4/29/2021

Episode 332 - Moberg & Valmot: 70 års forskning og utvikling av kjernekraft skal dekommisjoneres

Podcasten Teknisk Sett diskuterer dekommisjonering av kjernekraft i Norge, med fokus på avfallshåndtering og opprydding. De snakker med Nils Bøhmer, sektordirektør for teknologi ved Norsk Nukleær Dekommisjonering, om håndteringen av 16 tonn brukt kjernebrensel og de utfordringene som følger med. De drøfter ulike løsninger for deponering, inkludert dypt borrhull og fjellhaller. Bøhmer fremhever at dette arbeidet vil koste rundt 15 milliarder kroner og vil ta 20 år å fullføre. Podcasten tar også for seg andre kilder til radioaktivt avfall, som medisin, industri og røykvarsler.

00:00

Podkasten diskuterer radonstråling, kjernekraft og avfallshåndtering i Norge med ekspert Nils Bømer fra Norsk Nukleær Dekommisjonering.

03:52

Håndtering og deponering av radioaktivt avfall i Norge krever sikre, langsiktige løsninger, som varierer i kostnad og kompleksitet.

16:30

Dekommisjonering av kjernekraftverk i Norge fører til behov for nye deponier for radioaktivt avfall, som krever langsiktig planlegging.

19:57

Podcasten diskuterer radioaktive kilder i industri og medisin, utfordringer med langlivede avfallsprodukter, samt fremtidige kjernekraftteknologier.

Velkommen til Teknisk

Transkript

Velkommen til Teknisk Sett, en podcast fra TU. Mitt navn er Jan Moberg, og jeg er her med Odd-Rikard Wallmott. Hei Jan. Hei Odd-Rikard. Fortsatt i kjelleren på hjemmekontoret? Fortsatt i deponiet her nede, ja.

27.820 s
00:00:00

Du fikk orden på den der radonstrålingen din som du hadde mye greier med for noen år siden? Ja, når jeg fikk sjekket AirThings i radomåler så fant jeg ut at på kontoret her så var det 1100 becquerel. Det var da 11-gangen over grenseverdien.

21.820 s
00:00:28

Når kona oppdaget det, så ble det satt i gang tiltak. Du sitter ikke der nå uten at det har blitt gjort ordentlige tiltak? Nei, nå ligger det på rundt 100. Det går jo greit. I'm still alive. Vi skal snakke litt om stråling i dag. Vi har jo hatt et par podcaster om kjernekraft, Oddrik Art, og blant annet om fjerde generasjons, som

28.580 s
00:00:50

Som vi håper kommer da, ganske raskt. Men i dag så tenkte vi å snakke om det som har foregått i Norge. Vi har jo hatt kjernekraftverk i Norge også. Men nå er vi jo ut av atomalderen, men vi sitter med en liten opprydningsutfordring. Ja, det er vel mer forskning vi har hatt i Norge enn kjernekraft. Ja, det er vel det riktige å si. Vi har vært i atomalderen, men er på vei ut.

28.920 s
00:01:19

Det har vært mye diskusjon om hva som skjer med dette avfallet, som tross alt har blitt litt mikroskopisk i en internasjonal sammenheng, men det koster å behandle det.

12.240 s
00:01:48

Så, vi har fått med sektordirektør hos Norsk Nukleær Dekommisjonering, Nils Bømer, velkommen. Takk for det. Først og fremst så håper jeg du har litt ro med at Rikard er innenfor tolerante grenser og strålinger sin kjeller. Det høres veldig bra ut. Jeg skrev jo i sin tid hovedoppgave om akkurat radon, så... Nettopp! Ja, ja.

23.280 s
00:02:01

Det er veldig bra. Jeg kan invitere på radonfest her. Men Nils, siden du er inne på det, det er jo bra at vi kom bort fra disse filmrullene. Nå har man jo en langt bedre måling av radon. Ja da, jeg husker jeg holdt på med filmruller, og jeg holdt også på med noen TLD-krystaller i aktiv kull i sin tid, som var ganske mye jobb med å måle. Så det er jo morsomt. De nye AirTings og andre er jo veldig morsomme systemer.

