Lyreko
Velkommen til den første Pengesnakk-podcast-episoden i 2020. Nå er vi inne i et nytt tiår. Et tiår der vi alle har blanke ark, som til ytter i februar en gang kanskje. Jeg skal reklamere litt for min egen bok. For nå er her faktisk boka jeg har skrevet, ute i butikkene. Der snakker jeg litt om dette med målsetting og spareplaner.
Det er bare så utrolig rart og gøy at nå er faktisk boka ute. For jeg har jo jobbet med dette prosjektet så lenge, men nå finnes den på ekte. Denne boka håper jeg skal få mange til å ta enda mer kontroll over sine egne penger, finne ut hvilke utgifter som du ikke trenger å ha, sette i system hvor mye du skal bruke, og hvor mye du skal spare. Og rett og slett bli et lykkeligere menneske gjennom å ha den økonomien du ønsker deg.
For dere som bor i Osloområdet, eller her i området, jeg skal ha lanseringsfest 9. januar. Noen av dere er allerede påmeldt eller står som interessert på Facebook-eventet. Jeg legger link til det på pengesnakk.no nå, for det hadde vært veldig gøy å møte enda flere av dere.
Fra scenen skal jeg dele noen pengesmarte tips. Vi skal ha en kahoot, altså en quiz. Det er en og en fra hver deres mobiltelefon, så du trenger ikke å ha noen lag for å komme med. Det er fullt mulig å komme på arrangementet helt alene, men du kan også ha med deg en venn, søsken eller foreldre hvis du vil.
Det som er, det blir jo litt sånn mingling først og mingling etterpå. Hvis du ikke er som meg, sånn veldig komfortabel med det, så har jeg to mingleforslag til deg. Hvis du vil prate med noen på dette arrangementet, så kan du åpne med «Er du med i pengesnakkerne-gruppa eller?» Eller du kan ha åpningsreplikken «Hører du på podcasten eller?» Og da er dere i gang, og hvis de svarer ja på det, så har jo de også hørt denne lille mingleguiden fra meg.
Så kom på lanseringsfesten min, du som kan og vil. Der blir det mulighet for å kjøpe en signert bok, eller usignert hvis du ikke vil at jeg skal klusse i boka di. Og for deg som bor i Bergen og tenker at det er kjipt at alt skjer i Oslo, I've got news for you. Jeg har nemlig vært på Bergen bibliotek og spurt om jeg kunne få låne et auditorium for å få snakke penger med dere.
Der er det plass til over 100 stykk, så jeg håper dere kommer. Biblioteket ligger rett ved togstasjonen, så det er ganske lett å finne frem til. Jeg har laget et Facebook-event for det også. Det er ikke like feststemt som det Oslo-arrangementet, men jeg håper dere blir igjen til en liten prat.
etter jeg er ferdig med mitt foredrag. For det er med et foredrag hvor jeg skal dele veldig mange smarte pengetips. Datoen for det arrangementet er 5. februar, altså om en måned. Så skaff barnevakt, hundevakt eller fri fra andre plikter og kom til Bergen Bibliotek 5. februar og ingensteds i Oslo 9. januar.
Boka kan du kjøpe på ark.no slash pengesnakk. Og nå gleder jeg meg veldig til å høre fra deg hva du synes om boka, og om den og sparingen har gjort deg lykkelig. Men nå er det tid for et intervju. Jeg har vært så heldig at jeg har fått med Marie Olhausen på en podcastprat. Og det er litt artig, av flere grunner egentlig. Marie skal dele litt sparetips med oss, men for bare et år siden var ikke Marie særlig sparsom.
Det andre som er litt artig er det at Marie er journalist. Hun er samfunnsredaktør i Tønsbergs Blad. Og som noen av dere vet så er jo jeg fra Tønsberg. Og sist gang vi møttes, Marie, så var det du som intervjuet meg. Da var det jeg som lagde podcast med deg. Velkommen skal du være. Tusen takk for det.
Du står jo også bak Instagram-kontoen Hvordan blir rik? Og du har gitt deg et år fra sløsete, eller kan vi si at du har vært sløsete? Ja, det kan vi si. Til økonomisk, eller til og med rik. Hvordan kom du på det?
