Uttast tilbud og spar! Start dagen med en god kopp kaffe. Nå får du 250 gram Evergood. Før 54,90. Nå kun 34,90. Du får også 40% rabatt og et stort utvalg ferdigheter fra fersk og ferdig. Altid tilbud på noe godt. Hilsen oss i spar!
Hei dere, velkommen til Biohacking Girls podcast. Vi leder showet, og jeg er Alette. Og jeg er Monika. Vi er gode venner og kollegaer, og vi legger sammen våre erfaringer og kunnskap for å inspirere deg til å bli din egen biohacker og optimalisere livet ditt.
Vi følger med på ny forskning og trender og stiller de spørsmålene vi mener er nødvendige. Vi har med del informasjon om biohacking, life coaching og fitness, og vi håper at du vil føle deg inspirert og klar til å ta et tak for å komme i den beste helsemessige form. Velkommen til Biohacking Girls podcast.
Vi digger jo rutiner, begge to, på hver vår måte kanskje. Nå om dagen, når det er litt mer vår ute, så må jeg si at jeg har fått en ny rutine, og det er faktisk at jeg går ut. Helt det første jeg gjør om morgenen er akkurat da det begynner å bli lys, og så går jeg ut på arbeidstid.
Gå litt rundt på gresset, surre litt, åpne øynene og se litt opp på skyene. Det er en helt ny rutine jeg har tatt tak i nå. Hvordan er det med deg, Monika? Først og fremst vil jeg bare si at jeg har blitt mer rutinert takket være deg på mange måter. Jeg har vært en mer spontan type før, men jeg kjenner jo at de rutinene gjør meg veldig godt.
Så min morgenrutine, det første jeg gjør om morgenen, det er å ta på meg blodblokkelsene. Jeg tar på de, for jeg vet at et eller annet lys på bad eller et eller annet vil forstøre meg. Jeg er oppe rundt klokken seks, jeg våkner meg selv. Så det er egentlig ganske fint. Ja, og i dag skal det handle om hvordan rutiner kan minse stress hos oss og også forbedre hjernehelsen vår. Det liker vi. Velkommen til Biohacking Girls podcast. Musikk
En rutine er noe man gjør på samme måte, og gjerne i samme rekkefølge, hver gang man gjør dette. Det som er så fint med å lage rutiner, er at vi da gjerne ender opp med å ha skapt en helt ny vane, som varer litt lengre. Man begynner med noe, og legger på litt til, og så plutselig har du en liten sekvens av gode stressminskende erfaringer, og så kanskje også trigger hjernen litt.
Ja, for i hvert fall når vi ikke har rutiner, så vil det skape følelse av uro, uorden, usikkerhet, og det kan bli vanskelig å gjøre det man skal. Jeg kan i hvert fall kjenne meg veldig igjen i det. Jeg får en utrolig ro av å ha rutiner,
ha rutiner, gjøre de samme tingene, og merke at det også hjelper på når ting ikke er helt i rutine. Jeg husker det når jeg hadde små barn også, da hørte jeg alltid at rutiner skaper trygghet, så mine barn la seg akkurat på samme tid hver eneste dag, og det var greit.
Mens jeg var en sånn mor som dro med barna mine på kunstutstillinger og reiser, og de måtte sitte inne i sånne videobokser mens jeg intervjuet folk for TV2, og de har på en måte ikke hatt så mye rutiner, men rutiner på en annen måte. Men er det sånn at du blir veldig stresset hvis den rutinen brister, eller er det sånn?
Nei, det gjør jeg ikke, for jeg har såpass mye erfaring med det nå at jeg vet at det går greit. Jeg har faktisk forskjellige rutiner, forskjellige dager, for mine morgeninger finnes ikke like. Noen dager jobber jeg, noen ganger skal jeg på trening, så det er helt forskjellig. Men kveldene mine prøver jeg å ha noen lunde like, så lenge jeg er hjemme.
Føler du at folk oppfatter deg som en kjedelig type siden du har så mye rutiner? Ja, det gjør jeg. Det er veldig mange som synes jeg er litt kjedelig på grunn av det. At jeg holder meg i mine ting. Men vet du hva? Jeg bryr meg ikke. Nei, det er helt greit å være litt kjedelig. Det å repetere ting, om det er mat eller om det er reiser du gjør, det skaper en form for trygghet også. Og det fine her med rutiner er at du selv kan ta litt kontroll på livet ditt.
