Velkommen til Teknisk Sett, en podcast fra TU. Jeg sitter her i dag med nyhetsleder i Insight Telekom, Varok Kervarek. God dagen. Hei, Varok.
Og til de av dere som måtte være bekymret for at Odd Rikardt ikke er her, så kan jeg berolige meg at jeg er her. Ja, selvfølgelig. Jeg var jo der jeg var. Ja, det vi skal snakke om. Mitt navn er Jan Moberg, og jeg er sjef her i TU. Og jeg har med meg Varåk og Odd Rikardt fordi de er nylig hjemvendt fra Mobile World Congress i Barcelona. Der har dere begge vært mange ganger. Men det er første gangen det har snødd da.
Snø i Barcelona? Det snødde, og det var generelt kaldt og regn. Men dette er jo da en kombinasjon av en utstilling og en konferanse, har jeg skjønt.
Det er helt riktig. Jeg beskrev det før vi reiste nedover i en liten forhåndsomtale som et vepsebord som faller ned i en maurtue. Nettopp. Det er litt den opplevelsen man har når man står der. Mens jeg sitter her hjemme og tenker, er dette noe? Er ikke dette kjedelig? Trenger vi enda et håndsett?
Vi har hørt om 5G i et par år, nå skjer det noen ting i det hele tatt. Er ikke dette her bare smooth sailing? Er det noe aksjon der nede? Nei, det er jo som når vi var på sesjaen, du kom med med dårlig senter, så du ikke har fått sett mye mer.
Men for all del, det er veldig mye. Og det som vi har hørt om 5G mye lenger enn i to år. Jeg blir mye lei av 5G, så jeg spurte om 6G. Men la oss begynne på det som kanskje er det som folk flest oppfatter med Mobile World Congress. Det var jo ikke mobile håndsett. Nå har Apple hatt en lanseringsrunde, og jeg skjønte det var noe Samsung på gang der nede. Det er helt riktig. De slapp den nye flaggski på modellen sin, Samsung S9.
Og det har de forbande å gjøre, så det er helt i tråd med tradisjonene. Men er det noen løp- og kjøpfaktor pågående? Det er vel litt delt oppfattninger rundt det. Det ser jo klisslik ut som en S8. Vi snakker om en evolusjon her. Ja, vi snakker om en evolusjon på det meste, men en liten kamerarevolusjon tror jeg vi kan håpe på. Det er jo det som er kjøpskriteriet nummer én etter hvert på. Kamera?
Og de har gjort store fremskrifter, eller fotografiering i lat lys. Det er jo, og det er jo, setter en veilsrekord, den har altså en blender på f1,5. Det er en ny rekord, folkens. Og det samme kamera har altså en mekanisk blender. Så de kan switche mellom to states.
1,5 og 2,4. Så nå kan du ta bildet av bjørnen i hyet? I hyet. Og så løper du. Og hvis det er gode lysfråd ute, så tar du den med 2,4. Og du, Rikard, du var jo og kikket på mobilnyhetene fra Sony også. Greier man å matche Samsung på området? Ja, altså de nyhetene Sony slapp nå, synes jeg var bra greier. Fordi at nå...
Nå synes jeg de har fått et nytt design. Det ser nydelig ut. Og det er mye bra å si om Sony. De har jo fått det nye 18:9-formatet de også.
Og så slapp de jo to mobiler, det gjorde jo Samsung. Samsung slapp stor og veldig stor, og Sony slapp stor og liten. Og det her med liten, det er ikke så dumt, for det er ikke alle som vil ha 6 tommer, så Sony slapp en liten 5 tommer. Akkurat. Og uten noe kompromisse på spekken. Så de har toppspekk, bare i litt mindre formasjon.
Så da kan du ha en liten når du bare skal ut på en liten tur, og så kan du ha en stor til daglig, og så kan du ha en ekstra stor på gangen. Hva snakker vi om når vi snakker om ekstra stor? Da snakker vi om 6 tommer rundt deg. Og så 5,5 tommer, det er sånn stedt og det er art, og 5 det begynner å bli lite i dag altså.
Men et annet fenomen som jeg skjønte, og som nå har kommet opp i tiden, er jo disse retro-telefonene der Nokias merkenavn har begynt å komme fram igjen. Ja, de lanserer for så vidt Android-telefoner også av et visst format, visst kvalitet. Men det de definitivt får mest oppmerksomhet for, det er retro-telefonene. Det er rett og slett moderniserte kopier av de gode gamle modellene som vi kjenner fra 90-tallet.
Og det har vært en tunnerende suksess. Det ser jo som bare det. Må du fortsatt ha ut batteriet for å bytte simkort? Nei, det er så langt jeg har ikke kommet i min. Men de gjorde jo det i fjor, vet du. Med det som heter 3110. Og det ble jo en fantastisk suksess. Og litt av greia er at det er jo en telefon stort sett, og så har den 30 dagers standby-tid.
Og så koster den ingenting. Og nå gjorde de det med 8110, som er Matrix-telefonen, eller bananen som noen kalte den. Og i år hadde de til og med laget den i gult, for å demonstrere at dette er bananen gjennomført. Det er kanskje litt symptomatisk også for det som skjer på håndsettområdet, når disse gamle tøysetelefonene, hvis jeg kan kalle dem det, får vel så mye oppmerksomhet som de store flaggskyttmodellene, som representerer alle de siste telefonene.
så sier det kanskje noe om at det har ikke vært noen sånn omveltende nyheter. Vi falt ikke av stor nå. Nei, nå snakker vi om inkrementelle forbedringer på egenskaper og design og sånt. Nå har de begynt å kalle det en divisjon for Nokia Originals. Så de har vel ikke sett inn sist, eller? De går nå tilbake igjen, og så tenker de at når de kommer til der de burde ha lagt
laget en iPhone-killer, så får de til den ene gangen. Ja, kanskje. Men det er jo samme som Hollywood har gjort, de spiller inn gamle filmer og gamle temaer på nytt og på nytt, for det er det som selger. Og det ser vi nå. Men jeg går ut fra at det var andre ting enn håndsett som kanskje var viktigst der nede. Ja, definitivt. Det handler jo mest om infrastruktur. Ja, og da må vi komme inn på 5G som...
Jo, det har vært oppe i tiden i noen år, men hva er det som skjer nå? Ja, det gjør det, og det gjør det før tiden. Hele bransjen har jo sagt at det er 2020 som er det store 5G-året, det er da det skal skje. Og så har man underveis på veien fram mot 2020 sagt at det blir veldig vanskelig, her har vi knoppet med tid, og nå skriver vi 2018, og nå sier alle de store leverandørene at de er «open for business».
5G har kommet. Hva betyr det for meg som forbruker eller som bruker av 5G? Har det noe mest implikasjon på industrisiden eller på meg og mitt håndapparat? For deg og ditt så er det ganske trist og storslig forløpig. Det kommer ikke til å skje noen store endringer.
Og så gjenstår det å si i hvilken grad industrien greier å kapitalisere på at det har gått såpass kjapt. Det er en tidlig versjon av 5G, som vi får se. Det er ikke ferdig på noen som helst måte, dette her. Og så er det nok ikke Europa i førerskete, heller ikke Norge.
Nei, akkurat det har vi jo pleidet å være. Vi har vært stolte av det, og vi var jo definitivt først med 4G, ikke sant? Det var jo en fjerde i hatten for Telia Sonera, som de het den gangen, da de lanserte 4G som første selskap i verden i Oslo og Stockholm. Denne gangen så er det koreanerne, kineserne og japanerne først og fremst som er i føresettet. Ja, og de har jo allerede demonstrasjonsnett.
En av egenskapene med 5G er mye raskere respons, altså mye mer latency. Det er viktig fordi man utvikler IoT-systemer blant annet. Ja, spesielt med tanke på biler, altså følelse biler.
De trenger kjappe nettverk. Ja, det kan ikke ta flere sekunder for du får beskjed om at det er en unge i veien. Men hvor mye forbedring snakker vi om da? Det er dramatisk. Teoretisk snakker vi om helt enkelt millisekund, men i praksis snakker vi om noen. 4G er vel kanskje
tre-fire ganger lenger. Ja, og det blir spennende å se hva slags SLA som kommer etter hvert på disse tingene, altså hva de garanterer. For det er litt sånn som moderikvartier, når den ungen står i veien, så skal ting skje fort. Ja da, når det er sagt da, det er klart at bilen kommer til å stoppe for den unge, bilen vil ha intelligens nok selv, og klarer seg uten 5G. Men når du skal kommunisere med andre biler med infrastruktur og sånt, så trenger du etter oss det. Dette med IOT-
Det var mye av hva det var. Veldig mye, veldig mye. Og vi snakket jo med konsernsjef Sigurd Brekke i Telenor da vi var der nede. Han konstaterte jo også på samme måte som oss for så vidt at 5G først og fremst er et asiatisk og et amerikansk anliggende enn så lenge. Ja.
Det bekymret han ikke, for i motsetning til sine asiatiske kolleger som mener brekket at 5G er å se som en evolusjon oppover 4G, og ikke en revolusjonær teknologi som er retorikken i Asia. Det han er opptatt av, det er IoT. Tingenes internett, der skal Norden være på, der er vi allerede til ute, vi er ledende.
Der skal det utvikles mye business fremover. Hvor er vi ledende i Norden i forhold til andre land? Vi er ledende i bruk, men poenget er at det trenger jo ikke 5G. Det skjønner jeg, men hvilke områder snakker vi om at vi er størst på? For det første gjelder det å ta det i bruk overalt, i hus, i samfunnet, i bygninger, så har vi jo også en industri som utvikler
Devices, sensorer, ikke minst. Tidlig ute med NB IoT, Narrowband IoT, der er CVET-konkurransen fungerer. Telenor og Telia kjemper med nebb og klør om å være først ute, først og best, med best dekning, nasjonal dekning og så videre, og tiltrekke seg flest mulig kunder. Så dette tar av. Så ser vi også kjente og kjære Nordic Semiconductor, som har lansert en IoT-chip som går på disse frekvensene.
Og de er jo sannsynligvis først i verden på dette, som bruker utrolig lite strøm. Men de er jo i forløp i LTE-nettet da, altså i 4G-nettet. Low Energy, ja. Jeg fulgte med litt fra sidelinjen og så det at mange gjorde et poeng av at nå var bilbransjen på veien i Barcelona, altså på Mobile World Congress. Det var mye dealer der. Det var det.
Er det i forbindelse med automomi regner jeg med? Ja, det er veldig mye av det. Alt som trenger hele infrastruktur, og det gjør det jo i moderne biler. Veldig mange biler har det jo fra før.
Men det er klart, skal du komme videre og realisere autonomkjøring, så må du ha det. Og derfor var det peppere med biler hver dag. Ja, det var det selv. Formel 1 var jo representert i år faktisk, og hadde tale tid så galt. Nå fikk jeg ikke besøkt dem dessverre, men det var flere biler enn noen gang tidligere. Vi ser at bilindustrien gjør seg stadig mer gjeldende på messegulvet.
Det er jo en enorm industri, og vi så det jo på Cecil og Svega at bilindustrien tar inn. Er det bilindustrien som skal redde veksten i disse telekomindustrien og andre? Nei, men det er jo på en måte en ny bruker av hele infrastrukturen, som kommer til å bli en tung bruker i år og fremover. Så teleselskapet er jo veldig glad i bilindustrien.
Ja, definitivt. Vi ser jo at Telenor har lagt sitt IOT-tyngdepunkt gjennom Telenor Connection. Det er etablert i Sverige, og det har nok ikke minst sammenheng med bilindustrien og industrien for øvrigt som er i Sverige. Skania og Volvo i front.
En liten to ord fra dere om de norske bidragene der nede. Du nevnte Telenor var opp, men de er vel en gjenganger der nede? Ja, de er en gjenganger, og de er nå til stede med mange representanter, men de gjør seg ikke bemærket på Messegulvet, fordi i år, som i fjor, så har de valgt å ikke ha en egen stemme.
Og det er rett og slett en økonomisk avveining. Det koster skjorta å skulle ha en liten flekk på messegulvet der, og når du da skal ha en stor flekk, som Trenor har pleid å ha, så blir det veldig dyrt. Man søker om ca. 1000 pund per kvadratmeter. Hvis du da skal ha møterom og et utstillingslokale fjongt plassert i sentrum av begivenheten, så blir det kostbart.
Du nevnte Nordic, Andrik Hart? Ja, Nordic var der. Så er det to selskaper i tillegg til Nordic som har vært der i mange år, og som på en måte ligger an til å penetrere mobilindustrien nå. Og da snakker vi om mobiltelefoner, så det er norske Polite, som jeg har skrevet,
Skrevet om i mange år. De har nærmet seg det her markedet sakte. Elastisk og... Det er på en måte elastisk linse, som gjør at du slipper å skyve linse frem og tilbake med en magnetspåle. Den kan endre form. De bruker et pizzoelektrisk element og drar linser i form, og det gjør de på en millisekund.
Og de sa til meg nå at nå er de inne i test med fire produsenter i Kina. To små og to store. Og de har flere andre i køen som er interessert i disse linsene deres. Og det er veldig spennende altså. Så i fremtiden kan vi se norske linser i mobilene.
Og så har du Elliptic Labs da, som allerede har fått foten innenfor hos Xiaomi. Ja, fordi de har blitt omfattet av KOK, som har bygd deres programvare inn i sine chipper. Og de har jo, det tror jeg vi kan forvente oss en god del i det året som kommer nå. Det er en imponerende reise. Virkelig. De har også holdt på i mange år, ikke sant?
Og vi traff jo de der borte på SES også. Ja, og så tenkte jeg at jeg skulle skyte inn det at et interessant trekk i år var at vi så flere norske oppstartselskaper som var invitert av store etablerte giganter i industrien. Vi hadde No Isolation som hadde fått plass av Vodafone på deres stand. Vi hadde Working Group 2 som sto sammen med Cisco.
Og så så vi at den kinesiske hoffleverandøren av teleinfrastruktur i Norge, Huawei, de hadde med seg, jeg tror det var tre norske selskaper inne på sin pavillon. Og det er ting som vi aldri har sett før. Det er jo en liten sensasjon, det er jo virkelig gjennombrød. Det er veldig moro å sette med norske. Det er jo mye nordmenn, det var vel gjettet på rundt tusen som er i Barcelona i dagene der. Ja.
En ting jeg lurte på, for jeg følger jo litt med, vi møtte jo en sånn CTO i Eriksson for et par år siden, hadde vi ikke hørt. Hvordan går det med Eriksson? Var de der? Ja, Eriksson er det en kjempe stand. De store må jo være der. Jo, men er det liv igjen i det da? Ja da, de har slitt litt, det har de. Mange ganger. Litt er vel kanskje å ta i litt lite, men de har jo det nordamerikanske markedet.
Det er litt fenomen med de at når nordamerikanerne ikke vil slippe til kineserne, så er Eriksson en god partner. Så er det Eriksson og Nokia som holder dem oppe. Men det er jo ikke mange igjen. Det er ikke mange som driver med sånn tung teleinfrastruktur. Det har blitt konsolidert. Det har gått med de som alle andre bransjer. Det er et fåtal selskaper igjen.
Så får Eriksson lov til å drive litt business i Asien også, må jeg legge til det. De skrøyter jo fælt av 5G, de som er på like linje med konkurrentene sine i år. Blant annet så snakket de om innsatsen som var gjort i Sør-Korea i forbindelse med OL i Pyeongchang. Det har vært ute med tidlige 5G-utstyr.
Dere, vi nærmer oss slutten av denne podcasten. Det er 11,5 måneder til dere skal ned igjen, regner jeg. Snø, regn eller regn? Nei, da hopper vi på bedre vei. Hva skjer fra nå og frem til åpningen av Mobile World Congress 2019? Det er jo ingen tvil om at 5G rykker nærmere hele tiden. Og
Jeg tror kanskje ikke det har blitt noe særlig med 5G i Norge. Det er litt sånn testprosjekt. Det har det nok ikke. En ting jeg kanskje var litt skuffet over i år, som jeg håper vi ser mer til til neste år, det er kunstig intelligens. Det var der, det var presentert, men jeg hadde nok trodd at omfanget skulle være større. Men vi vet jo at det kommer, sammen med stor data, ikke sant? Dette skal syes sammen og bli noen kraftfulle pakker i fremtiden. Så det er ikke så kjedelig som jeg hadde trodd det var? Nei, definitivt ikke.
Vi får jo nevne også, Varok, at mye av det dere opplevde på Mobile World Congress kommer til å skje på Insight Telekom-konferansen.
i begynnelsen av mai. Ja, det er helt riktig. Vi tar med oss inspirasjon fra Barcelona. Sånn at på Insight Telekom-konferansen 6. til 8. mai i Strømstad så skal vi snakke om 5G, vi skal snakke om IoT og vi skal nok også snuse litt på kunstig intelligens. Ja, da får vi bare glede oss til det. Da slipper jeg å dra til Barcelona, jeg kan dra til Strømstad i stedet. Det blir mye å lære der også. Vi skal se litt på lønnsomhet og hvor veien går videre for alle disse tingene. Ja, vi gleder oss. Takk.
Teksting av Nicolai Winther