28.400 s
00:02:25

Men vi får ta fatt på det vi skulle snakke om, nemlig det som er igjen etter aktivitet på Kjeller og i Halden. Hva er det vi snakker om? Som du sier så har vi hatt forskningsvirksomhet på atomkraft i 70 år i Norge. Vi har hatt fire reaktorer i drift. Vi har hatt en rekke anlegg som har vært brukt til å undersøke brensle.

27.680 s
00:02:53

Vi har hatt et forskjøysanlegg for å se på om vi kan reprosessere det brukt atombrenslet. Så vi har jo hatt, og det har jo skapt både radioaktivt forurensning, radioaktivt avfall. Vi har også fått en del bygningspasser som er radioaktivt forurenset. Og så har vi brukt brensel, sånn 16-16,5 tonn med brukt brensel, som enten er lagret,

29.240 s
00:03:21

lagre i Norge, eller befinner seg i reaktoren på Kjellerhallen. Så det skaper ganske store utfordringer når vi skal plukke dette fra hverandre og sørge for at vi får en trygg, endelig deponering av alt i radioaktive avfall. Ja, for det er vel riktig å dele dette i to, kanskje. Det høyradioaktive, som representeres ved

28.060 s
00:03:52

Selve brenselstavene og alt det andre som er store volymer, men som har mye kortere halveringstid og ikke er så strålingsfarlig? Ja, generelt sett kan man si at i hvert fall 95 prosent av all radioaktiviteten befinner seg i det brukte brenselet. Så det er hovedmesteparten av radioaktiviteten er i det brukte brenselet, og også det brukte brenselet er det som er av lengst levetid, av lengst halveringstid.

29.660 s
00:04:20

Så du må ha helt andre endelige deponeringsløsninger for det brukte brenslet enn for annet avfall som kanskje har en halveringstid på veldig mye kortere tid. Så det er klart det er forskjell på å bygge et deponi som skal være i 300 år kontra et deponi som skal være i flere tiotusener år. Og sikre at det er trygt. Og du sa det var ca. 16 tonn med brukt brensel. Og hvis du ser på egenvekten til...

27.480 s
00:04:50

Det uran og de tingene som inngår der, så er det jo ikke så mye mer enn en kubikmeter. Nei, det er... Volumen er ikke noe problem. Det er jo radioaktiviteten i det som er problemet. Så vi trenger ikke så veldig stor plass for å håndtere det. Men vi må sørge for at det er trygt, og at det er trygt i lang tid fremover.

20.900 s
00:05:18

Vi må jo bare komme inn på, Nils, du hadde før sendingen her, du snakker om 16 tonn avfall i Norge. Vi er jo nabo med en kjernekraftnasjon, og en ekte kjernekraftnasjon som har hatt kjernekraft som en del av nettet sitt. Det er ganske mye mer avfall i Sverige. Ja, svenskene har jo planer om å starte bygging av et deponi som skal ha en kapasitet på 12 000.

29.060 s
00:05:40

tonn bruktbrensel. Altså nesten tusen ganger enn hva vi har? Ja, og det er klart det er jo et helt annet skala.

9.100 s
00:06:09

Så av og til når jeg er ute og snakker med internasjonale kollegaer, så ser de jo litt rart på meg når jeg sier 16 tonn. Det blir jo en helt annen størrelse enn det de holder på med. De vil ikke snakke mer med deg da? Nei, de synes det er litt interessant for det, men likevel er det ganske stor forskjell fra de store atommelandene og det vi holder på. I tillegg har du Danmark som har

22.820 s
00:06:19

eller 250 kilo brukt brensel. Oi! Da er det et sted vi endelig er større enn danskene. Ja, men det er klart de må jo også uansett om det er 250 kilo eller 16 tonn eller 12 000 tonn så må man jo sørge for at man får det ned i et sluttdeponi

20.460 s
00:06:42

I Norge har man jo beregnet at prislappen for å bygge et deponi for det norske brenslet og det andre radioaktivt avfallet kommer til å koste rundt 8-9 milliarder kroner. Det som er gjengs oppfatning er jo at å bygge såkalt fjellhaller i geologisk stabile formasjoner, 500-600 meter ned i granitt, som man gjør i Sverige og i Finland, er den beste løsningen.