For hva gjør man når det blir kaos, når hodet er fullt av alt for mye på timeplanen, alt for mye ting som skulle blitt gjort, og mange oppgaver du skulle ha løst, og du kanskje får litt krisetanker. Og enda verre hvis man begynner å snakke negativt til seg selv, sånn negativt selvsnakk, det er jeg gjerne for, jeg jobber mye med det også.
Det er ikke sikkert man kan endre det så raskt, men man kan i alle fall lure hjernen til å tenke i nye baner og få det bedre med seg selv. Jeg vet at vi snakker mye om det her når vi har mye på programmet, og det er forskjellige program hver dag, så snakker vi hele tiden om at
Monika, vi tar en ting av gangen og så bare sjekker vi av vi tenker ikke så mye fremover på alt som skal gjøres men bare jobber seg gjennom det og så synes jeg skaper veldig ro oppi når det er mye man skal gjøre
Noen ganger kan jeg se at jeg åpner kalenderen min på søndag, og så ser jeg hvordan den ser ut, den som kommer. Og hvis jeg ser på mandagen og tirsdagen og onsdagen, og det er ingen pauser, det er bare grønt og fullbukket hele tiden, og møter og trening og PT-kunder og podcaster og mange andre spennende ting, og det er jo morsomme ting, men da blir jeg stresset, så jeg har også gjort og lært meg å ta en dag om gangen.
Ja, det tror jeg er kjempe, kjempe, kjempe lurt. Hjernen vår er involvert i alt vi gjør, hvordan vi tenker, føler, hvordan vi handler, og også dette med hvordan vi forholder oss til andre. Hjernen er maskineriet som styrer sjelen vår. Den skaper angst, og den kan skape uro, men også ro og orden.
Den lagrer informasjon etter traumer og triste hendelser lenge etter at de har skjedd, og fortsetter å minne deg på det vonde, selv om du kanskje ikke husker det helt selv.
Det er interessant at de blir lagret i hjernen, som du sier, traumene, og de kan komme frem på så mange forskjellige vis, i form av fysiske plager, smerter, tilbake til det negative selvsnakket, maniske ting man gjør, kontrollmekanisme. Så det er mye ting som skal på plass for å få en balansert hjerne, og rutiner er noe av det. Ja, hjernen er jo et organ på samme måte som hjertet er et organ.
Hvis du har hjerteproblemer, så ville du antageligvis gå til en lege og få noen gode råd om hva du skulle gjort for å få bedre hjertehelse. Men hva ville du gjort hvis du hadde vondt i hjernen din?
Ikke sant? Du, lege, jeg har litt hjerneproblemer. Kan du være så snill og hjelpe meg? Hvordan kan man endre det? Kan man gjøre noe med maten med hjerneproblemene mine? Eller kan man spise annerledes? Eller trene mer? Neida. Men vil du da etter en kjærlighetssak jobbet med hjerne den, hvis du har det vondt inni deg? Eller for eksempel hvis du har mistet jobben din? Eller
hvis du føler at økonomien skranter, kanskje du har lagt på deg, kanskje du føler at alt av helsen går nedover, det er ikke bra, hva gjør du da? Alle de tankene som dukker opp,
For det hjernen vil jo hele tiden at du skal få det bedre hvis du jobber med det. Du må jobbe med det. Og når hjernen jobber bedre, så vil det føle seg bedre. Da kan du ta klokere valg, og du kan ha en bedre mentalkapital. Og det, når du har en bedre mentalkapital, så påverker det alt du møter i dagen din. Mennesken du passerer forbi, du kan ikke smile til han du ser på gaten, kanskje du tar en ekstra telefon til en venn,
og kanskje du er litt ekstra glad å ringe til moren din litt oftere?
Ja, det er mange sånne ting man kan gjøre, og alt dette hjelper hjernen. Men hva er det som skader hjernen vår da, Monika? Vi har jo de store narkotika for eksempel, det vet vi jo alle sammen. Dette med mye alkohol, det skader ikke bare sånn on the long run, men man føler jo også ganske mye stress etter at man har drukket for mye.
Har du mye infeksjoner i kroppen, så vil dette også påvirke hjernen din. Og toksiner selvfølgelig, det snakker vi jo masse om, kjemikalier og sånne ting, det kan absolutt skade hjernen vår. Men også dette med livsstilssykdommer, vi snakker om overvekt, har du søvnproblemer, det er jo absolutt ikke bra for hjernen.