Jeg kom på det, fordi jeg ikke klarte å betale regningen på EU-kontrollen. Eller det vil si, jeg hadde levert inn bilen på EU-kontrollen, og så visste jeg at jeg ikke hadde penger til å hente den. Men jeg hadde jo kreditkort, så jeg fikk jo hentet bilen. Du hentet bilen, men pådro deg gjeld. Ja, og så var jo, var ikke det sånn at kreditkortet sto i null? Nei.
da jeg gikk for å hente den bilen heller, for det hadde vært jul. Og så kjente jeg at det her var rett og slett for leit. Jeg kunne ikke ha det sånn. Og så ringte jeg, sånn som jeg kan gjøre, som er journalist, ringte en banksjef og spurte om hjelp. Du ringte en banksjef fordi du hadde begynt å ta litt hjelp på kreditkortet ditt? Ja, så tenkte jeg at jeg kan ikke ha det sånn. Og jeg tipper at det er flere enn meg som er møkkelei av å være blåkk i januar.
Før var januar en super måned, der hele forsikringen forfalt, og så ille er det jo ikke lenger. Men veldig mange bruker opp mye av pengene sine i desember, selv om det er halvskatt, og det egentlig er ganske romslig. Så det jeg spurte om var om han hadde et par...
økonomiske rådgivere til meg som jeg kunne lage podcast sammen med for å på en måte lære både meg og leserne da å bli litt mer økonomiske. Ja, så du tok dem inn i jobben din da? Ja, og så sa jeg at jeg gir dem et år på og de må være såpass tabloide at de kan være med på arbeidssitteren slik blir du rik på et år for jeg tenkte som journalist da det tror jeg folk er interessert i å høre om
Og det hadde du jo rett i. Men nå har året gått, nesten. Vi spiller jo inn dette før jul, mens det først kommer i podcasten nå, i januar. Har du blitt rik?
Ja, jeg synes det. Og så er det jo ikke sånn at jeg er ikke sånn onkelskruerik, men målet mitt var egentlig at jeg skulle ikke ha kreditkort hjel, jeg skulle ha en bufferkonto, for det var jo derfor jeg sto der, hadde jo ingenting å lene meg på, ikke noe økonomi å lene meg på.
Og at jeg ville på en måte gå 2020 da, i møte med lav puls og full konto. Og det har jeg klart. Og har faktisk allerede betalt ned neste års ferie. Og jeg har fylt bufferkontoen min til det nivået som jeg etter hvert i løpet av året da, altså målene mine har jo dyttet litt på seg. De har blitt større? De har blitt litt større ja, etter hvert som jeg skjønte hva som er mulig.
Så jeg har da null i kreditkortet, jeg har bufferkonto på akkurat nå, 52.500, som jeg synes var helt utenkelig i januar 2019, og har betalt neste års ferie. Wow, imponerende. Men du sa at du ikke hadde noe bufferkonto i fjor i januar. Visste du at du burde ha en bufferkonto, eller har du aldri hatt det, eller tenkt på at det er noe som er deilig å ha?
Ja, det har jeg jo tenkt litt på. Har jeg tenkt at det var smart å ha. Men det som er at livet mitt har endret seg litt de siste årene. For før så var jeg gift, og da hadde vi to inntekter og en bolig og to barn. Og vi hadde to utleieenheter i huset vi bodde i, så det var på en måte alltid penger i omløp.
Og da tror jeg kanskje at jeg ikke opplevde, jeg hadde kanskje en bufferkonto. Jeg har ikke egentlig tenkt at det var en bufferkonto, men det var på en måte mye mer penger i omløp, siden vi hadde husleie som kom inn en gang i måneden fra to leiebordet, så hadde vi mer penger. Og så når jeg da skal kjøpe meg et eget hus og betale alle utgiftene selv og være i en inntekt,
så tenker jeg bare at ja, da fortsetter jeg litt som før og det var det ikke egentlig rom for Er det liksom en spesiell ting som du har gjort som har utgjort veldig mye på sparingen din? Ja
Min sparesuksess er delt i to. Det ene er å kutte kostnadene, men det andre er også at jeg har økt inntektene mine. Ikke ved å jobbe mer, for jeg har fast lønn, så jeg kan jobbe til jeg stuper uten å få mer betalt. Men jeg startet litt i det små med å selge ting på Finn og Facebook, som er kjempesmart. Men så bestemte jeg meg for at jeg skal prøve å leie ut
huset mitt og hytta mi på Airbnb. Og det ble det veldig mye penger av i løpet av sommeren. Noe som på en måte egentlig rommet nesten hele bufferkontoen min. Men er det ikke mye jobb?
