En fransk fornyelse

Kjell-Gabriel og Tom sammenligner to årganger av Domaine Tariquet-vin, en fransk vin fra Pyreneene. De finner betydelige forskjeller i smaksprofilen mellom 2021 og 2022, med 2022 som mer fruktig og floral. De diskuterer også historien til Domaine Tariquet, som involverer en bjørnetemmer og en familiehistorie som går tilbake til Første verdenskrig.

00:36

Tom og Kjell smaker på ulike årganger vin fra Domaine Tariquet og diskuterer vinmakerens unike tilnærming.

05:29

Podcasten diskuterer vin og armagnak, og oppfordrer lytterne til å eksperimentere med forskjellige årganger for å oppdage smakforskjeller.

Transcript

Vi blir eldre år for år, men hva skjer med vinen? Følg med! Musikk Hei og hjertelig velkommen til en ny episode med Tom Amrath Løvås og Kjell Gabel Henriks. Jeg håper at stemningen er i taket, og det gjør det jo helt klart når du hører at det er oss to, Tom. Ja, nå må folk stå på hendene her, men denne episoden er dritgilt kul. Ja. for å bruke et litt stygt uttrykk, men det ble kjempemorsomt. Vi skal gjøre noe vi sjelden gjør, vi skal smake årganger mot hverandre. Det skal vi gjøre, det som kalles en mini-linjesmaking. Da kunne man jo, da har du tatt drap på at den er noe dyre barolord som de skal leke med, men det er ikke det. Nei, du har gravd frem ... Jeg har ikke funnet på noe annet, fordi at hvis nok så skal vinemakeren hos Domaine Tariquet har funnet ut at han har lyst å blende vindene sine litt forskjellig fra år 2021 til 2022. Og da tenkte jeg at dette her er jo en litt kul greie, for da skal vi finne ut om vi synes at det er positivt eller negativt. Det må vi finne ut av. Hvis vi da synes 2021 er bedre enn 2022, så vil vi kanskje si at av drummiksen tenker vi at kanskje vi ikke burde gjort det, eller kanskje, oi, nå har du funnet på noe lurt. Så det blir spennende. Og dette her er også rimelig vinner, for dette koster jo under 140 kroner. Ikke sant? Du har tatt hele reglene du nå. Jeg har gjort det. Men nå skal jeg jo bidra med litt også. Ja, vær så god. Fordi familien som står bak dette her, grunnfamilien, den har en litt sånn morsom historie. Han som begynte med det, scenene her er jo Pyreneene. Det er der som Pyreneefjellene kommer ned i Frankrike, ikke på Spaniasiden, men på den andre siden. Og oppi de fjellene så er det ganske mye dyreliv. Blant annet mye bjørn. Oi! Fjellbjørner, og det har vært en greie der nede i flere hundre år at de temmer disse bjørnene og får dem til å gjøre triks og kunstner og sånn. Ja, det er ikke bare russiske bjørner som kan triks, det er også pyreneiske bjørner. Vi klarer også immarie mye bedre uten Russland. Vi har bjørner til og med her i Europa. Ja, vi trenger jo ikke Russland lenger. Så denne karen, som er vår starten på denne kule historien, han var faktisk bjørnetemmer. Oi! Artaud het han. Han reserte to bjørner som han reiste rundt og opptrådte med, og hadde det som en slags yrke. Litt sånn sirkusbjørner? Ja, bare uten sirkuse. De reiste rundt, gjorde han kunstner og fikk penger for det. Så endte han opp i USA til slutt, i Amerika. Oi, alt skjer der etter. Han hadde en sønn som også ble med til USA, og fattet rundt, men etter en sønn fikk han hjemlengsel og ville tilbake til Frankrike. tilbake til der han kom fra. Han fant ut at han drar tilbake og sjekker ut, og så fant han et område som nå etter hvert har blitt doment av Rikke. Problemet er at han hadde jo ikke penger. Han ble ikke rik av å reise i landet, så han var rundt med to bjørner og fød på de. Han prøvde å overtale sønnen sin til å bli med og spleise sønnen og kona. Dessverre var dette her i år 1914. Hva skjedde i 1914, du som kan historien? Altså det var jo da... Giorgio Princip Eller Principe som skjøt Han var da lederen Svarte hånd Borti Sarajevo Skjøt prins Ferdinand II Ja, her tok det mye skutt Og da var jo tyske kongen Han var på ferie i Nord-Norge For fisketur Men for vår historie så betyr det bare at Første verdenskrig brøt da ut Jeg trodde vi skulle ha et sånt Midtlandshistorie Han som skulle være med sin far og kjøpe vingård Han dro i stedet til fronten Og slåss for Frankrike Ble hardt såret, bar om nettstikk midt i trynet Og ble så skadet Så han fikk amnesie Han husket plutselig ikke hvem han var Ut da Husker ikke hvor han kom fra heller Det tok lang tid før han helt tatt kvikna til Men han overlevde Jeg føler at dette er en sånn film En engelsk pasient Er ikke spennende Det endte jo med at han kom tilbake til New York Til sin kone Som da knapt kjente han igjen Og etter mye Så huden sleit også med kommelsen? Nei, han lignet jo ikke seg selv Etter å ha blitt sleisa av en eller annen tysker Så Uansett da, etter mye frem og tilbake så endte det med at far og sønn kjøpte denne gården. Vi