Du, jeg trenger en strømavtale. Bare noe enkelt. Fortum. Så har jeg jo lyst til å følge med på forbruket mitt. Fortum. Hvem er strømleverandøren dina? Fortum. Enkelt, trygt og oversiktlig. Det er ikke rart at fortum er den mest valgte i Norden. Lytt godt etter nå. I natt drømte jeg at jeg spiste verdens største marsmelod.
Da jeg våknet, var puta borte. Der fikk du kjule litt til verdens aller verste vitser av Marius Horn Molaug. Fortsettelsen kan du strømme når du vil, kun hos Fabel. Kom i gang på Fabel.no og prøv gratis i fire uker. Fabel, litt til oss. Noen av den dyreste amoronen i verden. Kan det være noe godt? Følg med!
Hei og velkommen til en ny episode av Kjeld Svinkjeller. I dag så har jeg vært og fjonga og flotta meg litt. Nei, det har jeg ikke. Jeg har vært og møtt en...
En italiensk, eller to faktisk, to italienske hyggelige karer som besøker Norge, og da vil de møte litt sånn press og slikt, så de møtte jeg opp med. De har, de er i Tomassi-familien, og det er det veldig mange som kjenner til. Tomassi er en familie drevet videneiendom, så nå
har skaffet seg vingårder både her og der. De skal faktisk komme ny fra Sicilia til og med, og Tomassi holder jo til i Veneto i Verona, så det er ganske langt til Sicilia, men de har både i Piemonte og Toscana og Campania og
friulig og litt sånn forskjellig har de skaffet seg vinåkere, så jeg var så heldig å få lov å smake på deres flotte viner som de hadde lyst til å vise frem. Det var ikke noe vanlig Tomassi, selv om jeg tror det var kanskje to flasker du kunne lese at det stod Tomassi på, eller så går de da under andre navn, og en av eller høydepunkt
Nei, en av høydepunktene er også veldig kul Brunello som jeg synes var veldig tøff fra en gård som heter Cassisano men de har nå startet et prosjekt som heter Deburis det startet i år 2000 ish
der de lager noe av det mest eksklusive Amorone-vinene du kan få tak i. Vi snakker om en flaskepris på 2750 kroner for en Amorone. Og det må jeg si er relativt høyt. Amorone er jo litt dyrt, rett og slett for at de tar og
tørker druene i 100 dager før de begynner å presse, så da blir det mindre væske, så det gjør at de trenger mye mer frukt. Og ergo er en dyr prosess å lage amurone. Denne vineåkeren som de jobber ut fra heter Lagroletta, og ligger da på den vestligste tomten i hele verden.
Valtpolisjella-klassikoområdet ligger på Åskammen, der du den ene veien kan du se helt inn til Gardasjøen, og den andre veien ser du inn i Valtpolisjella-dalen og Fumane og litt sånn forskjellig. Der har de en vingård som de mener er det ypperste av det ypperste. De har det beste grunnlaget for å lage fantastisk område med leirejordsmån, rødleirejordsmån, som gjør at
at buskene må jobbe veldig hardt for å få tak i den vesken de trenger, og så videre og så videre. Og jeg var da så heldig å få lov å smake gjennom to av disse årgangene. Dette var da de som er tilgjengelige nå, 2009 og 2011. Så her bruker de med vilje veldig, veldig lang tid på å produsere frem vinene sine. De har plukket bare de aller beste fruktene og vil ha den høyeste kvaliteten på alt.
Og da blir det selvfølgelig ganske dyrt resultat også. Det er jo noen par produsenter som ligger oppe i dette skiktet, liksom tre produsenter, som driver og er i dette høykvalitetsamrådet
og vi hadde jo en prat, og det er veldig hyggelig folk prater veldig godt engelsk, og det gjør at ting flyter litt lett. Det er ikke alle italienske vineproduksjoner som er så gode i engelsk. Men vi snakket om det at Amarone blir ofte ikke sett på som et high-end produkt, fordi
at det har denne sødmen som gjør at veldig mange vinsjonalister og vineeksperter synes det blir for søtt og dermed så blir det ikke et luksusprodukt altså et topprodukt som Brunello, Barolo Burgund Bordeaux, alle ting på B for eksempel, og Amorone begynner på A, så da har vi allerede skilt ut på det, nei nei, det var litt morsomt men det var ikke sånn dritmorsomt det var ikke stand-up-komikker morsomt, men kanskje noen dro på å smile på denne
Men utfordringen er om det er helt at går han å få noen til å tro at dette er et luksusbrutt, og det gjør det jo, for dette her var en fantastisk Amarone til langt opp på 90-tallet, men i og med at Amarone er i navnet, så er det folk som gjør at Amarone kan ikke være noe bra. Men her er det høykvalitets-Amarone hele veien,
Og den spesielt 2011 hadde en fantastisk syre fortsatt. Den virket mye friskere enn, altså jeg hadde tenkt på det, at før jeg fikk lov å prate, da smaket noen noen Brunello som var i 2011 også, og jeg bare, dette er jo mye eldre enn denne Amoron, fortsatt ung, frisk,
nesten faktisk litt for ung. Jeg ville kanskje hatt den liggende et par år til. Så da har vi fortsatt potensial å gå på her, og det er ganske sykt når du kommer opp på det nivået. Dette er jo noe av det aller beste amaranen jeg noen gang har smakt. Jeg var så heldig å besøke hos Tomassi for to år siden, og
Da fikk jeg smake en av de første årgangene de hadde med Amarone. Jeg hadde aldri hørt om Diburis først. Jeg hørte det som et skikkelig duste da. Man tenkte, Diburis? Ja, ja. Fancy kan det være. Jeg visste faktisk ikke før nå at det var superdyrt. Jeg spurte aldri om prisen da. Men jeg skjønte at det var litt pricey. Men...
Ikke 2750 kroner pricey. Men jeg må bare si deg at dette her er helt konge. Så hvis du er Amarone-entusiast, for det må du faktisk være litt utgangspunktet, og synes at Amarone er gøy, så bør du prøve en Diburis Amarone-vinn en lang gang. Og du kan godt kjøpe den nå, og så kan du bare glemme den litt, for den kan fortsatt ligge, men den lett kan ligge i 15-20 år uten problemer.
Og så kan du ta den frem når du har folk som er glad i vin på besøk, og så sier du at nå skal vi vise noen av de dyreste og flotteste områdene i hele verden. Hvis det er en person som har litt peiling på vin, så vil han skjønne kvaliteten i denne vinen, at den er helt eksepsjonell.
Så dagens lille... Det var en kjempefin opplevelse, og jeg smakte gjennom flere viner og flere steder i verden, eller Italia de holdt til. Men når denne debutrissen kom, så tenkte jeg, skitt, dette her...
Dette her er dritbra. Prøv det gjerne. Dette er jo en vinpodcast, så jeg vil jo anbefale dere å prøve nye ting. Hvis du tar deg råd til å bruke nesten 3000 kroner, kanskje du skal gå sammen, kanskje du forstår en vinkarribe eller noe sånt, så kan du gå sammen og kjøpe en flaske og smake for eksempel at dere har Amorone smakingskveld.
Og så tar du avslutter med denne til slutt. Som prikk over ien, creme de la creme og så videre. Så kan dette bli bra. Så dagens anbefaling er da The Burys Amorone Della Valtpolicella Classico Reserva. Det er vel 2011 som er tilgjengelig for publiken nå. Han hadde med 2009 også, men det er 2011 som er tilgjengelig for publiken. Det kommer ikke...
Det kommer ikke mye. Jeg vet ikke hvor mye. Dette her produserer de ikke masse. Men det ønsker jeg deg en riktig flott dag videre. Jeg har en veldig traveluke og skal gjøre masse morsomme ting. Jeg skal holde vinkurs i Asker. Jeg skal holde vinkurs i Larvik. Jeg skal holde vinkurs...
På Lillehammer Sammen med en dame som spiller klassisk musikk Det kommer til å bli kjempegøy Og så skal jeg jomme meg til Bergen I en dobbelt 50-årslag Og være vinpresentøren Og vingaven Det tror jeg kan bli skikkelig gøy Som det ønsker jeg deg En riktig god dag videre Og så håper jeg Du drikker masse god vin Og at du synes at disse podcastene er lærerikt Og spennende
I dag klinker jeg til med skikkelig dyre saker. Noen gang snakker jeg om billige, vanlige saker. Sånn er livet. Går i alle retninger. Ha det bra!