Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Velkommen til høstens store eventyr. Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetinn.
Det blir bål, svette og tårer. Og vokteren. Ja, han ser alt. Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren. Se nå på TV2 Play.
Sånn, da skal alt være klart for å rulle ut det nye tikketystemet deres. Og alle de ansatte har tilgang? Har du ansatte? Det blir 50 000 ekstra. Altså, det er jo de som må logge inn når de har problemer med PC-en sin. Har de hver sin PC? 10 000 ekstra. 10 000? Per PC. Men hvis du legger til en pluss diamant superbruker, så får du de første til halvpris, de neste til kvartpris og 7% rabatt dersom du har færre enn 13 saker i måneden. Er ikke det veldig... Hvis du har plantet på kontoret...
100 000 ekstra. Nei, prøv Pure Service i stedet du. Ticketsystemet uten skjultekostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Vi skal på en liten vandretur i vakker natur. Musikk
Hei og hjertelig velkommen til Kjells vinkjeller og ikke minst Tom over at du er hos oss siden Drinkfeed. Tom, vi skal til Spania. Vi skal til Spania, vi skal til Catalonia. Vi skal til Priorat. Og da er det jo noen der ute som sier, ja det er kult. Priorat er et veldig gammelt vinddistrikt. Faktisk så er det litt spesielt fordi at Maurerne,
araberne, de inntok jo Spania, eller halve Spania på 700-tallet. Og det er veldig lett å huske hvilket år de ble kastet ut, for det var i 1492. Hva skjedde da? Veldig bortsett fra at Isabella og de gjorde Spania kristent igjen, så klarte jo indianerne å oppdage Kristoffer Kolumbus på den siden av Atlanten. Folk tenker bare på Kolumbus, og denne italienske mannen fra Genoa, men da ble også alle
muslimene kastet ut av Spania. Men i Priorat så har de lagd vin siden 1100-tallet. Så det var noen munker som fikk lov å holde på å lage vin i Priorat på den tiden, og de lagde et ganske innfløkt terassesystem.
som de har laget viner i, for her er det ganske varmt, kan vi vel si. Det er ofte ekstremt varmt, og ikke bare er det ekstremt varmt, men også veldig ulent terreng med raviner og dype daler, og det er helt klart at det ikke er sletteland. Nei, og da måtte de lage terassesystem, og det passet veldig fint, for da holdt de også på fuktigheten de gangene det regna, den ene gangen i året det regna.
Og denne her artige vinen som jeg har tatt med i dag, som jeg har tatt med Tom, oi oi oi så flink jeg er, er en morsom greie, for den heter da GR174, og det høres jo egentlig ut.
Litt sånn duset ut, men det er vist en turistvei, altså en sånn turistvandrevei, ikke motorvei eller bilvei, men som du kan gå gjennom hele Priorat, så heter den veien GR174 som dette er. Naturskjønne omgivelser og så videre og så videre. Ja, bruk beina, ikke bilen.
Ja, det er så miljøvennlig dette her at man skulle ikke trodd. Man kan gå enda lenger tilbake til 1100-tallet, fordi det området her er jo oppmarsjområdet hvor Hannibal for eksempel startet invasjonen av Italia under den puniske krigen 200 år før Kristus, og da lagde de også vin der. Så vi er på historisk grunn når det kommer til alkoholkultur i Spania her. Ja, det er sant. Men priorat blir ofte brukt
av disse målkene. Det vi også skyter inn, at Priorat i dag er jo ranket som kanskje et av de viktigere vinområdene i Spania, etter Rioja og Rueda og de her. Så er Priorat der oppe, det er ikke den største, det er i volym og mengde, men den har en fantastisk høy stjerne. Og
Ja, nå var en av de, når du sa vi hadde mye vin fra Priorat, så var en av de som sa, wow, denne blir kult. Og nå gleder jeg meg. Ja, og her i Priorat så er jo alt lov, eller de har i hvert fall en hat av druer i denne mixen her. For de får jo da, det som er litt morsomt med Priorat, jeg er faktisk veldig glad i Priorat-vinner, for jeg synes, nå har jeg bare helt oppe glasset, det er lenge siden jeg har drukket denne vinnet, men jeg synes at dette er en typisk
tung, kraftig, tydelig, og i den området av året vi er nå, grillvin. Jeg har kjulukt allerede mens du snakket om dette her, og du får disse mørke bærene, du får...
tydelig, det er mørke ting, vi har plommer, vi har nesten litt sånn tørrhet inni her. Urtene er helt fantastiske, og de urtene her er nesten tørka, vi snakker nesten krydder. Allerede på første sniff så får du det. Du får en sånn saftig munnfølelse.
