Velkommen til en ny episode av Bitcoins Snakk, og i denne episoden skal vi ta opp noe som jeg synes er ekstremt viktig, og jeg tror dette her kanskje er den viktigste episoden jeg noen gang kommer til å spille inn. Det hele startet kanskje på Arndalsuka for noen år siden, hvor jeg var der for å representere fiat-jobben min.
Og i fritida mi, den lille fritida jeg hadde der, så gikk jeg gjennom det 2000 eventlange sideprogrammet og søkte etter bitcoin. Alt som handlet om bitcoin, og dro på de få tingene som var. Og jeg husker jeg satt i salen på Sparbank 1-stiftelsen sitt arrangement, så tenkte jeg, dette her gjør oss ikke helt klare for det toget bitcoin kommer til å være som går til å brase gjennom verden.
Og der og da sendte jeg en melding til Tuk i fire, jeg tenkte at nå må vi koordinere innsatsen vår her, nå må vi gjøre noe. Det ble ikke noe med det, men senere så har jeg blitt invitert inn i forskjellige grupper, en på Telegram, en internasjonal gruppe, og en på norsk, en norsk gruppe av folk som er likesinnende, som har lyst til å få til det samme.
Og i den siste gruppa så har det vært veldig mye aktivitet de siste månedene, og der har vi faktisk klart å komme frem til en konsensus om en plan om et bitcoinpolitisk institutt. En organisasjon som skal jobbe med å gi troverdig informasjon til politikere om bitcoin. Og hvorfor er dette her viktig? I våre så kom det ut en sak i E24 hvor det sto at flertall på Stortinget vil utrede forbud mot kryptomining.
Og så sto det politikere fra hele den politiske fløyen i vandrehallen med tommel opp, med unntaket representanter fra Venstre. Og det gjorde meg skikkelig, skikkelig bekymret for fremtiden i Norge.
Og etterpå så kom digitaliseringsminister Karianne Tong på NRK og sa dette her. Bare hør på dette her før vi starter diskusjonen. Særlig for at vi ikke gjør noen ting her. Jeg er den første statsråden som i Europa regulerer datacenternæringen. Det er ingen andre land i Europa. Han sier ikke at du ikke gjør noen ting. Han sier at du ikke gjør nok. Hvorfor kan du ikke gå så langt som SV? Dette er et første skritt på veien for å lukke døra mot krypto. Vi kan ikke...
forby enkeltnæringen. Det er ikke sånn vi styrer et land. Som det blir sagt, krypto brukes også til andre ting, men vi vet at krypto også brukes mye i kriminelle nettverk. Når vi nå legger frem en ny lov og krever en registreringsplikt, så får vi en mye bedre oversikt, og vi får mange spørsmål fra Sverige og andre land på hvordan dette kommer til å slå ut. Det skal vi følge tett, men målet er å lukke døra for krypto og gjøre det så vanskelig at de ikke kommer. Dette er klart.
Du hører på Bitcoinsnakk. Når vi har hørt på dette, så tenker jeg at
Vi må introdusere kveldens to gjester, og i arbeidet med dette her så har jeg gjort et sånt innsamlingsprosjekt oppi å finne ut hvem burde være, hvem burde lede en sånn organisasjon, og da har jeg kommet frem til at styreleder, det burde være den troverdige kjernekaren Svein Ølnes. Velkommen, Svein. Takk for det, og takk for en flott introduksjon.
Og i dialog med Svein så har vi funnet ut hvem burde være nestleder. Og da har vi sett etter en fremadstående, kanskje litt yngre, men fortsatt en som ikke tar noe bullshit, ikke som spiser noen argumenter rått, men som alltid setter kritiske spørsmål i narrativer. Og det må bli deg, Håkon. Velkommen. Tusen takk. Hva tenker dere når dere hører dette her?
Jeg kjenner jeg blir provosert nok en gang. Jeg har jo hørt, hvis du tenker på klippet fra digitaliseringsministeren og bildet som har brent seg fast på nettinn og den rørende enigheten i forhold til FRP med et viktig unntak av Venstre, der alle vil ha forbud mot bitcoin-mining.
Jeg kjenner at jeg blir fortsatt provosert av den totale mangelen på kunnskap som eksisterer blant de folkevalgte. Jeg støtter selvfølgelig Svein Holdes i det, men jeg hører også mer ut av dette klippet. Det første jeg legger merke til er at kritikken kommer på hvorfor går du ikke lenger. Det er motsvaret.
Til noe som jeg helt hører i hodet, det er hvorfor gjør dere ikke enda verre enn det? Det legger jeg merke til. Og det andre jeg legger merke til er dette er første steget i å bli kvitt krypto, eller noe sånt, sa han. Så dette her er ikke nødvendigvis bare mining. Det er sånn jeg hører det han sier. Dette er første steget. Jeg ler, men dette er grådig alvorlig. Og hvordan har vi kommet hit? Det er...
Jeg tror det handler, som Svein sier, om én ting, og det er mangel på kunnskap. Her er det krypto, når de aller færreste skjønner har noe verdi i det helt tatt. For å være helt ærlig, veldig mye krypto har jo ikke noe verdi, men bitcoin har det. Det er vanskelig å forstå verdien av det, og hvis man setter verdien av det lik null, og så ser man at det kommer kostnader...
Og så har man kanskje en litt overenkel forståelse av hvordan strømnettet fungerer. Så man tenker at å bruke mye strøm er dårlig, å bruke lite strøm er bra, uansett forhold. Ja, da er det en enkel kost-nytte-analyse som sier at dette er et enkelt forbud som alle bør være for. Og som alle politiske partier var sånn, ja, vi går for det, faktisk. Vi går litt lenger og kritiserer det for at det ikke går lenger. Mhm.
Derfor er opplæring av politikere så utrolig viktig. Så snakker du om at det er kriminelle som bruker dette her, og den fødden der trodde jeg vi var ferdige med for lenge siden. Ja, da tenkte jeg jo at dette må være et tilbakelagt stadium, men det er fortsatt å komme disse her resirkulerte myten opp igjen og opp igjen, fordi det er jo ganske godt bevist at
Såkalt kriminelle transaksjoner utgjør for bitcoins en del en svært liten og minkende del av antall transaksjoner. Det er så lite at vi snart kan kjøpe oss til Florida. I omfang er det mye mindre enn i det vanlige pengesystemet, i dollarsystemet. Jeg sa akkurat i en oversikt over amerikanske dollar og kroner.
Sedler i omløp. Mer enn 80% av sedlene i omløp er 100 dollar sedler. Hvor vanlig er det for vanlige folk å bruke 100 dollar sedler? Selv i dag er det vel ikke så voldsomt vanlig. Det gir bare et bilde av hvordan kriminaliteten er i de vanlige systemene, stort sett.
Ja, og hvis jeg kan bare spinne videre på det, det er så dumt argument. Det er å stille veldig strenge krav til bitcoin, som man ikke stiller til noen andre teknologier. En ting er pengene, som du sier, at vanlige penger brukes mye større grad av kriminelle enn andelen bitcoins transaksjoner. Hvis man skal være noe som helst konsekvent, så bør man da si at da må vi forby vanlige penger også, fordi det kan brukes av kriminelle. Vi vet at det brukes av kriminelle. Biler blir brukt av kriminelle, derfor må vi forby det.
De aller fleste kriminelle bruker tannbørste. Det siste der er selvfølgelig en overdrivelse, men biler brukes gjerne til å komme seg vekk fra kriminelle handlinger, og er således en teknologi som brukes i kriminalitet. Så man må på en måte bruke den samme regjøren på det ene som det andre, og det gjøres ikke da. Sånne ting må pointes ut til den type kritikk stillinger altså.
Ja, og statistikken viser at Audi og BMW topper kriminelle sine foretrekt merke, og vi kan starte med å forby de to merke. Vi skal prøve logikken. Og så er det jo ikke sånn at det ikke skjer noe på det politiske feltet i Norge i dag. Det er noen som gjør ting. Det er mye enkeltindivider og litt sånn folk som har interesse av at
at den børsen de jobber for skal kunne ha overlevelseskraft. Det er noe som heter Nordsats som jobber litt med påvirkning av massene. Firi gjør litt. Det er mange som skriver artikler. Human Rights Foundation, når de er i Oslo, har de hatt møte med mange Bitcoin A-team på Stortinget. De kom vel aldri helt fram hvem de faktisk møtte der.
