Denne ukens utgave av Teknisk Sett er levert til deg av Guldtagen, Nordens ledende konferanse om digital kommunikasjon og markedsføring, som i år blant annet får besøk av Rachel Botsman, ekspert på delingsøkonomi. I tillegg kommer Google, Red Bull og mange flere. Kjøp billetter på guldtagen.no med rabattkoden TU innen mandag kl 11 for å få 10% på din guldtagen-billett.
Teknisk sett
God dag. Hei, Odd-Rikard. En mange, mange år i TV-reporter. Mitt navn er Jan Moberg. Jeg er også sjef her i TV-media. Og i dag, Odd-Rikard, skal vi snakke om mobil teknologi. Forrige uke var du i Barcelona på Mobile World Congress. Yes.
Og det skjønner jeg var superspennende. Ja, det er det alltid. Du har mye å fortelle, men jeg må bare spørre deg, for dette er jo noe jeg også venter på. Den store tingen der nede var vel 5G. Kan ikke du fortelle oss litt hva det skal gi oss?
Ja, altså det har jo hver ny generasjon så går det noen år og så begynner man å snakke om neste generasjon og sånn har det banka i gang nå i de siste par årene det er vel tre år siden de begynte å snakke om 5G da var det ingen som hadde et klu selv de store produsentene om hva det her skal bli det skal bare gå fortere og raskere og sånn men nå begynner det virkelig å bli konkret nå er det masse demoer og nå kjører de
Kjører de med klare retningslinjer hvor skal det her, og overskriftene her er ganske fantastiske. For vi går jo inn i et samfunn hvor antall dingser øker noe alldeles fenomenalt, og det er jo det 5G skal ta hensyn til. Og da snakker du ikke bare om handsett og mobiltelefoner, da snakker du jo om Internet of Things. Ja, akkurat, Internet of Things.
alle mulige sensorer som skal automatisere samfunnet, industrien, bilene, you name it, skal kobles til 5G. Men i dag så er vi på 4,5 her hjemme. Ja, 4,5G, eller de fleste, 4 da. Hvordan kan vi beskrive kvantespranget fra det vi har i dag og til 5G? 5G er jo et lass med ny teknologi.
4G er en økning av kapasitet. Hvor mange megabit per sekund får du? 4,5G gir mer enn 4G. Man har snakket om 4G++. Sånn kommer man til å holde på enda i noen år, helt til 5G begynner å ta av. Men visjonen for 5G, det er en del visjoner, det er at det skal supporte tusen ganger flere enheter
Altså dingser, sensor, whatever, per arealighet. Altså tusen ganger mer enn det vi har nå. Det er mye. For 5G skal jo vare i minst ti år, ikke sant? Og da vil jo antall enheter som vi omgir oss med øke noe andres dramatisk. Tusen ganger, altså hvis jeg har en leilighet på 100 kvadrat og har ti dingser i dag. Ja, du kommer neppe til å få tusen ganger mer. Men husk på, vi går inn i en fremtid hvor byene blir smarte, trafikken blir smarte,
Smart velferd, alt skal bli smart, og det krever et ufattelig antall ting. Poenget mitt er at her har man for en gang skyld tatt i litt til synelatene, fordi dette er jo en enorm utvidelse. Til synelatene i dag, men om 15 år, er det nok da? Hvem vet? Det er ikke godt å si. Og så snakker vi selvfølgelig om mye mer hastighet. Man tar sikte på 100 ganger hastigheten av i dag, altså mer enn 10 ganger.
gigabit per sekund. Du kan opprette en dataforbindelse med mer enn 10 gigabit på det trådløse nøttet. Det er ikke så mange scenarier som trenger det, men det betyr at når du skal laste ned en film, så kan du gjøre det på et par sekunder, i stedet for å stå og vente, så kan du ta med deg det på et fly. Noe som er veldig viktig, det er forsinkelsen.