Jo, det er litt sånn todelt, for jeg har da en billig og veldig koselig hytte i Strømstad uten vann, med utedo, og der kan ikke jeg drive og jobbe for utleie. Jeg kan ikke ta bastefærja over til 200 kroner nede veien og 200 kroner tilbake, så der har det vært helt nøkkel i en boks på døra, og folk må ha med seg vann og sengetøy selv og vaske etter seg.
Og da koster det kanskje ikke så mye å sove der heller? Da koster det litt mindre, men det blir penger av det, for de har fått leid ut masse. Og så hjemme har det vært mer jobb, for da har jeg jo tenkt at...
Jeg er jo et rotehue. Veldig rotete. Sånn på Instagram-bildene dine? Nei, men det er det som er så fint med virkeligheten på Instagram. Det er alltid noe oppvask som kan være bak kamera. Ikke sant? Men sånn at det var det en del ryddejobb da. Og så har jeg jo tenkt at servicenivået der er litt høyere. Sånn at der har jeg lagt på sengetøy, og der hånkler, så det er jo litt vask.
Men når jeg tenker at det er stort sett da, så kommer jo alle inntektene mine helt siden jeg begynte å jobbe, har jo kommet fra å gå på jobb, så er det veldig høye inntekter for veldig lite jobb, synes jeg. Timesbetalingen der er
helt overkommelig. Men hvor er du da, når du har leidet ut hjemme? Da har jo det vært litt sånn at jeg prøvde å være på hytta når jeg leide et hus hjemme. Eller når vi var på ferie, så leide jeg ut for så vidt både hytta og huset, og så var vi på bilferie og lå på Airbnb andre steder i Sverige. Så smart. Men at du har startet dette prosjektet har jo måttet involvere egentlig hele familien din. Eller hva synes barna om dette sparegreiene?
Det varierer litt. Noen dager så hender det for eksempel at datteren min sier, mamma du er bare opptatt av penger, du snakker om penger hele tiden. Og det stemmer jo litt. Vi snakker jo veldig mye om penger og økonomi, men de synes også det er veldig morsomt.
Vi har hatt egne spareprater, budsjettmøter, der vi har snakket om hva er forsikring, hvorfor er det viktig med pensjon, hvilke utgifter er det vi egentlig har. Så mye får vi inn, og så mye går ut, og så mye er det igjen. Så du har involvert dem i hele budsjettet? Hele budsjettet. Hvor gamle er barna? Syv og tolv. Ja.
Så dette burde flere gjøre? Ja, og det morsomme er at de syns, det er jo litt nære dette, men de syns faktisk det er ganske morsomt. Datteren min har jo sittet og skrivet det ned, og sagt sånn, mamma skal jeg lage det budsjettet for oss? Og jeg syns ikke det er så morsomt, jeg har aldri vært noe god med Excel eller noe, så vi har liksom kjøpt tusjer og en bok, det er veldig analogt. Det liker jeg. Ja, jeg syns det er morsomt, og da har vi masse forskjellige farger, og så er det litt hyggelig, og så har vi pratet rundt dette her,
Så de har vært med på budsjettet. Vi har jo da brukt dine spareballonger. Så når vi begynte å spare til ferien, så tegna vi opp spareballonger, for vi hadde glemt å skrive det ut, i en bok og fargla dem. Det er jo gøy å se alle måtene de spareballongene blir brukt på. Det er ikke alltid det skal så mye til, men vi er jo visuelle, og det er gøy å følge med og motivere. Ungene synes det har vært morsomt. Nå har vi fått inn 1000 kroner til på
på Finn, eller hva det har vært for noe, og så da har de fått bytte på å spare da. Nei, på fargelegge. Men har du prøvd noe sparetips, eller noe et eller annet som ikke har funket? Ja, jeg har jo vært veldig sånn ny tid på å føre budsjett, og føre forbruksliste.
Og så har jeg kommet til at jeg er nok ikke så nytidig, jeg er ikke så nøyaktig, at jeg trenger å skrive ned alt jeg bruker. Jeg gjorde det i to måneder, og det var veldig bevisstgjørende da, ikke sant? Det å måtte skrive opp. Men nå har jeg laget meg et sånt økonomisk system som gjør at jeg bruker bare matpengene, de står på matkontoen. Jeg har bare ett kort, men de står på matkontoen, og så bil, altså dieselkontoen min, er det det en kontoet?
og så går jeg til en egen regningskonto. Så du har strukturer i ... Ja, og så resten deler jeg på antall dager som er igjen i måneden. Jeg har jo spart, det jeg skal spare går først ut. Så resten deler jeg opp på, ja, nå er det så mye penger på kontoen, og 15 dager rente lønn. Da deler jeg det opp på så mange dager, og så vet jeg, ok, hvis jeg hadde 600 kroner dagen da,
Hvis jeg bruker 800 på et eller annet i dag, så kan jeg bare ikke 400 i morgen. Og så er jeg jo inne i nettbanken hver eneste dag, og det har vært... Hver eneste dag? Ja, hver eneste dag. Fordi for meg så var problemet at jeg var aldri i nettbanken. Jeg kunne våkne om natta og tenke, å ha skikkelig hjertebank da. Nå vet ikke jeg om jeg har penger. Og det er bare tull. Jeg tjener bra, og det skal jo gå greit. Men...