Men det er mye små ting som skjer. Svein Ølles er jo en av de som har brukt mest tid og ressurser på å få ting til å skje. Men det jeg ser at mangler, det er en koordinert innsats, hvor vi klarer å være mer enn bare enkeltindivider og enkeltbørser, men at vi står sammen om å ha slagkraft i en organisasjon som kan virkelig flytte fjell
Ja, og jeg tror at grunnen til at det å drive med bitcoin-opplæring av politikere har vært vanskelig hittil, det er at alle som snakker om bitcoin, og som er positive til det, har bitcoin. Så det betyr at alle har på en måte økonomisk interesse av å snakke opp bitcoin, og det tar vekt fra verdigheten i mottakerens ører. Så det vi trenger er en organisasjon som aldri kan tas på å fare med bullshit,
som alltid overlever faktasjekken, og som kan bli en troverdig kilde til kunnskap om bitcoin. Det er det vi trenger, nettopp fordi vi mangler det. Ja, det er jo som du, Jens, sa jeg, det er ingen koordinerende inntast. Det mangler enkelt.
initiativ, men det mangler en overbygning slik at de trekker litt i samme retning og får større gjørenslagskraft, ikke minst. Og så må den organisasjonen som Håkon er inne på være troverdig. Det er kanskje det viktigste av alt. De må ikke bli tykken på noen fakta feil. Klart ikke, men de må heller ikke bli tykken på
for å skulle bare ha egen nytte og pump your bag, som det heter på nynorsk. Det må være seriøst, og da må en også tåle å ta vekk de mest ekstreme
Meningen så finnes det. Det er klart at bitcoin-tidhengere er en bruket forsamling. Det er mange synspunkter. Vi er jo absolutt ikke enige om alt, men vi skal være enige om det. BPI, altså Bitcoin Politisk Institutt Norge, står for. Det er sitt felles fundament. Også har vi mange andre synspunkter som sikkert kolliderer og ja.
Det som du, Jens, også har sagt, det er et uenighetsfellesskap, og fellesskapet ligger også i fundamentet for BPI. 100 prosent. Og det som er viktig å komme ut fra hoppkanten med, er et sånt gode vedtekter som sier noe om hvem vi er, som er litt mer...
Litt bredere enn selve strategien, så har vi laget en strategi som vi er 99% enige om nå, som skal vedtas på stiftelsesmøte, hvor vi har for eksempel en politisk plattform hvor vi har blitt enige om fem punkter som vi sammen er enige om at dette her er noe vi vil kjempe for. Et av de punktene er retten til selveoppevaring og retten til å kunne sende bitcoin fritt. En annen ting er
mining, at mining skulle kunne gjøres på like vilkår som andre næringer. Og den tredje, det er at vi vil at Norge skal vurdere å starte et strategisk bitcoinreservefond inspirert av de andre landene som holder på å gjøre lignende ting. Hva tenker dere om disse punktene? Jeg tror da vi startet episoden med, så er kanskje det her med bitcoin må
og det forbudet som blir utredet, kanskje er det den viktigste saken på kort sikt. Noe av det første jeg bør prøve å få samtale med politikere eller de som skal bestemme dette, det er kanskje den saken. Bitcoin klarer seg voldsomt fint uten Norge. Bitcoin har ikke brukt for Norge, men vil være voldsomt dum på mange måter av Norge og stegne i takt til det.
muligheten bitcoin-meiningen gir. Fordi jeg tror jo og sikkert mange andre at det er dette som kan være den nye kraftkrevende industrien i Norge. Ikke den eneste, men det kan være en av flere nye kraftkrevende industrier.
På sikt tror jeg kanskje det ikke blir så mye aluminium og ferrosilisium og forskjellige ting. Kanskje det ikke er feil der, men kanskje det blir mer bitcoin-mening gradvis kan overta.
Og det skjer jo i Norge i dag også, og det gir jo inntekter til kommuner. I Namskogen kommune i Trøndelag er det bare 814 innbyggere, men de tjener da 12 milliarder i året. Det er 14 000 per innbygger på bitcoin mining. At oversjølstrømmen blir solgt til bitcoinminere som velger å kjøpe den, og så blir inntekten til kommunen. En lignende historie der er fra Norland, Hatsil kommune.
