8/3/2023

Samler teknologer rundt kjernekraft | #503

Professor Erik Wahlström leder et nytt team på NTNU som samler kjerneenergikompetanse for å møte økt interesse og debatt rundt kjernekraft i Norge. Teamet fokuserer på formidling, utdanning, fusjon og fisjon, og skal kartlegge eksisterende kompetanse. Wahlström mener at det er viktig å være forberedt på potensielle investeringer i kjernekraft og fremhever at NTNU kan bidra med kunnskap og ekspertise. Han understreker at teamet ikke er en pådriverorganisasjon, men ser behovet for å ta hensyn til ulike syn på kjernekraft. Debatten om kjernekraftens fremtid er kompleks og avhenger av mange faktorer, inkludert energipriser og teknologiutvikling.

00:00

Podcasten diskuterer økende interesse for kjernekraft og nye initiativer innen kjerneenergi i Norge og nabolandene.

05:00

Podcasten diskuterer fremtidige utfordringer og muligheter innen kjernekraft og fusjon, særlig hvordan universitetet kan bidra til debatten og forskning.

Du hører

Transkript

Du hører på Teknisk Sett, en podcast fra TU. Mitt navn er Jan Moberg, og jeg sitter i Trondheim med Odd-Rikard Valmoth. Hei, Jan. Du, Odd-Rikard, nå skal vi snakke om et tema som er utrolig spennende.

27.780 s
00:00:00

En av mine topp-1-favoritter. Ja, det tror jeg ikke du er alene om, faktisk. Dette er jo bare hva som har skjedd nå de siste månedene og årene rundt

11.180 s
00:00:28

Diskusjoner rundt kjernekraft, det er jo fascinerende. Ja, det er mindboggling. Og det går jo en vei, Jan. Det er jo ikke sånn at folk går i tog og sier nei. Nei, men det har de gjort i mange år. Og det blir litt som svensk og finsk NATO-motstand, ikke sant? Det snur vi løpet av uker. Og det er litt det samme med kjernekraftdebatten. Ja.

22.720 s
00:00:40

Jeg blir litt trist da jeg tenker på det. Jeg husker primært ulykken. Det var ingen som døde, eller det var en lekkasje. Det ble en dramatisk film med Jane Fonda, blant annet. Den ble spilt inn uavhengig, men den kom. Ulykken kom og skapte furore for den filmen. Den filmen, som ikke var noe særlig, den fikk traksjon, men den skapte også motstandsbevegelsen. Visst. Og vi hadde ikke vært for den filmen, så hadde...

26.760 s
00:01:03

Mens amerikanerne stort sett baserte seg på kjernekraft, og vi hadde ikke fått alt kullbrenneriet som de holder på med. Det hadde godt kommet til å tippe av i. Men nå har dette kommet, og i Norge er det jo også nye debatter. Nå har vi jo halden miljø, der er det ikke noen reaktorer igjen, men det er jo stort miljø for dekommisjonering. Mye kompetanse. Mye kompetanse, og...

24.080 s
00:01:30

Debatten har kommet inn på oss med svenskene som fyreløs og to satsinger i Danmark.

6.920 s
00:01:55

Ja, det skjer i landet rundt oss med et tempo som jeg ikke hadde drømt om. Ja, og så har vi fått en tidligere kjenning fra av oss, Bill Gates, som har involvert seg med sine penger og vilje, og Sør-Korea-anvern er i gang på såkalt SMR, små reaktorer. Jeg tror det er noe sånn som en 60-70 nye initiativer i gang på SMR.

24.420 s
00:02:02

og så er det tilbetalt på fusjon. Ja, den fusjonen skal vi vente litt med, men det er jo en hellige grav. Men dette her rundt her, og politikerne, nå er det politiske partier i Norge som slår et slag for kjernkraft, har jo ført til at miljøet her oppe på NTNU har jo organisert seg, og vi har jo en instituttleder for institutt for fysikk her på NTNU som nå

26.540 s
00:02:27

også har fått i oppgave å lede team kjerneenergi, altså å samle kjerneenergikompetanse fra forskjellige fakulteter og institutter.

9.980 s
00:02:54

Erik Wahlstrøm, velkommen til oss. Takk, takk, takk. Vi håper at innledningen vår var ganske riktig. Ja, en folkehavsinledning skal alltid være ansesmerende, og noen grunn er korrekt, men ikke alltid korrekt. Men Erik, det er i hvert fall en kjennskjerning at det er mer interesse og trøkk rundt kjernekraft nå, og det er det dere må respondere på. Ja.

