Charterfeber uten charter

Kjell-Gabriel og Tom smaker på Anima Negra AN/2 2021 fra Mallorca, en vin fra den spanske øya med en spesiell historie og en unik druesammensetning. De diskuterer vinen, dens egenskaper og potensialet for å lage mat med den, og reflekterer over Mallorca som et turistmål og dens kultur. De er enige om at vinen er frisk og god, og at den passer godt til kjøttretter.

Transcript

FIKEN Superenkelt regnskap Se nå på TV2 Play Følg med! Litt bra start på dagens episode, Tom. Det kom litt brått på. Ja, men vi skal jo til Mallorca, som er blitt et yndet feriested fra... Det begynte vel charterture på slutten av 60-tallet eller noe sånt? Ja, det var noe med der vi dreiste først med... Det er jo det. Med disse store flyene med det vår. Ja, store og flotte fly. Alle klappene vil lande av. Kanskje det var mellomlanding på veien av det vår? Nei, det var ikke det. Vi er på Mallorca. Dette er litt morsomt, Tom, for dette er en Anima Negra 2. Veldig rar etikett. Det står bare AN2 på flaska. Denne her har kommet av en anbefaling av min barns tidligere svømblærer, som heter Lotte. Veldig artig, morsom dame. Hun sa, har du testet denne vinen fra Mallorca? Jeg var der på ferien og sånn. Og jeg bare, nei, det har jeg ikke. Og så sendte hun meg bilder, og så tenkte jeg, dette her har jeg sett før. Og så smakte jeg for en del år siden, så tenkte jeg, nei, nå dette her må man ta med til... til Amiratil Løveås sin ringebolig for å se hva han vet om ikke minst den kjente vindruen Kalle Tom. Kalle. Kallet. Kalle Kalle. Vi har jo vært bort i den. Vi har jo smakt vin fra øynene før. Vi har det. Vi har bare ikke lagd noe podcast om det. Nei. Vi kan ikke dele alt med alle hele tiden, for det orker jo ikke folk å høre på i det hele tatt. Men Jeg synes jo at disse øyne, Mallorca, Menorca, alle de der inne, har fått sånn ufortjent dårlig rykte når det kommer til det de har på øynene. Mener du turister fra England? Ja, og til dels Norge også, skjørte feber og alt det greiene og sånt. Fordi øynene har jo en kultur som går fra, de startet 2500 år før Jesus, i det hele tatt, ble løpt og krabbet på korset. De har holdt på veldig lenge, de har vært eide av slutsettelser som er rundt hele middelhavet, men det er jo basiclig tilhører Katalonia, da er det Spania. De snakker jo, de spanskene deres er jo sånn katalonske dialekter. De er veldig klare over hvem de er. Og de har klart det, de har lagd lin der siden Mjøsa brant, alt det man sier. Og hvis du reiser utenfor turistmaritene der nede, så er det jo et landskap og en kultur som er ganske unik. Det er det, og denne kalé-druen, den er ikke bare kalé den her, det er litt vanskelig å si hvor mye, fordi at Pole skriver at det er 65% kalé, og så er det 15% girard. Resten er faktisk gudommelig nektar. Det kom til 80 prosent, resten er luft og kjærlighet, får vi bare si. Tidligere så kom denne flasken i en sånn halvliters flaske, en sånn tynne halvliters flaske, når de greide å få den i normal form. I voksens lørelse. Ja, og det er ikke lenge siden de begynte, jeg mener at årgangen før var sånn der tøyseflaske, halvters flaske størrelse. Men som sagt, det er lenge siden jeg har mesket meg med dette her, men jeg synes det er gøy med litt, for det første er jeg glad i vindruer som ikke alle driver å meskre i seg hele tiden, selv om jeg i andre episoder har sagt at vi må gå back to the roots, må jeg også si at jeg liker å Jo, men dette er jo rødt nå. Det er bare andre røtter. Ja, dette her. Oi, dette lukter godt. Dette er sånn Kjøl Gabriel liker, for nå vet han kommer til å si, her må du grille så svært nå. Her bør det være dødt før du... Men jeg er enig, det er masse, masse bær. Det er blåbær, det er krekling, det er... Vi er ute i skaven. Ja, men det er en sånn der krydder, nesten en sånn eukalyptus greie der, som jeg synes er kjempegøy. Ja, det er en sånn aningsstone, og eukalyptus tror jeg var midt i blinken, og det tar jo meg ned til middel av og til øynene. Ja. Til alle øyer fra Kreta til Cecilia til nå. Her er det grisefest. Det er ikke vann, som denne betyr. Mallorca betyr den store øya. Åja, det ser du. Men Norca betyr den lille øya. Ja, og... Men dette her til svinekjøtt, på grunn av denne pepper-krydder-eukalyptus-saken her, kjempespennende. Dette er gøy. Dette er gøy, Tom. Og siden man snakker om ting som skal prøve å gå litt utenfor boksen, og det er vanlig å snakke til, så vet jo jeg at det finnes retter på disse øyne. For eksempel grillet geit, som vi ikke er så veldig vant til å bruke i Norge, men som dette her hadde gått helt fløl til. Nå sukket jeg veldig tungt i mikrofonen. Jeg husker, det er en stund siden jeg ble på Mallorca, men da var det Suckling Pig som stod på menyen, og da blir jeg, står det på en meny, så blir jeg ofte sånn, jeg tar denne, for den synes jeg er ordentlig digg. Men kjenn denne, kjenn smaken av blåbær og alle disse bærfruktene i munnen som er der, og du som liker syre, Ja, det er veldig fin syre. Det er tanniner oppi her, som gjør at alt det du sier nå, du går tilbake til grisen, og det er jeg fortsatt litt enig i. Den vil passe veldig bra til det. Og så er disse bærene da, som du sa. Jeg tipper at den er så full av antioxidanter for blåbær at jeg lever ti år lenger per flaske. Fem hvertfall. Ja, dette her er rett og slett kulvin. Den er Den bør jo, den kan jo lagres, men jeg synes den er veldig frisk og god nå. Den er veldig frisk nå, jeg vet ikke hvordan den vil utvikle seg, om det blir noe bedre av det, fordi det som vi er så begeistret for nå er jo egentlig de ferske notene, den friskheten, Og erfaringsmessig så er det ikke det det blir mer av. Hvis du lar den ligge i laus i ti år til, så er det ikke sikkert den har de egenskapene lenger. Tenk at Lotte fra Mjøndalen skulle være med og gi meg denne inspirasjonen her. Altså her, man får inspirasjon fra overalt. Jo, men det er jo ikke gøy at de som sitter i andre enden av mikrofonen her nå er med oss og kommer med tips som vi kan bruke til noe fornuftig. Ja, og hvis Skriv gjerne, har du et bra, det har du gjort sånn, ta kontakt. Men Anima Negra A2 står som sagt A1 slash 2, det er som et regnstykke på en rød etikett, så det er veldig synlig. Dette er 2021. Prisen, 389 kroner, så det er jo en ganske pricey vin. Jo, i forhold til hva vi vanligvis snakker om her. Men hvis jeg skal være litt sånn ærlig nå, så føler jeg at nå er prisnivået sånn at vi må nesten oppå de for å få disse superlative ut av oss egentlig. Helt klart. Om dette er et godt kjøp prismessig, det vet jeg ikke. Jeg vet bare at dette var en veldig, veldig god vin, og den koster det den koster. Ja. Jeg synes at man skal unnse den, og jeg tenker nå høst, vilt. Ja, ja. Gjennom hele vinteren vil dette være en, ikke minst en liten mental påminner om syden, og heter sjokk og klimaforandringer og turist. Dette her til... til noe elgkjøtt eller hjort i noen soppstuing. Det kan godt være et alternativ til syraene, som vi nå etter hvert sikkert kommer til å snakke masse om fremover. Ja, det er litt syra inne også, men det synes jeg ikke er fremtredende. Jeg gjetter ikke på syra her, for det var... 15 prosent, står det. Ja, ikke sant? Det var de manglende 15 prosent. Ja, det var de siste 20, vet du ikke hva det er. Kanskje det er noe som har skrevet feil. Det kan det være. Det kan jo hende at viden mot polen er en gang, for første gang i historien, 102 år gammel historie har skrevet en feil. Nei, det kommer de til å blåne økte på likevel, så det skjer jo aldri. Nei, det er ikke feil. Men Anima Negra, Anto 2021 til 389. Morsom vin. Vet du hva, vi sier farvel til de belæriske øynene, og så skal vi helt sikkert et helt annet sted i neste episode. Vil du høre meg synge Kongen av Målhårket en gang? Nei, jeg kommer til å skru deg av tallbordet hvis du gjør det. Hei, hei, hei. Sånn, da skal alt være klart for å rulle ut det nye tikketystemet deres. Og alle de ansatte har tilgang? Har du ansatte? Det blir 50 000 ekstra. Altså, det er jo de som må logge inn når de har problemer med PC-en sin. Har de hver sin PC? 10 000 ekstra. 10 000 per PC? Men hvis du legger til en pluss diamant superbruker, så får du de første til halvpris, de neste til kvartpris og 7% rabatt dersom du har færre enn 13 saker i måneden. Er ikke det veldig... Hester du noe plante på kontoret? 100 000 ekstra. Nei, prøv Pure Service i stedet du. Ticketsystemet uten skjultekostnader og egen rådgiver inkludert i prisen. Pure Service. Saken er løst. Du, jeg trenger en strømavtale. Bare noe enkelt. Fortum. Så har jeg jo lyst til å følge med på forbruket mitt. Fortum. Noe som er trygt og enkelt liksom. Fortum. Ok, hvem er strømleverandøren dina? Fortum. Enkelt, trygt og oversiktlig. Det er ikke rart at Fortum er den mest valgte i Norden.