Der klagde noen på bitcoin-miningen fordi det var så mye støy. Det var sikkert de som bodde nærmest som hadde noen sterke stemmer som klagde. Det burde man jo gjort noe med. Man kan gjøre mange tiltak mot støy, skjerming, eller flytte det til et sted inni. Inni Namskogen er det langs E6 hvor ingen bor. Det er en mye bedre lokasjon. Men så ble kommunen enig om at nå skal vi ikke gi dem minerne lenger til gang til strømmen vår.
Og den avgjørelsen gjorde at alle innbyggerne måtte betale opp til 3000 kroner mer i strøm i året. Det kan si at bitcoin mining ikke har noe verdi, men det gir jo faktisk en verdi til innbyggerne rundt miningfasilitetene. For min del er jeg ikke så opptatt av om mining skjer i Norge. Jeg synes bare at mining burde skje i Norge hvis det gir mening.
Jeg synes at det om det gir mening bør tas av de aktørene som har peiling på det, og de som har peiling på det er aktørene som vil ha skin in the game. Det er kommunen, det er kraftleverandørene, det er ikke politikere på Løvebakken som ikke har peiling på kraftnettet og ikke har peiling på det ene og det enkelt caseet.
Jeg synes bare ikke vi skal få by nå, bare fordi man ikke liker det. Som ministeren sa, man skal ikke forskjellsbehandle forskjellige industrier, men det er jo det man gjør.
med bitcoin miningforbud. Jeg synes det er helt legitimt at hvis det støyer, så er det helt fair at en kommune sier nei, da vil vi ikke ha det lenger. Og så tar vi kostnaden for det. Sånn, det er bra. Det er demokrati, og det kan du velge. Det er en trade-off.
Absolutt. Men jeg synes ikke at det skal bestemmes fra Stortinget. Du hadde jo forresten et bra slagord, mening med mening. Det blir enda bedre på nynorsk, sant? Mening med mening, den kan vi jo sette opp med en gang. Det er klart det gode næringspolitiske argumentet i
Ikke diskriminering og næringsneutralitet, men selv om det ikke er diskriminering, det er jo et av fundamentet i EU- og EØS-avtalen. Da kan ikke du plukke ut en enkelt næring og si at dette er ikke lov. Fordi vi ikke liker det. Det går ikke. Nei. Og så velger de deg med en mening. De kunne valgt porno. De kunne valgt sosiale medier.
De kunne valgt juletrebelysning. Det er ikke en samling bare akkurat den siste, men det er mange næringer man kunne velge. Men nå valgte de å lage et register for å kartlegge hvor det foregår mining.
Og akkurat det registret og den datasentersstrategien som kommer til våren, jeg tror ikke det kommer til å forby mining med det første. Men jeg tror hvis ikke de møter noen motstand, så kommer de til å prøve mer og mer og mer. Det er to veier man kan gå på her. Skal man ha mer frihet, eller skal man ha mer kontroll?
Med Bitcoin Politisk Institutt håper jeg at vi kan stå i skyttegravene og kjempe for at la folk, kommuner og eksperter få behandle disse tingene. Jeg synes, som Svein Ølnes sa, at dette er kanskje en viktig sak på kort sikt, men jeg synes jo at ideen bak organisasjonen og de langsiktige målene er det viktige her.
Selvfølgelig skal vi kjempe for minerne, men det vi bunnen og grunnen gjør er å kjempe for en fornuftig regulering av hele krypto, av alle aspekter ved bitcoin. Primært, det er jo det vi kjemper for, bitcoin. Og så skal vi også påpeke at vi mener bitcoin og krypto er to forskjellige ting. Ja.
Ja, og bare for å runde av den mining-debatten så har vi jo en konkret idé på en ting vi har lyst til å få til, og det er å få et
lage en rapport, en akademisk eller en samfunnsøkonomisk analyse, som blir lagd av en tredjepart, men at Bitcoin politisk institutt betaler for det. Det er en ganske vanlig modell for å, dette her må vi kaste lys på, og så får man en tredjepart, for eksempel et firma som driver med dette, noe som heter Aslo Economics, som lager rapporter for kommuner og organisasjoner,
hvor de regner på hvor mye kommuner ville tapt på bitcoin-mining, hvor mye kunne kommuner tjent på bitcoin-mining hvis man gjorde mer av det. Med det verktøyet i hånden, hvis vi lanserer den rapporten,
sånn at den blir kjent, og gir den til politikere sånn at de har konkrete tall på hva effektene av et sånt forbud kan bli gjort, eller hva som kan skje med det, så tror jeg at de har mye mer kjøtt på beina for å kunne stå opp og argumentere for et mer bitcoinvennlig syn.
