Musikk Musikk
Hei og velkommen til dagens Lyttespørsmål fra pengerådet. I dag er det en anonym som har stilt et spørsmål, og spørsmålet er som følger. Jeg er 28 år og kjøpte min første bolig i fjor. Jeg har tatt noen grep i privateøkonomien min og har økt sparaten min betraktelig de siste årene. Jeg har 1,3 millioner kroner i boliglån, sparer BSU og fyller den fort opp.
Jeg vurderer å starte en BSU 2.0. Er det mulig å flytte BSU-kontoen min til banker som ikke har begrensninger på innskudd, typ Nordea eller Obos, fyller BSU 2.0 opp rask og deretter overfører jeg kontene til en bank med høyere rente på BSU-kontoene. Og om jeg klarer å fylle opp BSU 2.0 til 300 000 kroner, vil jeg beholde den gode renta på disse 300 000 kronene, eller vil konton stoppe med avkasting når det når 300 000 kroner?
Og Halgeir, du kan kanskje svare på det siste først. Mister du en god rente når du når taket på 300 000 kroner? Neida. En får en god rente fortsatt. Den blir ikke straffet fordi den ble flink.
Men det er klart at det er jo tak på hvor mye du maksimalt kan spare. Du får ikke renter hvis du skulle ha hatt muligheten til å sette både 400 og 500 000 på denne kontoen, så hadde du ikke fått den samme gode renta på det. Men inntil 300 000 så får du jo den gode BSU-renta. Og det er et godt spørsmål vedkommende stille her, eller et godt tips kanskje, kan jeg vel si.
Nemlig det at, bare for å ta det først, forskjellen mellom BSU og BSU 2.0, eller noen kaller det boligsparing for, eller boligspare for unge, boligkonto for unge og så videre, kjærtbarn har mange navn.
Altså, vanlig BSU er jo regulert, eller vilkårene er regulert fra myndighetene blant annet når det gjelder hva som skal til for at du får dette årlige skattefradraget, som er vel verdt å få med seg. Når det gjelder BSU 2.0 og de variantene der, så er jo dette gjerne bankenes egne varianter, spesielt tilrettelagt for de som har
har mulighet til å spare mer enn 25 000 hvert år til egen bolig. Og da er det jo bankenes egne vilkår som gjelder. Det som er nok så gjemt over for alle er jo at det gir den samme gode renta for BSU og BSU 2.0. Den ligger jo nå i skremelig stund på kanskje mellom 2,5 og litt over 3 prosent avhengig av banken, og det er jo svært, svært godt.
Så det er jo gulleroten her å få en ganske god risikofri rente. Du får ikke skattefradrag på BSU 2.0, det gjør du bare på BSU 1.0, kan du si. Men likefylt en god rente er verdt å få med seg. Så er det slik at de aller fleste banker har også den samme klausulen om at du kun kan spare inntil 25.000 per år på BSU 2.0.
Men hva da med de som for eksempel har et ganske stort innskudd på en annen sparekonto, eller rett og slett er i stand til å spare langt mer enn 25 000 på BSU 2.0? Ja, da kan de faktisk benytte i alle fall Nordea og Opus som ikke setter de samme begrensningene. Der kan du faktisk sette en inn til 300 000 som et egens innskudd. Du får ikke sette inn mer, altså med 300 000 som et egens innskudd på et år.
og så altså får denne gode renta helt frem til du tar ut pengene og skal bruke dette boligformålet. Og da er jo kravet at du har allerede en vanlig B7-konto i en av disse bankene. Så du kan ikke ha en B7-konto for eksempel i DNB og så spare i B7 2.0 i Nordea. Det funker ikke. Men så spør han jo da, ok, hva om jeg
flytte mine BSU-konto, kanskje både BSU og BSU 2.0, til type Nordea eller Opus, og så fylle opp kontoen, og så flytte vi alt sammen tilbake til den banken som jeg opprinnelig hadde pengene i. Hva da? Ja, det kan ikke si noe i veien for at du skal kunne gjøre det. Det er ikke sikkert at banken er så superfornøyd med det, altså Nordea eller Opus,
Men du har uansett vært kunde i forholdsvis kort tid for å fylle opp denne kontoren, og din gamle bank hjelper deg jo med å flytte prosessen. Så det å switche over, fylle opp kontoren med noe inntil 300 000, og switche tilbake, det er helt fullt mulig. Men legg nå merke til at for så vidt både Nordea, men spesielt Oboz, gir jo en ganske god...
BSU-rente på pengene dine. Så er det ikke gitt at du tjener så fryktelig mye mer på å flytte boligpengene dine tilbake til din oppringende bank. Men det kan jo være kanskje andre grunner til at du nettopp vil gjøre det. For eksempel at du har vært langvarig kunde i denne
gamle banken din og ønsker å ha et bolig lånt der. Det kan være du er et lokalkunder for eksempel, eller av noen andre grunner har sett et pris på den banken du var i. Så det blir opp til deg, men sjekk for all del om det faktisk er så mye renteforskjell mellom de to BSU-tornedkontoene først. Hmm.
Takk skal du ha, Hallgeir. Og så takk til deg som sendte inn spørsmålet. Hvis du som hører på brenner inn med spørsmål, send det da gjerne til oss, enten på e-post på tips at dinepenger.no. Marker gjerne podcasten med pengerådet i emnefeltet. Du kan også sende inn spørsmål til oss via sosiale medier, altså Facebook eller Instagram. Der heter vi Dine Penger begge stedene. Og så har vi også en Facebook-gruppe som heter Pengerådet. Og der kan du også stille spørsmål hvis du ønsker det. Takk for at du hørte på.
Teksting av Nicolai Winther