Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Vent, sa du nei? Hos FIKEN kan du stifte, eller starte, eller registrere din egen bedrift. Mange ord som betyr det samme. Men du kan altså starte AS eller enkeltpersonforetak på FIKEN.no. FIKEN. Start bedrift. Superenkelt. Hva er det beste du vet med julen?
Er det lukten av nybakte julekaker? Eller kanskje å pynte juletreet med familien? Eller kanskje det er smaken av deilig sjokolade? Med Freia sjokoladehus kan du gjøre sjokoladedrømmen til virkelighet. I år kan du bygge fire ulike hus, fra små labor til imponerende stabber. Og ikke glem å prøve smak underveis. Besøk freia.no for oppskrifter på alle sjokoladehusene. Bygg julen med det beste.
Bygg med Freia sjokolade.
Åh, nå er det snart jul, og da kan man drikke kokt vin. Følg med. Hjertelig velkommen til Kjell Svinseller. Jeg har brukt de siste dagene av livet mitt til å være i en by som jeg ikke har vært så mange ganger, men synes er veldig stormerende, nemlig München, den største byen i Bayern. Vi er selvfølgelig i Tyskland.
Og vi har hatt helgetur der jeg og fruen, og da er vi jo i en del av Tyskland som ikke nødvendigvis er mest kjent for vin. Altså litt lenger nord så har du Vursburg og Sylvaner og Franken og sånn, men akkurat helt nede i Bayern så er det jo mest kjent for øl. Og det er oktoberfest, og det er kylling, og det er brattvorst, og det er...
Icebine midt sauerkraut Og jeg var selvfølgelig i Hofbrauhaus Og Var på Treetasjes store Ølhuset der Det var fryktelig mye asiatere Men jeg tenkte at vi skulle ut og spise Middag Og så tenkte vi ja vi kan ta en Time halvannen der Og så var det omparkester og det var veldig hyggelig Vi hadde en veldig fin helg Og München er en veldig hyggelig by Å reise i
Jeg var til og med på basketkamp og så Euroleague med Bayern München. Hvis du liker basket, så anbefaler jeg å dra og gjøre det i kanskje den feteste arenan for basket som de har i hele Europa. Så det var veldig, veldig gøy. Men det var jo selvfølgelig julemarkeder, og julemarkeder er det nesten overalt i hele byen. Det er mulighet for en liten plass, så setter de opp julemarked, og der er det viktigste av det de selger, er da Glywine.
Og Glywein er jo det vi på norsk kaller gløgg, men i Tyskland så er det ikke så tomte gløgget til. Det er mer vinsmak i det. Og det som er gøy er at en Glywein koster vel 4-5-6 euro, variert litt på hvor du var. Jeg tror faktisk jeg var oppe i 8 også. Men stort sett så var det 4 eller 5.
og så kunne du ha på å betale en euro ekstra, så fikk du over skjuss
Det gjorde jeg ikke. Det gjorde jeg bare ett sted faktisk. Og havet skyst, det betyr at du kan få over litt ekstra rom, vodka, amaretto, sånne der mandelikør, og det var en del andre likører du kunne velge med. Så fikk du bare en klunk. Altså det var ikke noen målebeger her. Det var bare klunket oppi. Men alle de forskjellige stedene, de hadde da forskjellige glass. Dette er to santelitter.
Noen var frostet gjennomsiktig, noen var fine tegninger, noen var fra bryggeriet som disse produserte fra, og veldig mange forskjellige varianter. De fleste så ut som små kaffekopper, noen så ut som små støvler.
Da også prøvde vi ingen med støvel, vi gikk forbi og da sa Cyril at nå er jeg litt lei. Glyveien, vi trenger ikke det akkurat nå. Og da fyrta jeg et par minutter. Nei, jeg gjorde ikke det. Vi drakk rikelig, og etter hvert så var det stort sett bare jeg som drakk, og så sa hun at jeg kan godt stå over. Sånn er det. Men det som er det gøy er jo det at du kan velge mellom rød og hvit.
Og det må jeg bare si at vi valgte alltid rød og hvit. Så vi hadde en hver. Cyril fant fort ut at det var hvit som var best, for den hadde en litt mer friskere smak, mens det var litt sånn kokt rødvin. Og var kanskje ikke så spennende, mens den hvite var som regel alltid best. Et sted var det også rosé. Og så gikk vi på en liten smell, for det var noe sånn...
kaffekrem greier også, så da fikk vi plutselig for jeg så noen som hadde så som sånn Guinness med noen skum på toppen, så tenkte jeg, ja det må jeg ha og så var det noen sånne der kaffekocktail greier som jeg tenkte, ja ja, jeg drikker ikke noe, jeg drikker ikke kaffe, så det var i og for seg helt greit men det som er det morsomte er at når du betaler da kommer så betaler du 10 euro, men du har da betalt 5 euro i pant for koppen
Så når du leverer koppen tilbake, så får du tilbake fem euro. Og da blir jo det litt lurt, for du føler liksom at du får tilbake penger hele tiden. Men du betaler jo selvfølgelig fem euro for vinden, men du bare, oi, mer penger jo! Og så blir det fort en runde til, eller to, eller tre. Og det er, altså, jeg vil si at hvis du er på Marienplats, som er hovedtorget i München, så er...
