Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Velkommen til høstens store eventyr. Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetinn.
Det blir bål, svette og tårer. Og vokteren. Ja, han ser alt. Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren. Se nå på TV2 Play.
Sånn, da skal alt være klart for å rulle ut det nye tikketystemet deres. Og alle de ansatte har tilgang? Har du ansatte? Det blir 50 000 ekstra. Altså, det er jo de som må logge inn når de har problemer med PC-en sin. Har de hver sin PC? 10 000 ekstra. 10 000? Per PC. Men hvis du legger til en pluss diamant superbruker, så får du de første til halvpris, de neste til kvartpris og 7% rabatt dersom du har færre enn 13 saker i måneden. Er ikke det veldig... Hvis du har plantet på kontoret...
100 000 ekstra. Nei, prøv Pure Service i stedet du. Ticketsystemet uten skjultekostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Vi reiser til Østerrike for å snakke om Rosé. Det burde du være med på. Musikk
Hei og velkommen til dagens episode av Kjell Svinkeller og Tom Amratiløve og sin drinkfeed. Der var jeg så ivrig at det skurret nesten i mikrofonen. Ja, du klinket til det. Jeg har litt sånn dotterhjør her nå, men det får gå. Vi får kjempe oss gjennom det også, Kjell Gabriel. Ja, tenk på de som for eksempel har hørt at folk hører på disse podcastene våre mens de jogger.
Og du har kanskje sku hatt litt der i skogen på en eller annen skogsløype eller noe sånt. Ja, det har vært morsomt å se på. Plutselig har jeg bare jumper til. Skal ikke se bort fra det. Men i dag, Tom, så skal vi til Petra. Vi skal til Petra. Vi skal hilse på Petra, faktisk. Vi skal til Petra. Og for dere som tror at vi skal til Jordan og inn og se på denne Petra-byen din der, så skal vi ikke det. Vi skal til Øst-Trykket. Petra Unger. Petra Unger. Selv om jeg må få det å si, siden jeg har vært i Petra i Jordan. Ja.
Fantastisk sted. Dra dit. Mens fokus er på en krig et annet sted i verden, så kan du heller dra dit og se på noe utrolig spektakulært. Jeg har selvfølgelig ikke vært der, så det er greit. Vi hopper videre. Vi er da, Petra Unger holder til i Østerrike, og hun har funnet ut at hun har lyst til å lage henne. Og den har ikke jeg smakt før, for det er du som har tatt med denne gangen. Den har jeg tatt med, og det er i den lille serien som jeg og vi i Drinkfeed har lagt,
har på en måte dratt i gang dette med litt sånn yngre fremholdsstory med de kvinnelige vinmakere. Fordi det er ikke bare tøys når du sier at det er en sånn women's touch på ting. De har noen faktisk ganske oppegående lurer i der på hvordan de skal få vinen sin til å treffe målgrupper type andre kvinner, ikke minst. Men resultatet er jo at dette er jo fantastiske viner de kom frem med.
Og særlig gjennom Tyskland, Østerrike, Frankrike, i den harde kjernen av vinland, og Italia ikke minst, så blomster det opp med unge kvinnelige vinmakere som styrer showet selv. Ja, for nå er det i gamle dager bare tradisjonen at far til sønn, far til sønn, far til sønn, og nå er det liksom, nei, døtterne skal få være med, de skal inn på banen, og de er flinke.
Veldig flinke, for de gidder faktisk å gå på skolen først før de begynner å lage vin. Ja, det gidder ikke alltid gutta. Nei, vi pleier gjerne å prøve å feile litt, og så finner vi at dette kan jeg jo ikke. Nå må jeg faktisk lære dette her. Vi er på Råtburgervin, som den heter lokalt. Men det står ikke på flaska. Det står Zweigelt, og jeg har fått kjeft. Har du fått kjeft? Ja, det skjer faktisk.
Jeg har fått kjeft fra en eldre herre, fordi at jeg har jo dette prosjektet mitt med klassisk vin og musikk, eller vin til klassisk musikk.