Men sånn som det er nå, så har de ikke det. Og det er ingen som har samlet de historiene fra de ulike kommunene. Man må være spesielt interessert for å skjønne argumentene for bitcoin, og det er ingen politikere som gidder, så de tar bare enkle minstemostandsvei.
Jeg er helt enig med deg, Håkon, at dette med bitcoin mining er første skritt, og kanskje den viktigste saken på kort sikt, men på lang sikt handler dette for meg om å kunne bo i dette landet her, og ikke ha nok insentiver til å ville flytte. Jeg vil bo i Norge, her er familien min, her er vennene mine, her er jobben min, her vil jeg være, men med den retningen vi har pekt oss ut nå når det kommer til bitcoin-politikk.
så ser jeg ikke veldig lyst på det, annet enn ved å starte opp dette her. Ikke sant, Jens? På lang sikt så går vi over på en hard pengestandard. Hvis Norge setter seg i veien for det, så vil Norge på lang sikt egentlig gjøre sine egne innbyggere fattige. For meg så er det så enkelt da. Det vil ikke jeg. Jeg vil at Norge skal vinne det.
Ja, for meg er det kanskje ikke fullt så dramatisk syn på fremtiden, men jeg er ikke bare synd at Norge sakker akter ut, ikke får mer sted, altså skjer globalt. Det er denne gamle bildet med at vi trekker nisselu og godt ny og øyne og øyne og ikke ser på hva som skjer i verden. For jeg mener...
Du kan ikke unngå å få med deg at særlig 2024, altså bitcoin er mainstream, bitcoin...
blir mer og mer aktuelt, og Norge skal da gjøre det motsette, og da er det svært mange land som gjør det. Det er bare for dumt for meg. Jeg tenker ikke jeg kommer aldri til å forlate dette landet uansett, men det blir bare for dumt for meg, rett og slett. Jeg har lyst til å bilde til at Norge, altså styresmakten vår, får opp øynene for hvor viktig og hvor stort potensial bitcoin er.
og kan ha. Jeg er ikke av de som nødvendigvis tror at bitcoin kommer til å overta verden og alt skjer med bitcoin, men jeg er i hvert fall enig om at bitcoin har et enormt stort potensial. Og det potensialet er
Størst i de landene som ligger lengst fra oss, det er ikke først og fremst oss i Norge og i USA og Europa. Det er ikke først og fremst mye som trenger bitcoin. Men jeg mener det er det såkalt globale sør som har mest å vinne på bitcoins fremgang. Og hvis vi heller ikke tenker
utviklingshjelp, bistand i den retningen, så vil også Bitcoin-meningen, for å komme tilbake til den enkeltsaken, så vil den også kunne være et fint bidrag i det store byttet. Og det her eksemplifiserer jo egentlig det du sa i introen, Jens. Selv om jeg og Ølnes har to litt forskjellige utsyn på hva Bitcoin kommer til å bli, så har vi fellesinteresser som denne organisasjonen skal fremme. Mhm.
Vi skal ha en balanse mellom folk som har litt negativ syn på fremtiden og folk som kommer til å bli her uansett, og så skal vi finne den gyldne middelvei. En ting jeg ikke nevnte når jeg ramsa opp disse politiske plattformene våre, det var skattefritak på små transaksjoner. Der har vi satt et beløp på at vi vil at vi skal ha skattefritak på alle bitcoin-transaksjoner under 5000 kroner.
Denne strategien gjelder frem til 2027, og da vil nemlig inflasjonsjustert eller laget helt ny. Men det tenker vi er bra for, ja, hvorfor tenker vi det er viktig? Bitcoin er penger. Hovedgrunnen til at det ikke er flere transaksjoner og at teknologien ikke brukes så mye til det det er skapt for, mener jeg, er måten det er beskattet på.
At man hele tiden må tenke utbytte, altså det er en utbytteskatt, eller tilsvarende, sånn 22 prosent skatt man må betale på gevinst hver gang man gjør en transaksjon. Det gjør det jo veldig komplisert å bruke teknologien, og det øker egentlig bare insentivet til å holde. Ja, helt enig med Håkon. Altså, bitcoin er penger, først og fremst.