Si at det er 100 stands der, så er kanskje et sted mellom 15 og 20 handler om Glyveien. Så det er ganske stor prosentandel, og det andre handler om ganske mye annet. Det jeg ikke spiste var brattvurspølser, og så er det noen brente mandler, og så er det veldig mange sånne, du kan kjøpe julepynt, og hekla ting, og mye hjemmelagde greier.
Og masse håndverksting, masse tova bare det ene og det andre. Så det er jo fascinerende å gå rundt, men det er jo begrenset hvor gøy du synes det er over lang tid. Men alle de forskjellige julemarkene har sin stil,
Så på Marienplats, som kanskje er den aller største, så gikk vi da til gamle Regentpalasset, og der kom jeg snakk med en kar som hadde litt sånn forskjellige likører, blant annet han kalte det moonshine, så det var noe som var også ganske stert som jeg fikk smak på, og så sier han
Du skal gå på to forskjellige Eller to Det er to julemarkeder du må få om deg For jeg sa jeg hadde vært på Marienplass Og så sa jeg Ja, du må gå på Middelalderjulemarkedet Som lå ikke så langt fra der vi var da Og så må du opp på da Münchner Freiheit Det er de to stedene du må få om deg Ellers er veldig mange veldig like saen Og jeg tenkte greit Da dro vi I måte var Jeg trodde jeg da var på middelalderjulemarkedet Men det var jeg da ikke
Så da dro vi dit, og da var på en måte alt bio, stod det for han altså. Da skulle alt back to the nature, og da var det kanskje litt mer alternative folk. Han var kanskje litt alternativ, han som ga meg disse rådene også, når jeg tenker over det. Og da betalte jeg plutselig 18 euro for en, for da var det bare jeg som skulle ha glivhavn, en glivhavn, og den kom i en sånn keramikk stor,
keramikkrukke og da fikk jeg ikke velge om jeg skulle ha et skyss på for å si det sånn da tok de da den keramikkrukken hadde på en måte en liten hylle på siden der det var akkurat plass til en sukkepitt og så heldte de opp i jeg tror det var rom og så tente de på
Og når sukkebiten begynte etter hvert å smelte, så skulle jeg dytte den ned, og så skulle jeg røre den rundt. Og denne her var ikke to ganger liter, denne var kanskje mer det dobbelte. I en svær sånn mugge, og det er jo glovarm, så jeg tenker at alkoholprosenten er ikke så høy, for det koker jo litt bort alkoholen oppi alt dette her også, det tror jeg det gjør. Men vi fikk jo da sluska neppa etter hvert, og etter hvert så ble den kald nok til å...
å drikke. Men jeg synes også det der middelaldermarkedet var veldig kult, for det var, det gikk sånn back to, at du følte liksom at du var i middelalderen, og så har de Flemmen Kitchen, som det tror du heter, som er på en måte sett som pizza med hvittfyll og noe ost og noen greier oppå. Vi spiste ikke det, men det var veldig, veldig populært. Og så er det da disse svære pølsene som de skal dytte i seg.
som også var veldig populært. Men det er deilig å bare gå rundt og være nysgjerrig
så får du av og til litt smaksprøver hvis det er noe av det men det er litt sånn julmarkt som det er i Norge, det er pølser og sånn som vi har på alle kjøpsenter i Norge så har vi jo rødvinspølser og sånne ting, det var et par stans med det også er det en del tradisjonell mat visst nok så skulle det være noe sånn friterte pannekake, men de fant det ikke et eneste sted, og jeg tenkte at det skal jeg prøve, og også så er de kjent for kokospåler og det så jeg heller ikke
Vi kjøpte en eller annen pistasje-sjokoladekake som ble nytt. Men så kom vi til den andre anbefalingen, Snå minst ny frihet.
Og det var, da er vi liksom, hvis du skal bruke det litt, da blir det sånn hausmania, blitz, veldig alternativ, grynerløkka, blå, altså hvis du bruker de tingene for det som er kjent i Oslo, altså veldig, da blir det veldig, veldig alternativt. Og det var en fin nok, da drakk jeg dog ikke noe,
ikke noe Glyvein, for vi startet dagen der, og jeg var ikke så giret på Glyvein i hele tiden på formiddagen. Jeg synes det kanskje var litt tidlig. Men det kom en Glyvein etter hvert, altså. Men jeg synes tradisjonen Glyvein er ganske kul. Og selv om...
