Musikk
Hei og velkommen til dagens Lyttespørsmål fra Pengerådet. I dag er det Anders som har sendt inn et spørsmål, og han skriver følgende. Hei og takk for en interessant podcast. Jeg har noen spørsmål om innskuddskarantien av bankenes sikringsfond. Jeg har forsøkt å finne svar på nettsidene til bankenes sikringsfond, men synes fortsatt en del er uklart.
motregnes innskudd mot lån i samme bank ved konkurs. Hvis man for eksempel har 2 millioner kroner i lån og 4 millioner kroner i innskudd i samme bank, vil man da være gjeldfri å sitte igjen med 2 millioner kroner hvis banken går konkurs.
Hvis du ser at investeringer i finansielle eiendeler som aksjer, fondsandeler, obligasjoner eller sertifikater ikke er dekket, hva betyr dette i praksis? For eksempel fondsandeler i bankenes eget fond, som fondet DNB Global Index, dersom DNB skulle gå konkurs. Er det noen forskjeller på kontotyper her? For eksempel aksjesparekonto, aksje- og fondskonto, eller investeringskonto, sero, etc. Håper dere kan oppklare litt rundt den ordningen, slik at man unngår eventuelle kostbare feilplasseringer. Helt enkelt.
Hilsen Anders.
Ja, Halger, det var jo mye å ta tak i her. Vet ikke hvor du vil begynne, kanskje på toppen? Ja, ta tak i finansministeren i Japan. Neida. Du, må vi skille litt her. Bankenes sikringsfond, det er jo en garanti for dine bankinnskudd. Altså det du setter på sparkonto, brukskonto, innskuddskonto i banken, altså vanlig bankkonti.
Og det hadde jo vært sweet hvis det var slik at hvis en bank hadde gått konkurs, så ville du samtidig bli slett av det lånet som du hadde i banken. Sånn er det dessverre ikke. For det er jo en eiendel hos banken som et konkursbu eller andre vil da overta. Så den forpliktelsen den forblir der. Men
Men når det gjelder akkurat innskudd, så dekkes du, hvis det er en norsk bank, altså en norsk medlem i det norske sikkerhetsfondet, så dekkes du med inntil 2 millioner kroner per innskyter per bank. Så hvis du har for eksempel 4 millioner og fordeler det på to banker, så er du dekket innenfor denne ordningen, fordi det går per bank. Men...
Men den type motregning, altså innskudd mot lån, den blir ikke gjort. Det er kun altså innskudd for seg selv som blir her sikret. Ja, så det er vel svaret.
Du får dekket inn til 2 millioner av innskuddet ditt hvis banken går konkurs, og lånet som du har til banken forblir en forpliktelse, men kanskje overtatt av en annen bank eller et konkursbud i første omgang. Når det gjelder akkurat dette med de andre finansielle produktene som du kan ha i samme bank, eller som administreres av samme bank for en
for eksempel pengemarkedsfond, obligasjoner og så videre. Ja, der er det jo slik at de pengene kan ikke banken røre, for det er du som er juridisk eier av en for eksempel VPS-konto eller en aksjesparkonto i en bank.
Så hvis banken går konkurs, så vil de midlene ikke tilflyte konkursboet. De kan den ikke røre. Så de er dine.
Så er det faktisk som man spør helt på slutten, om det er noen forskjeller på disse kontotypene som vi ofte har når det gjelder fondsparing. Aksjesparkonto, vanlig VPS eller fondskonto og det som kalles investeringskonto i Nordnet, som kalles investeringskonto Zero.
Der er det et lite teoretisk, kanskje også praktisk skille, den sistnemte kontotypen, altså det vi kaller en investeringskonto i mange banker, eller egentlig en slags kontoforsikringstype, for den knytter en forsikring, en liten livsforsikring faktisk, til denne kontotypen.
da er det slik at det er egentlig et livsselskap som eier kontoen din. Det kan være det er ikke sikkert du tenker slik på det, fordi at
Du tenker kanskje at du har pengene via DNB, men det er DNB Liv, eller Nordea Liv, eller Nordnet Liv som eier den kontoen. Og i så måte så kan det, hvis dette livsselskapet skulle gå konkurs, så kan i og for seg også de midlene inngå i konkursbuet, men det er...
Det er veldig høyt opp på prioriteringslista, så det er mange av de andre aktivene som vil bli tatt av konkursboet og beslagtlagt før de kommer til akkurat denne kontotypen. Risikoen er så å si, jeg vil ikke si ikke eksisterende, for den er jo eksisterende, men den er veldig, veldig liten.
Men sånn rent formelt så er det jo da en litt høyere risiko ved å investere i midlene i din investeringskonto Zero enn det er på en aksjesparkonto i en bank. Men dette gjelder jo om bankene skal gå konkurs mens du har utredet her. Så jeg prøvde å finne ut når forrige norske bank i konkurs, og jeg har ikke kommet til målet, vet du det?
Hvis du ser borti fra på 80-90-tallet, hvor en del selgebanker ble jo på en måte, aksjeverdien ble nullet, og de ble overtatt, men de ble jo ikke konkurs. De ble ikke teknisk sett konkurs, men om det er i det som kaltes, dette er 80-tallet da, i det som kaltes, jeg tror det hetes, Norion Bank, faktisk. Der
Jeg er litt usikker på en menneske. Det kan være at den banken gikk teknisk sett, konkurs og sikringsfondet kom inn. Men det tar jeg det bare på husket når du må huske på da at jeg var kanskje 12 år da. Ikke når jeg var opptatt av økonomi, men akkurat der om det. Jeg var så opptatt av økonomi at jeg skilte mellom en teknisk konkurs og en faktisk eller praktisk konkurs i den banken der jeg er usikker på. Men du må veldig langt tilbake i
I tid, ja. Ja, men poeng i det var bare å få fram at det er veldig, veldig sjeldent at hvert år norske banker går konkurs. Det må man ha i bakhuvudet.
Uansett, Anders, takk skal du ha for spørsmålet. Hvis du lurer på noe, send et spørsmål til oss til tips at dinepenger.no eller en melding via Facebook eller Instagram hvor vi heter Dine Penger. Så vil jeg oppfordre deg til å gjerne prøve å skrive de sånne korte og konkrete spørsmål. Ellers så vil vi også da forbeholde oss retten til å korte ned litt på spørsmålene. Dere er veldig flinke til å sende inn litt lange spørsmål, så litt kortere spørsmål, det hadde vært supert.
Men ditt lange spørsmål, det kan du eventuelt legge ut i Facebook-gruppa vår, som heter Pengerådet. Der er det masse plass, og masse folk som svarer flittig på spørsmål som melder deg inn i Pengerådet med en gang. Takk for at du hørte på.