11/9/2023

Blåser i stål, satser på betong til havvindfundamenter

Teknisk Sett-episoden fokuserer på Amon Winns innovative bruk av betong for havvindfundamenter. Kjell Rune Nackestad, prosjektleder og gründer, presenterer deres Condip-konsept som involverer masseproduksjon av betongfundamenter på land, montering av turbiner, og sleping til havs for installasjon. Dette gir en mer effektiv og miljøvennlig løsning sammenlignet med stål, og gir mulighet for å bruke resirkulert materiale fra vindturbineblader i kompositt. Pilotprosjektet skal være i drift innen 2026, og har som mål å levere strøm til en konkurransedyktig pris.

Du hører

Transkript

Du hører på Teknisk Sett, en podcast fra TU. Mitt navn er Jan Moberg, og jeg sitter i Stavanger med Odd-Rikard Valmott. Hei, Jan!

20.840 s
00:00:00

Rikard, det er jo alltid fint å komme vestover. Det er det. Det blåser litt også. Energi, det betyr jo. For noen er det faktisk attraktiv energi, mens for andre er det no-no. Men det trenger vi ikke ta nå.

17.620 s
00:00:21

Men vi må snakke mer om havvind, fordi både du og jeg har snakket om det at disse flytende havvindprosjektene må jo være enormt kostbare, og vi hørte næringsministeren for ikke mange uker siden si at han har ambisjoner om 1500 havvindsturbiner i Nordsjøen. Ja.

18.580 s
00:00:39

Det er på norsk side, mens ellers i Norsjøn må det bli mange, mange tusen. Men det jeg lurer på, hvorfor skal vi gå til flytende havvinn først? Jeg skjønner at vi vil ha en industri der, men... Vi gjør begge deler nå, men det står dyrt planta i jern min. Ja, og så er det jo mye av dette skal være bunnfast.

22.940 s
00:00:58

Ja, og likevel, og Søndre Nordsjø 2 er jo type 60 meter og bundfast, så jeg skjønner ikke helt det. Og så da kommer vi hit og får møte en prosjektleder og grunder som vi skal introdusere, som jo virkelig har skjønt det.

17.960 s
00:01:21

Det kan høres sånn ut, ja. Dette er veldig spennende. Overraskende spennende. Og overraskende minner deg på folken? Minner meg på "The good old days". Som var en fantastisk pionertid, Jan. Ja. I Nordsjøen. Og da snakker vi om? Betong. Ja, condip-konsept egentlig. Og en, by the way, moderne, miljøvennlig betong. Ja.

24.960 s
00:01:40

Nå har vi egentlig sagt så mye at nå kan vi introdusere prosjektleder og grunner Kjell Rune Nackestad. Amon Winn, velkommen. Takk for det. Kjell Rune, vi er litt entusiastiske på dine vegne her. Hvorfor har ingen tenkt på Condip-konseptet før?

20.480 s
00:02:06

Eller de har kanskje, vet ikke jeg. Ja, de har nok kanskje tenkt på det før, men de har nok kanskje tenkt mer teknologi, brukt betong. Men kondip er jo betong, men det er ikke bare det. Det var den fantastiske ideen med kondip, for at de lagde selve

16.340 s
00:02:26

og så installerte de alt på toppen, og når alt fungerte, så slepte de det ut. Og det skal dere gjøre også? Ja! Dere skal rett og slett flyte ut og senke hele installasjonen med turbin og blader og alt ute på toppen?

17.480 s
00:02:43

Jeg har nesten ikke tenkt å senke turbin under vann. Nei, nei, nei. Man senker heller ikke topside under vann. Det er akkurat det vi har tenkt. Den ideen tror vi er veldig god, og den tror vi er veldig bærekraftig, og er egentlig noe som vi har vist fra Norge at vi kan.

24.320 s
00:03:01

Ja, og det er mange, mange år siden vi drev med det her. Men så ble det jo sluttet på disse gigantutbyggingene, men det her er jo å gjøre det i mindre skala, men i mange flere.

16.660 s
00:03:26

Men fortrinnet, det er altså, er det både kortere tid og mindre materialer, eller hvor er de største fortrinnet på en sånn løsning? Ja, først, det største fortrinnet er jo, det er veldig mange, nå prøver jeg å si det i kort, men når du

19.820 s
00:03:43

Alt av havvinn skal jo skje der det er mye vind. Og der det er mye vind, så blir det mye bølger og sjø. Og det kan være at installasjonstiden og sånt ute i havet, den er jo veldig liten. Og når du kan da komme ut med ting som er ferdig og installere det på en enkel og effektiv måte i en operasjon, så har det en stor fordel.