Høyt blodtrykk, diabetes, og så er det en del medisiner som kan ha noen bivirkninger for hjernen. Og så er det dette med mye prosessert mat, sukker, lettbrusen også, ubalanserte hormoner, og så særlig dette med stress. Det er jo noe vi kjenner på hele tiden, og det absolutt påvirker hjernen vår.
Det å være sammen med folk som har dårlige vaner, man sier jo at man er et produkt av de 4-5 nærmeste personene i livet sitt, så det kan man jo tenke litt på.
Du sendte meg en fin tekst i går om at man skulle reflektere over de menneskene som får deg til å føle deg bedre. Hvor du liksom driver og blir en bedre person. Det synes jeg var veldig fint. Ja, det er noe å tenke på. Man har...
Alle har kjent på det der med at de du er rundt noen er sånne som tar all energi fra deg, og du føler deg nesten sliten etter et sånt samverd, og så har du andre hvor du bare danser bortover gaten etterpå, for det har vært så deilig å være sammen med dem, og det er veldig, veldig bra. Ja, det er helt riktig, og du kan møte en person som bare snakker og snakker og snakker, og glemmer helt å stille et eneste spørsmål, og så er du ferdig med de fire-fem minutter, og så står du der igjen og tenker «hva skjedde nå?»
Det er virkelig det som man kaller for energityveri. Men alle de tingene som skader hjernen, når vi snakker om alkohol, overvekt, søvnproblemer, sukker og lettbrus og alt dette, kanskje hvis du skal endre på noe, så begynn med en ting. Få litt kontroll på den ene ting du har lyst til å endre, før du går videre med neste. Hvis man skal få rutiner og bygge rutiner, så må man også endre det som øverst.
ødelegge for oss, gradvis. Så du stekker positivt opp på hverandre, og så fjerner du litt og litt. Så si den lettbrøusen da. Vi vet at det er så mange som drikker lettbrøs. Det er ikke farlig å drikke litt lettbrøs. Det går helt fint å drikke lettbrøs. Men poenget er at hvis lettbrøsen tar over hverdagen din, og du går og tenker på neste slukk du skal ha med lettbrøs, så har du allerede vært med å skade i handen av mange årsaker. Så da er kanskje den ene tingen ok. Nå må jeg redusere dette kanskje en eller to ganger i uken. Ja.
For det snakker vi også ofte om, det er den loaden av alle disse negative tingene samtidig. At bare man plukker bort en og en liten ting, og lettbrusen, det er kanskje for noen det letteste å ta bort. For andre er det kanskje at man drikker alt for mye kaffe og føler stress på det, så kanskje man kan redusere på det. Eller for en annen en, så kan det være dette med
At man ikke beveger seg, så kan man kanskje begynne litt med det. Men begynn med en og en ting, det er alltid det beste. Man kan kanskje være enig om at det å drikke lett brust blir man ikke tunn av likevel. Men når vi snakker om feddmøller og overvekter, så det hjelper å gå ned et kilo, og det hjelper å gå ned litt grann.
Så alle de små endringene, så ikke sitte og tenke heller det at jeg er så overvektig likevel, eller jeg er så dårlig på å trene likevel. Det å komme i gang om det er fire minutter med å gå litt, om det er tre ganger i måneden med surketrening, så vil det hjelpe.
Alt vil hjelpe alltid. Og så må man prøve å ha et litt lengre perspektiv på ting. Vi er så utålmodige, det merker vi med alle som spør oss om råd. Man kjenner ingenting, men hvor lenge har du holdt på da? Nei, det har gått en uke. Ja, ok. Men hva med om et år? Hvis du kan tenke litt lenger frem i tid, og ikke være så utålmodig, og
og la hjernen din også henge med på den utviklingen du faktisk skal gjennom når du skal jobbe med hjernehelsen din.
Keto recipes with love from Monika and Alette. Målet vårt med denne kokeboken er at det skal være en skikkelig boost for deg å leve den ketogene livsstilen. Ja, det er den eneste norske keto-kokeboken på markedet, og vi har bare lyst til å nyte hvert måltid og føle at kroppen blomstrer når vi spiser ren og deilig mat med gode ingredienser som det er lett å få tak i.