Hvor lang tid det tar fra du sender et signal fra en device til deg selv og på andre, når det kommer tilbake igjen, så er det latens tid, altså forsinkelse. Den skal ned dramatisk fra i dag på 4G. Den skal ned til 1 millisekund eller mindre. Og det høres jo fantastisk ut, men det er veldig betydningsfullt, for når du snakker om smart trafikk, når ting skal opereres over lange distanser,
så kan du ikke ha mye forsinkelse. Hvis du skal drive en gravemaskin i en annen by, så kan du ikke ha et sekund forsinkelse. Da kan ingen bommer ha slått ned et menneske eller bommet på et eller annet. Det er jo med referanse til disse dronene som ble operert over verden siden langt unna, altså de amerikanske dronene som blir brukt i...
I konflikter så er det jo klart at du tåler ikke mye forsynkelse. Men det med 5G som også kommer fram er jo at de tåler høyere hastigheter, altså når du er i fysisk hastighet. Ja, 5G minimum spesifikasjon er 500 km i timen. Du skal kunne sitte på de raskeste togene som finnes i Europa og få full dekning med 5G.
Men med det du forteller, så er det jo åpenbart at det som er av spesifikasjoner her og ambisjoner, gjør jo sitt til at dette blir en av de virkelig byggeklossene og fundamentene, grunnmuren for Internet of Things, Internet Everywhere. Det gjør det, ja. Men nå skal du huske på at 5G er ikke alene området.
om å bli Internet of Things. Det er mange andre, sikkert. Wi-Fi kommer til å utvide seg, Bluetooth, mange sånne protokoller som kommer til å kjempe om plassen. Men 5G blir teleselskapet, det viktigste inntog i IoT. Det er ingen tvil om.
Og mens vi er inne på det, så er det jo noe annet også som driver behov for både båndbredde og kvalitet. Det er jo virtual reality, altså VR. Hva var nytt i Borslona rundt det?
Alle ser på VR nå som en fantastisk ny plattform for alt fra spill til industriproduksjon. Du kan gå gjennom en konstruksjon og se alle bøver og kanter på den, enn gå gjennom et oljereservoir og se bordestrengen, se de ulike stratigrafiske lagene, etc. Men VR, pornoindustrien, kaster seg også over VR nå. Ja.
Det har du til og med forsøkt. Jeg har til og med fått se det, ja. Fått en demo. Fått en demonstrasjon av det, så har jeg lagt ut en sak på. De hiver seg alltid over ny teknologi, så de er med å drive frem det her. Det er altså enda en grunn til å reise til Mobile World Congress, skjønner jeg. Men for å dra det litt inn igjen, hva med...
Hva med håndsett-teknologien? Vi er jo kommet til et punkt hvor ikke alle går og venter på den neste telefonen sånn som tidligere. Vi har kommet til et nivå hvor forbedringene kanskje ikke har de store kvantesprangene lenger, men hva var budskapet fra Barcelona i år?
Det er raskere, bedre skjermer, ikke minst bedre kamera. Jeg må si at jeg var utrolig imponert over hva Samsung har fått ut av kameraet. De har gått ned i antallpiksler. De går ned fra 16 til 12 megapiksler. På kamera? Og du kan ta bilder av det i mørket som overgår mine øyne hvertfall. Det ble jeg imponert over. Men du har rett i å si at det ikke er voldsomme kvantesprang på mobilsida lenger.
Hva med batterikapasitet? Det er jo kanskje det som... Den blir marginalt bedre for hver gang. Du ser at batteriene nå sklir over 3 ampere timer. De begynner å nærme seg 4 i noen sammenhenger. Men dette er jo en batteriteknologi. Det er jo ikke målslov.
Det går sakte, sakte fremover. Der venter vi på et gjennombrud. Det er vel kanskje det som er den største impacten nå, da, vi kunne hatt. Hva med de store gamle aktørene, Alcatel, Lucent, Nokia og Ericsson og disse store infrastrukturleverandørene? Nå er det faktisk bare tre igjen.
