7/9/2024

Sølvet var starten for teknologibyen

I denne episoden av Teknisk Sett snakker vi med Per Halvor Sælbakke om historien til Kongsberg Sølvverk. Vi ser på utviklingen av gruvedrift fra bruk av hammer og bergstjern til bruk av kryssprengning og dynamitt, og til slutt til bruk av bergbordmaskiner. Vi får også høre om utfordringene med fyrsetting og helserisikoen knyttet til gruvedrift, som f.eks. silikose. Til slutt snakker vi om hvordan Kongsberg Sølvverk ble en viktig kilde til sølv og hvordan den har påvirket teknologien og logistikken i Kongsberg.

04:41

Bergverkets tidlige teknologi ledet til farlige arbeidsforhold, med utfordringer som giftig røyk, krutt og helseproblemer fra kvartsstøv.

12:44

Podkasten diskuterer utviklingen av gruvearbeid, teknologiens betydning, og Kongsbergs rike historie innen sølvproduksjon.

Du hører Teknisk Sett,
*Skjermet*

Transkript

*Skjermet*

10.200 s
00:00:02

Du hører på Teknisk Sett, en podcast fra TU. Jeg heter Jan Moberg, og jeg befinner meg på Kongsberg, i forbindelse med at Kongsberg by, teknologibyen Kongsberg, får jeg jo si, fyller 400 år. Og da må vi få vite litt mer om teknologiutviklingen her oppe, og det er ingen tvil om at Sølvgruvene var jo ledende for at dette ble en teknologiby, og Sølv ble funnet for 401 år siden, da, 1623, eller påvisst.

29.100 s
00:00:16

Nå sitter jeg sammen med ingeniør og pensjonert museumdirektør Per Halvor Selbakke. Velkommen. Takk, takk. Vi sitter jo ute i miljøet her oppe på Kongsberg. Ja, med god utsikt over landskapet oppover Norden. Og til de som ikke har gjort det, må jeg bare oppfordre dere til å høre episoden vi lagde, foregående episode med Per Halvor, hvor vi forklarer litt om historien. Nå skal vi litt mer inn på historien.

23.160 s
00:00:45

teknologien om hvordan man brøt denne, hvordan gikk det med dette for seg? Altså man fant sølvene på overflaten selvfølgelig, her oppe i Skjæringa, og så hva gjorde man da? - Ja, det var nok enkelt de første dagene. Disse bergmennene som startet opp her i høsten 1623,

23.920 s
00:01:09

De brukte nok det klassiske verktøyet Hammer og Bergstjern, eller Schlegel und Eisen. Det første bergmennene var jo tyskere som startet opp her. Begynte man allerede året ved funnet? 18. oktober, det regner jeg. Det er dagen for Sølvverkets opprinnelse. Og det ble rett og slett meislet ut for ham.

23.120 s
00:01:33

Nå erfarte de nok ganske raskt at hammer og bergsjern, det er nok ikke det rette verktøyet i de hare kvartsrike gneisene vi har her oppe på berget. Nei, for det er jo hardt fjell. Fryktelig hardt. Så allerede i 1624 så vet vi at de tok i bruk fyrskjetting. Og fyrskjetting, det er jo rett og slett at en lør ved opp mot fjellveggen, en grovklød ved på en meters lengde som da stables opp i et bål.

29.340 s
00:01:57

og som da tennes mot fjellveggen. Hetene fra dette bålet påfører fjellet termisk utvidelse, og når dette fjellet er så innspent, så vil det påføres trykk på kjenningen, og det flakker rett og slett av. Men altså, sånn for oss ukjendige, så hører vi ofte at det blir kjørt ned med vann.

24.220 s
00:02:26

Ja, det sa vi i grunnen i mange år. Nå er det slik at en liter vann på en glohet fjellvegg, den vil omsettes til ca. 1700 liter med vann. Det er ikke noe særlig å ha der. Det er ikke noe særlig. Hvis du tar 10 liter vann, så er det 17 kubikkmeter med vann.

19.400 s
00:02:52

med gloheit vanndampf som du sannsynligvis kommer til å bli skoldet av. Mekanikken i dette er under oppvarmingen. Det er oppvarmingen som får fjellet til å sprekke. Så selv om det ikke blir kjølt ned etterpå, så sprekker det? Ja. Eller altså det blir langsom nedkjøling, så sprekker det? Så det som var utfordringen, det var for den bergmannen som hadde brent ned et slik settebål og som da skulle inn i

24.260 s
00:03:11

i fjellet og klappe ned alt løst fjell. Han jobbet jo da i ganske varme omgivelser. Ja, selvfølgelig. Kanskje varme som går inn i en god og varm badestur. Skikkelig varmelager i lang tid. Ikke sant, ja.

13.840 s
00:03:36

for det fjellet som var oppvarmet, det holdt lenge på varmen. Men i en sånn typisk, nå er vi inne i grua da, hvor langt kom man per fyrsetting? Altså en har i normale orter og tverslag, så kan jeg kanskje ha regnet med en halvannen meter per måned. Det er ikke mye. Nei, det er ikke det. Men i stålanleggene hvor fyrsettingen blir drevet mer intensivt, så kunne det kanskje være i snakk om to-tre meter per måned.

26.460 s
00:03:50

Og veforbruket var jo formidabelt. 5 kubikkm ve per kubikkm fjell. Brukte man lokalt trevirke? Ja, i hvert fall på den tiden det var å skaffe her. For traktene rundt gruene her ble jo ganske fort nedhøyt, slik at tømmer og trevirke måtte bringes fra Kongsbergs omgivelser.

22.600 s
00:04:17

Men for Bergman var det jo også et problem, det er at fyrstøttingen krevde en viss værveksling i grua for å få lufta ut røykassene. Og dessverre var det slik at med stagnerende værveksling i grua så kunne disse settebålene produsere CO-gass og CO2-gass. - Du skulle jo ha oksygen for å brenne også da. - Det måtte det, ikke sant? Og når de da fikk røykassen sirkulert ved bålet så utviklet da bålene CO-gass.

28.880 s
00:04:41

Dette kalte Bergmann for stank, og flere Bergmann omkom rett og slett i slike røykasser. - Er det da man hører om kanariefullene? - Nei, de tror jeg ikke har vært brukt her. Men det har skjedd ulykker med fyrsettingen, rett og slett fordi de har fått pustegn giftige røykasser.

23.340 s
00:05:10

Og så var epoken med ylsetting over? Ja, fyrsettingen holdt seg faktisk helt ut til 1890. Den var ganske seilig i hvert fall. Men ut på midten av 1600-tallet så begynte de med kryssprengning. Og vi kan jo si at kryssprengningen den kom i skikkelig bruk fra 1680-tallet.

26.060 s
00:05:34

og ble hovedsakelig brukt i sjakter og synker, mens fyrsettingen holdt seg i de horisontale gruvegangene. Med bruk av kryssbrenninger var det flere utfordringer. For det første måtte vi bore hull for å plassere ladningene. For å kunne bore et hull, trang de navre eller minerbår med stålsatte skjær. Da var de avhengig av å få fremstilt stål.

28.660 s
00:06:00

I de første årene var det Eisholst Jernberg som var leverandør av ørtinger, altså bordkroner til disse bordene. Og det andre problemet var jo rett og slett å få avsatt disse kruttladningene slik at skyttene kom seg i sikkerhet før ladningen. Før det smalte, ja. Ja, for det var jo futt i kruttet den gangen også. Ja, og så må vi noe av det tenke på at

26.520 s
00:06:29

Disse som håndterte kruttet i gruvene, de gikk jo med en tyrfakkel eller gruvelampe med åpen ild i den ene hånden, og på ryggen så hadde de da en sekk med dagens kruttforbruk. Det er ikke en heldig blanding for å si det slik.

17.580 s
00:06:56

Og her skjedde det mange alvorlige ting. - Det ville ikke passert dagens HMS-regelverk. - Nei. - Det kan vi trygt si. Men så, neste fase er fjellstangborv, er det så? - Ja, disse minerbordene som da var stolt av at de ble da byttet ut med navre med 7/8-dimensjon fra 1860.

25.540 s
00:07:14

Nævnt i episoden

Kongsberg Sølvverk 

En sølvgruve i Kongsberg, Norge, som har vært i drift i over 300 år.

Kongsberg 

En by i Norge, kjent for sin historie med sølvgruvedrift og teknologi.

Teknisk Sett 

En podcast fra TU.

TU 

En norsk avis som fokuserer på teknologi og økonomi.

Norsk Bergverksmuseum 

Et museum i Kongsberg som viser historien til gruvedrift i Norge.

Kongsberg våpenfabrikker 

En våpenfabrikk i Kongsberg, som har vært i drift siden 1814.

Knutefjellet 

Et fjell i Kongsberg hvor det er flere dammer, renn og gruvesjakter.

Hammer og bergstjern 

Tradisjonelle verktøy for gruvedrift.

Fyrsetting 

En teknikk for å bryte fjell ved å varme det opp og deretter avkjøle det raskt.

Kryssprengning 

En teknikk for å bryte fjell ved å bruke eksplosiver.

Dynamitt 

Et eksplosiv som ble brukt i gruvedrift.

Bergbordmaskiner 

Maskiner som brukes for å bore hull i fjell i gruvedrift.

Silikose 

En lungesykdom som kan skyldes innånding av kvartsstøv.

Sølv 

Et dyrebart metall som ble utvunnet i Kongsberg Sølvverk.

Trådsel 

En type sølvmalm som ble funnet i Kongsberg Sølvverk.

Millika 

En sølvstuf fra Kongsberg Sølvverk som ble solgt på auksjon for 44,5 millioner kroner.

Alfred Nobel 

Oppfinneren av dynamitt som besøkte Kongsberg Sølvverk.

Eisholst Jernberg 

En leverandør av ørtinger (bordkroner) til gruvedrift i Kongsberg.

Dammo Rennanlegget 

Et vannkraftanlegg på Knutefjellet som ble brukt til å drive bergbordmaskiner i Kongsberg Sølvverk.

CO-gass 

En giftig gass som kunne bli produsert under fyrsetting.

CO2-gass 

En gass som kunne bli produsert under fyrsetting.

Kvartsstøv 

Støv som kan bli produsert under gruvedrift, og som kan føre til silikose.

Hardmetall 

Et materiale som ble brukt i gruvedrift for å øke holdbarheten til verktøy.

Karbonstål 

Et materiale som ble brukt i gruvedrift.

Bergmann 

En person som jobber i en gruve.

Hjelstangborg 

Et verktøy som ble brukt til å bore hull i fjell i gruvedrift.

Deltagere

Host

Jan Moberg

Guest

Per Halvor Selbakke

Lignende

Loader