Vi vil glede oss til hvert eneste måltid, og vi vil at familie og venner skal heller ikke klage på den maten som blir servert. Det er enkelt å leke seg frem og bytte ut ingredienser og lage egne varianter, så la deg friste med gode næringsrike råvarer. Vi har Bulletproof-kaffe, tahinibrød, stekt avokado med egg, namn.
Biff-vafler var med fathead-pizza. Vi vil også lære deg å lave kraft. Eggeputting, masse keto-kuler. Ja, og så har vi til og med noen keto-vennlige drinks. Men Monika, hva er din favoritt i denne kokeboken? Jeg klarer meg ikke uten kraftpannekaken. Den spiser jeg hver eneste uke. Ja, den er kjempegod, men jeg er også veldig svak for kollagen og kaffeshaken.
Du finner boken vår på din nettbokhandel. Nå har vi tracket og målt. Vi har målt glukosen vår, vi har målt søvn og HRV, hjertevariabiliteten. Vi har målt temperatur og oksygenopptak. Vi har målt blodprøver og ketoner. Vi har målt omega 3 og alle slags vitaminer og mineraler og toksiner. Vi har målt og målt og målt.
og vi sier jo alltid if you can't track it, you can't track it og at du ikke kan endre det du ikke kan måle men vi er jo også veldig bevisst på å ta pauser for vi har målt og målt i mange år og nå skal vi faktisk ha en liten måledetox begge to og vi har bestemt oss for at det skal være en ny rutine for når vi slutter å måle så blir det plass til en litt større rutine så i stedet for å
tracket da for eksempel søvnen og HV på morgenen vi står opp nå en måneds tid eller kanskje to hvis jeg ser hvordan det går så får vi litt mer plass til å gå litt lengre ut på gresset og kanskje skrive dagbok gleder du deg til å lete? Vet du hva faktisk
så kjenner jeg på nå at jeg gleder meg mer og mer til det at det er en sånn lite stress som ligger bak der med den der sjekkingen av disse måltingene vi har holdt på med i begynnelsen var jo alt bare kjempegøy og vi var liksom overveldet over alt det nye vi lærte men nå kjenner jeg at jeg kjenner meg selv så godt nå nå må jeg ikke bli avhengig av trekking
Helt klart. Så vi har flere ting vi trenger å måle årlig, og da kan du tenke litt sånn, ok, det er en gang jeg går og tar kanskje en BMI-kalkulator på online for å sjekke midt i målet ditt, og kanskje du stikker til legen en gang i år og måler blodtrykk,
når du har målt søvnen din med for eksempel Aura-ringen i 3-4 år så vet du cirka hva som trigger den så det er ikke sikkert du trenger å måle det absolutt hele tiden og vi vil for alt i verden skru av bluetooth og noen ganger så går den bluetoothen på av seg selv altså jeg synes Steve Jobs og iPhone og bakgrunnen til alt dette de er så geniale at de bare overstyrer oss mennesker til og med så jeg står opp og har skrudd av bluetoothen og noen ganger når jeg våkner så er den jamming på igjen men det er flere ting med å måle alt dette
Vi har jo målt absolutt veldig mye. Vi har målt blodtrykk, der ligger jeg, vi har målt vitaminpanel og særlig D-vitamin. Og så har vi jo målt CRP-en vår for å sjekke betennelser, og vi har tatt veldig mye tester rundt kolesterol, det kommer vi tilbake til senere. Hva er det for noe? Og så er det jo denne omega-3-indeksen, altså det er jo så mye man kan måle.
Og så er det også dette med risikofaktorer i forhold til dette med hjernehelse og sånne ting, som vi også må tenke litt på. Når du har målt, så er det kjempefint, og da har du noen tall å gå ut ifra og noe å jobbe med, men så må du også se litt på disse risikofaktorene. Og da kommer vi tilbake til dette med rutiner og hjernen vår, at dette kan da bli for eksempel et sånt årsjul.
Kanskje i januar og i august, eller om du velger mai og desember, finne to ganger i året hvor du tar en liten check-in.
skrive ned resultatene i en bok og sammenligne og det å ta midjemålet og det å gå på badevekten for eksempel det er også en god rutine men du trenger ikke gjøre det hele tiden men du kan i hvert fall vite ok, når jeg er 40 år jeg veier sånn jeg har dette midjemålet og så har du noe sammenligne med når du er 45 og særlig når du er 60 kanskje målet er å holde seg så lik som du var når du var ung for det er det skikkelig anti-aging i
Jeg tok akkurat for ett år siden en in-body-scan for å sjekke hvordan det stod til med muskelmasse og fettprosenter og veldig mange mål trenger å gå inn på de. Nå hadde det gått et år, og nå tok jeg en ny in-body-scan.