18.860 s
00:04:03

Selve betong i stedet for stål har mye mer lenger levetid enn stål, og er i seg selv mye mer miljøvennlig enn stål. Vi skal da produsere alt i land, begynne å støpe på land, sjøsette, støpe ferdig, montere turbinen på, slepe den ut med vanlige slepebåder med en støtteløsning, installere, installasjonen blir å senke ned med å fylle inn vann,

29.540 s
00:04:23

for at den synker ned. Søkert propper, så å si. Søkert propper, og koblet til strøm, eller koblet til den som skal leveres strøm på. De har utviklet en egen teknologi for det, som jeg hentet også fra subs i virksomhet, og da er den i produksjon. Og det er jo en, og det gjør jo at du får jo veldig stor reduksjon på

22.720 s
00:04:52

Du bruker ikke store installasjonsfartøy, du bruker vanlig konvensjonelle slevebåter. Du gjør med vett fra olje og gass det du kan gjøre i land eller ved havn. Det er mye lavere kost og mye høyere sikkerhet på enn det du gjør ute. Og du får testet det? Ja, vi får testet og klarer det. Vi tester så tilby den før den tas ut, for eksempel. Du nevnte det med vindu.

26.640 s
00:05:16

- Installasjonsvinduer er det få av. Du kan ikke ha for mye vind og bølger når du gjør det her. - Nei, det kan du ikke. - Når det er snakk om så mange turbiner, blir det trangt i døra hvis det skal brukes stål. De må ha mange installasjonsvinduer per turbin, må jeg ikke?

22.000 s
00:05:42

De må jo først ut og installere fundamentet, og når du har gjort det og alt er klart, så skal du ut og installere turbinen på toppen. Og så skal du også ha nok vervindute for å teste dette før du kan forlate den og den sette i produksjon. Så vi har i hvert fall tre flere operasjoner enn det vi kan i dette prosjektet.

22.500 s
00:06:04

La oss ta det litt til størrelser. For det første, hvilke type form er det vi snakker om? Er det en pyramide, eller er det en tønneform, eller hva er det? Og hva snakker vi om størrelse på diameteren av dette? Det avhenger selvfølgelig av type størrelse på turbin, men sånn omtrentlig, hva er det vi snakker om? Du sier at i bunnen så begynner vi med en sånn ringkrans nede, som er en plate, som er kanskje et eller annet.

28.400 s
00:06:27

Nævnt i episoden

Amon Winn 

Et norsk selskap som utvikler og produserer betongfundamenter for havvindturbiner.

Condip-konseptet 

En innovativ metode for å bygge havvindfundamenter i betong, med fokus på masseproduksjon på land og effektiv installasjon.

Havvind 

Fornybar energikilde som er viktig for å nå klimamålene, og som Norge har ambisjoner om å utvikle.

Søndre Nordsjø 2 

Et havvindprosjekt som er nevnt som et eksempel på et bunnfaste havvindprosjekt.

Betong 

Et materiale som er mer miljøvennlig og har lengre levetid enn stål, og er derfor et godt valg for havvindfundamenter.

Stål 

Et tradisjonelt materiale for havvindfundamenter som sammenlignes med betong.

Komposit 

Et materiale som kan brukes til armering i betong, og som kan resirkuleres fra vindturbineblader.

Gruvedrift 

Et område der det er mye materiale som kan brukes i betongproduksjon, som f.eks. sand.

Sukkendal 

Et sted i Norge der det er gruvedrift.

Diem Titaniogruver 

Et sted i Norge der det er gruvedrift.

Universitetet i Agder 

En institusjon som har forsket på materialer fra gruvedrift for bruk i betong.

Utstipsfri betong 

En type betong som er mer miljøvennlig fordi den ikke inneholder utslipp.

Gravmaskin 

En maskin som brukes til å forberede havbunnen for installasjon av fundamenter.

Flekkefjord 

Et sted i Norge der pilotprosjektet til Amon Winn skal plasseres.

Dr. Olle Olsen 

En person som har forsket på flytende plattformer i betong.

Washington 2 

Et havvindprosjekt som brukes som referanse for prising av strøm.