Selv om det er det fineste annerledes i Norge og mange andre land, så er det først og fremst penger. Og skatt, måten det blir behandlet på skattemessig, er et alvorlig hinder for bruken. Da blir bitcoin presset til å bli mer et investeringsobjekt i hovedsak i dag. Og mye mindre grad forutvikler det seg et byttemiddel for varutjeneste.
Det er viktig å få gjort noe med. Den utviklingen vi har sett nå fra tidligere med bitcoin brukt på hovedblockchina,
T-lightning-nettverket, stadig utvikling med e-penger, dette blir nesten umulig å holde styr på i skattemessig forstand, og derfor er det viktig å få på plass noen enkle regler, enkle grenser, transaksjoner under visum, de ser vi borti fra skattemessig. Det er viktig.
Og så er det en av de skattepolitiske ting som står på plattformen vår, og det er midler som har blitt oppbevart i over et år, at det skal være skattefritak på. Og det er for å insentivere til sparing og holdning. Og det tenker jeg også er en mer filosofisk grunn til det, at mennesker må kunne få lov til å spare uten at det skal bli straffet for det på lang sikt. Ja, vi ser jo...
Flere land nå innfører den type reglene. Tyskland har jo lenge hatt gunstige regler der bitcoin holdt i mer enn ett år er fritt for skatt på gevinst. Tjekkia kom etter noe med en treårs foreningsperiode. Så noe slikt vil jo være gunstig i Norge, absolutt.
Men hva er aktivitetene vi skal gjøre for å få dette til å skje? Vi kan ikke bare sitte på podkasten her og prate. Vi skal gjøre ting. Det jeg tenker er viktig å si er at for at dette skal skje, så trenger vi en som kan jobbe med dette fulltid. En god nyhet er at vi allerede har fått støtte av en OG til en 80%-stilling et år.
Så vi har en lovnad om bitcoin der, men vi trenger mer for å lage en god start på organisasjonen. Men denne 80%-stillingen skal brukes til å gjøre oppsøkende arbeid med politikere, men også engasjere frivillige til å kunne
frivillig for bitcoin. Det er så mange som allerede jobber frivillig for bitcoin. Men det å organisere det og gi dem tillit og myndighet til å skrive ting. Nå skal vi dele opp de frivillige i forskjellige grupper. En som skal jobbe med forskning og se på forskning rundt bitcoin for å dele den informasjonen videre. En gruppe som skal jobbe med å skrive artikler. En gruppe som skal jobbe med det politiske. Se på høringssvar. Se på innspill til forskjellige partier.
Og så skal vi ha en gruppe som jobber med disse medlemsmøtene som vi skal ha, for det går jo an å være medlem i organisasjonen. Så det å koordinere den frivillige innsatsen, det blir viktig for denne heltidsstillingen, og det å være tilgjengelig for å samle politikere, økonomer, eksperter, media, for å kunne gi troverdig bitcoin-informasjon.
Ja, egentlig å gjøre alt det som er litt kjedelig med å arbeide for bitcoin. Så det blir enklere for alle andre å jobbe for bitcoin. Nettopp, nettopp. Og fundraising, altså å finne en finansieringsmodell på lang sikt, det er også en kjedelig jobb som bare må gjøres, og da må man stikke seg fram, stille opp med navn og bilde, og be om penger, rett og slett.
Det blir absolutt den viktigste faktoren for å få dette til å fungere. Det blir jo da den daglige lederen som skal holde i alt, holde i tråden. Ja, så får man si at jeg gjør mye av det kjedelige, men helt nødvendige arbeidet som må gjøres. Det blir helt sentralt. Uten den er ikke denne organisasjonen mye verdt.
Nei, det blir en katalysator, ikke sant? Det blir en slags katalysator til den frivillige innsatsen, så den kaster mer av seg. Og en viktig ting der blir jo å være ikke en gatekeeper, men en som kvalitetssikrer arbeidet og det som blir gjort, sånn at det er troverdig og alt som kommer ut.
