Dette er annonsørinnhold fra Vi og Fjorturs.
Reise handler ikke nødvendigvis bare om å frotse. Koronakrisen er jo et globalt eksperiment på å ta et felles ansvar. Hva skjer med fokuset på bærekraft i et annerledes år som dette? Hvordan bør vi reise for å påvirke? Kan man velge miljø og sette seg på et tog for å ta seg gjennom landet? Og så spør vi, hva vil denne sommeren gjøre med ferievanene våre på sikt? Musikk
Mitt navn er Torgeir Skjerdal, og jeg er salgsjef på Floms Brygghotell i Flom. De hadde lagt bak seg opptur på opptur i den lille bygda innerst i Aulandsfjorden i Sogn. Dit en million turister fra hele verden kommer hvert år for å ta Flomsbanen, sykle majestetiske Rallarveien og for å kjenne på det virkelige postkort Norge.
Det er så vakkert der med fjorden, grønne fjellsider og litt snø opp på toppene. Du opplever geitene, du ser sauen opp i fjellet. Når du tenker på Norge, så tenker du sånn som det er i Soggen. Sånn som det er i Auerland og Flom. Men så kom jo pandemien til Norge, og Norge stengte grensene. Det er klart for en bygd som har over 90 prosent av internasjonale tilreisende, så har det veldig mye å si.
Så måtte jeg og mine kollegaer flytte tankesettet fra å være inne en internasjonal turist til å gå tilbake til å være nordmann. Hvordan tenker dere da? Først og fremst så tror jeg opplevelser er viktig. I Flom må vi ikke la oss ut fra andre destinasjoner. Og det gjør vi ikke nødvendigvis med hvilken type seng vi har. Det gjør vi med hvilken type opplevelser vi kan skjønne.
I tillegg er det en faktor som har vært svært vesentlig for ferierende nordmenn i alle fall de siste årene. Jeg heter Astrid Bergmal og er leder i Virkereisliv, som er en veldig travel jobb for de og har vært det de siste månedene spesielt. Vi vet jo at det er en trend at folk blant annet er opptatt av miljø og bærekraft, og at det er en trend vi har sett over
I 2017 svarte 23 prosent at miljøet var styrende for deres valg av destinasjon eller reisprodukt. Mens i 2019 var man opp i 33 prosent, så det er en ganske betydelig økning. Så er vi jo inne i det som på så mange måter er et annerledes år. Bryr folk seg om bærekraft da, eller er det mer slik at pengene får råd? Våre undersøkelser viser jo at den økningen vi har sett,
Interessen for bærekraft og miljøvennlige reisealternativer holder seg stabil nå. Selv om man har fått korona, og selv om man skulle tro at det var andre ting som preget bevisstheten vår mer, folk svarer likevel i våre undersøkelser at bærekraft og miljø er like viktig for dem som før. Da kan det skjønne at dette er en veldig viktig ting.
det er muligheten vår da til å virkelig gjennomføre den planen jeg hadde om å ta en ordentlig bærekraftig ferie og da kanskje heller reise med tog for eksempel Kjære opphør, skal vi vel komme på dette uttrykket til Bergen hvis vi skal?
Bergensbanen er omtalt som en av verdens vakreste togreiser og hadde hele 1,2 millioner reisende i fjor. Jeg tror man blir bevært av Norge generelt på grunn av en helt unik, vakker natur. Kristian Jørgensen er administrerende direktør for Fjorturs, som sammen med vi tilbyr bærekraftige rundreiser og aktiviteter i hele landet.
Og jo, du kan reise bærekraftig også i år. Ja, man kan faktisk trygt ta buss og tog. Og spesielt i forhold til regionstog, regionsbusser og de som på en måte beveger deg enda lengre ute, så er det faktisk gjort veldig mye for å sikre at dette er både trygt og behagelig. All den transport krever plassreservasjon,
Hvilket betyr faktisk at du er garantert at du ikke har noen som sitter rett ved siden av deg. Du sitter med trygg avstand til alle de rundt deg, med unntak av din egen familie som kan sitte sammen med deg. Vi ankommer Finse om fem til seks minutter av stedet.
