger vi sparte på det. Hvertfall hvis du skulle ha et byt kjøkken. Og et vanvittig fancy kjøkken også. Ja, det var kjempefint. Det var tysk kjøkken. Du merket at det var så solid. Det er litt som med bil. Når du smeller i en døra, så kjenner du om det er kvalitet eller ikke. Men det som var dumt med det da, økonomisk sett, var jo at for eksempel
i benkeplata så var det jo plass til, hva heter det, konfyr, kokeplate, og da var jo det i en veldig stor stølse. Så hvis vi skulle finne en billig kokeplate, så hadde jo den vært en sånn liten vanlig, så vi måtte jo ha en helt spesiell stølse på. Men det fant vi jo faktisk som utstillingsmodell i en annen kjøkkenbutikk.
Og fikk med en vokk på kjøpet, husker du? Ja, jeg husker det. Jeg kjøpte da hvitevarer fra fem forskjellige butikker i Oslo, og alle var utstillingsmodeller. Og det var ingenting som var mindre enn 60% rabatt på. Nei.
Jeg husker vi ventet lenge på den ene omen, men den passet jo helt med mikroen og den andre. Der gjorde du en god jobb. Så det setter jo mer i føringer da, når du kjøper utstilling, kontra det å bygge ditt helt eget kjøkken. Så da må du kunne leve med at det kanskje ikke var helt akkurat som du tenkte deg.
Men hvis du skal designe ditt helt eget kjøkken og bygge det opp av det akkurat som du vil, så er det jo veldig stor forskjell fra det billigste, rimeligste, da snakker vi IKEA, Epoch, Kvik, til det aller, aller dyreste, de flotteste kjøkkenbutikkene på Frogner. Så det er et vanvittig spenn for hvor mye penger du vil bruke på det.
Ja, men det aller billigste, det ville jo da vært å ta en utstillingsmodell hos noen som i utgangspunktet er rimelig da. Det ville jo være enda rimeligere. Hvis de også selger. Så det kan du få tak i. Jeg vet ikke om de har kjøkken på billigkroken her på IKEA, men... Jeg har i hvert fall sett enkelskap og fronter. Så det blir kanskje senest litt rart ut hvis du tar...
og samler sammen det du finner av ulike. De bytter jo kjøkkena sine, så det kan jo være hvis du er flink og er på der, at du kanskje får kjøpe en av de utstillingsmodellene når de bytter kjøkken. Og så har jeg sett, hvis du da vil ha et billig, men du vil være litt mer eksklusivt, eller vil at det skal se litt mer eksklusivt ut, så har du jo også butikker som spesialiserer seg på å
lage fronter til andre kjøkkenleverandører, og da får du et helt annet eksklusivt pregg. Så da kan du få hvertfall det som ikke synes så godt, som vi har vært ute på før, sånn skapstammer og sånn, kan du kjøpe veldig rimelig. Og så kan du ha litt kulere, litt dyrere fronter, sånn at du får et helt annet uttrykk. Men er det forskjell, jeg vet ikke om du vet det, men kvalitetsmessig fra det billigste til
Uten å skryte av for mange andre. Så jeg føler det er veldig bra. Det har begynt å bli veldig bra kvalitet på stort sett alt, ja. Det synes jeg. Absolutt. Det er ikke noe som er dårlig kvalitet lenger, tenker jeg. Men det er noe som er mer fancy. Nå snakker jeg kjøkken. De skapene vi hadde, hvor hyllene bare kom ut når du lukket opp døra og sånne ting, det er smidig. Ja, det var jo en helt annen brukeropplevelse
På det kjøkkenet. Sånn er det smud, men sånn er det kanskje ballen også. Ja, sånn soft lock er det jo på stort sett alt nå. Ja, det har vi ikke på hytta i hvert fall. Nei, der har vi ikke det. Da merker du stor forskjell. Det er ganske rimelig å kjøpe soft lock fra alle nå. Hva tjener man mest på å pusse opp? Tjener mest i forhold til videre salg, eller er det i forhold til hva du kan spare inn?
Det står bare hva tjener man mest på å pusse opp. Så da vil jeg egentlig svare at du tjener ikke, du bruker. Ja, og i hvert fall hvis du skal bo deg lenger selv, så vil det du har investert og pusset opp, det vil jo falle ned til en nullverdi etter hvert. Men du har jo glede av det da. Og det er i hvert fall sånn jeg tenker, hvis du vet at du skal flytte fra en leilighet om fem år,
Så har du tenkt å pusse opp før du skal selge, for det er av en eller annen grunn, så ville jeg jo heller pusse det opp med en gang jeg flyttet inn, enn å vente fem år. For da har du i hvert fall litt glede av det, i fem år i tillegg.