Det må jo styret også være medlem på. I vedtektene står det at ingen kan skrive en artikkel og si at det er fra Bitcoin politisk institutt uten at det er godkjent av et styreleder eller generalsekretær eller nestleder. Det er noen mekanismer som må være i spill, og ved at man har en fulltidsstilling så har man noen som er villige til å stå klar til å svare på meldinger og til å komme med endringsforslag. Selv om man kanskje ikke har lyst, så er dette en del av jobben.
Ja, det er viktig. Men det er også viktig å få fram at hvem som helst kan skrive hva de vil, men hvis de skal ha et BPI-stempel, så må de underlegge et visst kontroll. Men det er ikke slik at nå er det bare BPI som skal uttale seg om bitcoin i Norge. Absolutt ikke. Folk må skrive akkurat så mye de har gjort, kanskje mer enn de har gjort før, men med BPI-stempel så setter vi noen ekstra krav.
Ja, vi har snakket mye om det. Hvilken linje vi skal legge oss på når det kommer til merkevaren BPI. Skal vi være litt sånn Satoshi Action Fund, som er høylytt, brausende, evangeliserende, tråkker folk på tærne? Eller skal vi være litt sånn som Bitcoin Politisk Institutt i USA og England, som...
eller Bitcoin Policy Institute, som de heter der, som er troverdige. I USA snakker de om seg selv som en think tank, som er drama-free, og vi vil være det siste nevnte. Det betyr at vi ikke kommer til å være sånn supersexy i fremtoningen, og rope høyt og tråkke folk på tærne, og det tror vi på lang sikt er den beste måten for norsk politikk, og norsk klima. 100%.
Så nå lurer sikkert folk på hvordan kan man bidra til at dette her blir en realitet? Og det er jo tre viktige ting man kan gjøre. Det ene er å donere. Vi trenger at folk børster av
Gamle lommebøker, børste av støve på gamle lommebøker. Vi trenger OGs som har vært med i stunden lenge og har lyst til å bidra til dette her. Det er en egen felt på hjemmesiden hvor du kan ta kontakt med oss for å komme i dialog. Hvis du har lyst til å gi en større donasjon, så kan du gi dine innspill til hvordan du har lyst til at pengene skal bli brukt. Hvis du trenger noen forsikringer, så legger du en nummer eller mail inn der, så tar en av oss kontakt med deg.
Det andre man kan gjøre er å bli frivillig. Det ligger også på hjemmesiden en linke til hvordan du kan bli frivillig. Det tredje du kan gjøre er å bli medlem. Dette er en medlemsorganisasjon hvor årsmøtet er den øverste organen. Det er de som bestemmer her. Årsmøtet velger et styre, og styret ansetter en daglig leder. Det er sånn maktstrukturen fungerer. Hvis du vil ha makt over denne organisasjonen, så melder du deg som medlem.
Yes, og jeg kan avsløre at jeg kommer til å matche den første, vi måler jo selvfølgelig inntektene vi får ved donasjon i bitcoin, gjør vi ikke det? Jo. Den første, nå avslørte du jo at vi har fått en bitcoin allerede, stemmer det? Ja. Ja, den neste bitcoinen vi får inn, hvis vi når det målet, så donerer jeg personlig 0,1 bitcoin oppå det. Stert, Håkon, sterkt.
Ja, da må jeg jo matche Håkon, og jeg tror jeg vil doble Håkon til og med. Minst. Men Svein, skal du ikke si at neste bitcoin heter det? Den neste bitcoin heter det, ja, kanskje da.
Vi har satt oss litt mål om hva vi vil få inn, og nå er vi på en. Hvis vi kommer opp til tre, så sier vi at da har vi en bærekraftig start på organisasjonen. Da er det også mer attraktivt for en daglig leder å ta den jobben, for det er kjipt å ta en jobb hvor du har funding for et år. Så tre er virkelig startskuddet. Kommer vi opp til seks, så er det plass til en 20 prosentstilling til jobben.
Kommer vi opp til ni, så er det ni år med Bitcoin Polisinstitutt som vi tror kan overleve. Og etter det så er det bare...
så er det ingen grenser til hva vi kan oppnå. Ja Jens, det er faktisk viktig å understreke, det høres kanskje rart ut at hvis vi får 6 bitcoin, så har vi råd til en 20%-stilling til, men da er det viktig å si at vi legger oss på en linje hvor vi tenker at det skal være en lean organisasjon som har bærekraft over tid, og målet er egentlig å gjøre denne innsamlingen en gang. Vi vet jo at bitcoin kommer til å styrke seg over tid, så hvis vi klarer å få inn for eksempel 9 bitcoin, så er det potensielt så slipper vi aldri å be om penger igjen.