Og så kjente jeg når jeg så på resultatene og sammenlignet med året, at jeg ble litt skuffet, for jeg trodde jeg skulle blitt veldig mye mer muskuløs. Men så snudde jeg litt på det, for jeg hadde gått opp i muskelbassa, og så tenkte jeg «Yes, jeg har i hvert fall ikke gått ned, og jeg går jo opp i alder».
Helt riktig, det er helt fantastisk hva du sier, og det står på min timeplan over hektiske dager at jeg skal gå og få ta en ny bodyscan-test for det er et år siden jeg gjorde det også. Grunnen for at jeg har lyst til å gjøre det igjen, som du, er for å kunne sammenligne med året før. Holder jeg rutinen min så godt ivaretatt at jeg holder meg gjent innenfor det med muskelmasse og fettprosent,
så har jeg da gjort den jobben. Men uansett, husk nå å gå tilbake og sjekke over disse risikofaktorene med reiking og har du høyt blodtrykk, har du nok aktivitet, hvordan ligger den med blodsukkeret ditt, hvordan ligger den med alkoholkonsumet ditt, spiser du for mye omega-6 og for lite omega-3, kan du balansere dette, har du for lite fett i kostholdet ditt, eller spiser du ferdig mat eller hyperprosessert mat.
Ja, det er mye å ta tak i, og alt dette her går jo inn under dette med rutiner. Har du rutiner for eksempel i forhold til hvor mye man spiser i løpet av en dag, så er det jo nå, nå er vi ferdige med det at man trenger å spise mellommåltider hele tiden.
så kanskje det å kutte ut disse hyperprosesserte, de er jo gjerne det, disse mellommåltidene. Hvis man slutter med de, så har man også bedre tid til å lave mat ordentlig i de store måltidene sine. Det synes jeg er en veldig fin rutine. Du trenger ikke disse mellommåltidene.
Og dine daglige handlinger, de vil enten styrke eller sekke hjernen din, det vet vi. Og derfor så tror vi så mye på disse rutinene. Du kan begynne med noen få, og så bygger du, stekker, sånn habits stekking oppover hverandre på disse. Å få en bevisstgjøring rundt det du holder på med, det er veldig viktig. Er dette negativt, destruktivt, så skal du selvfølgelig ikke gjøre det. Det skal være oppbyggende.
Ja, helt riktig. Man kjenner jo det selv, og vi er forskjellige. Noen vaner passer godt for meg, og så passer det mindre bra for deg. Så vi må hele tiden justere litt og bli inspirert av hverandre, men i alle fall lytte til oss selv. Målet er jo da å skape nye og oppbyggende rutiner.
Altså kanskje bare begynne med en rutine i uken og se om du føler en endring. For det er ikke vits å gå for hardt inn på dette, men si at du begynner å drikke et glass vann med eplesider, etikk og sitron til frokosten din eller før du drikker kaffen din, sånn at du får renset og flushet gjennom systemet. Det kan være en ny endring som skaper en god rutine, og så kan du bygge videre på.
Og så er det jo det at alt dette henger sammen, så vi har jo lyst til å dele litt av våre rutiner og hvorfor vi gjør det vi gjør. Og for oss så handler det jo om å ha god helse. Veldig mye av dette er jo, man kan egentlig putte alt inn i den der pilaren søvn. For har du god søvn, så vil du også ha god helse, tror vi.
Men denne gode søvnen begynner faktisk tidlig på morgenen med de gode morgenrutinene. Det å bare hoppe ut av sengen med en alarm som skriker i ørene, og så har du kanskje barn på slep og alt mulig sånn, alle vet at det er en dårlig start på dagen.
Så da må man prøve å endre litt på dette, som du snakket om. Ikke gjør så mye av gangen, og det trenger ikke å ta så mye tid, men prøv å få de vanene inn helt fra morgenen. Tenk særlig dette med alarm. Hvis du klarer å vende deg av med å bruke alarm, heller bruk alarm for å legge seg om kvelden, og så se om du kan våkne naturlig til soloppgangen eller noe annet om morgenen.