skulle jo tro at nå var alt bare fryd og gammel. Ja, det vil jeg si. Det var ikke det. Fordi der hadde jo Philoxera, denne fantastiske bøggen som vi har snakket om tidligere, den hadde jo da tatt knekken på alle vindplantene på den gården. Det var bare noen få igjen. Så de brukte faktisk ganske lang tid på å replante og få dette til å funke igjen. Men det klarte de, men det tok en generasjon eller to før de var på beina og begynte å lage ordentlig vin som vi skal smake nå. Og det de også er kjent for er egentlig ikke vin. Dette er jo også et sted som lager da armaniak. Ja, som er da fett antikoniak, ikke sant? Ja, dette liker jo du. Du liker jo dette brune... Jeg synes en god armagnak er på sin plass, Ine Bøller. Men det er hver ting til sin tid, Kjell Gabber. Nå skal vi vel snakke om vin. Nå skal vi snakke om vin, nok om armagnak. Selv om jeg synes at... Nei, jeg synes ikke armagnak er sånn kjempegodt. Du synes ikke brunt brennvin er spesielt godt i ukanske? Nei, og hvis jeg skal gå på brunt vending, så er ikke armagnak den øverste der. For oss som har vært med i game på den brunne brennvinsiden, så er det faktisk armagnak. veldig så spennende og veldig så mange nyanser og lag som Konjak har. Det har bare blitt mindre kjent, for de har ikke noe sånn... Ja, ja, men de er ikke så veldig glad i Konjak heller. Nei, det Armaniak ikke har som Konjak har, de har ikke en elv i distriktet sitt. Så du får ikke fraktet av valene på sjøveiene, så konjakk hadde mye lettere tilgang til alle markedene der ute. Det er det som er. Har du ikke elv, så... Vi mangler elv, ja. Vi skal begynne. Jeg gleder meg. Vi skal begynne med... Fordi i denne vinden her, så er det jo, i og med at vi var innom Arminak, og vi kan i og for seg gå innom konjakk også, det er kolumbar, 20%, Sanubla 15%, det er ikke interessant det her egentlig, Grossmannsheng 32%, litt mer interessant, og Unibla, ikke minst, 25%, og så er det noe skjærende i Sanubla, men det er ikke, men altså både Kolumbar og Unibla, Det er konjakkdruer, eller altså druer som kan bli både konjakk og armadak. Og så er det hulisk rukorklyd, den er fin. Ja, vi begynner med 2021 i glasset. Da får jeg det i det venstre glasset mitt, så har jeg orden på det. Jeg kan ta det i det høyre, da. Så gjør vi motsatt. Ja, så blir det dere som hører på ordentlig forvirret. Ja, eller ta det som er nærmest et vindu, om du vil. Jeg åpner den andre med en gang, fordi vi skal lukte litt frem og tilbake her. Det skal du gjøre. Og her også. Den sikkereste måten å lage røyvind på. Å, litt der hos meg da. Jeg er litt der nede i båndet av glasset. For dette her er jo ting dere kan gjøre hjemme også, spesielt når det er litt årgangsskiftet, og det skjer jo hvert år at det kommer ny årgang. Men akkurat denne gangen fikk jeg ta nyss om at det er... Det er litt sånn det er blendskift, at vinmakerne har tatt noen grep, og da er det spørsmålet, merker vi, og jeg vet ikke helt hvilke grep han har tatt, men det merker vi at vinmakerne har prøvd en ny retning. Og da er spørsmålet, hva driver du og dytter den store nesa di? Jeg lærte av min datter i går at nesa slutter aldri å vokse, pappa, og du kommer til å ha en veldig stor nese til slutt. Jeg har en veldig vakker og akkurat passe stor nese, men Det er pære her, det er hvit frukt, det er stenfrukt, det er alt det vi kanskje forventer av en vin. Nå er jeg på den yngste av dem. Skal vi se om den eldste har fått noen flere utviklingsstrekk, om det har skjedd noe der. Jeg synes kanskje at den eldste, de lukta ikke så mye, sånn sett var det jo litt sånn... Ja, den krever litt, du må snurre masse i glasset og holde på for å få fram disse duftene. Den er... Jeg synes den yngste har litt mer, har litt sånn petroleumstøft på seg, det har ikke den. Det er riktig, den får litt mer sånn gummistøft, litt sånn gummistøft. Ja, litt mer, vi går litt på noen måter rislingduft, men ikke bare på petroleumstøft, men ikke så mye på frukten. Det er ikke noe særlig blomstrop i det, det er det ikke, men det er mer disse hvite stentfruktene, hvitfersken, hvit, altså litt pære og sånn som er Ikke så uvanlig med de drublandingene vi har der, uansett Hva tenker du? Nå smakte jeg 1,20 først Du gikk det på 2,20 Er du på 1,20? Ja, og syrlig Veldig syrfrisk, lett Litt sommervin grei med litt citrus Det tar litt tid før frukten kommer her Det er en veldig syrekamp i starten Ja Så er det sitron, litt grønt eple. Nesten grønne sitroner. Da skal dette være den gamle måten å blande på. Ja, det er den gamle mixen. Skal vi se hva ny mixen sier. Da har den fått åpnet seg litt mer. Lukter litt mer hvitfersken. Ja. igjen denne syra som kom å dominere, men nå kom det mye mer citrus med en gang. Og mye mer, her kom plutselig fersken, altså