Bærekraftig ferie, hva betyr det for deg? Bærekraftig ferie? Bærekraftig ferie for meg betyr vel det at man skal tenke på miljøet når man er ute og reiser. Jeg tenker at det handler om å bruke lokale ressurser og tilbydere. Handle lokalt.
tenker på at det skal være et tilbud der også etter at man har reist fra stedet. For som Astrid Bergemål i Virke påpeker, det er flere valg utover transportmiddel som gjør ferien bærekraftig. En aktiv reislivsnæring og en god reislivsnæring er jo selve livsnærven i mange lokalsamfunn rundt om i landet vårt. Så det å ha gode lokalsamfunn, det å skape...
arbeidsplasser i distriktene landet over. Det er absolutt også et spørsmål om bærekraft. Jeg heter Leif Kenneth og jobber hos Voss Active. Om lag en og en halv time før Bergensbanens vestlige endestasjon ligger velkjente Voss hvor Leif Kenneth og hans kollegaer i Voss Active tilbyr turister fartsfyllte opplevelser tett på naturen.
Og det er nettopp aktører som Voss Active og en mengde andre firmaer vi og Fjorturs samarbeider med. Nettopp for å tilby kundene autentiske opplevelser som også sikrer lokal sysselsetting.
Vi snakker om stort sett egentlig bare små aktører. Alt fra kajakopplevelser nære i fjorden til vandreturer på folkefonder eller nigraspreen. Jeg håper å si zipline i flom. For oss er det en kjerneverdi. Alt det som vi ønsker skal gjennomsyre, både det vi utvikler og det vi tilbyr, handler i utgangspunktet om en bærekraftig reisopplevelse. Så vi har en policy som handler om å legge penger igjen til løsninger
Det lokalsamfunnet vi er inne og samarbeider med. De neste ukene vil en lang rekke aktører få se i hvor stor grad freierne nordmenn tar i bruk aktivitetsmulighetene landet rundt. Men det er allerede nå ganske mye optimisme å spore, både hos Virke og hos Leif Kenneth på Voss. Nå ser vi en liten trendendring når norske familier skal ut og reise.
at de gjerne reiser sammen. To, tre, fire familier slår seg sammen, og de tar kontakt med oss og ønsker
å finne på noe. Så da vil de gjerne ha en aktivitet hver dag. Altså det vi har sett fra undersøkelsen vår er at folk er utrolig opptatt av å bidra positivt når de besøker et sted. Halvparten svarer jo at de faktisk er villige til å betale mer for en bærekraftig ferie eller et bærekraftig reiseprodukt. Vi vet at de vil være sammen med venner og familie. Det svarer man egentlig alltid alle år, men i år er det liksom
enda viktigere for folk å være sammen med venner og familie. Hva tror du sommeren her gjør med reisevaner på sikt da? Jeg tror jo at folk kommer til å fortsette å reise til utlandet, selv om vi blir mer glad i Norge. Men vi blir kanskje mer oppsavange på hva dette fantastiske landet vårt har å tilby. Vi får kanskje mer lyst til å reise på ferie, bo på hotell, søke disse grupperne.
Kristian Jørgensen i fjor turs. Du tror også på mer måtehold, om man kan bruke det ordet. Kanskje i fremtiden ikke alt bare handler om luksusferien. Jeg tror det største savnet jeg har hatt i disse månedene her var jo på en måte det å møte mennesker.
Og kanskje det kan være noe av det som kan inspirere oss videre, at reise handler ikke bare om å frotse. Koronakrisen er jo et globalt eksperiment på å ta et felles ansvar. Torgeir, vil du få se flere eller færre nordmenn i flom de neste årene? Jeg tror og jeg håper at etter
Etter så mange nordmenn som skal på Norges ferie i år, har vært rundt og opplevd de perlene, sånn som for eksempel Flom. Så tror jeg at folk får opp øynene mer for Norge. Jeg tror egentlig det. Vi har jo alltid fra strende til snø på fjellet fortsatt i de sommermånedene. Så jeg tror folk kommer til å forstå at de ikke må til utlandet for å få ferie.
Du har hørt annonsørinnhold for Vi og Fjorturs, produsert av annonsavdelingen Skipsted Partner Studio. E24s redaksjon har ingen rolle i produksjonen.