Klassisk vintermusikk og så videre. Der jeg har da pera-vien opp mot klassiske mesterverk som spilles av en kvartett. Dette gjorde vi da blant annet i fjor sommer i Oslo. Og vi gjorde det faktisk på Oljefondet. Jeg var litt siden og fikk så stor artistøy. Det var så flott at det var så flott. De er jo veldig smurt i den klubben der. Men det som skjer da, er jo da kommer han, og så snakker jeg da om Zweigelt.
Og så får jeg da beskjed om at det er en sveigelt. Det er et sveigelt. Altså jeg må si to. Og det hadde jo sagt sveigelt jeg da. For da hadde han jo sittet og rynka. Man fikk med seg musikken. Hva hadde du ventet da? Ja, men det er litt sånn uttale. Nå fikk jeg to i tysk back in the days også. Så tysk har ikke vært det aller aller sterkeste. Selv om jeg har lyst til å klage på den karakteren. For jeg kan faktisk si...
masse på tysk. Jeg tror lettere er det tolteprogrammet hvor du drar frem at du vil klage på tysk karakteren din. Men du kan fortsatt være å si tveigelt, da det er ikke så vanskelig. Nei, men det er veldig viktig at Nesbjørn videregående, for hvis det er noen som jobber der, at de kan gå inn og få rett av den. Det er kanskje litt sent. Men den ligger der. Vi skal til Petra og glemme dine skoleproblemer. Vi skal i skoleveggingen din, men den får komme senere en gang. Åh, ja. Åh, det knekker, det knekker, og det er ikke knær, det er i
og vi... Hvorfor liksom nå tenker at vi er østerrike, og vi skal drikke vin og alt mulig rart, og at det er jo Riesling eller Grunne Veltliner som er
drue av det her, så er det altså ikke det. Dette er en immarikul rødvinstruve. Ja, denne Zweigelten ble jo funnet opp av Friedrich Zweigelt, snakk om å kalle opp sitt eget barn, og det var ikke så rart, for det var han som fant det opp. Han lød fra 1888 til 1964, og dette her fant han ut i 1922.
Men tenk deg litt om nå, Kjell Gabriel. Her har du en fyr som helt tydeligvis er redd for å gå ut av tiden og ut av historien uten at noen skal vite hvem han er. Så han har lyst til å etterlate seg et navn. Og han velger da å finne opp en vindrue
Han finner jo ikke opp en mindre utom. Han krysser St. Laura og Blau Frankers. Og kaller han opp etter seg selv. Det finnes en annen østerriker oppe gjennom historien som har etterlatt seg et helt annet legacy. Og han blir jo også husket ganske mye. Oi, nå tenker jeg... Født i Braunao i Østerrike.
Og på cirka samme tid. Omtrent på samme tid, ja. Døde 30. april 1945. Ja, i en bunker under bakken. Jeg tok til det ganske kjapt. Da vil jeg mye heller heie på Rumpel Zweigelt. Ja, dessverre så er jo Zweigelt mindre kjent enn Adolf Hitler.
Men han har mye mer positivt omtale. Men jeg mener det burde ikke vært sånn. Vi burde aldri ha hørt om han i boka. Det var poenget mitt. Hadde folk bare sagt «Åh, du er så flink til å male, Adolf», så hadde det gått mye bedre.
Men det var det ingen som gjorde det. Men vi er da på denne druen som da Friedrich oppfant i 1922, og det som er morsomt er at dette er jo en Austria wine, altså det er jo en østerrisk vin. Har faktisk kommet til et par andre land også, men det er stort sett Østerrike som driver på med dette her. Ja, de må få lov å holde på med det selv også.
Ja, det jeg må si er morsomt med Østerrike, og jeg synes de er veldig flinke, er at de...
Jeg synes det er så bra at de har flagget sitt oppå toppen av flasken. Så det er veldig lett å se om det er østerrisk vin eller ikke. Ja, det er veldig kult. For å få det flagget her så må du jo ha en viss kvalitet på det du lager. Men i Norge så er det stort sett bare gode vinner for østerrike. Og så synes jeg det er bra promo. De har skjønt det. For de som vet hvordan en østerrisk flagg ser ut, det er sikkert noen som ikke har fått noe av det. Det er rødt-hvit-rødt. Ja, det er det. Rett og slett. Hverken mer eller mindre.