Deltagere

Host

Jan Moberg

Host

Odd-Rikard Valmott

Guest

Kjell Rune Nackestad

Sponsorer

TU

Lignende

12/14/2023

Teknisk sett

Motivert av stormen: Sjefen i Norsk Kjernekraft

Jonny Hesthammer i Norsk Kjernekraft mister ikke motet av alt bråket fra aktørene som forsøker å stoppe initiativet han leder. Tvert imot.

Se mer

8/10/2023

Teknisk sett

Jobber med Norges største maskin | #504

Instituttleder ved NTNUs Institutt for elektrisk energi, Anngjerd Pleym, jobber med det hun kaller ryggraden i det norske energisystemet; det elektriske systemet. Et veldig stort og mye mer komplekst system enn det folk flest er klar over.

Se mer

8/14/2019

Teknisk sett

Episode 212 - Vi er klare for havvind

En svært populær person på Arendalsuka er Aker Solutions sjef for Havvind, sivilingeniør Astrid Skarheim Onsum. Etter alle protestene mot landbasert vindkraft peker alle nå mot havet. Det er her fremtidens kilde til mer elektrisk kraft ligger. Ikke bare i Norge, men i svært mange andre land. Likevel har landet vårt gode forutsetninger. Ikke bare fordi naturen nok en gang har velsignet oss med fantastiske energiressurser i form av sterk og stabil vind over enorme havområder, men fordi vi kan hente kompetanse fra den industrielle virksomheten rundt skipsfart, olje og gass. Og fordi kysten er pepret med kompetent verkstedindustri. Men det haster, mener Skarheim Onsum.

Se mer

12/15/2020

Teknisk sett

Episode 306 – Moberg & Valmot: Hvordan klemme mer ut av vårt fornybare kraftsystem

I dag snakker vi med professor Ole Gunnar Dahlhaug ved NTNUs Fakultet for ingeniørvitenskaps institutt for energi- og prosessteknikk om de store spørsmål rundt vår fremtidige forsyning av fornybar energi.

Se mer

8/19/2021

Teknisk sett

Episode 371 - Gigantisk batterifabrikk tar form i Arendal

Det betyr 2500 nye arbeidsplasser i en grønn fremtidsrettet industri. Samfunnsøkonomer regner med at det er snakk om tre ganger dette tallet når alle ringvirkningene er tatt med. I dagens podkast snakker vi med administrerende direktør i Morrow, Terje Andersen.

Se mer

9/14/2023

Teknisk sett

Tror norsk leverandørindustri vil ha store muligheter inn i havvind-markedet | #509

Som de fleste olje- og gasselskaper har BP sett seg ut fornybar energi som fremtiden.– Vi må starte snart. Vi må komme i gang, sier Olav Fjellså om norsk leverandørindustris plass i havvind-markedet.

Se mer

8/30/2018

Teknisk sett

Episode 139 - Norsk fornybar kjernekraft

Borer du ned til 1500 meter i Norge er temperaturen i fjellet på mellom 25 og 30 grader. En tilnærmet evig energikilde drevet av henfall av tunge grunnstoffer. En slags kjernekraft, men en som er miljøvennlig og tilgjengelig overalt. I motsetning til vind- og solkraft er geovarme ikke avhengig av at det blåser eller at solen skinner. Ikke av fyllingsgraden i vannmagasinene heller. Den er der hele tiden. Dette vil norske Rock Energy utnytte. De vil hente opp varmen gjennom dype borehull. På Gardermoen har de boret to energibrønner ned til 1500 meters dyp som skal holde rusegropa isfri. Det vil gjøre at et strømbehov på en megawatt kan brukes til andre formål. I dag snakker vi med sjefen for Rock Energy, Thor Erik Musæus, som forteller om prosjektet og hvordan de ser for seg framveksten av en ny type energibrønner både her i landet og til andre land. En eneste slik brønn kan produsere like mye energi som 20 vanlige energibrønner på 200 meter.

Se mer

10/27/2023

Teknisk sett

Vil utnytte både vinden, bølgene og solen til havs | #515

Det kan være like mye energi i bølgene rundt en plattform som det er vindenergi. Den bør utnyttes – og i en nyutviklet konstruksjon er det også plass til masse solpaneler, forklarer Einar Sundal, som jobber i Rosenberg Verft og Flexible Floating Systems.

Se mer