Hei og velkommen til dagens lyttespørsmål fra pengerådet. I dag er det Nina som har sendt ned spørsmål, og hun skriver «Hei, jeg håper på litt tips. Jeg er enarving til en leilighet med verdi på rundt 7 millioner, og den er gjeldfri.»
Jeg er 56 år og har et ønske om å bli pensjonist tidlig. Hva lønner seg? Selge leiligheten og investere i fond? Eller leie ut leiligheten? Og hvordan er det med disse skattereglene?
Ja, Halgeir. Et lite kinderegg. Nei, det er fire spørsmål. Det er ikke et kinderegg. Hvis du ser på at å ta ut papiret rundt det er også en gave. Da blir det fire ting. Jeg tror det koker ned til hva som lønner seg. Noe som er viktig å forklare er om det er slik at Nina kan selge den i dag.
skattefritt eller ikke. For det kan utgjøre ganske mye. Hvis hun har en leilighet som har den kjøpsverdi i si tid på en million, og skal selge den for 7, altså 6 millioner skattefritt, så er det jo 1,2 drøyt i skatter på gevinsten.
Og det trekker jo regnestykket høyt klart i favor av å selge, få det skattefritt og sette pengene i fond. Og kravet for at den skal selges er jo at du selv har eid og bodd der i 12 av de siste 24 månedene.
Det har nok ikke Nina gjort, men hvis det er slik at hun har arvet den fra noen som på arvetidspunktet hadde eid og bodd der i tolv av de siste 24 månedene, så kan også Nina som overtar den selge boligen skattfritt.
Dette kalles kontinuitetsprinsippet, så vi overtar skatteplikten til arvelater, som det heter. Og bare en parentesbemerke, det er jo ikke noe arveavgift lenger, så vi må ikke betale noe avgift, så dette kommer ikke inn i vurderingen uansett. Men det er ganske viktig dette med om denne gevinsten kan bli skattefri hvis du selger den nå eller ikke.
For hvis det er slik at den kan selge skattefritt, og hun velger å ikke gjøre det, men la pengene bare leie ut, så må jo hun ha en ganske mye høyere verdistigning og leieinntekt enn...
eller det er alternativ med å selge den skattefritt i dag og putte pengene i fond. Så er det også sånn at det skattefrie toget har ikke helt gått ifra perrongen hvis det er slik at hun overtar leiligheten og ønsker å leie den ut i noen år. Hun kan selv flytte inn i den, men det fordrer jo at hun kan bo der i 12 måneder. Hvis hun gjør det, bor det i 12 måneder,
reelt og ikke bare på papiret, så kan den da selges skattefritt om noen år. Så det er ikke mer eller mindre som skal til for å gjøre gevinsten skattefri igjen. Men hvis det ikke er det hun ønsker på sikt, det kan jo være at den leiligheten ligger i en annen by, eller en annen sånn type
størrelse eller hadde andre grunner til at hun ikke skulle flytte inn i den, så ville jeg vel hvis det var slik at det er en stor gevinst og muligheten er der for å selge skattefritt i dag, nok gjort det. Og så sett pengene i et fond hvis det er langsiktig sparing her.
Alternativet uansett til å da selge og putte pengene i fond er jo en løpende forrentning fra leieintektene. Og det står jo ikke hvor denne leiligheten ligger, så jeg er litt usikker på hva du i det hele tatt kan kreve for en 7 millioner kroners leilighet der hun bor. Men det vi kan i hvert fall anslå er at hvis pengene hadde stått i et aksjefond,
så vil den på lang sikt da, i snitt, fått ut noe sånn som 5-6 prosent. Den går ut fra en forholdsvis konservativ forventning om avkastningen i billige aksjefond. Og hvis hun skal klare å få noe t-svarende fra denne leiligheten, så må hun altså leie den ut for 32 000 i måneden,
Det tviler jeg på om du klarer på en 7 millioners leilighet. Jeg har litt for lite opplysninger til å anta noe her, men jeg tror ikke vi er oppe i de nivåene. Ok, men la oss si da at hun...
får i tillegg en viss prisvekst. Da blir regnestykket hvor stor prisvekst må du ha i tillegg til de løpende leieintektene for å forsvare at du sitter med leiligheten fremfor å putte pengene i et aksjefond.