Så det er litt sånn, det er mange som er sånn at å ha fått på den siste lista rett før de skal selge, jeg har gjort det selv, og da har du egentlig ikke hatt noe glede av det, men du håper at du får igjen for den innsatsen i salgsummen. Men hva tjener man mest til å pusse opp da? Jeg er ikke helt ekspert, men i forhold til viderehold, så var vi litt inne på det før, og det jeg tror du tjener mest på er den enkle, billige overflatebehandlingen.
Ja, og der er jo risikoen også minst. Ja, og det er det du kan gjøre selv også. Du trenger ikke å leie noe til å gjøre den jobben. Men sånn som da vi tok over vårt hus, hva var det første du tenkte? For det du sier, siden vi skal bo der lenge, er at alt vi gjør er for egen.
Det er ingenting av det er verdigøkning. Nei, nå tenker jeg på en helt annen måte når jeg pusser opp nå enn det jeg gjorde tidlig for dette er varig. Her skal vi bo. Så nå vil jeg ha det akkurat sånn jeg vil ha det. Også får det hele kostet det det koster og så får vi hele utsettet hvor mye vi klarer å pusse opp. Vi får heller bruke lenger tid og spare opp mer penger.
Så tankesettet er litt annerledes nå enn det det har vært tidligere. Men det synes jeg er veldig fint at vi låner ikke opp for å pusse opp, selv om vi pusser jo opp veldig, veldig mye, så er det jo av pengene våre vi bruker. Vi har ikke noe byggelån eller noe. Nei, og det synes jeg også er veldig greit. Nå er vi fortrolig med det lånet og det lånebeløpet vi har.
Og så bruker vi penger til å puss opp ettersom vi får inn. Og så er det jo noen noen måneder er det jo litt maling og kanskje mest
Små ting, mens andre måneder kommer jo den rødleggeregningen for eksempel. Ja, og det er jo sånn, vi får se hvilke mye penger du har, og eventuelt når pengene kommer inn, så det er jo veldig stor forskjell på hvor mye det koster å pusse opp et bad kontra et soverom. Og har du lyst på endring, og du har kapasitet og tid, men du har ikke pengene akkurat nå, så får det da heller ta et soverom. Men har du kapasitet...
eller har du liten kapasitet og mye penger, så kan du for eksempel ta badet, sånn at du trenger at håndverkere er mye mer en del av jobben. Tusen takk for oppsynspraten. Er det noe vi ikke har vært innom som du har lyst til å dele med lyttere som er klare for å begynne å pusse opp noe selv for første gang, kanskje?
Jeg tenker, kom i gang, ja. Det er ikke så vanskelig som man tror, og du lærer mye underveis, og du kan se masse og lære masse via nettet, eller via YouTube. Ja, og
Og en annen ting jeg har lært av det er noen som man klarer jo ikke å ha gjort alt helt 100% men det er den som går og irriterer seg over det det er kun deg selv det er nesten kun deg selv som ser det der nå er jeg det mest irriterende for meg selv og det er det som betyr mest Men har du gjort noen tabber inni huset?
Nei, men nå bommet vi jo litt på antall kvadratmeter gulv vi kjøpte inn, og så var det lang leveringstid, så det kontoret ditt er jo fortsatt ikke ferdig. Der mangler vi tre kvadratmeter gulv. Jeg har litt gulv. Det kunne jo vært litt mindre gnien når jeg bestilte gulv første gangen, kanskje. Ja, men det er dumt å sitte igjen med for mye, så det er helt greit for meg. Hva er din største spørsmål?
Moderne medier.
Ja, velkommen til Lyreko's ekstraordinære presskonferanse, denne gangen på podcast. Nå kan du handle alt du trenger til skolestart på ett sted. Lyreko har tusenvis av produkter fra kjente, trygge merkevarer. Spørsmål? Har du noen eksempler på produkter? Ja, det kan være sekk og penal, matboks, drikkeflaske, bokpinn, tegnesaker. Veldig bra. Ikke sant? Du kan besøke en av våre 21 butikker, og så finner du de nærmeste butikk og alle tilbudene for Lyreko.no. Ja, det er alt, sier den. Lyreko.