Vi skal til Midtelrein. Nei, det er ikke Game of Thrones. Musikk
Hjertelig velkommen til en ny episode av Tom Amunatti Løvås sin drinkfeed, og ikke minst Kjell Gaber Henrik sin kjellsvinskjeller. Tom, vi er ute og farter vi, og denne gangen skal vi til Tyskland. Det skal vi. Og som du sa, mitt lærere Ein, som er en av de fleste kvinner i Tyskland,
Helt ærlig, jeg trodde Rheingau var Rhinvin, men nå skal vi lære mer om det. Nå har de laget et nytt territorium, og da gjør det det. Dette er en produsent som heter Rathsenberger, og det høres riktig så tysk ut. Ja, Rottefjellet. Det tenkte jeg ikke på, faktisk. Det er jo ikke sikkert han tenker på det heller, som løper rundt og heter dette her, nå skal vi kanskje.
Hva skal barnet hete? Rottefjellet. Det er gartig. Jochen heter kameraten som driver på noe der. Han overtok vinneriet i 2003, så han begynner å dra seg på litt. Han har lagd noen årganger. Han har lagd noen årganger, ja han har det. Og du fortalte i sted at de har holdt i gående siden før Første verdenskrig. Ja, 1910 startet de sjappa.
Det vil jo si at jeg hadde holdt på en stund. Dette er en VDP som er med i denne organisasjonen, som har rundt 200...
203, 4, 5, det varierer litt. Nå kommer det noen til, noen som blir sure og trekker seg ut. Som det er med alle sånne storfamilier. Men det handler jo egentlig om at man skal prøve å sikre et visst nivå av kvalitet på det som blir solgt gjennom når du får det å være VDP-certifisert. Er du med i VDP, så er det ofte god kvalitet på vinden din. Det kan du jo slå fast. Jeg tror det er
kan ikke huske at de har drukket dårlig VDP-vin. I gamle dager så var det jo predikatvin, predikat, og det var jo det store kvalitetsseilet, og så har man jo endret og prøvd å tilpasse og bli moderne og snakke til folk og sånn. Og dermed så
Men det ligger jo nesten i navnet her at det er en predikatvin, altså dette er et kvalitetsstempel når det er VDP. Så ja, svaret er ja. Dette er bra vin. Ikke bare er det VDP, det er også en kabinett. Og hva betyr det, Tom? Det betyr at den ikke er knusktørr. For deg der ute er det du trenger å tenke på, at hvis du tar kabinett, så er den heller enn mot det søtre anslaget. Ja.
Det er ikke desservin, vi er ikke helt der, men den har nok litt høyere resttukker og litt høyere søten, og vil oppleves som søter enn en trocken, altså en supertørrrisling som vi vanligvis smaker på, du og jeg. Og vet du hvem som fant på det? Det var en tysker da. Det var Sissi Stjerne, munkene. Ja, på kloster Rebbach i 1712.
Akkurat 17-12. Litt ut på høsten da, sannsynligvis. Ja, det var ut på høsten. Og da lagde de et rom, der de da tok vinene. Det der kabinett kommer jo fra et rom. Ja, det betyr jo et litt rom. I dag betyr det et litt skap, men den gangen var det vel litt større ting da, sikkert. Og etter hvert så kom det inn i VDP-systemet at de har da
Høste drune tre-fire uker etter trokken, er det ikke det? Det er noe sånt, det kommer ut til å bli litt av på vær og førerforhold. I våre dager måler man jo bare sukkergehalten i drunene. Ja, driver de med en sånn kikkert? Ja, eller som Støre ville sagt, de følger situasjonen de er i. Ja, de har en sånn liten måleskikkert, så de tar en dru og sjekker sukkerinholdet i drunene. Det er ganske blitt avansert da.