Da burde du kunne kjenne noe bringebær oppi der, liksom snuser. Ja, det første jeg kommer her, og det er litt sånn sveigelt drun og litt østerrike generelt på grunn av at den er urter. Ja, den er urterrik, selv om det er en rosé. Den har sånne urtenestler som kommer med en gang, og jeg må smake på det.
Hvis jeg kan bli smart på den, så er det dette her sånn å lage rosé, som igjen er den der, hvor lenge skal vi la mosten ligge på druskaldene for å få den riktige fargen og akkurat de riktige aromene vi vil ha? Det er et godt spørsmål som blir stilt igjen og igjen og igjen. Og jeg synes Petra har faktisk funnet oppskriften, synes jeg. Den har noe fint... Altså, syre liker vi jo alltid. Men den har en...
Litt sånn markjordbær-bringbærstil. Og så har den en litt sånn grønnskjær i seg. Så dette her, føler jeg, kan fort bli sånn salat... Salatvin. Salatvin. Som passer veldig godt, for det har litt sånn de grønne tonene som kan passe veldig godt til salater. Så sitter du på en terrasse og har lyst på litt salat og...
av en eller annen type. Det hender ikke at jeg er så salatgutt når jeg tenker over det sånn. Alle som har sett deg i live skjønner at det her er ikke mye salat. Det går i biff. Det går i tyngre saker, ja. Men dette her føler jeg er litt sånn salatpreg på viden, og det funker. Jeg tror jeg er enig med deg. Den går til grønne ting. Type grønnsaker. De lettere drevne rettene, for all del. Jekten i solveggen.
Ja, ja, ja. Du må ikke spise. Du kan, og det er jo lett. Det er ikke alltid nok å alltid ha mat. Men... Jeg måtte bare ha en liten den til for å... Jeg tenkte, hva er det du driver med nå? Du smaker igjen. Jeg har smakt igjen, ja. Men det kan vi jo si at, som jeg sa, denne gjør seg nordveggen, solveggen også, og det er jo fordi den har en sånn mersmak, sånn som du måtte ha nå. Du måtte ha en ekstra, og så har den en veldig...
Veldig fin, altså disse rødbærne, fin citrus, sitter lenge. Tydelig smak. Jeg tror at han onkel Zweigelt visste hva han gjorde når han lagde den drua, eller krysset frem den, og Petra ikke minst har funnet denne her i kjelleren sin og tryllet litt med den. Ja.
Så dagens anbefaling er da rosévin fra Østrike, Unger Zweigelt Rosé, 189,90, altså under 200 kroner. Ja, altså den følger seg inn midt i prisskiktet av de rosévinene vi liker å drikke. Ja, og nå er det jo rosé blitt veldig trendy. Det er noen pol som har fått den inn, sier jeg. Men for eksempel Larvik, der er det på kysten nedover. Så det er helt klart solkysten, sommer og sol.
Sveigelt fra Peter Unger på Gol. Den siste kunne du spart oss for, men jeg vil bare si at go, Petra! Kjempebra! Kjempebra på Gol, vet du. Ha det!
Ja, finnes det noen bedre følelser enn å løse en sak i tikketsystemet ditt? Å legge seg i nyvasket sengetøy. Ok, men bortsett fra det? Første varme vårsola etter en lang, mørk vinter. Greit, men den beste følelsen på jobb? Når du kaller seg til et møte og tror du er i trøbbel, men du er ikke i trøbbel, du blir forfremmet, og sjefen klapper deg på skulderen og sier «Jeg er stolt av deg, gutten min! Du har alltid vært som en sønn for meg!» Greit. Greit. Så finnes det bedre følelser enn å løse en tikkett?
Men skal du løse tickets, er det lite som slår Pure Service. Saksystemet uten skjulte kostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst.