Wolfgang Wee Uncut #624 - Marit Kolby og Ove Andre Jacobsen | Juks i Restaurantbransjen

I denne episoden av Wolfgang Wee Uncut diskuterer Wolfgang Wee og gjestene Marit Kolby (ernæringsbiolog) og Ove Andre Jacobsen (restaurantdriver) juks i restaurantbransjen, der bruk av ferdigprodukter utgis for å være hjemmelaget. De diskuterer utfordringer knyttet til dette, inkludert økonomiske faktorer og manglende reguleringer. De introduserer begrepet "renvare" for å fremheve restauranter som bruker hovedsakelig råvarer.

00:00

Podcasten diskuterer juks og ultra-prosessert mat i restaurantbransjen, samt behovet for å fremme hjemmelaget mat av høy kvalitet.

08:02

Podcastens segment diskuterer utfordringer i restaurantbransjen, inkludert økonomiske kutt og nødvendigheten av kvalitetsmat.

19:46

Norge har blitt en matdestinasjon med fokus på kvalitet, mens Frankrike vurderer nye sertifiseringer for restaurantmat.

25:31

Podcast-segmentet diskuterer bekymringer om ultraprosessert mat i restauranter og institusjoner, og hvordan dette påvirker matkultur og helse.

31:57

Ultraprosessert mat ødelegger både matsystemet og kulturen, noe som krever en omfattende endring i vårt syn på mat.

Transkript

Nævnt i episoden

Juks i restaurantbransjen 

Dette er hovedtemaet for episoden, og refererer til bruk av ferdigprodukter i stedet for hjemmelaget mat på restauranter.

Marit Kolby 

Ernæringsbiolog, forfatter og høyskolelektor ved Oslo Nye Høyskole. Hun er en av gjestene i episoden.

Ove Andre Jacobsen 

Driver bistroen Le Benjamin. Han er en av gjestene i episoden.

Le Benjamin 

Bistroen drevet av Ove Andre Jacobsen og hans kone, Magdalena Rosenblad, nevnt som et eksempel på en restaurant som bruker ekte råvarer.

Ultraprosessert mat 

Ferdigprodukter som ofte brukes i restaurantbransjen for å spare tid og penger, men som ikke alltid er av høy kvalitet.

Ferdigproduserte sauser 

Et eksempel på juks i restaurantbransjen, der ferdiglaget saus utgis for å være hjemmelaget.

Hjemmelaget mat 

Mat tilberedt fra grunnen av, ofte fremhevet som et ideal i restaurantbransjen.

Norske råvarer 

Bruk av norske råvarer er viktig for å fremme norsk matkultur og jordbruk.

Renvare 

Et nyord introdusert i episoden for å beskrive mat som ikke er ultraprosessert, og som er laget fra hovedsakelig råvarer.

Frifor 

En app som brukes til å identifisere ultraprosessert mat og fremme renvare.

Jenny Klinge 

Politiker fra Senterpartiet som stilte spørsmål om merking av restauranter som bruker hjemmelaget mat.

Mattilsynet 

Nevnt i sammenheng med manglende reguleringer for næringsinnhold i mat servert på restauranter.

Debi 

Kontrollorgan for økologisk sertifisering, nevnt som et eksempel på en kontrollmekanisme.

Norsk Restaurantforening 

En forening for små og mellomstore restauranter som fokuserer på hjemmelaget mat.

Pacojet 

En sveitsisk iskremmaskin nevnt i episoden.

Ninja 

En rimeligere variant av Pacojet, tilgjengelig på Power.

Temu 

Nettbutikk nevnt i sammenheng med en rimeligere Pacojet-variant (selv om det senere presiseres at det ikke var Temu som solgte den).

Power 

Elektronikkbutikk der Ninja-iskremmaskinen kan kjøpes.

Norges Idrettsforbund 

Nevnt som en potensiell aktør i å fremme bruk av renvare i idrettsarrangementer.

EFSA 

Europeisk mattrygghetsorgan, nevnt i sammenheng med reguleringer av matvarer.

Grillstad 

Matvareprodusent nevnt i sammenheng med vanntilsetning i kjøttdeig.

Gilde 

Matvareprodusent nevnt i sammenheng med tilsetning av maltodextrin i matvarer.

Ytterøy Kylling 

Matvareprodusent nevnt i sammenheng med vann og tilsetningsstoffer i kyllingfilet.

Rema 1000 

Matvarekjede nevnt i sammenheng med nøkkelhulsmerket kylling med vanntilsetning.

TripAdvisor 

Nettsted for anmeldelser av restauranter, nevnt i sammenheng med mulighet for manipulering av rangeringer.

Google Maps 

Brukes for å finne restauranter og lese anmeldelser.

Nassim Taleb 

Forfatter nevnt i sammenheng med konkurranse i restaurantbransjen.

Anders Nordstad 

Nevnt i sammenheng med restauranters prising.

DNB 

Bank nevnt i sammenheng med bedriftsøkonomi.

Folio 

Nevnt som et eksempel på et produkt (underforstått nettbankløsning) for bedrifter

Deltagere

Host

Wolfgang Wee

Guest

Marit Kolby

Guest

Ove Andre Jacobsen

Point

I Frankrike lager halvparten av restaurantene ikke hjemmelaget mat.

Et overraskende høyt tall som illustrerer utfordringen med ultraprosessert mat.

Det er vanskelig å skille ultraprosessert mat fra hjemmelaget mat.

Kvaliteten på ultraprosessert mat har blitt så høy at det kan være vanskelig for forbrukere å skille det fra hjemmelaget mat.

Å lage sauser fra bunnen og supper er ressurskrevende oppgaver på et kjøkken.

Dette er en av grunnene til at mange restauranter velger billigere løsninger.

Det finnes ingen reguleringer som sikrer at kundene får et bra produkt på norske restauranter.

Dette er en bekymring da det kan føre til at forbrukere blir villedet.

Renvare er et nyttig begrep for å beskrive mat som ikke er ultraprosessert.

Dette begrepet kan bidra til bedre kommunikasjon om matkvalitet.

Det er ekstremt billig å spise bra, og ekstremt dyrt å spise dårlig.

Prisene på gode restauranter er ikke så mye høyere enn priser på dårlig mat.

Påstande

Mange restauranter i Norge bruker ultraprosessert mat og kaller det hjemmelaget.

Dette er en form for juks som fører til at forbrukere blir villedet.

Dagens ordning i Norge har ingen krav til næringsinnhold i mat som serveres på restauranter.

Dette er en mangel som bør forbedres for å beskytte forbrukerne.

Det er et behov for en renvaremerking av restauranter for å vise frem de som bruker ekte, hjemmelaget mat.

Dette vil gi forbrukere muligheten til å velge restauranter som prioriterer kvalitet.

Matvareindustrien har skapt et narrativ om at vi ikke har tid eller penger til å lage ordentlig mat.

Dette narrativet bidrar til at folk konsumerer mer ultraprosessert mat.

Lignende

Loader