Og så er det i hvert fall det første som skjer på min morgen, at jeg våkner, og som jeg sa i sted, så går jeg faktisk rett ut, for nå er det lyst når jeg står opp, og da går jeg ut, for jeg vil ikke ha noe blått lys tidlig på morgenen, så jeg går ut, og jeg må si at når jeg har gjort det noen uker, Monika, jeg føler kjempeforskjell. Jeg synes det er så digg.
Ja, jeg synes også det er kjempedeilig å gå ut på gresset, men det er også det at det lyser ut og det spirer rundt og det føles det kan godt være det også, man kan ikke bare hvile på det, men prøv med selve rutinen i det, at man gjør det og jeg som starter med mine blue blockers for det er lett å bare skru på mobilen det er den som ringer, men når det blir lysere nå så våkner jeg tidligere av meg selv og trenger ikke å vekke klokken på så det føles godt for kroppen og det å unngå å bruke mobiltelefonen det gir jo sunne celler
i kroppen, og du beskytter mitokondrene dine, og du får en bedre start på dagen. Ja, med mobilen, det må vi bare bli enda flinkere til. Jeg jobber med det stadig. Jeg snakket med en venninne i går, og vi snakket om at barna våre er avhengig, men Gud og avhengig vi også er av den mobilen. Og når det ringer og ikke ringer, og varslinger og sånne ting, så det må vi bare være flinkere på.
Og så må vi også hydrere oss godt når vi våkner om morgenen, selv om man har sovet med munntape og ikke føler seg kanskje så veldig tørst, så er det supert som du sa, Monika, å starte dagen med vann med gjerne eplesideredik og sitron. Godt er det også!
Godt for blodgjennomstrømningen. Det er sånn å se på soloppgangen for den gode døgnrytmen som kalles Arcadian Rhythm. Om det ikke er noe soloppgang, og det er toke til det regner, så bare gå ut og se likevel. Bare få det friske lyset inn i øynene dine, og kjenne at du lever.
Ja, og det som er så fint med Circadian Rhythm og Circadian Biology er at det skal ikke mye til. Om du kan åpne vinduet og titte ut et minutt, så har øynene dine registrert at det er morgen, nå skal vi sånn og sånn.
Og øynene er da den direkte kontakten til hjernen som vi snakker om. Det å skrive et dagbok er i alle fall en sånn mental, deilig avbrekk for meg. Tenke over det jeg skal være takknemlig for, og jeg er takknemlig for, det som kommer og det som er.
det er veldig viktig og det gir også en helseeffekt men umiddelbart så gir det i alle fall en følelse av at du husker det gode det er veldig mentalt bra og vi har så mye å takke for og det er faktisk veldig bra du, tantra
Det holder opp som en morgenrutine. Den synes jeg er veldig bra. Munnhygiene, yes, I like it. Vi vil jo ha godt microbiome i munnen vår og redusere potenser.
Dette med trening utover dagen er jo også selvfølgelig, og bevegelser kommer seg ut å gå, og lager disse rommene for utetid og pauser. Jeg har nå en pedekunde, en fantastisk jente, som hun tar så mange utemøter hun kan. Hun går ut og går i pausene sine for å få en hjembevegelse utover dagen, og det er jeg veldig glad for å høre.
Også er det jo veldig, veldig mange som elsker kaffekoppen om morgenen, og den skal vi absolutt ikke ta fra dere, men prøv å drøye den så lenge som mulig. Helst 90 minutter, helst når det er lyst, helst når du har fått litt lys i øynene allerede.
Og helst en økologisk eller en god variant fra høyt opp i fjellene. Da får du god kvalitet på kaffen også. Så ja, vi snakket om å gå barbent, og så når du skal spise, da velge noe sunt. Altså de bærene, jeg liker best blåbær. Spiser det. Frostene, norske blåbær, de ligger i fryseren som jeg har plukket ut.
