Si det med cider!

I denne episoden av Kjells vinkjeller smaker Kjell-Gabriel på en overraskelsesvin som viser seg å være tysk eplevin. Han blir overrasket over kvaliteten og sammenligner den med cider fra England og Frankrike. Han diskuterer også at tysk eplevin er et godt alternativ til Prosecco og at det er viktig å støtte norske ciderprodusenter.

Transcript

Kom jula tidlig i år? Nei, det var jeg som skal få en overraskelse. Følg med! Musikk Hei og hjertelig velkommen til Kjelds vinkjeller og Tom og Rati Løvås sin drinkfeed. I dag skal vi snakke om en vin. Jeg aner ikke hva dette er, Tom. Vi skal kjøre en blindtest på meg. Ja, for nå skal vi smake på en vin som er litt annerledes, rett og slett. Og jeg tenker at for at ikke du skal få en sånn forutinntatthet, Så skal den være blind for deg Jeg vet jo hva det er En av oss må jo vite hva det er Det er veldig vanskelig Å blindsjenke det Men du aner jo ikke hva det er for noe Så nå skal jeg gå og plukke den fram Du kommer ikke til å ane hva det er Før du har den foran deg Og kanskje ikke da heller Vi får se hvor langt vi klarer å dra den Det kjener litt sånn snuffs ut i dag Så jeg skulle ønske jeg var helt oppnådd Men det blir spennende Løp du Og da har Tom... Vi har jukset litt. Det var kjapt der, Tom. For du hadde jo gjort dette klart, så du gikk jo bare bort og hentet fort. Jeg gikk og hentet et poeng hvor du ikke skulle se hvordan flaska så ut. Og det var litt av poenget. Det vet du jo fortsatt ikke, for den ligger i skjul og dekning her. Men nå er jeg spent. Du er jo en spion eller noe sånt, for du har jo helt klart store evner til å skjule ting. Ja, jeg er sånn Vins James Bond. Ja. Oi, det jeg ser på nå, for å forklare hva jeg ser på, så ser jeg på noe som har bobler i seg, som har en mørk-orange farge, og på nesa så lukter jeg, hva lukter jeg på nesa da? Det er litt sånn rød frukt, rød berg. Når jeg bare ser på den og lukter på den, så føler jeg at det ikke er vin heller, at jeg føler at jeg sidder. Det er ufattelig bra nese på deg. Det er sider, eller det er ikke sider, for de har ikke lov å kalle det sider. Det er vin. Dette er eplevin. Ja. Det får ikke lov å hete sider. Det er eplevin fra Tyskland. Å ja! Tysk eplevin, og så tenker jeg, smaker vi på sider også nå i programmene våre? Men ja, det gjør vi, for det er nemlig... Ja, men da... Jeg klarte dette her overraskende bra. Den tok du på Strack Arm, som det heter på nynorsk, og... Jeg synes denne her er veldig, veldig morsom, fordi hvor ofte drikker vi, jeg kaller det cider her, for det er jo det det er fra Tyskland. Cider er noe som hører til England, Norspania, Nordfrankrike og på Vestlandet i Norge. Det er der vi får ciderproduktene våre fra, epleproduktene. Men de lager jo sykt mye fruktvinner i Tyskland også. Og denne er jo litt gøy, fordi nå går vi jo inn i ... Den har jeg ... Viser det seg at jeg har smakt den før Jeg fant hvertfall opptatene mine i sommer Men jeg har ikke publisert det Det er to ting som er bra med den her Kjell Gabriel Kan du fortelle om du likte den da Først før jeg forteller hva som er bra med den Jeg var så heldig At jeg Av og til så er jeg På oppstjerne i helgene Som er som bigesjeft Så vi hadde da spilljobb Med Dr. Alban I Øystese I Hardanger Og da fikk jeg lov Og det lagde jeg, jeg tror jeg lagde en podcast om det også Da fikk jeg lov å Smake gjennom en 8-10 lokale Sidere Og det synes jeg var kjempegøy Iseppel og disse dessertvinene er jo dritbra Men jeg synes, og da fikk jeg også noen sånne råsidere Det synes jeg kanskje ble litt sånn mye Men jeg synes jo Og det er det mange som har sagt Og det er ikke jeg som har funnet på Jeg har vel stjålet fra en som mente at på Vestlandet, så burde de ikke få lov til å drikke Prosecco. Nei, altså... Fordi der burde de heller drikke cider. Det er det de har. Det er det de burde lage. De burde jo omfavne sine egene. Men det er litt denne råfrukten, den er rødelig i tonen. Det blir sånn rosé-preg på den. Jeg smakte akkurat nå, og den har en... Den har en voksenhet i seg. Dette er noe du skal ha til mat, rett og slett. Det er ikke noe du sitter og koser deg med. På nesa virker det mye røde epler, kose epler. Dette blir fint, og du tror det er søtt. Og så er det tørr som Sahara. Og har en syrlighet og en fruktløsning som gjør at dette må du ha noe å spise til. Dette er jo en matvin med eplebakgrunn. Ja, men jeg føler at den der rosé, de har vel sikkert noe frukt også da? Ja, så nå står det bare eple på etiketten her da, den lille tysken jeg ... Jeg fikk to tyske, så nå kan jeg se om jeg kan lese noe. Og så tenker jeg, vi er litt dårlige på å ... Vi liker jo bare å snakke om vin selvfølgelig, men vi er kanskje litt dårlige til å ta med disse fetterne og kusinene til vin nå, altså fruktvinene som ... Fra gamle dager var det bare en del av noe man drakk uten å klassifisere det for mye. Og da tenker jeg, ja, dette hører jo egentlig hjemme i vår verden, Kjell Gabriel. Det er øpler og råte ondt svartse. Johannesbære. Det vet jeg ikke. Johannesbær? Rue og svart johannesbær? Ja, det må du finne ut da, siden du drar på... Nei, jeg er jo såpass... Jeg tipper at det er solbær og rips. Tipper jeg. Nå sjekker jeg her. Ja, jeg er enig. Så det er eple, gips og solverk. Det er derfor fargen er som den er, men det er klart at eple her er mest dominant på både nese og den smaken som er. Og så tenker jeg, hva kunne jeg brukt denne her til da? Jo, til det aller meste egentlig. Dette er jo forrettvinn. Å ja, også til røklaks og sånn. Jeg fikk sånn skikkelig... Ja, du sa det, eggrør og røklaksløsning. Og til og med norsk skikke. Jeg synes den er veldig salt, den norske spekeskikken. Men her, det her funker det. Den vil funke fremragende. Og så ser jeg nå, nå sitter jeg og har den foran meg, så ser jeg noe som jeg ikke lar merke til. Jeg burde jo sagt det med en gang. Den er veldig snill på alkoholen. 8,7 prosent, og det betyr at det er en veldig bra start på en middag for eksempel, så du slipper å skli sakte under bordet før hovedrøtten kommer. Og det som jeg synes er litt rart, er at dette er en 2018. Ja, men det er jo ikke så rart, fordi de kan godt lagres. Jo, men 18 har nå brukt fem år på å komme seg ut på PoliNorge. Jeg vet ikke hvor lenge det har vært på poliet. Det gjør det. Så tenker jeg, hvordan skal dette gå da? Fondvisen. Fordi at de skal prøve å konkurrere seg inn på det norske markedet, som er en av de få tingene vi kan lage i Norge, er jo sider. Det. Helt riktig. Jeg tror at de ikke tenker sånn. Jeg tror de tenker at de har en annen portefølje med annen vin også. Det er ikke 100% på tysk bærvin. Nei, det vil jeg ikke satse på. Men godt poeng. Jeg synes det er tøft. Du er ballsy. Det er du, men på den andre siden er vi fortsatt i startgruppa med å like sider i Norge hvis du tar bort Vestlandet. Og har danger Resten av landet vårt Skjønner ikke en pøkka der Tørre siderprodukten og likevel Nei, men det er fordi at du har Den der Marie Holm og Grevens Og disse her duste bokssiderne Som er på kivyene Det er sånn de unge menneskene på det livsk havet Som er makssukker Dette er sidersider Dette er ikke tullesider Det er voksen sider Ja Vi har jo andre norske produsenter som ligger nærmere Norge enn Norge, som ligger i Norge og som har svært gode produkter, og som sliter med å få økt konsume på de lokale varene. Kan vi få lov å stramme opp unge mennesker, gi dem buksevann, og si at nå må dere slutte med Grevens og Marieholm, nå må dere drikte ekte varene. Det som er høstet i Norge og laget i Norge, ikke på noen konsentrat fra et eller annet luftsted. De som ikke er brus Ja, ikke drikkebrus Da kan vi slå et slag for gode venner ut på egget Vi lir, vi lager jo fantastiske produkter Vi har så mange slager vi kan slå Vi kan klinke ned hver eneste tenåring Nei, gå og kjøp ordentlig Du er ikke så brutal nå Jeg synes det er viktig å få strammet opp folk Mye hyggeligere å fortelle dem hvor godt det er I stedet for å si at du er ditt For det funker jo ikke Men det er klart Jeg er så fornøyd at jeg bare tok den på nese At jeg skjønte at det var At jeg hadde jukset og ikke gitt deg vin i det helt Jeg er litt lei for det Jeg skammer meg litt Jeg burde jobbe med vin egentlig Du burde det Men jeg stod klart med jukslappen Da Jeg klarte å løfte opp så du skulle redde deg Hvis du var ute på vindene Men det var du ikke Hva koster dette sakene her da? Det er et godt spørsmål Ja, skal jeg? Nei, nei, jeg har det her. For ellers kan jeg samtidig fortelle, for da kan man bruke det som heter Telefon... Bruk Polits app, du. Polits app. Skal jeg holde kjeft, så kan du gjøre det. Scanner inn. 2,99. 2,99. 3,99. Ja, og det er jo en god flaske vin til 300 kroner. Det er jo det de koster nå, disse her. Og som sagt, dette er ikke den... - Koseforssideren din, dette er matsideren. - Det er matsideren. Kan jo si at den ikke er inne på tjenestebordet. Så dette her er ... - Ren bestilling. - Ren bestillingsvarer, men prøv det. Jeg synes det var teftig. - Altid gøy. - Så har vi da lært at råte und svarte Johannes Bære er Rips & Sørber. Hva man lærer. Hva vi kan, nå vi er ferdige med dette her, Kjell Gabbel. Vi sitter på en, men jeg skjønner fortsatt ikke hvorfor den er fra 2018, men det finner vi ikke ut av nå uansett. Nei, vi kan jo alltid snakke med importøren en gang ved leiligheten, men uansett. Få en visen der, gutter og jenter. Sider fra Tyskland Det er for dumt at det er fondvisen Det med dobbelt V, det skulle vært en benkelt V Æsj, ja Det har vært mye borsommere Men heldigvis så var det ikke det Her er fondvisen som kommer Jeg tror vi tar og sier adjø Tålmål med Rato Løvås Hva er det som går nå? Kjeldgavle Henriks Ha det bra

Mentioned in the episode

Kjells vinkjeller 

Podcastprogrammet hvor episoden finner sted

Tom 

Programleder for Kjells vinkjeller

Rati Løvås 

Programleder for Kjells vinkjeller

Dr. Alban 

Musiker som Kjell-Gabriel spilte med i Øystese

Øystese 

Sted i Hardanger hvor Kjell-Gabriel spilte med Dr. Alban

Hardanger 

Region i Norge hvor Øystese ligger

Iseppel 

Type cider som Kjell-Gabriel likte

Prosecco 

En type vin som Kjell-Gabriel mener tysk eplevin er et godt alternativ til

Grevens 

Merke for cider som Kjell-Gabriel mener er dårlig kvalitet

Marieholm 

Merke for cider som Kjell-Gabriel mener er dårlig kvalitet

Polits app 

En app som kan brukes til å finne informasjon om vin og priser

Von Wiesen Apfel & Schwarz 

Merke for den tyske eplevinen som ble smakt på

Participants

Host

Tom

Host

Rati Løvås

Guest

Kjell-Gabriel

Similar

Loading