Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er å levere skattemeldingen med fiken som vi gir oss her. Fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap.
Se nå på TV2 Play
Kan man spå inn i fremtiden? Nei, det vet jeg ikke. Men det er lov å drømme. Følg med! Hei og hjertelig velkommen til en podcast-episode med meg, Kjell Gabriel Henriks. Nå har vi kunnet skrive 2023 i to uker og litt. Tre uker akkurat snart, hvis dere hadde vært der akkurat sammen med meg nå. Jeg tenker litt på hva...
Hva er fremtiden? Hvordan blir 2023? Det er mange som har en recap. Hvordan var fjoråret deres? Jeg har tenkt å se fremover. Jeg synes det er mye morsommere
og se fremover, se hva de forskjellige månedene fremover har å by på, både for meg og kanskje for dere også, som er interessert i vin. Og det skjer jo selvfølgelig veldig mye morsomt på vin, for det kommer veldig mye ny vin inn på pole. Det skjer jo seks ganger i året. Vi er akkurat ferdig med januarslippet.
som er et ganske morsomt, spennende slipp med morsomme vinner. Litt sånn litt traust kanskje, men det er liksom det er januar, da skal man liksom være litt forsiktig, og det skal sikkert Pole være også.
Men det kom da også en, både en silvaner, og dere vet jo, dere som har hørt mange av disse podcastene mine, at silvaner setter man alltid pris på. Og så kommer det en del amerikansk chardonnay, som jeg synes er spennende, så det kan bli moro. Og så er det litt bort, og noen pinanoar, og litt nye rare drur også, som er på vei inn.
Og så begynner liksom hva skjer fremover, hvordan går vi an akkurat nå til helgen, og denne episoden har vel ikke kommet ut engang før jeg har reist til Brønnøysund for å kjøre litt vinkurs, og det er det gøy. For dette her er jo egentlig for seg vinkurs som kan gjøres hos alle restaurantører eller privatpersoner eller eventer på fredagen, så
Planen er at vi skal snakke om vin fra litt annerledes land. Vi skal innom Slovakia, blant annet. Marokko. Vi skal til Golanhøyden.
Vi skal til Georgia og England. Og det å snakke litt om det er egentlig litt også å tenke fremover, for det kommer veldig mye spennende vin fra nye destinasjoner som vi ikke er vant til. Og der synes jeg Polen har vært kjempeforniktig å ta inn nye land, nye områder, som vi her hjemme på Berge aldri hadde tenkt på å produsere vin i. Jeg var
Sist helg var jeg i Norrkjøping og besøkte noen venner. Var inne på Pole der. Og der er det nesten bare sånne tradisjonelle produsenter. Det er litt sånn Coca-Cola-produsentene, de store produsentene som alle kan. Massivt fra Italia og slike ting som er de store chill-outs og alle disse billige brandsene og alt sånt. De var overalt.
Men det manglet, jeg synes det var jo ingen av disse småprodusentene, de spennende vinene, de artige landene. Men det har vi på PoliNorge.
Det er kjempefint at vi får inn det at plutselig så fant vi Pole ut i fjor at de skulle ha. Nå skal vi satse litt på Tasmania, dere. Så det er det som er så viktig, og det er det som er så bra med Pole i Norge foran til Systembolaget. Altså, vi har verdens beste vinbutikk. Jeg møtte en dame fra Kanada i fjor, som ventet at Kanada hadde en veldig bra vinbutikk. Og det kan være at hun hadde rett til det, men jeg tror kanskje hun har vært og sett hvor heldig vi er, vi som har Vinmål Pole.
Og i slutten av januar, eller i starten av februar, så kommer da burgundslippet. Det er liksom en stor greie. Problemet der er jo det at burgunden har blitt veldig, veldig dyrt. Og det er jo en utfordring for lommeboka. For nå skal vi jo sminke og spare, og alt går ned den om og hjem. Selv om jeg tror det er veldig mange som har ganske god og sønn økonomi, og egentlig gjør det ganske greit. Men strømmen er dyrere, og maten er dyrere, og alle sånne små ting er dyrere.
er dyrere, og da kan det også hende at burgundslipp, pengene dine, er litt dyrere også. Det er da det er dette slippet da folk ligger utenfor
får pole på Aker Brygge i to uker for å kjøpe en romantikonti som de etterskjegende drikker selv, men også etterskjegende selger for fem ganger i utlandet. Og når vinen koster 50 000 eller 55 000 eller noe sånt, så er det greit å tjene 200 000 på å ligge utenfor der. Så hvis du er tidlig ute, så kan du snyte han karen som alltid pleier å være først i kø, og så kan du se hvordan det går med det.
Men vi får se. Og så kommer jo da våren og sommeren. Og på våren, da må jeg bare fortelle dere, jeg skal arrangere to vindturer nå på vårparten, som jeg anbefaler folk å være med i. Første turen er 27. april til 1. mai. 1. mai er fridag, så dette kommer til å bli, da får du en ekstra fridag. Det blir litt sånn litt lang helg. Det blir torsdag til mandag. Da skal vi
Jeg gjentet suksessen som jeg gjorde i høst med en tur til Toskana, og der jeg fikk så mye skryt av folk som har sett på vinturer til Toskana i 15 år, og aldri sett en så fantastisk vintur med så mye bra vingårder som jeg er så heldig å få lov å plukke ut. Vi skal til Bybegrets, nordmannen, med utsikt over Frense. Vi skal til vingården til
Michelangelo, vi skal til Vingården der. Etter sigene skulle Da Vinci ha malt Mona Lisa. Nå er det litt usikker igjen, men de snakker om en bro, og den broen skal vi se på. Og vi skal selvfølgelig til Brunello og smake deilig Brunello. Vi skal på Michelangelo-restaurant og alt mulig sånn. Og hvis du har lyst til å være med på det, så må du gå inn på Facebook-gruppa min i byen. Helt øverst der ligger den turen, så kan du melde deg på der. Og vi har plass til...
ca. 5, 6, 7 og 20 stykker. Men vi må være over 20 til reise, og forløpig har vi ikke blitt så mange, men det begynner å dra seg til der. Og siste helgen i mai, altså de siste fem dagene i mai, da er det pinse, og da skal vi ta en tur til Tyskland.
og oppleve Tyskland på sitt aller beste. Vi skal til Fals, Rheinhessen og Rheingau og virkelig få oppleve gode tyske vinprodusenter, tyskesarmerende små landsbyer. Vi skal gå gjennom vinåkerne fra en landsby til en annen. Jeg skal prøve, det har jeg ikke fått bekreftet enda, men jeg skal jomme og se om vi greier å møte en ekte vindronning også.
Det er litt morsomt. De alltid blir hyggelige, og jeg tror jeg lagde en podcast med en vindrønning. Det gjorde jeg, for hvis det går tilbake i tida, så lagde jeg en podcast med vindrønningen i baden. Veldig charmerende, koselige jenter som kunne fryktelig mye om vin. Så det blir tur nummer to, og så er det sommer, og da skal jeg vel prøve å komme meg ut i Europa og kanskje teste litt. Jeg vet at jeg skal være vinddommer
I en internasjonal konkurranse også. Eller en gang fremover, men vi har ikke fått noen dator til det enda. Så det kan bli spennende. Ellers har det også, den har ikke blitt lagt ut enda, men det kommer også en Riakatur i september. Så det kan bli spennende. Men jeg tenkte jeg bare skulle fortelle litt om fremtidsplaner. Og inspirere dere til å bli med på ting. Og aktivisere dere. Og så er det selvfølgelig masse...
spennende vinmesser som skal arrangeres. Jeg tror jeg skal ha en med nettavisen, jeg har ikke fått satt dato helt ennå, men vi skal ha litt det, og så er det jo veldig mange andre som arrangerer disse vinmessene. For eksempel hvis du bor i Trondheim, så er jo Ulf der oppe veldig flink til å arrangere vinmesser der, og nå er vel snart alle steder i Norge har vel snart sin egen lille vinmesse.
Da er det viktig å benytte seg av anledningen å gå. Og så er det ikke så veldig vanskelig å få tak i meg. Det er flere som spør meg både om det ene eller det andre, om jeg kan komme på vinkurs både på privat basis, og det kan jeg, eller om jeg kan komme med firmaeventer og litt sånn forskjellig, og det kan jeg. Og faktisk er det også en del bedrifter som begynner å stille spørsmål om kanskje de vil at jeg skal arrangere vinreiser for dem. Og det kan jeg også selvfølgelig gjøre.
i og for seg hvor som helst, men vi lager et fantastisk opplegg som gjør at du og dine kollegaer kan få dere en skikkelig flott vinopplevelse. Så det er fremtidsplanene. Ingen direkte vin å snakke om i dag, men jeg har masse jeg skal smake på fremover, så det kommer til å bli mange morsomme vinpodcaster. Husk at jeg har jo Facebook-gruppa for dere som er der, som heter Vin. Der er det også en del.
så dere har litt å syssele med det der. Og jeg får veldig mye positiv tilbakemelding, både på podcaster og anmeldelser og ting jeg gjør, så jeg synes det er veldig gøy å få lov å være så heldig at jeg får lov å drive på med dette her. Jeg har blitt heltidsgeskjeft, og det krever jo en del jobb, men det er utrolig morsomt også.
Tusen takk for at jeg får det, og veldig hyggelig at du lytter på mine podcaster. Det setter jeg utrolig stor pris på. Takk for oppmerksomheten, og ha en fantastisk fin dag videre. Ha det bra!