Og så begynte jeg da å tulle med det kreditkortet, for sikkerhetsskyld, i stedet for å gå inn i banken og bare se om det var penger der. Så du betalte med kreditkortet, selv om du kanskje hadde penger på brukskontoen? Ja, det var jo kjempesmart. Det var et skikkelig sparetips. Tulletips var det. Ja, for du var redd for å overtrekke kontoen. Så for folk med litt nettbankangst, så kan jeg si at det å være i nettbanken hver dag,
Bare for å gi meg en ordentlig ro, og da vet jeg at det jeg hadde der i går, minus det jeg har brukt i dag, som er jo mange færre ganger jeg trekker kortet nå enn før, for jeg bruker jo mye mindre penger, så har jeg alltid en sånn sirka idé om hvor mye penger som er der. Og det...
Det er veldig bra for psyken min. Og for lomboka, for all det. Og for kloden. Alt sammen er bra. Hva er det du har redusert mest på da? Du sa du pleide å trekke kortet før. Jeg har redusert mest på mat og klær. Mat og klær. Og spesielt på mast, fordi...
Jeg var veldig usystematisk i handlinga mi. Jeg var veldig ofte på butikken, og var ofte alle de klassiske tingene. Jeg var sulten og sliten og gretten, og kanskje jeg også hadde med meg en unge eller to. Ikke visste jeg hva vi skulle ha til middag, men det så jo godt ut. Så kjøpte jeg det, og så var jeg veldig glad i rostbift. Så kjøpte jeg det, og så ble den liggende bak to av gurker og...
en liter melk, og så var det en god sutt på dato og så var den og gurken på trotten og så hei ved alle pengene mine er jeg egentlig rett i matavfall da ja så det er ryddet oppi det er mye mer kontroll, fortsatt litt rann rotet i kjøleskapet, men det er mer personligheten min
Men kontoen din vokser i rekordfart. Nå mente jeg egentlig Instagram-kontoen, men... Ja, ja, tenk et eller annet. Alle kontoene! Alle kontoene vokser i rekordfart. Hva sparer du til, egentlig? Jeg sparer til... Nå har jeg jo for så vidt følt at jeg har nådd de største sparemålene. Jeg har jo da spart til den bufferkontoen. Så nå sparer jeg, og så har jeg betalt ferien.
til sommeren, så nå sparer jeg til lommepenger til ferien. Samtidig som jeg nå har begynt å investere i globale aksjefond, eller globale indeksfond, og de har jeg jo ikke noe annet formål med enn å bli rik på mange flere år enn etter hverdag. Liksom sikre fremtiden min, jeg tenker at det
Jeg skjønner jo at hvis jeg skal bruke mindre penger, så bør jeg få de pengene til å jobbe litt for meg. Så de sparer jeg til fremtiden. Men synes du det var skummelt å begynne å investere? Ja, jeg synes det. Jeg bytta bank for tre år siden, og hun som er en veldig bra bankdammer min i banken, hun sa det at, ja, men jeg ser at du har råd til å spare til pensjon, så vi må sette opp et fast trekk.
Og jeg var enig om at det så ut som jeg egentlig hadde penger til å spare til pensjon, og jeg er jo veldig lydig når jeg sitter sånn overfor folk som kan noe, og jeg kunne ingenting, så jeg bare, det er helt i orden. Så hun satte et fast trekk, og så fortalte jeg meg at det var så lenge til jeg skulle gå med pensjon, at jeg måtte ha 80 prosent aksjer i det fondet mitt, på investeringskontoen.
Da jeg kom ut av det møtet og tenkte, Marie, nå var du bare så bereial at du kan ikke ha 80 prosent aksjer. De pengene kommer til å gå rett ut av vinduet. Du trodde du hadde spilt på hest? Ja, nå trodde jeg at jeg hadde vært på trauband på Jarlsberg. Dette her er liksom bare rett i bøtta, tenkte jeg. Nå sitter jeg bare og jatter med, fordi jeg tøffet meg i banken.