30.520 s
00:07:03

Vi i Norge har jo lite volum, så vi har sett for oss muligheten for å benytte oss av et såkalt dype borrhul som en deponiløsning. Det kan trolig være billigere enn å bygge en slik fjellhall på 400-500 meters type.

21.480 s
00:07:34

Nævnt i episoden

Norsk Nukleær Dekommisjonering 

Norsk Nukleær Dekommisjonering (NND) er et statlig selskap ansvarlig for å håndtere radioaktivt avfall og dekommisjonere kjernekraftanlegg i Norge.

Nils Bøhmer 

Nils Bøhmer er sektordirektør for teknologi ved Norsk Nukleær Dekommisjonering (NND).

AirThings 

AirThings er et norsk selskap som produserer radonmåler. Bøhmer nevner AirThings i sammenheng med radonmåling og sikring av at kontorlokaler ikke har for høye radonnivåer.

Kjeller 

Kjeller er en bydel i Lillestrøm kommune, hvor det tidligere lå et atomforskningsanlegg. Anlegget er nå under dekommisjonering.

Halden 

Halden er en by i Østfold fylke, hvor det tidligere lå et atomforskningsanlegg. Anlegget er nå under dekommisjonering.

Himdalen 

Himdalen er et deponi for lavaktivt radioaktivt avfall i Nord-Trøndelag. Det er planlagt å utvide deponiet for å håndtere avfallet fra dekommisjoneringen av Kjeller og Halden.

Sverige 

Sverige er en kjernekraftnasjon med planer om å bygge et deponi for brukt kjernebrensel.

Finland 

Finland er en kjernekraftnasjon med planer om å bygge et deponi for brukt kjernebrensel.

Danmark 

Danmark har en liten mengde brukt kjernebrensel som også må håndteres.

Nordsjøen 

Nordsjøen er en del av Atlanterhavet. Bøhmer nevner Nordsjøen i sammenheng med teknologi for dypt borrhull og erfaring med forseiling av brønner.

CO2 

CO2 er karbondioksid, en klimagass. Bøhmer nevner lagring av CO2 i grunnen ute i Norsjøen som en analogi til langtidslagring av radioaktivt avfall.

Norsjøen 

Norsjøen er en innsjø i Telemark. Bøhmer nevner lagring av CO2 i grunnen ute i Norsjøen som en analogi til langtidslagring av radioaktivt avfall.

TUNO 

TUNO er et norsk mediehus som driver nettavisene TU.no og Digi.no.

DIGI.no 

DIGI.no er en nettavis som dekker teknologi, digitalisering og innovasjon.

NITO 

NITO er en norsk fagforening for ingeniører og teknologer.

Tekna 

Tekna er en norsk fagforening for ingeniører og teknologer.

Japan 

Japan er et land som jobber med å utvikle kloridbasert teknologi for å reprosessere kjernebrensel.

fjerde generasjonsreaktorer 

Fjerde generasjonsreaktorer er en type kjernekraftreaktorer som er under utvikling. De har potensiale for å brenne gammelt kjernebrensel og dermed redusere mengden radioaktivt avfall.

plutonium 

Plutonium er et radioaktivt element som finnes i brukt kjernebrensel. Det kan reprosesseres og brukes i fjerde generasjonsreaktorer.

cesium 

Cesium er et radioaktivt element som finnes i brukt kjernebrensel. Det kan ikke reprosesseres og brukes i fjerde generasjonsreaktorer.

strontium 

Strontium er et radioaktivt element som finnes i brukt kjernebrensel. Det kan ikke reprosesseres og brukes i fjerde generasjonsreaktorer.

uran 

Uran er et radioaktivt element som brukes som brensel i kjernekraftverk.

fusjonsløsningen 

Fusjonsløsningen er en teknologi for å skape energi ved å smelte sammen atomkjerner. Det er en teknologi som kan bli en viktig kilde til energi i fremtiden.

Odd-Rikard Valmått 

Odd-Rikard Valmått er programleder for Teknisk Sett.

Jan Moberg 

Jan Moberg er programleder for Teknisk Sett.

Sebastian Hagemå 

Sebastian Hagemå er produsent for Teknisk Sett.

Deltagere

Guest

Nils Bøhmer

Host

Odd-Rikard Valmått

Host

Jan Moberg

Lignende

Loader