Har du et enkeltpersonforetak eller en liten bedrift? Da har nok... Vent, sa du nei? Du vet at fiken også gjør det enkelt å starte din egen bedrift. Fiken. Superenkelt regnskap. Ja, og hjelp til å starte egen bedrift da. Velkommen til Portugal. Her er det flott. Musikk
Hjertelig velkommen til en ny episode av Kjels Vindkjeller. Jeg befinner meg akkurat nå i Portugal, Skvinta de Fez, som er et bitte, bitte, bitte lite vinneri og har akkurat fått med en deilig hvitvin i glasset. Og det er helt fantastisk faktisk å være på vintur i Portugal. Jeg har aldri vært det før. Altså, jeg har vært vindommer i Portugal og jeg har vært og reist litt i Portugal, men jeg har aldri vært i Dorudalen.
Og nå har vi tatt turen et godt stykke opp i Dorudalen og har da funnet et bittelite vinneri som vi har besøkt i stad. Så har vi besøkt et stort vinneri. Nå har vi også knyttet en liten produsent som produserer 60 000 liter i året. Så det er ikke veldig mye, men han er veldig på. Og vi har med en guide også som har vært vår lokale guide. Hun sier at i Portugal, jo mindre vinneri, jo bedre er det som oftest. For mange av de veldig, veldig store lager veldig, veldig...
oppblåste og store viner, men de små, de må liksom konkurrere hele veien, og de lager fantastisk viner. Her har vi en. Deilig frisk, litt... Nå har lupene vært litt fat her. Sylig og leskende vin. Jeg måtte jo gå ut, så jeg har han stående, så jeg står sikkert og forteller om vin. Men jeg måtte gå ut for å prate med dere. Det var viktig at dere også fomnet dette her. Men leskende lekker, og han sa det at
80% av produksjonen deres er nå stillevin, og mellom 15 og 20% er portvin. For de merker jo det at portvins etterspørselen går litt ned rundt om i verden, og de satser mer på de lokale stillevinene. Og her lager de helt magisk kule stillevinner. Og utsikten, nå står jeg da og titter utover, det er en eller annen som rygger ned her, hører jeg. Han driver og kjører uten å...
fra vineriet og titter utover området, og det er da vineranker i stupratte skråninger, i sånn terrassehellinger, for at det er så bratt, så de får liksom lage de terrassehellinger for å få dette i det hele tatt til å fungere. Og det de sliter med, og dette kan jo være litt opp til deg der hjemme, er de sliter litt med å få tak i folk som er med og tråkker vin. Det er en fire timers jobb per dag, altså at du tråkker i fire timer, og så...
Og så drikker du også mens du tråkker, og det spilles musikk, så det er jeg veldig opptatt av at dette skal være en jævla sosial greie. Så hvis du har lyst til å dra til Portugal i september eller oktober, og har lyst til å gjøre en innsats, tror jeg du får lov å drikke gratis samtidig som du står og tråkker vin. Og de sier sånn at tar en halvtime eller 40 minutter, så er jeg fornøyd med det altså. Men det må nemlig trampes i takt.
Og det må ikke trampes for fort, for da blir viden for varm, og da ødelegger dreper du gjerdet. Og så ikke trampe for sakte, for da blir den ikke varm nok til å få i gang modningsprosessen. Så de har lagd noen sanger som gjør at det er helt perfekt
Og trokke til Så jeg som gammel hoppstjerne så ble jeg spurt sånn Ja, Infinity, er det happy liksom? Er det der vi skal kjøre? Og det hadde vært fantastisk Men jeg tror det at 128-30 bpm per minutt er kanskje litt høyt Så det må mer om at vi er nett på der Men det hadde vært helt fantastisk å få lov å være med på en sånn trokkeuke
Så jeg vurderer det å lage tråkketur til Portugal, og da håper jeg det er mange som bryr meg. Men kvinta det først, F.U.Z. Det er en bitteliten vinprodusent. Dette er vin som dessverre ikke får stak i Norge, men jeg må si at han er, for det første snakker han knakende godt engelsk, og for det andre så har han noen fantastisk kule viner, så mulig jeg må innom sjappa her og kjøpe meg med noen flasker hjem.
Og hvis du har lyst til å være med på sånne vinturer, så er det bare å gå inn på Vin og Klubb og si at du kjenner Kjell Gabriel, og så skal Kjetil og jeg fikse det. Vi driver allerede og planlegger tur til Sør-Afrika i januar, så det er bare å forberede seg til det. Da blir det 11 dager i Sør-Afrika. Og så skal vi til Råndalen i mai neste år, blant annet. Så kanskje det blir flere turer også. Jeg tror det å få lov å oppleve vin der det lages, gjør at du blir enda mer interessert i vin. Så med det...
Så takker jeg for meg nå, og jeg kommer helt sikkert til å lage flere episoder av denne, for her er det rett og slett nydelig å være. Portugal leverer på veldig høyt nivå. Så takk for at du lytter, og abonner gjerne, ikke det man sier, og følg meg på alt du kan, og bli gjerne med meg hjem, og invitere meg på besøk. Åh, nå gjester de. Jeg har drukket litt vin. Åh, mmm.