Du tok litt feil, men det er samtidig en god moral. Ikke tøft deg i banken. Vi kan svare på så mange ting hvis vi tør å spørre.
Så jeg skjønte ikke hva det var egentlig vi snakket om da. Jeg tenkte at det er 80% risiko, tenkte jeg. Det er 80% sjans for at disse pengene blir borte. Men det er 80% sjans for at det går skikkelig bra. Nei, jeg skjønte ikke det, det renset ikke der. Så det må jeg si da, at jeg har brukt mye tid på å lære meg ting i år. Eller i løpet av det året. Jeg har lært veldig mye om meg selv, men også veldig mye om pengene mine og veldig mye om økonomi.
Da er det disse bankdammene som du har hatt i podcasten som har lært deg det meste? Eller har du lett bøker? Jeg har lært mye av Hanne og Camilla som de heter. De har holdt litt hånda over meg. De er veldig greie med meg. Men Marie, det er du som har gjort jobben. Det er du som har spart og som har gjort alle tiltakene. Etter at jeg hadde den åpenbaringen i januar, etter det så fant jeg deg.
Og så fant jeg jo Dine penger-podcasten, og jeg fant Dave Ramsey-podcasten fra Amerika. Og så begynte jeg egentlig bare Instagram-podcast-bøker, noen engelske bøker.
Det er veldig fint at du har skrevet en bok nå, for vi har norske bøker med norske forhold. Men det går an å lære seg veldig mye ved å bare lese på nett, låne bøker på biblioteket, høre på podcast, følge med på Instagram. Og også bare å senke lista litt, og tenke at det er faktisk ting jeg kan lære meg, og ikke tenke at jeg må vite alt, eller at alt er så komplisert. Det meste i vår private økonomi, det er jo pluss og minus ting,
Det er liksom som å slanke seg. Du må spise mindre enn du beveger deg, eller du må bruke mindre penger enn du tjener. Så er det praksisen som er vanskelig? Praksisen kan jo være litt vanskelig, men jeg må si at jeg tenker at det er veldig deilig å selvutvikle den, og lære seg noe nytt.
Og vi kan jo alle sikkert kjenne på det der, liksom bare gå på jobben hver dag, og så gå hjem og se litt på Netflix, eller ikke vet jeg. Men det å sette seg ned og faktisk lese en bok, eller bytte ut musikken, har jeg hørt på musikk, musikk, musikk, musikk i alle år, men det å bytte ut musikken med podcast og faktisk lære noe, eller en lydbok,
alle har gått deg og fyller på litt og akkurat dette med økonomi har jo vært veldig nyttig kunnskap som jeg brenner veldig for deg og de siste dagene i året eller de 100 siste dagene i 2019 så delte du sparetips på Instagram ja, 100 sparetips på 100 dager det var mye hvorfor gjorde du det?
Nei, jeg tenkte som nesten alt annet i livet mitt da. Jeg har veldig lav impulskontroll. Så kom jeg på dette en dag før det var 100. Når det var 101 dager igjen. Eller 102 dager igjen i året. Så plutselig gikk det opp for meg. Når det er januar, så er det et nytt 10 år.
Da er det 2020. Tenk så blanke ark det er. Det er ikke bare 1. januar, det er et helt nytt tiår. Alt jeg gjorde feil i det forrige tiåret, har jeg mulighet til å forbedre meg på. Og så tenkte jeg, ja, kan det hende at disse menneskene som følger meg på Instagram har lyst til å være med på innspurten av året? Hvis du ikke har fått ræva i gir før nå...
så har du bare 100 muligheter til å komme inn i 2020 med penger på konto. Og det du har vist med det året her, er jo hvor mye man faktisk kan få til på kort tid. Ja, og så skjønner jeg at det sitter en del mennesker som virkelig har veldig lav inntekt, kanskje dårlig helse, de bor dårlig. For jeg var blakk, men jeg var aldri fattig.