Jo, har du typ 2% prisvekst i året, det høres ikke så mye ut ut fra det vi har opplevd de siste 5-10 årene, men jeg tror ikke du skal legge en for høy forventning i regnestykkene fremover i boligmarkedet nødvendigvis. Ja, da kan du faktisk klare deg med en leie på 20 000 i måneden hvis alternativet er å putte pengene i et aksjefond. Så det er klart, hvis du med andre ord kan forvente
Forleide til 20 000 og få en rundt 2% prisstigning på objektet i snitt i året, så er disse to alternativene like stilt. Så er det andre ting da som vi kan putte opp i kabalen eller regnestykket. Det er for eksempel formudskatten.
Det er slik at hvis du putter disse pengene sånn som det er nå i hvert fall, så er det en ganske stor skattemessig rabatt på å putte pengene i aksjefond fremfor en slik leilighet som da blir klassifisert som sannsynligvis en sekundær leilighet, eller sekundær bolig. Regjeringen, den som nå nettopp gikk ut av dørene, ville jo at verdsetting av sekundærboliger skulle justeres opp til 95%.
Samtidig som aksjefond verdsettes til 50%. Så det med andre ord da, hvis Nina allerede er i formue skatteposisjon og mottar en leilighet til 7 millioner, så vil det på hennes skattemelding stå en økt formue på litt underkant av 7 millioner, hvis hun beholder dette som bolig.
Hvis du derimot setter pengene i aksjefond, så vil det på ligningen stå omtrent 3,5 millioner, fordi det er 50% verdsetning. Det er jo hva Solberg-regjeringen ønsker, og så vil større regjeringen ha noe helt annet. Kanskje at aksjefond skal verdsettes til 80%.
Selv om man går ut fra at den såkalte verdsettingsrapporten for aksjefond synker betydelig til 80%, så vil hun ved å putte pengene i fond fremfor en bolig, spare 10.500 i året i form av skatt. Da setter de rett og slett i aksjefond. Det er viktig, det er ikke bare fond, men det er aksjefond her.
hvis Støre, det vi tror Støre sitt forslag skal komme til å være når han legger frem tilleggsproposisjonen i november. Så det taler jo også for å ha pengene i aksjefond. Sist, men ikke minst, siste argumentet som jeg har for å kanskje da selge denne boligen opp i fond er jo tida det tar. Altså,
Ønsker du å bruke tida på å administrere et leieforhold? Et aksjefond er jo det minste, det er et ekstremt vedlikeholdsfri sparing. Drenering og rykrykke der. Nei, ikke sant. Alt som kan gå galt med en bolig,
trenger ikke du tenke på hvis du har et aksjefond. Administrasjon av leieforholdet trenger ikke du tenke på hvis du har et aksjefond. Dette er forskjellig fra folk til folk. Noen synes jo at det er litt kos, nesten som en hobby å administrere et sånt type leieforhold, og ha en bolig som du kan flikke litt på og likeholde litt og sånt. Og ikke minst når du da blir pensjonist, så opplever mange dette som på en måte litt mer
faktisk trygt og i hvert fall litt mer forutsiktbart at du får den månedlige utbetalingen som en leientekt gir, fremfor å ha pengene i for eksempel fond der du må i større grad selv administrere utbetalingene, altså du må ha en uttryksavtal og så videre.
Så her går vi litt på hva du som person setter pris på, rett og slett, i økonomien din. Vil du ha minst mulig hessel, så går du kanskje for deg aksjefond, hvis du synes dette bare er greit, og vektlegger disse månedlige utbetalingene du kan få i pensjonsalder, så går du kanskje for...
for utleieleiligheten. Men altså, summa summarum med de forutsetningene jeg har gjort,
med at det kanskje er mulig å få en skattefri gevinst her, og at hun antagelig vil spare noe i form av skatt ved å putte det i aksjefond, så heller jeg nok mot å selge leiligheten, fremfor å ha den, og putte pengene i aksjefond. Men ta og prat med banken uansett, fordi her kan det være mange forutsetninger som jeg ikke er kjent med, rett og slett, i ditt spørsmål.
Bra, det håper jeg du ble fornøyd med etter langt og fyldig svar der, Nina. Takk skal du ha, Hallgeir. Hvis du som hører på podcasten har et spørsmål, kan du sende det til oss til tips at dinepenger.no eller send oss en melding via Facebook eller Instagram hvor vi heter DinePenger. Du kan også nå melde deg inn i Facebook-gruppa vår som heter Pengerådet. Takk for at du hørte på.