Og det å be om penger er noe vi ikke har lyst til å drive med. I om tre år så burde ikke det være på agendaen en gang. Det må være en knapp, det må være en mulighet. Folk må kunne få lov til å bidra. Det har jo også skattemessige positive implikasjoner på det tidspunktet. Men vi skal ikke bruke tid på det fremover. Viktig å minne Biskondra på at donasjon til BPI Norge den vil jo
Det blir jo i gaver, og den betaler du ikke skattemessig gevinst på. Og kanskje en annen ting, jeg vet ikke om denne episoden går ut før nyttår, men hvis man er akkurat på grensen til å betale formudskatt, så kan en sånn donasjon være interessant for noen. Absolutt, absolutt.
På dette tidspunktet, hvor vi kan melde oss inn i noe som heter frivillighetsregistret, så kan man også få skatteskatt.
begrensninger, altså skattereduserende opp til en viss sum ved å gi donasjoner, men der er vi ikke nå. Men vi vil veldig gjerne at folk skal donere og ta veldig gjerne kontakt med oss, fordi vi vil at det her skal være en lean organisasjon som kan vare i helt tid ikke er nødvendig lenger. Det er ingen som drar på internettkonferanser lenger, og vi håper at Bitcoin Politisk Institutt ikke trenger å eksistere om 40-50 år.
Men de neste årene er nødvendig at vi stiller stert. Jeg har lyst til å si en ting til også, for nå brukte vi mye tid på å si hvor viktig det var med donasjoner, men på en måte hvis ikke det er frivillige som er villige til å jobbe for det, så er det jo også veldig begrenset hva som denne organisasjonen kan få til. Så jeg vil jo si at det også er ekstremt viktig.
Så det blir litt opp til den som hører på om tiden deres eller bitcoinet deres er viktigst. Eller om han ønsker å gjøre begge deler.
Så har vi allerede masse folk som jobber frivillig for dette her. Vi har en arbeidsgruppe på 29 stykker til og med på Signal-gruppa vår. Men vi har han som har designet boka til Arrow of Truth, som for å si det er en veldig god bok. Han jobber med logo og merkevaredesign der. Og så har vi en annen som heter Andreas, som har satt opp BTC Pay Server for oss, sånn at man kan gi anonyme donasjoner. Det er viktig for noen at dette kan være anonymt.
og dere, alle i styret jobber frivillig, vi har nå ti stykker i styret, og har flere på spørrelista, så dette her, det er mye frivillig som blir gjort allerede. Og på hjemmesiden så ligger da vedtektene våre, det ligger hvor du kan melde deg på, det ligger hvor du kan donere, det ligger masse mer informasjon, men den hjemmesiden er super basic nå, vi skal lage en fancy, flott, ny, troverdig integritet hjemmeside snart.
Så tidslinjen til Bitcoin Politisk Institutt, BPI, det er at 18. januar så har vi et stiftelsesmøte i Oslo, påmelding på hjemmesiden. Etter det så blir det styremøter som holder og drar organisasjonen fremover fire ganger i året. Så blir det første årsmøte i 2026, hvor medlemmer kommer sammen og staker ut en ny retning for organisasjonen.
Så der bare håper vi at folk kommer, blir medlem, donerer tid, donerer sats. Vi trenger at folk stiller seg bak dette prosjektet her, og forventer at noen av dere gjør det også. Dette her er liksom, for meg er dette her håpet om en bedre fremtid.
Jeg tror bitcoin kommer til å spille en enormt stor rolle fremover, og hvis vi ikke gir politikerne våre litt mer faktabasert kunnskap og litt sneva motstand mot feilaktige og dårlige argumenter, så kommer vi ikke dit vi skal. Kunne ikke oppsummert og bedre selv. Dette er viktig.
Ja, helt enig. Om ikke mye, hvem skal det gjøre da? Ikke spør hva du kan gjøre for bitcoin, men spør hva bitcoin kan gjøre for deg. Nei! Veldig bra! Med den feilen der, så sier vi tusen takk for at dere hørte på, og gledelig jul! Godt nytt år! God jul og godt nytt år!