Faktisk så finnes det da en tysk definisjon på kabinett, også en østerrisk og tjekkisk definisjon som er litt sånn forskjellig. Hvis det er noen der ute som for eksempel har tjekkisk opphav som bare «Nei, nei, nei, det er ikke sånn det er», så er det sånn det er, fordi det er i Tyskland gjør det på sin måte, mens i andre steder...
så gjør du det på andre måter, og så får det bare verre. Prøv ikke å ha sånn der innvandrerdialekt, for det funker ikke ut. Var det en dårlig tjekkisk... Var det? Nei, nei, du kan ikke være sånn. Jeg har i barnehagen til... Når de gikk i barnehagen, så hadde de en
Hvor var hun fra da? Hun var kanskje fra Kroatia. Hun snakket og dro litt på ordet. Da tenker jeg at det kanskje er det. Jeg slår alle over. Jeg er ikke en stor skuespiller. Nei, du er ikke. Du har mange kvaliteter, men du sliter litt. Jeg er ikke en dårlig skuespiller, Tom. Det var du som sa det. Jeg bare bygde opp under det. Jeg holder opp i glasset her. Åh!
Hva synes du om glassene mine forresten, Tom? Du, de glassene har jeg jo sett, og nå har vi smakt en runde, vi spilte en episode før denne her, som jeg vet ikke om det kommer før eller etter, men det spiller jo. Det er jo ikke så viktig. Og de ser jo morsomme ut, eller jeg vil jo med første øyne si at de så snåle ut. De ser ordentlig snåle ut. Dette er østerriske glass i en serie som heter Mark Thomas, som jeg har fått tilsendt for å teste de ut, rett og slett fordi at
Han som importerer det inn til Norge, han mente at disse var så fantastisk gode drikker. Så derfor mente han at jeg måtte teste ut det. Og så fikk jeg de hjem. Jeg har bare de to glassene vi har her. Det var ikke så mye, jeg fikk ikke ti glass. Det har ikke blitt smørt. Nei, det er absolutt ikke det. Og da fikk jeg beskjed om at de glassene her kan du bare kaste rett ut igjen, sa hun jeg bor sammen med. Hun synes ikke disse er noe fine i det hele tatt. Og så sa jeg, men poenget her,
er ikke om de ser fine ut, men om de er gode å drikke. Og jeg synes faktisk at de er ganske gode å drikke. Jeg kan jo være litt enig og si at, selv om det ser dumt ut, men det virker, så er det jo ikke dumt. Nei. Men jeg er litt enig med samarbeidet dine der. De ser skikkelig dumme ut. De ser ganske gøy ut. Ja, ja. Og så er de ganske lett å ha med i oppvaskemaskinen også. Hvis dere lurer på, man kan ikke sitte og prate om, gå inn på for eksempel vineskap.no, og så går du inn på glass, og så ser du på Mark Thomas,
så er det da double bend glassene der. Dette her koster 840 for to.
Det er greit nok, men det ser fortsatt ut som han finnes med blåst med hosta et sted midt i prosessen. Du får ikke meg til å si at den var vakker, det får du ikke. Men jeg skal være real og si at den gjør jobben, og det går helt greit å drikke av den, det er ikke det. Jeg har prøvd noen andre glasser som var kjempedyre, av noe som heter Sy, som visst nok Stordalen importerer. De var helt grusomme.
Du fikk ikke nesa inn i glasset, og det var kjempestore, helt ubrukelig. Så glass er viktig. Glass er veldig viktig, det burde vi lage et program om en gang, men nå skal vi egentlig snakke om kabinettrisling. Når jeg lukter på denne her, så synes jeg ikke at den lukter kabinett.
Ja, den har litt varme i seg. Det er en moden frykt. Du får den lille følelsen av at her er det mer modent enn om du hadde sammenlignet med en trokken hvor du hadde hatt en helt kristallklare sitrusen, kanskje. Men det er veldig floralt. Blomsten er veldig til stede her. Det er kult. Grunnen til at jeg sier at jeg synes ikke den lukter som en kombinert, er at jeg synes ikke jeg lukter noe av den honningsødmen som ofte kommer
etter at drunene har fått lov å være litt tregere på den. - Jeg kunne bytte av glass etter. - Kanskje det er glassene som er antikabinettglass, hvem vet? - Jeg tror det bare ikke er så mye utviklet tonning her, for jeg kjenner den gule frukten, den sitrusen som er oppe her, er veldig moden, og det skal den være, og det er kult. Det det ikke er, og det handler noe med alderen på den vinen, nå glemte vi vel å si om det var noen årgang på dette her. - 2021?
Ja, så den er jo ganske ung, og den har ikke fått disse petroliumsnotene som mange gir etter når de uansett risling, men særlig kabinettene da, som får kanskje ofte disse nydelige petroliumsduftene, litt sånn gummistøvel-vaktig, sammen med blomster, og som du sier, honning, som vi ser etter. Ja.
Nå har faktisk akkurat 2022 kommet ut, så vi har brukt litt lang tid på ... Kan vi si at du har pratet et helt år? Ja, for litt langt. På pole kan det hende at du finner noe 1,20 og noe 2,20. Nå smaker du tom, og da blir du ofte stille for det første, men du blir også underfundig, og du kan komme med ... Denne var helt enestående, fordi den syra du får først,
Det første du får er den syra på tunga, og så kommer det den sødmøn som er i den, og den er ikke sånn overskjøt som du sa i starten at den ikke var, og du hadde hett og rett. Den syra som er der er fabelaktig, for sammen med den sødmøn så blir det en slags sånn
suset, deilig sånn kombo, og den drar seg bare videre, og hverken sødmen eller syre forsvinner. Den bare henger seg på og er der hele tiden, og så er det en fruktighet i bak der som, ah, denne her digget jeg. Dette var en veldig god vin, som jeg hadde tatt med nå. Ja,
Det er bra at du er fornøyd med egen innsats. Det skal du ha. Men du vet jo aldri, og den har ikke jeg smakt før. Jeg har smakt den før, men det er lenge siden. Råttefjellvinden. Men jeg er også enig i det, og så synes jeg det er litt morsomt, for den heter da Bakkarakker. Og da tenker vi igjen på Burt Bakkarakker, eller Bakkara. Yes, sir. I can boogie.
Og du får litt sånn boogie-vin på denne her, for at den har den fylden. Dette her, nå fikk jeg lyst på sushi. Den går veldig bra til sushi, det kan jeg nesten garantere. Jeg fikk sinnssykt lyst på sushi nå, og da skikkelig sushi. Dette her er en kanon sushi-vin.
Ja, og så er det en kanonvin til bare å ikke ha noe ved siden av, fordi den står veldig godt på egne bønner. Den trenger ikke å lene seg på noe. Jeg tror at, som jeg sa, at den har ikke så tydelig kabinettfeinherb. Nei, det er... Og det er veldig bra. Den har så mye syre. Den er seg selv. Den er seg selv nok. Ja, for ikke å råde oss for langt inn i Ibsen nå, så tenker jeg at den...
Den går helt sikkert i alt mulig annet rart av mat, sånn type skaldyr og den slags. Hvis du er en av de, og jeg kjenner mange som sliter litt med de knusktørre syret ristlingene som jeg elsker, og som vi synes er bra, så er jo dette et fantastisk alternativ. For den kan du sitte og drikke sammen med en som elsker syre også, fordi vi liker det. Den har alt oppi her.
Men jeg sier bare, server sushi til Ratzenberger, Bakkarakker, Riesling, Kabinett, Feinhardt til 200 kroner. 200 spennende. Ja, det er bra. Fint blå 200-rapp, det er den verdt, synes jeg. Det er nydelig. Skal vi takke våre venner, Sistjerner-munkene? Ja, de som har startet dette. Også nok en gang, Tom.
Den er i basis. Den er i basis? Ja. Det er aldri feil når ting er i basis, fordi folk er vanedyr og vil gå inn i butikken og ta på flaskene og få den fysisk med i bærpose. Ja. VDP, kabinett til 200 kroner i basis. Det er ikke gærent. Det er ikke gærent. Nei. Da har du en del sånne huker du og kroker alt opp, som heter kroker du og huker. Tikka i boksen. Ja, tikka i boksen. Sånn er det.
Jeg heter Silje Gabriel Henriks. Toma Minati Lavos. Takk for at du er du.