Kanskje noe grønt og sunt født for å ha en balansert og god kropp. Dette er gode, fine morgenrutiner å ha med seg i bagasjen. Da setter du tonen for dagen som du går ut.
du skal jo ikke gjøre alle de tingene, men du går ut med en følelse at du har utrettet noe og du er litt sånn balansert så har vi en hel dag med masse plikter og arbeid og avtaler og mat som skal lages og barn som skal hentes og du skal kanskje ha litt tid til å tenke en tanke og to alene og hente de igjen før kvelden kommer
Ja, for da begynner vi på den igjen med rutinene. Når vi snakker nå om alle disse rutinene, så kan det kanskje høres litt overveldende ut, men når du er oppe i det, så går det ganske fort, og det som er med rutiner er at til slutt tenker du ikke over det. Det blir vaner. Så det er bare noe, man kan tenke at det er mye, men nei. Så når kvelden kommer, så er det veldig...
Veldig fint å slutte å spise i god tid før du skal legge deg, så maven din får ro og pause, og vi vil gjerne ha denne nattfasten. Så to-tre timer før legging, slutt med alt inntak av mat.
Veldig smart å kanskje ikke drikke så mye rett før du skal legge deg heller, for da løper du på do hele natten. Det å meditere, om det er fem minutter, ta deg en liten runde, sjekke kanskje hjertet, variabiliteten før du sover. Jeg føler ofte at når jeg sjekker den før jeg legger meg med en liten meditasjon, så vet jeg også hva målingen skal være på natten. Det stemmer så godt overens. Eventuelt gjør en yoga flow, tre-fire øvelser for å strekke litt og ro ned før du skal legge deg. Mhm.
Og jeg pleier å være veldig god på å skru av alt av sånne duppedytter tidlig på kvelden, og heller bruke litt tiden med mannen min, for vi ser hverandre ok i hele dagen. Prate litt, snakke gjennom dagen, det liker jeg veldig godt. Og så elsker jeg mine mørke, oransje blublokkers, for nå er det faktisk lyst når jeg legger meg, men gud, når jeg tar på meg de, så blir jeg så trett, så det er også en av mine kveldsrutiner.
Så det er kanskje fint å puste litt for å roe ned nervesystemet. Det trenger ikke være lang pusting, men en liten box breathing med fire innpuster, holde fire tellinger, fire utpuster, holde fire tellinger. Finn din lille pustefavoritt som tar kort tid. Mhm.
Lesing. Det er helt nydelig. En utrolig fin overgang fra dagen til natten. Gjerne lese vanlig bok selvfølgelig. Ikke sitte med mobilen i sengen, men lese vanlig bok før du skal legge deg. Da får du skrudd av hodet. Kanskje ikke noe superhevig krim eller noe teknisk, men noe som er litt lettbent. Det er veldig lurt.
Og så er jeg blodfan av faktisk å gjøre klart til dagen etter. Legge frem treningstøy, for da går det rett på. Det gjorde ikke jeg før i tiden, for jeg var mye mer på farten og mer hektisk. Jeg kjørte kanskje mer i full fart i andre gear, mens nå kan jeg kjøre litt saktere i tredje eller fjerde gear. Altså i ro og minhet. Men jeg synes også det at ...
Det som jeg får gjort på kvelden før, som stresser morgenen mindre, det hjelper veldig godt. Men det å tape munnen har vi også snakket om, og vi har jo hatt episoder om det med munnteiping. Det demper uroen, og du sover kanskje bedre. Det tar ofte en ukes tid før du finner roen med det. Så hvis du har testet munnteiping, og kjenner at «Nei, dette er ikke noe for meg etter to-tre dager»,
Så vil vi si da, ikke anbefale noe, men bare si at en ukes tid, da kjenner man en endring. Ja, og hvis ikke du kjenner en endring da, så er du antageligvis en nesepuster og trenger kanskje ikke den tapen. Men for å oppsummere litt, så prøv å legge til en ny rutine hver gang du mestrer en, og feire deg selv hver gang du mestrer, og klarer å legge til en og en oppi hverandre. Dette blir vaner.
Så kommer vi ikke unna dette med visualisering når vi snakker om hjernen. Det å skape en visualiseringstavle. Du kan klippe, jeg liker å klippe og lime og samle på kort og ord. Du kan samle ting som kan forsterke din egen progresjon. Der du ser deg selv og dine drømmer som blir virkelighet. Du kan til og med sette et bilde av noe du har lyst til å oppnå.
Det er neurovitenskap i det å tenke på det man ønsker, manifestere fremtiden sin, for eksempel enten om det med en ny kjæreste, eller at du har en syndere kropp fordi du skal ha mer energi, kutte ut ting du ikke vil ha i livet ditt, mennesker, mat. Dette fester seg igjen i frontallappene, i den prefrontale kortekst. Det er et senter som er involvert i målsetningene og planleggene, og evnen til ikke minst å kunne gjennomføre og lære fra de feil man har gjort.
