Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da er du sikkert lei av å høre meg snakke om hvor enkelt det er å sende faktura med fiken. Så vi gir oss her, fordi vi liker enkelt. Fiken. Superenkelt regnskap. Prøv gratis på fiken.no
Velkommen til høstens store eventyr, Vokteren. Følg 14 kjente deltakere på deres dramatiske ferd opp til Stetin. Det blir bål, svette og tårer. Og Vokteren, ja, han ser alt.
Hvor langt er du villig til å gå for å vinne? Utrolig mye penger. Vokteren. Se nå på TV2 Play. I dag så skal vi til en stor happening som alt bare støtter. Det blir gøy. Musikk
Hei og velkommen til dagens lille podcast. Jeg tenkte jeg skulle gå litt artig tilverks, rett og slett fordi det er så mye morsomt som skjer om dagen i vindverdenen. Og også selvfølgelig når det gjelder sesonger. Og ikke minst er det da nå forrige uke så var det...
torsdag, det er det hver eneste uke. Det var tredje torsdagen i november, og da er det det som kalles borsolet-nivå-slippet.
Og det er jo kanskje veldig mange som har sånn, det er litt sånn jappetid, det var det i 80-tallet, det var det gøy da, de liksom fløy med Concorde til New York, og det var greia. Ja, det var jappetid, egentlig, så begynte det sånn etter andre verdenskrig en gang, altså først så gjorde de en sånn morsom greie ut av at de, for de lagde alltid litt fersk, begynner å gjøre en fest i Boucholet, og så fant de ut, ja, ok, vi
gjør det gøy ut av det. Første mandag til Paris, og så var det ikke lov å gjøre det på en vanlig måte. Du måtte fly luftballong, eller ta en demsykkel, eller gjøre noe sånn artig ut av det. Så kom det seg til Paris, og så var det en fest i Paris. Og så spredde dette, så ja, London ville ha fest. Og så var det London, og så New York ville ha fest, og Tokyo ville ha fest, og så videre. Så ble det Concord og Dalton, og så følger det Oslo, Bergen, Stavanger, Gud vet hvor det er. Jeg vet ikke om det har vært så mange tradisjoner for
For dette er i andre byer, men jeg vet hvertfall at Oslo har hatt en liten tradisjon på det. Det er da folk samles denne dagen, for her da slippes disse Borsolet-nivåene å vinne, som er da årets ferskvinn fra Borsolet. De høstes i august, starten av september, og så bare gjærer de så fort de greier, og så er de ferdige, så tapper de på flaske, og så selger de inn.
Og da er det nesten litt sånn rå i stilen. Det har liksom ikke blitt ordentlig ferdigmodende. I år så kom det 53 varianter til Kongvinorsk vindmålpol. Jeg har smakt 42 av de eller noe sånt. Og grunnen til at jeg ikke har smakt alle er fordi at vindmålpolet som hadde en borsløy nivå et par dager før torsdagen, ikke fikk tak i alle.
Fordi det var noen som sto fast i 12-en, og noen som sto fast på et lager, så vi har kommet seg inn til Norge skikkelig igjen da. Så de greide i hvert fall å få tak i 42, 41, 42 av 53, og de er ikke så dårlige. Men jeg synes det var et morsomt år i år.
Det som egentlig er litt trist med borsolet i nivået slipper er jo det at det overskygger litt vanlig borsolet, som er en veldig, veldig kul vin, ofte lagd på Drone Gamay, som har litt sånn kirsebær og lakrids og bringbær og er litt sånn tøffe, kule grillviner, som er egentlig et veldig, veldig godt produkt.
Men med en gang folk sier borsleien, så er det en borsleienivå. Det er sånn enkelt, billig, skvip, ferskt, surt og litt uferdig. Så egentlig ødelegger du litt for den vanlige borsleien. Det er litt trist. Men hvis du ser bort fra det, så er det jo kjempegøy at vi greier å lage en fest sammen.
der fokuset er rett og slett å få lagd litt stas rundt årets ferskvinn. Og av disse 40 produktene som jeg smakte, så var det jo mye som ble litt kjedelig. Du kjente akkurat når du ble ferdig med den, så var det litt syrlig, litt...
ga liksom ikke så altfor mye mer enn det. Men det var et par som liksom dro seg litt gjennom
Og det som er litt fint er at dette her, dette er jo stort sett viner som koster 150-60-70, og så var det noen som kostet litt over 200. Men de jeg synes var best var faktisk de rimeligste, som jeg synes faktisk var de beste i år. Og det er jo positive ting. Og jeg tenkte jeg skulle bare ta frem én.
som jeg synes har vært kul, det er The Buff Bourgeois Village nivå, 20-21, koster da 162,80, litt snudd i sum, men nå er det ikke jeg som har satt det, og her har du litt av den her, fordi det er jo Gamay som er drun her, så har du litt av det, når den blir så fersk, så kommer disse jordbær og bringebær tonene, altså litt lakrids, og så er den syrlig og frisk,
Dette er sjøggevin som en tidligere kollega sa. Å, her er sjøggevin. Går den rett ned? Og her går den rett ned. Og det gjør stort sett alle borsolet. Det er lett og ledig og friskt og deilig. Men jeg må si det. The Buff Borsolet Village 2021, selvfølgelig. De har greid å få noe til 13% alkohol. Så det har vært ganske varmt i sommer. 162-80, det er en morsom greie. Så...
De forskjellige polene har tatt inn litt forskjellig. Jeg er litt usikker på om det går an å bestille...
at det går an å bestille noe fra hovedlagere, men som regel så er det da sendt ut i de forskjellige butikkene der du får plukke i det de har der, og da står de ofte i kasset på gulvet. Og det er allerede stoppet når du hører dette her, så da er det bare for deg å tusle innom et bord, og så ser du om du finner noe kult som du synes er moro, og så...
Så ta rød derfra. Men finner du The Buff Boucher L'Eau L'Arche på ditt lokale pool, eller du kan søke noe, så prøv den. Og kanskje kjøp en til, så du har noen å velge litt i og kjenne litt forskjell for det er. Det merker jeg faktisk. Det er en utrolig stor forskjell på enkelte av de.
Det var en som nesten var blitt så moden at denne her, hadde jeg ikke trodd det var en borslønivå i gang. Så her har du litt å gå på. Så dagens anbefaling er da en liten historie, kjapp historiefortelling om borslønivå og hvor moro det er. Og også en påminnelse om at vanlig borslønivå er kjempebra, så drikk mer av det. Og en påminnelse om at du må lete med vin. Sånn, da har jeg ikke mer påminnelser.
Så med det, så takker jeg for oppmerksomheten denne gangen. Ønsker deg en riktig så fin dag videre, og så håper jeg at du setter pris til å se podcastene. Abonner gjerne, spred det gode budskapet til venner og kjente, og så håper jeg vi kan ses en dag. Kanskje jeg kan komme og ha en vinturs hos deg, eller at vi må spille om vinmessene, eller et eller annet sted. Jeg heter Kjell Gavle Henriks, tusen takk for meg, og ha en riktig fin dag. Ha det bra.