Ikke sant, jamfør den episoden dere hadde, du og Beate snakker om gjeld, og folk som er skikkelig nesyltet gjeld. Det er en annen historie. Jeg føler at jeg representerer alle oss som egentlig burde hatt penger på kontet, fordi vi tjener greit og har en greit hverdag, og det er egentlig orden, det er bare...
at det er hull i lommeboka. Men det er veldig mange som er akkurat der også. At det er ingenting på papiret som skulle tilse at de venter på neste landing. Men det er det mange som gjør. Så jeg tenker at det er verdt for meg å snakke om det, at det er lov å ta seg sammen, og det er kjempe muligheter. Og så...
tenker jeg at alle de sparetipsene jeg har snakket om, og alle de sparetipsene som du også snakker om, de kan bruke seg alle, uansett hvilken inntekt du har. Det er liksom ingen som tjener for mye penger til å likevel bruke litt mindre penger på klær. Nei, jeg er helt enig. Jeg blir jo ofte møtt med at hun sparer så mye, det er ikke realistisk for meg. Men hvert og enkelt av grepene er jo realistiske. Å kjøpe litt mindre klær, være litt smartere med maten, det er for alle.
Jeg har blitt spurt om hvor mye penger sparer du i måneden, Marie? Jeg tenkte at det jeg la merke til når vi skrev sak om deg i Tønsbergsblad, det var at folk i kommentarfeltet, jeg måtte jo gå inn og være sånn buffer for deg, følte jeg. Fordi at folk var sånn, ja, men hadde jeg tjent så mye, da skulle jeg klare å spare jeg også. Har du lest saken? Det står at hun har 30 000 kroner utbetalt. Ja, ja, det er mer enn jeg har på fire måneder.
Så tenkte jeg at det spiller egentlig ingen rolle for noen hvor mye jeg har klart å spare i måneden. Det viktigste er at jeg snakker om noen ting som gjelder for alle.
Og det jeg tenkte da, akkurat det der jeg tenkte på det etterpå, så tenkte jeg, ja, for meg som redaktør og journalist da, så er den titelen «Lise sparer 350 000 kroner i året» en fantastisk gavepakke. Folk klikker og går bananas. Og så enten blir de kjempeinspirert, eller så blir de vanvittig provosert. Så jeg tenkte at hvis jeg heller snakker om metodene, og ikke så mye om summen, så blir den mer gyldig for alle. Ja.
Men det har tatt litt tid før jeg skjønte det. Så jeg kommer fortsatt til å lage sånne titler. Men ingen kan lage den titelen om meg. For jeg tenker at jeg bare ser det at det gjør noe med folk da. Å kunne klare å tre alle de spartipsene over sin egen økonomi, uansett hva den er. Og sånn som du som har spart fra du var 15 år, du har jo tatt et kjempeforsprang.
På meg som begynte når jeg var 41. Men likevel, alt det du snakker om er helt gyldig for meg. Jeg kan bare ta tak i det, og så gjør det til mitt.
Så takk for all inspirasjon, Lise. Jo, bare hyggelig. Du er i hvert fall en av de som velger å høre på deg og ikke lage innskyldninger, for det er jo mye lettere å lage seg masse innskyldninger enn det er å begynne å spare. Ja, det går helt fint. De sparetipsene du deler, er det sånn at alle blir like populære, eller er det noen du får tilbakemeldinger på at «dette gidder jeg ikke å gjøre for å spare penger».
Ja, det er jo noen av de som er litt politiske for eksempel. Sånn som når jeg sier at noe av det jeg har virkelig kuttet kostnader på, er å teste om butikkenes First Price og Eldorado og butikkenes egne merker, om det er bra nok for oss. Vi har smakt på potetgull, vi synes at det billige potetgull er like bra som det dyre da.
Og så er det 200 kroner forskjell for kiloen. Så det utgjør jo masse på sluttsummen. Det er jo...
Det har vært viktig for meg fordi jeg hadde behov for å fort fylle bufferkontoen, fort kvitte hvem det gjelder, og på en måte bevisstgjøre oss som familie og forbrukere. Men jeg skjønner jo også at da er det folk som styrer seg på hva med dyrevelferden i disse produktene, er det kortreist, hva med kjøttproduksjonen, hva med lønnen til de som har laget dette her.
Og det er selvfølgelig helt legitime spørsmål å ta opp, og det har ikke vært en del av regnestykket når jeg har lagt ut, sjekket etter takoregnskapet, 197 kroner for takomiddagen til vanlig, nå koster det her, jeg fikk det for 92, så har ikke jeg gått og sjekket hvem er som har produsert, hvor kommer den kua fra, ikke sant, det kjøttet.
Det er en del sånne ting som jeg har måttet diskutere litt, spesielt det med lave priser. Det som jeg tenker er at det er en god miks av bittesmå sparetips. Ta vare på fløteskvetten. Ja, ta vare på fløteskvetten. Frys den ned, rør den inn i suppa.
har du sjekket hvor stor aksjeandel det er på pensjonen din på jobbpensjonen din har du gått inn og gikk opp fra 30-80% aksjer for eksempel kommer til å utgjøre masse over de neste 20 årene før du skal gå av med pensjon så det er
Men jeg ser også at det er veldig stort forskjell på engasjementet da, på hvert sparetips. Og noen skjønner jeg jo kanskje. Herlig, et hundre sparetips, det ble jo veldig mange, jeg må si det. Ble jeg litt. Det er nok å ta. Ja, det er masse sparetips å ta. Men det er klart at noen er litt mer sånn aha-opplevelse enn andre. Ja.
I går kveld klippte jeg håret mitt selv. I sommer lærte jeg meg å klippe håret til datteren min på YouTube. Og jeg kjøpte en sånn saks på Klaas Olsson, som bare er til hår. Ingen andre har lov å klippe noe papir eller noe med den saksen. Og så har jeg da ikke klippt meg siden...
i desember 2018. Jeg har klippet pannelugen selv mange ganger. Men så tenkte jeg, nei, nå skal jeg se om det går an å klippe seg selv. Og sto på hodet og ved vasken før og etter bildet.
og det har vært masse kommentarer på det og der skriver jeg sånn, denne posten har jeg ikke laget for at norske frisører skal bli arbeidsledige jeg bare tok forsikre skyld det er ikke et sånt type tips jeg har bare lyst til å vise ekstremutgaven, det er et stønt for å vise at det er mulig å spare penger overalt også må folk velge selv hva som passer til sin hverdag ja, så det kan hende at jeg skal inn om en frisør også før jul, men jeg ble greit nok ja
Er det andre sparetid som har blitt veldig populære? Iskaffen din tok litt av? Ja, iskaffen tok helt av, og det var jo ikke egentlig mitt. Først så husker jeg jo ikke hvor jeg hadde sett det, men det var jo fattigstudent. Jeg ser en Instagram-konto som jeg hadde sett tidligere i sommer, så hadde jeg sett at det var sånn at man kunne fryse kaffe i spitter, og så kjøre sammen med melk i blenderen.
Så når jeg gjorde det, så det tok veldig av. Og så har jeg laget noen tips om Airbnb, og så fått veldig mange spørsmål. Veldig mange spørsmål i inboxen. Men om det er skummelt, om det er mye jobb, om hvor mye jeg må rydde vekk, om jeg må ta vekk alt av private ting, hvordan skatten beregnes, og ja...
Så det har vært veldig større. Noen sånne har jo alltid vært veldig opptatt av opppussing. Jeg har pusset opp studenthybærene mine, og pusset opp alle steder jeg har bodd og leidt, så har jeg alltid dratt frem et spann med maling og mat litt, for å få det litt DIY-ig. Noen av de prosjektene, lagde egne designlamper fra en billig IKEA-lamp, det har også blitt tatt veldig godt imot, da.
Og så er det jo sånn, noen av de delte jeg jo i begynnelsen, så jeg ser sånn, oi, se, jeg fikk 35 som har klikket hjertet på det. Å, det var så bra. Og så nå var det bare, oi, 400, og da skal jeg ta det om igjen? Det er bare 35 som har liknet det da. Men sånn er det jo. Men jeg har fått veldig mye bra tilbakemeldinger på det, så det har vært veldig morsomt. Så det er ikke så mange som blir sure for at du sparer?
Nei, det er ikke noen som har blitt sure for det. Det er noen som har sendt meg meldinger som virkelig trenger hjelp. Sånn at noen har jeg brukt masse tid på å snakke med, og noen har jeg faktisk skrevet til slutt at du må i morgen måtte ta kontakt med fastlegen din. Trenger noen ordentløse folk å snakke med som kjenner deg og som vet hvem du er. Så det er jo...
Det er mye tøys og tull på min Instagram-konto, men for mange er jo økonomi blodig alvor. Så det har også vært fint å få lov å gå inn i de samtalene, selv om jeg synes det er litt skummelt. Jeg er en helt vanlig mamma for to barn, og har min jobb og min hverdag, og alt jeg har lært meg om økonomi, bortsett fra det som
Både mor og far min har jo alltid vært veldig flinke. De riste jo litt på huet over at jeg klarte å ende opp som jeg har gjort. De er kjempeflinke, søstrene er kjempeflinke, begge er bestforeldrene, alle er flinke, bare ikke meg. Sånn at... Nå er du flink. Nå er jeg kjempeflink. Nå er det deg folk ser opp til. Ja, så de får jo svar ut fra mitt ståsted da, og så får jeg henvise videre til. Jeg har henvist til NAV og henvist til fastleger også. Ja. Ja.