Dette er jo for å kunne realisere enda flere drømmer. Ja, hjernen hjelper deg å nå målene dine hvis du bare lytter tiden. Fordi det å visualisere dem, det hjelper veldig. 30% av hjernen er knyttet til dette visuelle. Så bruk et visualiseringskollage, lave et sånt «vision board».
For det er veldig fint på å kunne klargjøre hvem er det du vil være, og hva er det som skal skje, og hvordan vil du at din fremtid skal bli. Når du har disse målene klare, så er det mye lettere å nå dem. Når man manifesterer, vil man også kunne endre tankesittet sitt.
Det er helt klart. Tro på deg selv for å ta aksjon og komme i mål med det du drømmer om. Gi deg selv en klar vei og en rute mot dette målet. Du kan også i løpet av dagen hente inn litt pustehekse, typisk diafragmapust, hvis du føler deg stresset.
Det er sånn som med diafragma-pust. Du bruker noen minutter på det. Det er den raskeste og beste angstdempende pusteteknikken som finnes. Vi har brukt den masse i Pilates. Du får oksygen inn i lungene og til blodstrømmen, og det går ut til alle cellene i kroppen, så det fungerer mye bedre. Slik blir det kvitt avfallsstoffer som karbondioxid, som påvirker hvordan du faktisk har det.
Så når man er bekymret eller er urolig, så blir pusten kortere og den går mye raskere, og man blir enda mer bekymret.
Så pusten har en umiddelbar virkning, og den roer ned den delen i hjernen som heter amygdala. Den roer ned kroppens fight or flight, og musklerne dine, og hendene blir varmere, og det regulerer hjerterytmen. Så tenk da, enten en liten diafragmanpust, hvor du holder på ribbekasten din under brystet, holder fingrene foran, og tommeltotten litt bakover, så puster du inn i hendene, så du utgitter ribbekasten din, og så slipper du pusten ut igjen.
og slippe magen ut. Så puster du inn og ut og holder på noen minutter. Eventuelt så kan du gjøre en box breathing. Altså, pusten er jo vår super power. Ja, og akkurat sånn gjør du. Du puster inn fire sekunder gjennom nesen,
Hold et sekund, og så puster du ut 8 sekunder ut gjennom munnen. Hold et sekund. 4 sekunder inn, hold. 8 sekunder ut, hold. Repeter gjerne denne sirkelen 10 ganger. Det tar deg et par minutter, og vil gi deg en umiddelbar ro og følelse av mestring.
Vi har jo også noen ganske bra hacks for denne hjernen vår som vi gjerne vil optimalisere, og det er selvfølgelig å spise omega-3 daglig. Eller få i deg fet fisk som laks eller makrell.
Det er lave nivåer av EPA, og DHA er linket til depresjoner, inflammasjoner og overvekt. Kroppen vår produserer jo faktisk ikke omega-3 selv, så det må vi få fra mat eller tilskudd, og de fleste får ikke i seg nok gjennom maten. Så det er veldig, veldig lurt for vår mentale helse, og dette er det faktisk gjort helt ekstremt mye forskning på.
at det hjelper mentale helsen vår. Vi blir glade når vi øker nivåene våre av EPA. Tusen takk for at dere lyttet til alle våre gode rutiner og tanker rundt en sunnere hjerne og mindre stress.
Og send oss gjerne en melding og en beskjed hvis du har noen andre rutiner som du gjør, som vi kunne blitt inspirert av. Men takk i alle fall for at du luttet. Ja, tusen takk. Håper dere koser dere med den deilige hjernen dere har, og laver noen nydelige rutiner i deres liv. Biohacking!
Vi minner om at dere må snakke med egen lege eller kostholdsveileder om dieter og andre spørsmål relatert til medisiner og supplementer. Informasjon med dele kan ikke bli brukt til å diagnostisere, behandle, forebygge eller kurere noen sykdommer eller tilstander. Utgass tilbud og spar! Start dagen med en god kopp kaffe. Nå får du 250 gram Evergood. Før 54,90. Nå kun 34,90. Du får også 40% rabatt på et stort utvalg ferdigheter fra fersk og ferdig. Altid tilbud på noe godt.
Hilsen oss i spar.