Mentioned in the episode

Anima Negra AN/2 2021 

En rødvin fra Mallorca med en spesiell druesammensetning og et interessant historie

Mallorca 

En spansk øy med en rik kultur og historie, og et populært turistmål

Kalle-druen 

En unik druetype som brukes i vinen, kjent for sin karakteristiske smak

Lotte 

En person som anbefaler vinen til Kjell-Gabriel

Suckling Pig 

En matrett som nevnes som en god match for vinen

Blåbær 

En av bærsmakene som nevnes i vinen, som Kjell-Gabriel liker

Antioksidanter 

Et stoff som finnes i blåbær som kan være gunstig for helsen

Grillet geit 

En matrett som Kjell-Gabriel mener vinen passer godt til

Mjøndalen 

En by i Norge hvor Lotte bor

Syra 

En av egenskapene til vinen som diskuteres

Tanniner 

En av egenskapene til vinen som diskuteres

Elgkjøtt 

En type kjøtt som Kjell-Gabriel mener vinen passer godt til

Hjort 

En type kjøtt som Kjell-Gabriel mener vinen passer godt til

Soppstuing 

En type matrett som Kjell-Gabriel mener vinen passer godt til

Vilt 

En type kjøtt som Kjell-Gabriel mener vinen passer godt til

Kongen av Målhårket 

En sang som nevnes i podcasten

Pure Service 

En tjeneste som nevnes i podcasten

Fortum 

En strømleverandør som nevnes i podcasten

Participants

Host

Kjell-Gabriel

Host

Tom

Sponsors

Pure Service

Fortum

Similar

Loading