Hva er det du ikke prioriterer å bruke penger på nå, etter du startet med dette? Du sa jo klær. Det er absolutt klær. Hadde du shoppedilla? Hadde ikke shoppedilla, for jeg har aldri vært noen glad i å shoppe, men jeg shopper likevel, og spesielt på nett. Det var litt sånn nyhetsbrev fra mine favorittbutikker, som da er to butikker som jeg vet at det passer til.
Så jeg trenger ikke gå inn i det ferde prøverommet der de har det grusomme lyset og si at selv om jeg er slank og grei, så synes jeg ikke det var noe morsomt å ta med klærne her. Så da har jo nettet vært kjekt.
Og så når det er det, alle ditt smarte tips, bare tre igjen, fire dager igjen av salget, alle de alarm-triggerne, som gjør at da har jeg kjøpt den blusen der, og den blusen hadde jeg fra før, men nå har det kommet en ny farge, og favorittfargen min! Så det var den type shopping, så jeg sa opp alle nyhetsbrev. Det var et smart tips. Og så slo jeg av pursen.
på appene som jeg hadde noen butikker som jeg hadde apper som plutselig kunne sende meg sånn, nå er det salg i dag er det barnetøysalg så de har slått av de så det er ingen som pusher noe på meg lenger
Og så testet jeg jo da før jeg skulle intervjue deg, så begynte vi her med kapselgarderobet. Ja, sant. Hvordan har det vært? Det har jo vært veldig bra. Akkurat nå har det gått litt krøll i kapselgarderobet, for når jeg skulle rydde vekk sist så fant jeg ikke den andre boksen som skulle stå i kjelleren. Men nå skal jeg faktisk gå og kjøpe en ny boks, sånn at jeg får orden. Nå skal jeg ta en ny runde nå, finne frem juletøyet.
Da er det selvfølgelig jultøy med å være med over i nyttårstøy og fram til mars da. Jultrefester hele året. Hva er det du fortsatt prioriterer å bruke penger på da? Jeg fortsetter å prioritere å ta med ungene mine på biblioteket som høres gratis ut, men der har vi et koselig kafé. Så når vi er der så kjøper vi sjokolademelk og kaffe og boller og sånn.
Og det synes jeg er veldig hyggelig. Og så prioriterer jeg vin på en tirsdag, for eksempel. Det synes jeg at jeg må legge det inn i budsjettet mitt. For jeg har ikke lyst til at det skal være et sånt asket prosjekt. Jeg vil at det skal være like morsomt på en tirsdag som på en lørdag. Men ikke hver dag. Jeg skal jo ha råd til det. Sånn at det også...
Og så liker jeg å fortsette å kjøpe god mat. Så jeg tenker at vi sparer på veldig mange matvarer, og da har vi råd til å kjøpe biff, hvis det er det jeg har lyst på. Fordi det er penger til det. På vår månedskonto på mat er det bare 3600 kroner. 3600 på dere tre? Ja. Det er imponerende. Ja, det har gått så fint. Tusen takk for at du kom hit og ville snakke med meg, Marie.
Delt av dine erfaringer, dine tips, sparetips, som vi også kan finne på Instagram. De som vil lese mer fra deg, du skriver litt om sparing i Tønsbergsblad, eller er det mest på Instagram? Ja, det er litt i Tønsbergsblad, men mest på Instagram, ja. Og i noen episoder av TB-podden, er det det podcasten? Der går det om å søke på «Slik blir du rik» i podcasten din. Og så er det vel seks eller sju episoder, blant annet intervju med deg, børt jo alle høre. Ja.
Og så er det Instagram-kontoen da. Hvordan blir rik etter det? Tusen takk for at du kom. Takk for at jeg fikk komme. Teksting av Nicolai Winther
Moderne medier.
Ja, velkommen til Lyreko's ekstraordinære presskonferanse, denne gangen på podcast. Nå kan du handle alt du trenger til skolestart på ett sted. Lyreko har tusenvis av produkter fra kjente, trygge merkevarer. Spørsmål? Har du noen eksempler på produkter? Ja, det kan være sekk og penal, matboks, drikkeflaske, bokpinn, tegnesaker. Veldig bra. Ikke sant? Du kan besøke en av våre 21 butikker, og så finner du de nærmeste butikk og alle tilbudene for Lyreko Nå. Ja, det er alt, sier den. Lyreko.