Wolfgang Wee Uncut #624 - Marit Kolby og Ove Andre Jacobsen | Juks i Restaurantbransjen
I denne episoden av Wolfgang Wee Uncut diskuterer Wolfgang Wee og gjestene Marit Kolby (ernæringsbiolog) og Ove Andre Jacobsen (restaurantdriver) juks i restaurantbransjen, der bruk av ferdigprodukter utgis for å være hjemmelaget. De diskuterer utfordringer knyttet til dette, inkludert økonomiske faktorer og manglende reguleringer. De introduserer begrepet "renvare" for å fremheve restauranter som bruker hovedsakelig råvarer.
Transkript
Nævnt i episoden
Juks i restaurantbransjen
Dette er hovedtemaet for episoden, og refererer til bruk av ferdigprodukter i stedet for hjemmelaget mat på restauranter.
Marit Kolby
Ernæringsbiolog, forfatter og høyskolelektor ved Oslo Nye Høyskole. Hun er en av gjestene i episoden.
Ove Andre Jacobsen
Driver bistroen Le Benjamin. Han er en av gjestene i episoden.
Le Benjamin
Bistroen drevet av Ove Andre Jacobsen og hans kone, Magdalena Rosenblad, nevnt som et eksempel på en restaurant som bruker ekte råvarer.
Ultraprosessert mat
Ferdigprodukter som ofte brukes i restaurantbransjen for å spare tid og penger, men som ikke alltid er av høy kvalitet.
Ferdigproduserte sauser
Et eksempel på juks i restaurantbransjen, der ferdiglaget saus utgis for å være hjemmelaget.
Hjemmelaget mat
Mat tilberedt fra grunnen av, ofte fremhevet som et ideal i restaurantbransjen.
Norske råvarer
Bruk av norske råvarer er viktig for å fremme norsk matkultur og jordbruk.
Renvare
Et nyord introdusert i episoden for å beskrive mat som ikke er ultraprosessert, og som er laget fra hovedsakelig råvarer.
Frifor
En app som brukes til å identifisere ultraprosessert mat og fremme renvare.
Jenny Klinge
Politiker fra Senterpartiet som stilte spørsmål om merking av restauranter som bruker hjemmelaget mat.
Mattilsynet
Nevnt i sammenheng med manglende reguleringer for næringsinnhold i mat servert på restauranter.
Debi
Kontrollorgan for økologisk sertifisering, nevnt som et eksempel på en kontrollmekanisme.
Norsk Restaurantforening
En forening for små og mellomstore restauranter som fokuserer på hjemmelaget mat.
Pacojet
En sveitsisk iskremmaskin nevnt i episoden.
Ninja
En rimeligere variant av Pacojet, tilgjengelig på Power.
Temu
Nettbutikk nevnt i sammenheng med en rimeligere Pacojet-variant (selv om det senere presiseres at det ikke var Temu som solgte den).
Power
Elektronikkbutikk der Ninja-iskremmaskinen kan kjøpes.
Norges Idrettsforbund
Nevnt som en potensiell aktør i å fremme bruk av renvare i idrettsarrangementer.
EFSA
Europeisk mattrygghetsorgan, nevnt i sammenheng med reguleringer av matvarer.
Grillstad
Matvareprodusent nevnt i sammenheng med vanntilsetning i kjøttdeig.
Gilde
Matvareprodusent nevnt i sammenheng med tilsetning av maltodextrin i matvarer.
Ytterøy Kylling
Matvareprodusent nevnt i sammenheng med vann og tilsetningsstoffer i kyllingfilet.
Rema 1000
Matvarekjede nevnt i sammenheng med nøkkelhulsmerket kylling med vanntilsetning.
TripAdvisor
Nettsted for anmeldelser av restauranter, nevnt i sammenheng med mulighet for manipulering av rangeringer.
Google Maps
Brukes for å finne restauranter og lese anmeldelser.
Nassim Taleb
Forfatter nevnt i sammenheng med konkurranse i restaurantbransjen.
Anders Nordstad
Nevnt i sammenheng med restauranters prising.
DNB
Bank nevnt i sammenheng med bedriftsøkonomi.
Folio
Nevnt som et eksempel på et produkt (underforstått nettbankløsning) for bedrifter
Deltagere
Host
Wolfgang Wee
Guest
Marit Kolby
Guest
Ove Andre Jacobsen
Point
I Frankrike lager halvparten av restaurantene ikke hjemmelaget mat.
Et overraskende høyt tall som illustrerer utfordringen med ultraprosessert mat.
Det er vanskelig å skille ultraprosessert mat fra hjemmelaget mat.
Kvaliteten på ultraprosessert mat har blitt så høy at det kan være vanskelig for forbrukere å skille det fra hjemmelaget mat.
Å lage sauser fra bunnen og supper er ressurskrevende oppgaver på et kjøkken.
Dette er en av grunnene til at mange restauranter velger billigere løsninger.
Det finnes ingen reguleringer som sikrer at kundene får et bra produkt på norske restauranter.
Dette er en bekymring da det kan føre til at forbrukere blir villedet.
Renvare er et nyttig begrep for å beskrive mat som ikke er ultraprosessert.
Dette begrepet kan bidra til bedre kommunikasjon om matkvalitet.
Det er ekstremt billig å spise bra, og ekstremt dyrt å spise dårlig.
Prisene på gode restauranter er ikke så mye høyere enn priser på dårlig mat.
Påstande
Mange restauranter i Norge bruker ultraprosessert mat og kaller det hjemmelaget.
Dette er en form for juks som fører til at forbrukere blir villedet.
Dagens ordning i Norge har ingen krav til næringsinnhold i mat som serveres på restauranter.
Dette er en mangel som bør forbedres for å beskytte forbrukerne.
Det er et behov for en renvaremerking av restauranter for å vise frem de som bruker ekte, hjemmelaget mat.
Dette vil gi forbrukere muligheten til å velge restauranter som prioriterer kvalitet.
Matvareindustrien har skapt et narrativ om at vi ikke har tid eller penger til å lage ordentlig mat.
Dette narrativet bidrar til at folk konsumerer mer ultraprosessert mat.