27.140 s
00:03:04

Det stemmer. Hvordan har dere bestemt dette, eller det ble satt i gang rett over påske, at man skulle koordinere seg her? Det er litt lengre prosess enn så. Så vi gjorde en hel del forarbeid, egentlig fra desember og frem mot i, og forsøkte hvilken konstellasjon, hvor arbeider man med det. Vi kunne jo valgt noe annet enn å arbeide under teamenergi, eller under energi. Ja, for det er mange team.

28.520 s
00:03:31

Det er mange team der, men også hva er det beste enn framover. Og så har jeg en diskusjon med en team i januar eller februar. Hva er det for tematikk som er relevant og interessant å undersøke? Og hvordan tar vi tag i det?

23.120 s
00:04:00

Går man ut med det litt mer publikt, vi hadde vårt første startsamling med de fremste interessentene i april. Det var da vi fikk høre om det. Ja, og så har vi kjørt i gang ledergruppen ordentlig og begynt å arbeide med litt mer strategi, hvilke områder skal vi ha strategier innom og så videre.

25.680 s
00:04:23

Hva er viktigst for dere nå? Er det å se på hele feltet og opparbeide og velge ut kompetanseområder, eller?

10.580 s
00:04:49

Det vi har sagt er at vi kommer å arbeide i et par områder. Vi har fire aspekter som er viktige at vi har en godt blikk på. Det er et formidlingsaspekt og et utdanningsaspekt. Vi har to aspekter vi jobber med, som er fusjon og fysjon. Begge bitene, og se til at vi holder oss sasjon og har passe utvikling av begge områdene.

29.200 s
00:05:00

Fra du startet arbeidet og fram til nå, etter et halvt år, er dette veldig annerledes enn du hadde sett for deg? Hva kan du si? Jeg tenker at det mest annerledes var noe om jeg tenker tilbake et og et halvt år. Jeg har set på situasjonen som man i en studieledersøkning skal se hva som skjer i området.

26.740 s
00:05:30

Og der så vi det samme skift som er. Du hadde en total ikke-tematikk til du helt plutselig hadde en ganske stor vending i hva politikerne faktisk diskuterer og hvor relevant man tykker det er. Det er naturligvis relevant for oss også når vi diskuterer det.

17.900 s
00:05:57

Men det må jo også være en fantastisk mulighet for dere som sitter på instituttet der dere gjør, å kunne komme på banen med kunnskapen og dele den med politikere og beslutningstaker og hvem det nå måtte være. Ja, det er det. Det finnes jo også den andre biten av det her er jo

19.900 s
00:06:15

For et universitet er det også ressursdisponering. Om man virkelig skal bygge opp et fagmiljø, så tar det store ressurser fra andre fagmiljøer, og det er en prioriteringsdiskusjon. Så du må forberede en diskusjon og tanke rundt hva vi egentlig vil gjøre. Det er ganske lenge for å henge med i

22.440 s
00:06:35

Nævnt i episoden

Teknisk Sett 

Podcasten som episoden er en del av

Kjernekraft 

Et tema som er utrolig spennende og fascinerende, og det er økt interesse og debatt rundt

NTNU 

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, hvor teamet er basert

Team Kjerneenergi 

Et team på NTNU som samler kjerneenergikompetanse fra ulike fakulteter og institutter

Erik Wahlström 

Professor i faststoffysikk ved Institutt for fysikk på NTNU og leder for Team Kjerneenergi

Bill Gates 

En tidligere kjenning som har involvert seg med penger og vilje i kjernekraft

SMR 

Små reaktorer, en type kjernekraftreaktor

Fusjon 

En teknologi som er et håp for fremtidig energiproduksjon

IFE 

Institutt for energiteknikk, en viktig kilde til kjerneenergikompetanse i Norge

Ulykken i Tsjernobyl 

En ulykke som skapte motstand mot kjernekraft

Jane Fonda 

En skuespiller som var med i en film om Tsjernobyl-ulykken

MIT 

Massachusetts Institute of Technology, et universitet som driver forskning på fusjon

Laserfysjon 

En type fusjonsreaktor

IT 

En internasjonal organisasjon for forskning

Sverige 

Et land som har hatt en kompleks historie med kjernekraft og har økt satsing på kjernekraft igjen

Havvind 

En potensiell energikilde for fremtiden

SMÅ 

Små reaktorer

TU 

Teknisk Ukeblad, som produserer podcasten Teknisk Sett

Deltagere

Host

Jan Moberg

Host

Odd-Rikard Valmoth

Guest

Erik Wahlström

Sponsorer

TU

Lignende

Loader