Altså det har vært en fantastisk konsolidering i denne bransjen. Hvis vi ser på Alcatel som kjøpte Lusent og som nå er kjøpt av Nokia som for en stund tilbake tok opp i seg Siemens. Nokia er nå et konglomerat av en hel masse selskaper. Ericsson som kjøpte Nortel.
Også har du fremalt stormende Huawei, som nå er det tre igjen som skal drive nærmere teknologien. Og de er nå inne i et rattres for å skaffe seg patenter.
får de de viktige patentene inn i standarden sin, så kan de vente seg inntekt i mange år fremover. Ja, for det er disse som skal levere oss 5G. De skal levere oss 5G. 5G-infrastrukturen. Ja, og de skal ha sine ideer antatt som en del av standarden. Det er jo det som er litt spennende her, er hvordan disse store, tunge, tradisjonelle aktørene, det har jo blitt stadig ferdig av det som du sier, men de er likevel en utrolig premissiver for det vi skal konsumere på toppen, definitivt. Så det er veldig spennende. Men avslutningsvis...
Det er jo en ting som du liker å gjøre, det er jo når du er på sånne ting, enten i SS eller i Barcelona på Mobile World Congress, så liker du også å sjekke ut hvilke norske aktører som er i stedet. Hva kan du fortelle oss om våre...
Det er Polite som har fulgt i mange år, som lager en linse som forandrer form. Det er en super tynn glassfilm som ligger oppå en fleksibel gjennomsiktig polymer, som de drar ut og inn med en piezoelektrisk ring. Den kan forandre formen din på ett millisekund, så kan den endre fokus.
Tilbruk av mobil. Nå kommer det faktisk. De har hatt masse problemer med produksjon fordi at Texas Instruments som egentlig skulle produsere trakk seg. Nå er de leveringsklare. Så de skal vi se om vi har til i årene som kommer. Det har du også skrevet om på TV. Det har jeg gjort. Om Polite.
Og så har vi Elliptic Labs som også har jobbet med ultralyd. Norge er jo et ultralydland, alt fra medisinsk bruk til posisjonering til ekolodd til whatever. Elliptic Labs bruker ultralydteknologien i mobiltelefoner, og de har klakket ut et ganske fenomenalt egg nå, hvor de kan erstatte nærhetssensoren som alle mobiltelefoner har. Du vet, når du holder telefonen inntil øret, så slukker skjermen det
Det handler om en strømforbruker. Det ligger en liten sensor der som måler IR-signalet fra huden din, og dermed avstand. Det kan de gjøre multialert i stedet, og så kan de gi ut den sensoren. Da sparer de 50 cent, og kan gjøre det med programvare i stedet. Og da har de veien inn i de store mobilprodusentene.
Et selskap jeg har lyst til å nevne til er Safe4 som har laget en virtuell alarm sentral. Det høres jo litt kjent ut, men det er veldig mange som har hjemmealarm. Når du ringer dit rykker det noen ut og sjekker. De har laget en virtuell alarm sentral, så de kan selge tjenester til andre som driver og rykker ut.
Og det er en vanvittig kostnadsreduksjon i denne bransjen. Og så har de også laget, som produsert på Lillestrøm, en liten ruter som kan bruke alt mulig utstyr. Så det er ikke lenger proprietært. De er enklere og mer fleksible til å sette opp alarmsentraler. Akkurat. Er du imponert, nøytral i forhold til den norske innsatsen der nede? Dette er jo en gigantindustri.
Jeg synes vi har noen lobb nå i noe som kan vokse dramatisk. Dette blir jo ikke store, det blir jo ikke norsk hydro av det. Men vi har utviklet teknologi som kan måle seg i en raskt utviklende mobilbransje. Det synes jeg er ordentlig morsomt. Veldig spennende.
Teksting av Nicolai Winther
Kjøp billetter på guldtagen.no med rabattkoden TU innen mandag kl 11 for å få 10% på din guldtagenbillett.