hvit fersken, mer blomster. Det kom mer frukt, nesten sånn lepskjærlighet, den kjærlighetsfrukten med de rare tøllebladene. Litt mer tropisk preg, kanskje. Litt mer tropisk, ja. Det er faktisk en ganske stor forskjell for den grønne citrussyra, Som vi hadde i den første, der vi tenkte at her har du plukket sitronene litt for tidlig. Den er jo ikke her i det hele tatt. Her er det masse mer frukt hvit fersken, litt sånn litchi som du sier, og en helt annen. Et helt annet uttrykk. Det er veldig moro. Men det lukta nesten. Det var som du sa, litt sånn petrole med gummistøver lagt på den yngste. Og den smaken er jo ikke der i det hele tatt. Nei, ikke noe. Og det er vi jo glad for at det ikke smaker paraffin, for det er dumt. Oi, nå hopper jeg tilbake på eldsten. Da lukter det en grapefruit. Ja, den gjør det. Grepefrukt og det der hvite som er inne i citrusen. Ja, dette grepefruktstilken, som du da av og til spiste hvis du har, jeg har jo en gammel, hadde en gammel mormor som da til dessert så fikk vi en halv grepefrukt med sukker over, så hadde hun egne kniver som kunne kutte ut disse båtene. Men av og til så fikk du med den stilken, denne hvite, akkurat den smaken der er det. Men det er mye mer, nå gikk jeg tilbake på på 1,20, den har jo mye mer sitrus i seg. Her har jo da vinmakeren funnet ut at vi må bort litt fra denne superfriske sitrusen, og heller gå mot det mer florale, fruktige. Nå har vi hatt i glass i snart syv minutter, står det på teleapparatet mitt her, og så distinkt forskjell det er på disse vinnene når de har åpnet seg, enn dette var moro. Altså, det var moro. Det var ikke bare når jeg sier sånn der monotont ut i lufta at dette var moro. Dette var veldig kult. Til dere der hjemme nå, gjør sånne ting som det her. Ikke bare er det godt å drikke vin, det er det jo stort sett alltid som regel. I hvert fall når du tar de vinene vi anbefaler. Men... Dette er moro å sitte og leke med, og eksperimentere litt med, og se om dere får fram de, og det må jo ikke nødvendigvis være vår anbefaling her til å gjøre. Vinene dere får tak i har forskjellige årganger, og kjenne om det er noe forskjell. Ja, og hvis du har en vin du er litt glad i, så kjøp i den hvert fall at du holder igjen, hold igjen en eller to hvert år. Nå har vi to årganger, men kanskje du har fem, kanskje sju, og så se hvor lenge du greier å holde, og så bare kommer du med skikkelig linjesmaken, og så skal vi se hvordan den utviklingen ser ut. Nå fikk jeg nyss om at her skal det være forskjell, og da synes jeg det er ekstra grei. Her er det et stor forskjell. Jeg er litt usikker på om folk får tak i 2021 på Polen nå, for jeg tror det er 2022 som er ute, men hvis man er kjapt, så kanskje får tak i noe som har stått litt lenge. Dette er en rimelig Jeg tror det er en del Bag-in-box og forskjellige så det er en sånn folklig Dette er for gulv så har vi akkurat prisen under 150 lappen, var det ikke? Jeg sa 136,90 Eller jeg sa vel ikke det, jeg sa 139,90 136,90 og gjelder det begge to i tiffene? Nå må ikke du stille vanskelige spørsmål, det er det som står på prisen i dag. Vi stoler på Poli i dag. Poli har ikke gitt oss en historie om hva som har kostet den i fjor og i forfjor, det står ikke på Polisiden siden. Det er kanskje en grunn til det, at vi ikke skal vite det. Ja, vi burde fått vitre, men... Vilvitt alt. Vet du hva? Dette var kjempegøy. Dette var veldig morsomt. Domaine Tariquet, rimelig vin fra Søfrankerike. Du har jo satt deg inn i hele familiehistorien. Bjørnetemmere og Første verdenskrig, og det var ikke ender å grense hvor spennende dette er. Og morsom vin. Ja, og... Smert meg å si det, men prøv litt Armaniaco da. Det er jo... Det er ikke dumt å sette seg litt inn i andre ting, og skulle du slumpet til å ha en eldre onkel som du vet kommer på besøk, så kan du overraske han med en armagnak. Det finnes fortsatt noe av det på bordet. Jeg testet Tarikes armagnak her under covid, blant annet, og da tok jeg meg ned til fatteren, og han syntes at dette var veldig, veldig kult. så jeg vil smake det litt. Det er jo ikke sånn, det er det at jeg er så veldig interessert i vin foran til spritt da. Ja, jeg er interessert i alt som flytter, så sånn er det. Skal vi runde da? Det er bare best å gi seg på topp her. Ja, og her er det, domenntariket kan prøves, men også en drøss av andre varianter. Her er det kjøp forskjellige årganger, spesielt før et årgangsskifte, gå inn og kjøp vinen du liker, Og så venter du til det kommer overenskjøp til å kjøpe den igjen, og så har du det gøy. Og sånn kan det gå med. Da sier jeg tusen takk herfra fra Drinkfeed, og jeg heter Tom Amiratilov også. Jeg heter Kjell Gabriel Eikeli Henriks, og det er 26 bokstaver hvis du bare gidder å telle. Takk for nå.