Forventningen er stor nok, jeg skal smake, men nesen er ganske kompleks også, så den gir veldig mye, og dette er nok en sånn vin som jeg er sikker på du og jeg kunne sitte og lukte og sniff og snaffe på i en timesvis, hvis vi kan noe bedre for det. Ja, vi kan gjøre det selv om vi prater med folk. Bedre for det som heter selvfølgelig å drikke den og sånn. Det er jo Kjell Gabriel nå i full gang med å gjøre. Å, dette er digg. Dette her er
En saftig, altså fruktig Du kjenner liksom frukt Smaken, fruktjuicen Av kirsebær og moreller Litt sånn lett fatpreg Altså nesten som Du, jeg føler morellkjøtt Skjønner du hva jeg mener? Ja, jeg skjønner hva du mener Den er, på engelsk blir det sånn Chewball, altså du kan nesten bite i den
Og så har du disse fantastiske taninene som kommer og vasker litt bort den søtten som er, og legger inn en liten krydderlag. Du får den veldig behagelige snerpen som taninene gjør, og de er helt nødvendige, for ellers hadde dette vært en veldig tung rød saft. Nå ble det i stedet en veldig god, kompleks og ganske komplett vin, synes jeg. Ja.
Dette synes jeg var veldig godt. Jeg føler at hvorfor er ikke grillen din allerede varm? Nei, det er fordi det er litt tidlig på morgenen, men den blir det utover dagen, det kan jeg nesten love deg. Jeg tror at når man smaker på disse vinene her, så skjønner man hvorfor alt blir nevnt i draget med de store spanske distriktene, og det er vel rett og slett at de klarer å levere viner som dette her. Og dette er vel egentlig en
Et standard klasse vin også. Du har vel noe pris på dette her? Du som kan alt? Jeg som kan alt har selvfølgelig pris. 220 kroner eller 290 for å være precis. Da vil jeg si at dette er en entry-level vin, for du får viner fra Priorat som koster alt skille mye mer. Dette her er jo alt blir dyrere. Livet møter motgang og så videre. Alt skal opp, og den norske krona er jo revva.
Så at ting som du betalte 180 kroner for et halvt år siden, det må du regne med å betale 220 kroner for nå. Og 220 kroner for denne her, det er jeg helt inne for. Ja, i 2023-penger skjønner du det. Men også legge til at...
Vi snakker om et distrikt hvor det er mye varme, veldig mye action når det kommer til... Det er gold, men du kjenner ikke det, Vin? Nei, du kjenner ikke det. Poenget mitt var at denne holder 14%, som er...
rimelig voksen alkoholgehalt, men det kommer ikke så tydelig, fordi den er så vellagd. At alkoholen ikke får noe som dominerer en ting, den er der hvis du vil lukte etter den, og vil smake etter den, men det er frukten, det er kryddere, og det er tanninene som tilsammen gjør denne vinden. Og etter hvert så kommer sånne sjokolademokkatoner og bare legger seg her. Kommer sekundærtingen inn og
Og er som en hyggelig liten gjest som du kan velge om du vil ha eller ikke, for det er bare å ta en slukk til, så forsvinner det. Jeg sa jo at det er et gatekryss av en vin. Garanasha 43%, Carinia 18%, Cabernet Sauvignon 17%, Melo 8 og Syra 14. De har brukt alt de hadde. Ja, de har tatt med, ja, ja, her kjører det på. Oi, se hva vi fant opp i koken med. Ja, ja, ja.
Men det funker. Så Casa Grandel Ciurana GR 174 fra 2021. 14% alkohol. 290. En deilig saftig prioratvin som jeg anbefaler deg.
og ha til alle grillmåltider. Kjøper du en kasse eller to, ha den bare stående. Server den gjerne litt kaldt, kjøleskapskaldt. Det trenger ikke være kjempefarme denne her. De stakkars druene har jo blitt utsatt for varme nok. Ja, det er godt å få lov å kjøle seg litt ned. Ikke noe problem. Dette er digg. Så med det, så takker vi for oppmerksomheten denne gangen. Og så sier vi ha en riktig fin dag. Takk for at du lytter til oss.
og ta vare på deg selv og drikk god vin sammen med hyggelige mennesker. Ja, det høres ut som et godt råd, og det skal vi gjøre også. Da sier vi bare på spansk, hasta luego, og så kjører vi på med en ny episode om ikke så lenge. Bare du finner oss der du hører på podcasten.
Ja, finnes det noen bedre følelser enn å løse en sak i ticketsystemet ditt? Å legge seg i nyvasket sengetøy. Ok, men bortsett fra det? Første varme vårsola etter en lang, mørk vinter. Greit, men den beste følelsen på jobb? Når du kalles inn til et møte og tror du er i trøbbel, men du er ikke i trøbbel, du blir forfremmet, og sjefen klapper deg på skulderen og sier «Jeg er stolt av deg, gutten min! Du har alltid vært som en sønn for meg!» Greit! Greit. Så finnes det bedre følelser enn å løse en ticket? Ja.
Men skal du løse tickets, er det lite som slår Pure Service. Saksystemet uten skjulte kostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Med Svea på laget er det enklere og raskere å lykkes. Få bedre likviditet, friskmelde økonomien eller samle dine lån. Svea. Vi heier på mennesker og bedrifter i endring og skaper finansielt handlingsrom. Du, vi må ha skiklær. Er strømmen billig nå? Sjekk appen.
Jeg lurer på hvor mye strøm vi bruker på en dag, ja. Sjekk appen da, vel? Hvilken app? Fortum-appen. Fortum-appen gir deg oversikt og trygghet. Kanskje det er derfor vi er Nordens mest valgte.