Husk at de aller beste rådene for din private økonomi, de finner du på www.dinepenger.no
Hei og velkommen til pengerådet. Vi har fått inn nok et spørsmål som Halger Kvalseheim skal svare på. Denne gangen har vi fått inn et spørsmål fra Per Anders, og det lyder slik. Hei, jeg har en bolig som er nedbetalt med 35 prosent og har nå et lån på 1,7 millioner med 2,4 prosent effektiv rønte.
Er det mulig å kunne øke boliglånet mitt for så å spare dette i BSU 2.0, der det er 4 prosent rente, altså få renteintekter på 1,6 prosent? Har ikke sprukket BSU-kontoen min hvis dette er relevant?
Hva er svaret til Per Anders? Ja, det er mulig. Så fremt banken tildater det. Jeg har ikke fått noen tilbakemeldinger på at banken nødvendigvis...
gjør noe med sånne type tilpassninger. Det er viktig å understreke at dette er BSU 2.0, så dette er bankenes egne produkter, sitt eget alternativ, kan du si, til ordinær BSU, så det gjelder jo ikke de samme for så vidt strenge reglene som de har på en ordinær BSU-konto.
Du skal selvfølgelig bruke pengene til boligformål, så de blir jo låst til det. Men det er altså bankene selv som regulerer for eksempel om dette grepet er ok eller ikke. Sånn i utgangspunktet er jo dette tapersøk for banken. Fordi at de flytter jo penger fra... Nå betaler de jo mindre for lånet ditt enn det du får tilbake fra banken når du flytter pengene til en BSU-konto. Men...
Det er jo for seg noe som folk har gjort også tidligere i forbindelse med at de av en eller annen grunn har fått noen veldig gode fastrent- eller rentetidbud, og så har de jo fått penger fra lån til sparkonto. Så ja, det er mulig å gjøre.
Og det er det som er så spesielt med nettopp BSU-kontoene, at det er en sånn forbundabel god rente på den. Den ligger jo på nå rundt 4% i svært mange banker, mens boligrentene nå går ned mot 2,4%, og det er jo de som kan få lånt penger helt ned til 1,7%.
Så det er jo litt penger å tjene på dette grepet. Spesielt i de bankene som tilater at du faktisk overfører ikke bare en årlig kvote på 25 000 slik det er på ordinær BSU-konto, men det du faktisk får lov til å fylle opp
I et jaffs for eksempel opp til 300 000, så kan du øyeføre 200 000 for eksempel for at lånet til en BSU. Så det er jo smart. Bare pass på at ikke banken setter ned BSU-renta når du går fra 33 til 34 år, for det er jo en del som gjør, og da er gjerne renta lavere enn boligrenta igjen, så da lønner det seg ikke lenger. Men frem til det så vil jo dette være et godt krep,
Det er det ene du bør passe på. Det andre du bør passe på er at det ikke er knyttet til et gebyr til dette. Fordi at hvis det er litt mindre beløp, hvis man tenker bare om 10-20-30 tusen opplåning, og du har et etableringsgebyr, en endringsgebyr på 500-200 kroner, så kan dette bli ulønnsomt.
Men hvis du for eksempel låner innenfor eksisterende ramme, så er det ikke gitt at banken da har et gebyr for å trekke opp på det som er oppi rinne eller låneramme. Det er primært kanskje hvis du må øke lånerammen, ta ny verdiverdøring, kanskje et nytt tingløsningsgebyr, at dette blir en kostnad.
Så frem til du kan gjøre det innenfor eksisterende lånerammer, at det ikke blir fritt, og du er altså 134 år, så vil jo dette være lønnsomt, ja. Så det er i hvert fall ikke noe ulovlig å gjøre dette? Nei, det er jo bankens egen eget regelverk, eller bankens stikkprøve, eller hva det skal være. Men det er ikke noe ganske eksplisitt ulovlig å gjøre dette, i det jeg kjenner til fra bankene, nei. Nei, ikke sant. Så det er i hvert fall, man kan prøve seg her, og så får man se hva banken sier.
Ja, for all del. Det kan være at enkeltbanker har satt en klausel på dette. Det kjenner ikke jeg til, men det vil antagelig være forskjellig fra bank til bank. Som sagt, det er regelverket bankene selv, som hver enkeltbank som styrer BSI 2.0, eller det som noen banker kaller boligsparekonto for unge, eller unge boligsparekonto. Da fikk jeg i hvert fall Per Anders et svar på spørsmålet sitt. Hvis du har et svar du ønsker å få...
Et spørsmål du ønsker å få svar på fra Halgeir, så er det bare å sende det inn til mail på tipsetterdinepenger.no, eller du kan legge inn spørsmålet ditt på Instagram eller Facebook-kontoen til dine penger, eller du kan legge det inn på Facebook-gruppen vår som heter Pengerådet. Takk for i dag, så høres vi igjen.
På dinepenger.no får du de beste rådene. I våre nettmøter kan du stille de spørsmålene som du lurer på om din privatekonomi.