Så vi diskuterte dette, sier jeg, for hun synes ikke det er noe kjempegodt. Det er kokt vin med noen krydder i seg. Men det var liksom ikke sånn den hvite var bedre enn den røde, som vi fant ut hele tiden. Men det var begrenset av hvor mye te med vinsmak du hadde lyst til å drikke. Og jeg ser den litt, men hele stemningen
Rundt det hele med disse små husene Og de er kjempekule De bodene de har Med disse små husene Så har de sånn stene ved siden av hvor du kan stå Så er det veldig, veldig Altså det er en hygge du ser at folk koser seg Det er en sosial greie Og ut fra det så synes jeg det var kjempegøy Og så kom vi da Til slutt så kom vi til en der vi så at de serverte øl Og da sier Silja Åh, øl har jeg faktisk lyst på
Her kan vi ta en øl Og så bestilte jeg, ikke jeg bestilte Og så sier hun Skal du ha varmt jern i? Og jeg bare Varmt jern, så tenker jeg, ja ja Tradisjonelt, følg tradisjonene Og da fylte hun da Det var et lite glass med øl da Det var kanskje 0,33 Kanskje det var bare 0,25 men vet du
Og så tok hun et grovarmt jernspett, ganske tynt, som er et litt langt sverd. Så hun tok det ned i ølen og varmet opp ølen, og da begynner ølen å skumme, for den skummet ikke så mye. Det var liksom ikke den vanlige tyske skummen som var der. Når hun tok det varme jernet ned i, så skummet ølen.
Og fikk denne skikkelig tjukke skummet på toppen. Som var litt tjukkere enn det det vanligvis er på ølene i Tyskland. Det er jo veldig lett skum. Jeg liker det tyske ølet veldig godt forresten. Og jeg er ikke spesielt ølhund. Men jeg skummet det på toppen. Og så tenkte jeg, shit, her får vi litt sånn småkokt, varm øl. Dette her blir jo veldig snodig. Og det var litt kaldt ut, så det gikk kanskje ikke så veldig. Men når vi forstilte oss til bordet og smakte på den, så var...
Det var ikke veldig mye oppvarming, så den var egentlig kald og behagelig fortsatt. Og jeg vet ikke hvorfor dette jernstangen som var varmet opp, det var rødglødende. Hva den gjorde, aner jeg ikke.
Men det var tradisjon, og tradisjoner liker vi, så det må man gjøre. Så jeg har sett, nå var det München vi prøvde denne gangen, men jeg ser jo da, vært litt på internett og tittet, det er veldig mange byer som har disse julemarkedene nedover i Tyskland. Så nå er det kanskje for sent nå for jul, men ta deg gjerne en liten runde på julemarkedet i Tyskland. Det er veldig hyggelig å
Og så har de jo, nå var vi i München, så jeg fikk spist ice pine, vi hadde schnitzel, vi hadde bratwurstpølser, vi hadde alle disse lokale, sauerkraut fikk jeg også. Det var det eneste vi fant ut, at det var veldig, veldig viktig å bestille bord, hvis du skulle ut og spise på kvelden. For der var det stort sett fullt overalt. Det var sånn, du kunne få bord klokka halv fem eller halv ti.
Men mellom halv fem og halv ti så var det stort sett fullt, så ha det i bakhodet. Så, lite reisebrev, nå har jeg kommet til en da, men en liten reisebrev fra en tysk glivavgjentur. Og hadde jeg hatt en sambo som hadde likt masse forskjellige artige kopper, så hadde jeg sikkert vært en sånn type som har tatt med seg mange av de hjem, som har stått og støvet bort i skapet.
Men jeg gikk og panta dem absolutt alle sammen, så jeg hadde ikke med meg en glyveinekopp hjem. Og det er i og for seg helt greit. Det er ikke så ofte man drikker sånn 0,2 av ting, av det jeg drikker i hvert fall. Men det var en flott opplevelse. Og det er jo vin på en litt annerledes måte. Og jeg må si, hvit glyveine er best. Men som gammel nordmann...
så synes jeg kanskje at norske gløggen, men altså det blir jo sånn tomt, jeg synes kanskje den kunne vært litt mer gløggete, er vel det jeg sier. Men det er kanskje vi som har blitt for søte, og de som er originale. Men den historien kan jeg ikke nok til å fortelle deg om. Men uansett, ta en tur til Tyskland, drikk Glywine med godt humør, og prøv de forskjellige variantene. Og faktisk, et par steder så stod det også hvilke druer
Det var Pinot Noir Glywine, Tempranillo var det på en. Veldig rart at de produserte, da produserte de sikkert både DTT, og så var det litt Grauburgunder og Weissburgunder og litt sånn forskjellig. Så for de spesielt interesserte så kunne man også finne ut hvilken dru det var, men jeg tipper at de fleste som gikk der bare ga penger og så tok de det de fikk. Det var ikke derfor smakens skyld, det var derfor stemningens skyld.
Og av og til så holder det i massevis. Med det så begynner vi å nærme oss jul. Jeg håper at du har hvilepuls og ikke stresser så mye. Det er ikke så farlig. Det gjør ikke noe om du ikke fikser alt fullt. Bare ta det sånn det kommer. Jeg heter Kjell Gabriel Henriks. Tusen takk for meg, og ha en fantastisk dag videre. Ha det bra. Du, vi må vaske klær. Er strømmen billig nå? Sjekk appen.
Jeg lurer på om vi strømmer i bruk på en dag, ja. Sjekk appen da, vel? Hvilken app? Fortum-appen. Fortum-appen gir deg oversikt og trygghet. Kanskje det er derfor vi er Nordens mest valgte.