Mentioned in the episode

Domaine Tariquet 

En fransk vinprodusent fra Pyreneene, kjent for sine viner og Armagnac.

Armagnac 

En type fransk brandy, produsert i Armagnac-regionen.

Pyreneene 

Et fjellkjede som strekker seg over Spania og Frankrike, hjemmet til Domaine Tariquet.

Philoxera 

En vinlus som ødela vinmarkene i Europa på 1800-tallet.

Kolumbar 

En druevariant som brukes i Armagnac-produksjon.

Sanubla 

En druevariant som brukes i Armagnac-produksjon.

Grossmannsheng 

En druevariant som brukes i Armagnac-produksjon.

Unibla 

En druevariant som brukes i Armagnac-produksjon.

Hulisk rukorklyd 

En druevariant som brukes i Armagnac-produksjon.

Første verdenskrig 

En global konflikt som fant sted fra 1914 til 1918, som påvirket Domaine Tariquet-familiens historie.

Giorgio Principe 

En serbisk-østerriksk terrorist som drepte erkehertug Franz Ferdinand i Sarajevo i 1914.

Svarte hånd 

En serbisk nasjonalistisk organisasjon som var involvert i attentatet på erkehertug Franz Ferdinand.

prins Ferdinand II 

Erkehertug av Østerrike-Ungarn som ble drept i Sarajevo i 1914.

Konjak 

En type fransk brandy, produsert i Cognac-regionen.

Drinkfeed 

En podcast-plattform eller et medium som episoden blir publisert på.

Poli 

En vinbutikk eller et selskap som selger vinene som blir omtalt i episoden.

Bag-in-box 

En type vinemballasje, ofte brukt for viner av lavere kvalitet.

Søfrankerike 

En region i Frankrike, hjemmet til Domaine Tariquet.

Tarikes armagnak 

En Armagnac produsert av Domaine Tariquet.

Covid 

En pandemi som påvirket verden i 2020 og 2021, og som påvirket Kjell-Gabriels smaksprøver.

Participants

Host

Kjell-Gabriel Henriks

Host

Tom Amrath Løvås

Similar

Loading