Velkommen til Teknisk Sett, en podcast fra TU. Jeg sitter her med Odd-Rikard Valmått. Hei, Odd-Rikard. Mitt navn er Jan Moberg, og jeg er sjef her i TU. Odd-Rikard, i dag skal vi snakke om forbud mot oljefyring. Sånne sentralvarmeanlegerboligene og sånt. Sånn, ja.
Sånn var det, vet du. Jeg har hørt det, og jeg har hørt at du tok vinkelsliperen til verk, paket frem, og bare demolished hele anlegget. Ja, og litt mer.
Det var i 1984 hvor jeg drev å sage om et rød med en monstervinkelsliper. Selvfølgelig dårlig beskyttet. Men det er jo en av dine favorittredskaper. Det er det altså. Og akkurat i det jeg kom gjennom, det var en røre, så kneip røret om bladet og slengte det i ansiktet på meg. Fy faen, det er sånn.
Så den gikk gjennom haka, så du ser jeg har kløft i haka igjen. Ja, har du? Dette kunne jo gått alldeles. Dette er ikke fra en fødsel av. Det er self-made. Du kunne vært decapitated? Ja, ja. Men jeg fikk heldigvis slipperen rett i haka, altså den tok av. Hvilke diameter var det på dette bladet? Det var en 22 centimeter blad.
Det er en svær, svær sak. Nei, vi tar 18. Den tok haka, og så tok den så her på armene mine. Så jeg gikk foran køen på skaden. Det er en fordel. Jeg ble rullet rett inn. Dette er jo dramatisk, men...
Nå for å rulle det tilbake til temaet. Jeg var i gang igjen et par dager etterpå og det monterte hele oljefyringsanlegget ut med. Siden har du jo puttet en panelovner over. Siden har det vært panelovner og varmepompe. Men det var før forbuddet. Nå kommer det et forbud, i hvert fall er det tillyst. Og for å skape litt kompetanse rundt dette her så har vi med oss Rolf Iver Mytting Hagmon. Velkommen. Takk skal du ha. Norsk varmepompeforening. Rolf Iver, kommer det virkelig et forbud
For de som sitter på gjerde og tenker at det forbudet ikke kommer, så er det på tide å komme seg ned fra gjerde. For nå har det vært utredet lenge, det har vært ut på høring, og i løpet av veldig kort tid nå så kommer det vedtaket til å bli vedtatt på Stortinget. Og da vil det virke fra 1. januar 2020 etter det.
så er det ikke forbudt med fyringsolje, men det vil være forbudt med fossil fyringsolje. Ja, for det er jo et viktig poeng her, men det er ikke sikkert det blir rimelig å skaffe seg alternativ til fossil fyringsolje. Nei, og så bare sånn kort, for de tusenvis av lytterne som sitter her ute, så er det garantert noen som sitter på et oljefyringsanlegg, og det er mange som lurer på, hva skal jeg gjøre for noe? Så det å kjøpe fossil fyringsolje som det er gjort i alle år, det vil da være forbudt.
Så de alternativene du har da, det er jo biofyringsolje, som det er mye diskusjoner rundt, vil det være nok bærekraftig biofyringsolje tilgjengelig årene framover, men den er uansett dyrere enn eksisterings... Hvor mye dyr er den i dag da?
20-30% dyrere hvis du går for den høye kvalitets bioføringsoljen, som er den du egentlig bør gå for, for å ikke få problemer med anlegget. Altså store industrianlegg, de kan jo gå på frityr, oljer og alt mulig, men i boligsegmentet så må det ha høy kvalitet. Så hvor mye som vil være tilgjengelig av den fremover, det vites ikke. Men klart det er den enkleste å bygge om til det, men da vil driftskostnaderne gå opp.
Og så har du pellets, og du har ved, og du har sol i kombinasjon med andre ting. Du har elvarme. Og så har du varmepumpe.
Men det viktigste av alt er å ikke gjøre det som Odd-Rikard gjorde, og det er å ta ut til vannbordene anleggere. Det er det alle er opptatt av. Så alternativ er ikke å ringe til Odd-Rikard og be han ta med seg monstervinkelslipperen. Den kaster jeg. Dette er jo litt interessant at selv om det blir forbud mot sentral fyring, så betyr ikke det at du ikke kan bruke anlegget til
og oppgradere til et annet varming av vannbordet. Nei, det er jo det som er så genialt. Du har jo da et varmeanlegg, og for de aller fleste så er jo bare å finne en egen...
teknologi som du erstatter, altså de forskjellige som du har, og for varmepumper som gir holdpumper, så er det for de fleste den mest lønnsomme investeringen. Det som er ulempe med varmepumper er at det er en høyere investering enn noen av de andre løsningene. Men hvis du er opptatt av økonomi, og du ser på hva dine månedlige utgifter er, så vil de aller fleste oppleve at dine månedlige utgifter blir redusert fra dag 1.
For mange holder det å bruke det vannbordne anlegget du har. Noen er kanskje nødt til å oppgradere deler av radiatorene eller få inn en viftekonnektor, men det her skal en erfaren installatør avdekke. Gå inn og finne hva slags tilstand radiatorene eller gullvannlegget ditt har, hvor mye ombygging er som egentlig trengs. Dette var ikke noe alternativ i 1984?
Da var det vinkelslipperen som var alternativet. Så det ble panelomner. Ja, så hadde du gjort det samme i Sverige, så hadde det vært masse leverandører klare til å tilby et alternativ. Mens i Norge så var vi den gang enda mer elbasert enn i dag, og da var det panelomner som var løsningen. Ja, og vi må jo tilbake til det. Vi lever i annerledes land i Norge, der vi har hatt vannkraft, miljøvennlig og rimelig, i alle år.
Så vi lever jo litt utenpå de andre tyngdekreftene som andre land har å slite med. Men bare for å ta dette, Rolf Iver, altså det er jo selve varmekilden er jo brenneren på et sentralt fyringsanlegg. Det er jo der du må bytte varmekilde. Hva skal folk gjøre da? Hvor skal de henvende seg? Hva skal de gjøre for å få vurdert hva de bør bytte til?
Jeg tror det her er at det aller viktigste man kan gjøre, det er å være kritisk til hvem man slipper inn i huset sitt. Det er å få tak i en erfaren installatør som kan gå gjennom boligen og finne det som er best løsning for deg. Det er ikke bare om å finne den billigste eller den kompiste en du kjenner, og så spørre etter referanser.
Hvis du er interessert i varmepumper, så finnes det mange installatører der ute som har masse referanser, og det er jo det du må spørre etter. Vise til referanser med fornøyde kunder, der kan vi vise besparelser, og der er installatøren med trygghet på å fortelle deg at dette er løsningen for deg. Så jeg vil jo si det at i stedet for å henge deg for mye opp i akkurat hvilken varmepumpe du skal ha, så er det det å finne faktisk...
En isolatør som kan gjøre en god jobb. I et nabolag er det alltid noen som har varmepumpaertslag også. Så det går an å spørre om det er luft til luft eller bergvarme. Det er masse erfaring der ute. Hva er erfaringen med støtteordninger? Vil det være tilgjengelig?
Kan du si det at staten gjennom Enova har en helt fantastisk støtteordning? Det er jo blant de beste støtteordningene vi har i Europa. Sånn ordningen er i dag, så er det jo du, hvis du velger å gå for en luftig vannvarmpumpe, så får du 20 000 i støtte. Hvis du går for en bergvarm eller jordvarme, så får du 30 000 i støtte, eller opp til da.
Og så får du 10 000 for å skifte ut oljetanken. Og hvis du skal bygge om det vannborne anlegget, så kan du få nye 10 000. Og det som er veldig spesielt, at før var Innova sine støtteordninger søknadsbasert. Du sendte en søknad og så hadde du ventet og ventet på at den skulle bli innbygget. Nå er den rettighetsbasert.
Så du bruker rett og slett bare samme kodebrykken som du bruker på å hente selvangivelsen eller som går inn i banken eller sånt. Går inn på Enova sin hjemmeside, registrerer deg, og da finner den med en gang din bolig. Har flere boliger, så sier den da hvilken bolig eller om det er hyttet eller noe sånt. Og så tar du da bare å legge digitalt med kriteriene fra utført arbeid, og så får du pengene inn på din konto i løpet av tre uker. Så det er jo en fantastisk ordning. Det er det du har i noen...
Likket 30 år etter du kunne ha sendt inn kriterier under de klart. Jeg gikk glipp av mye penger. Men ja, det er noen støtteordninger. De vil jo ikke betale for hele anlegget. Men hva snakker vi om av kost forbundet med å bytte ut varmekilde på et sentralt fyringsanlegg? Det er jo et berømmende spørsmål for helt. Hvor mye koster det her? Og det er litt det samme som hvor lang er en stikk. Så hvor mye det koster vil avhenge av
hvor stort energibehov du har. Det gjenspeiles i hvor store boligene er, eller hvor bra eller dårlig isolert den er. For luft- og vannvarmepumper er det fort 170 000. For bergvarme er det ofte pluss minus 220-230. Er det veldig stor bolig kan det komme på mye mer. Men det er det vi snakker om i den leia der. - Nå er det snakk om at dette forbudet vil ha virkning fra 1.1.2020.
Så man vil ha et drøyt to år på seg for å gjøre dette. Det kan jo bli veldig press på leverandørene da. Ja, det er helt riktig. Vi har jo irritert oss noe grusalt for at myndighetene har brukt så lang tid for forbudet mot fossile fyllingsholder. Det ble egentlig vedtatt til klimaforlike 2012 på Stortinget. Og så har tiden gått.
Så det er jo det her vi har advart mot hele tiden, at det blir en rush. Og jeg vil jo bare si til alle som sitter der ute som sitter på oljefyringsanlegg, det er bare bruk sommeren nå aktivt, må bestemme deg for løsning. For det å sitte og vente til høsten 2019 og regne med at det er enkelt å få satt opp varmepoppanlegg da, det er litt sånn naivt. Da blir det trangt i døra. Da kommer det til å være trangt i døra, ja.
Nei, altså om prisene kommer til å gå opp eller ikke, det aner jeg ikke hvordan markedet utvikler seg, men klart det er jo veldig stor konkurranse i markedet mellom leverandører og mellom de forskjellige varmepumpeleverandørene også. Så vi opplever det at det er såpass stort prispress at vi er ikke noe sånn redde for at prisene skal gå sånn kjempe opp.
Mange håper jo selvfølgelig på at prisen skal falle ned også, men hvordan prisen utvikler seg fremover er det få som vet. Men det er et viktig poeng her at disse varmepumpe, altså dit varmepumpeteknologien har kommet i dag, så er det ikke noe grunn til å tro at det kommer et sånn voldsomt skift i effektivitetsforbedring. Det ligger bak, har jeg skjønt, i tid. De store hoppene er jo tatt ut. Det går liksom asymptotisk mot en teknologi
En grense. Ja, en grense, ja. Slik at det er ikke noen grunn til å sitte på jæret og vente på en revolusjonær ny modell eller den type ting. I hvert fall ikke hvis det er snakk om varmepumpe. Det som vi har snakket om tidligere i den undersøkelsen dere gjorde i Varmepumpforeningen er jo solenergi som jo oppfattes som veldig rimelig og effektiv. Det er vel ikke helt i mål enda, men der skjer det jo en stor utvikling da.
Du ser at vindenergi og solenergi faller veldig i pris. Det ser du fra år til år. Der har varmepumpa litt stabilisert seg, så får vi se hva som skjer fremover. Om det blir et enda større kostnadsskutt i årene fremover når vi ikke går opp fra å selge noen hundre tusener av varmepumper, men flere millioner varmepumper i år i Europa.
Men luft til luft, der har nok priset satt seg for at luft til luft er jo gigamarked rundt omkring i verden. Og så får vi se hva som skjer på luftbanen og veskebanen.
Hvis du bare setter deg litt i varmepomperbransjen, så er det store svenske produsenter, store tyske produsenter, store japanske, kinesiske produsenter. Varmepomper er big business per i dag. Det er hyllevare, det er som PC eller TV. Vi må huske at den stammer fra aircondition-markedet, som jo er kjempestort. Ja, det er luft-til-luft-varmepompene. Og så er det luftvann og luftpumpene.
Luftvann og bergvarme er også en moden teknologi. Hvis du drar på fabrikken og ser kvalitetssikringen som er der, så er det høykvalitetsprodukter. Har du et passestort tak, så kan du vel om noen år installere solceller på taket og få dit å drive hele varmesystemet?
Ja, det er jo en diskusjon om du har lyst til å ikke at det er vannkraften som skal drive alt. Men så hvor mye i nesten nullenergibygg så tror jeg vi vil se mer solceller
Men i utfasing av oljefyr så tror jeg vi kommer til å se ikke bare varmepumper, men solfangere i kombinasjon med varmepumper. Så der er det mye spennende løsninger ut allerede. Og Rikard, her skal det skje mye, skjønner jeg. Det skal det. Det blir en hektisk bransje i året fremover. Ja, når det blir trangt i døra, tror du prisen på vinkelslippere kommer til å øke også?
Jeg vil sterkt anbefale folk å overlate det til noen som kan nærme vinkelslipper. Ikke stikke haka fram og flæreløs. Godt det gikk bra. Vi kommer tilbake med mer.