Hei og velkommen til dagens lyttespørsmål fra pengerådet. I dag er det Morten som har sendt ned et spørsmål og han skriver følgende. Hei, etter at de nye BSU-reglene trådte i kraft forsvinner det gunstige skattefrådraget. Da er jeg allerede eierbolig.
Da sitter jeg med den gode renta som er ute i ca. 10 000 kroner i året for min del. Men hvis jeg heller bruker BSU til å nedbetale på bolånet, frigiver jeg en tusenlapp i måneden, altså 12 000 kroner i året. Hvis jeg setter de pengene inn i et globalt indeksfond, vil jeg statistisk sett få mer igjen. For eksempel 5% årlig indeksfond versus 2,8% i BSU-rente.
Det fremstår som et enkelt valg, men er det noe jeg har oversett annet enn den åpenbare risikoen i aksjemarkedet, vers utrygg BSU-rente. Jeg vil gjerne ha alle faktorer inn i regnstykket, så jeg får det klart for meg hva jeg bør gjøre med BSU-en. Har du alle faktorene klare, Halgeir? Ja, det kan jo være mange faktorer her i akkurat hans...
I hans økonomi som gjør det ene mer forlagt igjen det andre, eller det andre hensynet kanskje på å ta, ikke minst dette med hva hans fremtidige planer med økonomien sin, i hvert fall på litt kort og mellomlang sikt. Fordi generelt så er det jo sånn at aksjefond, hvis det er fond, et globalt indeksfond han tenker på, så bør han ha minst fem til ti års tidshorisont på det for å få...
litt mer sikker forventet avkastning, mer avkastning. Altså, jeg skjønner jo at det kan være besnærende og lett å se på de to avkastningene mot seg selv da. 2,8 i BSU, 5% i indexfondet.
2,8% er jo noe du er så å si, jeg vil ikke si garantert å få, fordi det kan jo neste år være enten mindre eller mer, sannsynligvis mer, fordi styringsrenta sannsynligvis er satt opp da. Men den er nok så fast da, i hvert fall i det kortere perspektivet. 2,8% i dag, og du vet i hvert fall at du neste uke kommer til å få akkurat det samme.
5% ok det er jo fordi at når det gjelder det forventet i indexfond er det fordi at på lang sikt fremover så tilsier bransjestandarden at den skal kunne forvente 5-6% i aksjemarkedet kanskje 5,5% hvis du sitter i et billig globalt indexfond men det er jo bare i snitt så fra et år til et annet så kan du ha ganske store variasjoner
Standard av hvilken verdensindeksen er noe sånn som 14%, så du kan jo risikere et år å være oppe og snuse på 20% pluss, et annet år så er du nede på 9-10% minus. Og det er jo kippt hvis du spesielt skal ha ut de pengene om et år eller to, og så har du hatt to år etter hverandre med 10% minus, da har du tapt ganske mye av det som du egentlig hadde tenkt å bruke på, for eksempel et nytt boligkjøp.
Så det blir ikke riktig å sammenligne de to avkastningene, for i det ene tilfellet er det nå så å si en sikker avkastning, i det andre tilfellet er det en avkastning med et ganske stor varians. Det vil svinge, og derfor bør du kunne ha de pengene over tid. Du bør kunne låse de ned i 5-10 år fremover.
Det er det viktigste her, rett og slett. Og det er den viktigste faktoren også for at du skal få en mer avkastning her, og at du skal gjøre nettopp dette, altså at du skal sprette BSU-en og bruke den til å betale ned boliglånet mens du da betaler inn til et fond hver eneste måned, er jo at du er rimelig sikker på at du kan la de pengene stå i fem til ti år. Det er først da...
du kan kanskje forvente å ha en 5-6% årlig akt. Bra, takk for svaret, Hallgeir, og takk for spørsmålet, Morten. Hvis du har et spørsmål til podcasten, send det til oss til tips at dinepenger.no. Skriv deg gjerne en podcastspørsmål eller pengeråde i MNF-feltet. Du kan også sende oss en melding via Facebook eller Instagram. Dine penger heter vi begge stedene, og så bør du også melde deg inn i Facebook-gruppa vår som heter Pengerådet. Takk for at du hørte på.
Teksting av Nicolai Winther